Zo kun je eenvoudig de vriezer ontdooien

© PXimport

Zo kun je eenvoudig de vriezer ontdooien

Geplaatst: 15 februari 2019 - 13:16

Aangepast: 15 september 2022 - 11:27

Randolf Bouwma

Na het zorgvuldig vergelijken van vriezers op Kieskeurig.nl ben je eruit. Je weet welk model vriezer het beste is voor jouw situatie. Voordat je overgaat tot de koop, ben je eerst echter nog op zoek naar wat tips. Vooral over het ontdooien van een vriezer. Dat vinden de meeste mensen namelijk nogal een vervelend klusje.

Gelukkig hoef je een vriezer niet vaak te ontdooien, maar een keer per jaar is toch wel aan te raden. Daarmee voorkom je namelijk dat je vriezer minder goed gaat werken en bespaar je geld. Om je op weg te helpen, geven we je een aantal tips waarmee een vriezer snel ontdooien een fluitje van een cent wordt. Of je nu een grote of een kleine diepvries hebt: deze tips komen je gegarandeerd van pas.

Zo ontstaat ijs in de vriezer

Voordat we ingaan op het vriesvak ontdooien leggen we je eerst graag uit hoe ijs in de diepvries eigenlijk ontstaat. Ook geven we tips waarmee je nieuwe ijsvorming in ieder geval kunt vertragen. IJs in de vriezer ontstaat wanneer vochtige lucht de vriezer binnendringt. De watermoleculen uit de lucht vriezen vervolgens vast aan de koelelementen. Je ziet daarom ook vaak meer ijsvorming ontstaan in de zomer. In warmere lucht zitten namelijk meer watermoleculen. Hetzelfde gebeurt als je warme producten waar nog waterdamp vanaf komt in de vriezer plaatst.

Het is lastig om vriezer-ijsvorming geheel te voorkomen. Er komt immers al lucht binnen als je de vriezer of de laden opent om iets te pakken. Als je merkt dat er zich voortdurend ijs in de diepvries vormt, kan het echter zijn dat de deur niet goed sluit of dat de rubbers aan vervanging toe zijn.

Als je veel ijsvorming in je vriezer hebt, raak je natuurlijk een gedeelte van de opslagruimte van je vriezer kwijt. Daarnaast werkt je vriezer ook minder goed als er ijs op de koelelementen zit. Een laag ijs van enkele millimeters zorgt er bijvoorbeeld al voor dat je vriezer zo’n 10 procent meer energie verbruikt. Het regelmatig ontdooien van je vriezer is dus goed voor je energierekening. Ook voorkom je hiermee dat er schadelijke schimmels en bacteriën in het ijs kunnen gaan groeien.

Vriezer ontdooien: zo doe je dat

Nu je weet hoe ijs in je vriezer ontstaat, is het tijd voor een stappenplan waarmee je gemakