ID.nl logo
Waar voor je geld: deze 5 vriezers waren nooit eerder zo goedkoop
© Hedgehog94
Huis

Waar voor je geld: deze 5 vriezers waren nooit eerder zo goedkoop

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare vriezer? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven hebben de besproken vriezers de laagste prijs ooit. De prijzen kunnen schommelen.

Inventum VK562W

De scherp geprijsde Inventum VK562W is een staande vrieskist met een inhoud van 99 liter. Wegens de bescheiden omvang van 85 × 54,5 × 49,5 centimeter kun je hem makkelijk ergens in een hoekje van een (bij)keuken, garage of schuur kwijt. Met behulp van twee wielen aan de onderzijde verplaats je de vriezer makkelijk naar een andere plek. Je stelt met de geïntegreerde thermostaat eenvoudig de gewenste temperatuur in. Kies een waarde van tussen de 10 tot -30 graden Celsius.

De VK562W ondersteunt low frost, waardoor je naar verwachting maar twee- of driemaal per jaar hoeft te ontdooien. Zodra je de deksel open doet, pak je ijsjes of andere lekkernijen uit de hangende opbergkorf. Dit onderdeel is trouwens uitneembaar, zodat je makkelijker bij de etenswaren onderin de vrieskiest kunt komen. Handig is de functie supervriezen. Dit bevordert de houdbaarheid van de producten. Zodra de temperatuur te hoog wordt, laat het apparaat een duidelijk alarm horen. De fabrikant geeft op deze goedkope vrieskist vijf jaar garantie.

Inventum VR550

Zoek je een kleine vriezer met lades, dan is de Inventum VR550 een goede keuze. Tientallen consumenten komen tot een gemiddelde score van een 9,2. Behalve de lage prijs waarderen de reviewers onder meer de stille werking (39 decibel) en prettige indeling. Verder vindt een enkeling het fijn dat je de deur zo nodig kunt omdraaien. Bovendien is er een mogelijkheid om het bovenblad te demonteren, waarna je de behuizing onder het aanrechtblad kunt plaatsen. Naast de hier besproken witte uitvoering is de vriezer ook in een zwarte versie te koop.

Danzij de compacte omvang van 85 × 55 × 58 centimeter gebruik je de VR550 bijvoorbeeld als extra vrieskast. De inhoud bedraagt 88 liter. De drie transparante lades zijn vrij hoog, waardoor je veel etenswaren kunt bewaren. Houd rekening met een maximaal invriesvermogen van vier kilo per 24 uur. Als je beneden dit gewicht blijft, loopt de temperatuur in de vriezer niet te veel op. Valt het stroom plotseling uit? In dat geval geldt er voor de ingevroren producten een bewaartijd van vijftien uur.

Liebherr CFe 1870 Pure

Aan ruimte geen gebrek! Deze vrieskist van het Duitse kwaliteitsmerk Liebherr is goed voor een inhoud van 281 liter. Zodra je het deksel open doet, gaat er een felle ledlamp branden. Hierdoor heb je een goed overzicht van alle ingevroren producten. Handig zijn ook de twee hangende mandjes, zodat je voor jouw favoriete ijsjes niet hoeft te bukken. De CFe 1870 Pure heeft een display en eenvoudig bedieningspaneel. Kies daarmee tussen een waarde van -14 en -28 graden Celsius. Wanneer de temperatuur in de vrieskist te veel stijgt, gaat er een alarm af.

Gunstig is de functie StopFrost, want die gaat ijsvorming tegen. De verpakkingen van producten en het deksel vriezen hierdoor niet aan. Voor een vrieskist valt de omvang van 82,5 × 104,5 × 70,2 centimeter trouwens mee. Ideaal voor wie bijvoorbeeld een extra vriezer in de garage of bijkeuken wil plaatsen. Tot slot geeft Liebherr maar liefst acht jaar garantie, mits je het witgoedproduct binnen een halfjaar na de aanschafdatum registreert.

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer

Siemens GS51NAWCV

De Siemens GS51NAWCV is een betaalbare vrieskast met een riante inhoud van 290 liter. Je verdeelt alle etenswaren over maar liefst zes transparante lades. Deze lades variëren in grootte. Bepaal naar eigen inzicht of je die extra grote bigBox-lade bovenin of juist onderin wilt plaatsen. Tijdens warme dagen gebruik je de geïntegreerde ijsblokjesmaker om drankjes koud te serveren. Ten opzichte van goedkopere vriezers is de ondersteuning voor no frost een groot voordeel. Deze techniek voorkomt ijsvorming, zodat je de vrieskast nooit hoeft te ontdooien. Verder zijn er een ledlamp en overzichtelijk bedieningspaneel aanwezig.

Voor een vriezer in deze prijsklasse heeft de GS51NAWCV een laag stroomverbruik. Het C-energielabel vermeldt een verbruik van 161 kilowattuur per jaar. Daarnaast maakt het apparaat weinig geluid. Met een opgegeven volumeniveau van 38 decibel is deze vriezer beslist geen stoorzender. Plaats hem dus gerust in een open (woon)keuken. Houd bij het kiezen van een geschikte plek rekening met een behoorlijke omvang van 161 × 70 × 78 centimeter. De deur is trouwens omkeerbaar.

Miele FN 4342 D

Voor Miele-begrippen valt de prijs van de FN 4342 D nogal mee. Het betreft een ruime vrieskast van 165,5 × 59,7 × 67,5 centimeter. Dat is een prettig formaat voor een standaard keuken. Het lage volumeniveau van 36 decibel komt hierbij goed van pas, want tijdens gesprekken aan de keukentafel en televisiekijken ervaar je geen geluidshinder. De binnenzijde telt in totaal zes transparante lades. De inhoud van 239 liter geeft je volop ruimte om onder andere brood, vlees, ijsjes en voedsel voor dieren in te vriezen. Een pluspunt is de behoorlijke invriescapaciteit van zeventien kilo per 24 uur.

Goedkopere vriezers dien je regelmatig te ontdooien, maar daarvan is bij dit model geen sprake. Wegens ondersteuning voor no frost vriezen de lades en deur niet aan. Kies bovenaan op het bedieningspaneel de gewenste temperatuur. Komt de naar rechtsdraaiende deur op de beoogde plek niet goed uit? Geen zorgen, want je kunt de deur omkeren. Je verbindt deze slimme vriezer optioneel met je thuisnetwerk, waarna je de status op een smartphone kunt volgen. Het apparaat verbruikt volgens het toegekende energielabel jaarlijks 188 kilowattuur stroom.

▼ Volgende artikel
Lekkende vaatwasser? Zo los je het op!
© Ilja
Huis

Lekkende vaatwasser? Zo los je het op!

Een lekkende vaatwasser is geen pretje. Het is niet goed voor het apparaat zelf, en ook niet voor je keukenvloer. Voor je meteen je telefoon pakt en een monteur laat komen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te kijken of je het zelf op kunt lossen. Dit zijn ze.

In dit artikel lees je: • Hoe het komt dat je vaatwasser overloopt • Welke onderdelen dat kunnen veroorzaken • Hoe je het zelf oplost

Lees ook: 7 dingen die je nooit in de vaatwasser mag stoppen

⚠️ Let op: haal altijd eerst de stekker uit het stopcontact voor je met gereedschap aan de slag gaat. 

Deurrubber

Een van de meest voorkomende redenen voor een lekkende vaatwasser is verouderd deurrubber. Dat rubber zorgt ervoor dat de deur goed sluit en dat er geen water naar buiten kan komen, maar bij oude rubbers kan dat minder goed werken. 

De deurrubbers vervangen kun je prima zelf. Meestal staat er in de handleiding van je vaatwasser hoe je dat kunt doen, maar waarschijnlijk moet je de binnenkant van de deur losmaken voor je erbij kunt. De rubbers zelf kun je bestellen op de website van de fabrikant van je vaatwasser. 

Afvoerpomp

Een andere veel voorkomende reden is een verstopte afvoerpomp. Als er etensresten of ander vuil in de afvoer komen, kan er een laag water in je vaatwasser komen te staan, en dat kan onderaan de deur gaan lekken. 

Met een beetje mazzel zit er alleen vuil vast, dat je met je vingers of een schroevendraaier los kunt maken, net als bij het doucheputje of de gootsteen. Dikke kans dat hij daarna gewoon weer doorloopt. Als dat niet het geval is, moet je waarschijnlijk de afvoerpomp vervangen. Dat is een klusje dat je in principe zelf kunt uitvoeren, maar met twee linkerhanden is het waarschijnlijk beter om een monteur te bellen. 

©Nadezhda

Sproeiarmen

Een andere mogelijkheid is een defecte sproeiarm. Die arm sproeit het water door je vaatwasser tijdens het wasprogramma. Het kan zijn dat de arm kapot is en daardoor water de verkeerde kant op spuit, of het kan zijn dat hij deels is losgekomen. Als je pech hebt, kan het water dan door de deur naar buiten komen, zodat het lijkt alsof je een lekkende vaatwasser hebt, terwijl dat in werkelijkheid wel meevalt. 

De sproeiarm kun je prima zelf checken. Kijk even of de plastic behuizing nog intact is, en of er geen rare buigingen in zitten. Check ook of de arm nog goed op zijn plek zit en of hij nog op een normale manier in de rondte kunt draaien. 

Als je sproeiarm kapot is, kun je gewoon een nieuwe aanschaffen. Hoe je de arm losmaakt hangt van je vaatwasser af, maar dat vind je wel in de handleiding, of je kunt het gewoon zien als je de rekken uit de machine haalt. Dat scheelt weer een belletje naar de monteur. 

Vaatwasseronderdelen nodig?

Bestel ze bij bol.

Leidingen

In een wat minder prettig scenario kan het probleem ook in de leidingen zitten. Die kunnen verkeerd zijn geïnstalleerd, of ze kunnen verstopt zitten. Hetzelfde geldt voor de sifon, de zwanenhals die ervoor zorgt dat het water niet terug de vaatwasser in kan lopen en nare luchtjes tegenhoudt. 

Tenzij je zelf een loodgieter bent, is het lastig om dat met eigen handen op te lossen. Als het probleem in de leidingen zit, is het dus wel een belletje waard. 

Conclusie

Een lekkende vaatwasser hoeft helemaal niet te betekenen dat het apparaat kapot is. Het kan prima zijn dat de afvoer verstopt zit, of dat er iets mis is met een simpel te vervangen onderdeel, zoals de sproeiarm. Hoe ouder de vaatwasser, des te groter de kans dat het deurrubber niet meer precies werkt zoals het zou moeten doen. 

Check dus eerst even of je het zelf kunt oplossen voor je meteen de telefoon grijpt. Als de tips hierboven niet werken, en je hebt nog steeds last van een lekkende deur of een laag water na het wasprogramma, dan is een monteur misschien geen overbodige luxe. 

▼ Volgende artikel
Zo houd je grip op je Android-notificaties
© Wesley Akkerman
Huis

Zo houd je grip op je Android-notificaties

Notificaties op je Android-smartphone kunnen ontzettend handig zijn. Als iemand een bericht stuurt, weet je dat meteen. Is er iets met de robotstofzuiger? Dan loop je nooit achter de feiten aan. To-do-lijstjes bijhouden, geen probleem. In dit artikel lees je er alles over!

Als je vindt dat je Android-apparaat je te veel meldingen stuurt, kan het handig zijn om naar een van de onderstaande opties te kijken.

  • Niet-storen-modus gebruiken
  • Notificaties snoozen
  • Notificaties op stil zetten of uitschakelen
  • Categorieën beheren

Maar eerlijk is eerlijk: al die notificaties kunnen soms meer een vloek zijn dan een zege. Helemaal nu we steeds meer apparaten slim maken en die ons ook allerlei dingen willen vertellen. En dan hebben we het nog niet eens over alle andere apps gehad, zoals voor mails, muziekbediening, brekend nieuws, et cetera. Het kan dus handig zijn om meer grip te krijgen op al die meldingen door je Android-toestel goed in te stellen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

Niet storen aub

Een van de meest effectieve methoden om het aantal notificaties terug te dringen, is de niet-storen-modus. Dan word je, zoals de naam al doet vermoeden, voor een bepaalde tijd niet gestoord. Je ontvangt dan geen enkele melding of telefoongesprek (al kun je binnen de instellingen aangeven dat bepaalde mensen je wél mogen bellen). Na het opheffen van deze modus staan alle meldingen weer netjes in beeld – maar dan ben je in elk geval niet gestoord.

Meldingen snoozen (voor later)

Dit gebeurde onlangs nog op de redactie: we kregen een melding dat de batterijen van de Nuki Opener bijna leeg zijn. Maar dat krijgen we dan zondagavond te horen. Dan kunnen we er niets mee, want we hebben geen vervangers in huis. Dan is het goed om te weten dat je meldingen kunt snoozen en later kunt laten terugkeren. Die optie staat in de melding zelf. Is dat niet het geval, dan stel je dat in via Instellingen > Meldingen > Snoozen van meldingen toestaan.

Notificaties op stil zetten of uitschakelen

Het is sowieso altijd goed om even kritisch te kijken naar de apps die überhaupt meldingen mogen versturen. Winkel-apps of apps met digitale aankopen hebben namelijk de neiging om je lastig te vallen met aanbiedingen. Bovendien proberen games je altijd terug te halen met promoties of speciale evenementen. Erg attent natuurlijk, maar daar hebben we niet altijd tijd voor. Binnen de app-instellingen kun je mogelijk de meldingen aanpassen of uitschakelen.

Als dat niet het geval is, kunnen we dat binnen een ander menu regelen. Houd de app in kwestie kort ingedrukt en ga naar App-info (of het rondje met de i erin). Daar vind je het onderdeel Meldingen. Tik daarop en zet bijvoorbeeld alle meldingen in één keer uit. Maar je kunt ook kijken naar specifieke onderdelen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Discord instellen dat je alleen meldingen van bepaalde kanalen of alleen privéberichten wilt ontvangen.

Een andere optie is om meldingen stil binnen te laten komen. Dat kun je via de notificatie zelf regelen door hem even ingedrukt te houden. Of je gaat naar App-info > Meldingen en daarna het onderdeel dat je zonder geluid of trilling binnen wilt laten komen. In dit voorbeeld gebruiken we WhatsApp. We tikken op Berichten. Of je dat nu via de melding of via App-info regelt, maakt niet uit: je komt in beide gevallen uit in een menu waar je kunt kiezen uit Standaard of Stil. Selecteer hier de tweede optie.

Categorieën beheren

Tot slot kijken we naar meldingscategorieën. Binnen Android worden notificaties ingedeeld in categorieën die je in één keer kunt beheren. Ook dit regel je binnen App-info. Ga naar Meldingen en vervolgens naar het onderdeel waar je liever geen notificatie van krijgt. Je kunt helemaal bovenaan de schuifregelaar naast Meldingen tonen omzetten. Dan krijg je in het vervolg niets meer van deze app. Check meteen op dezelfde pagina of er wellicht andere instellingen zijn die bij je voorkeur passen.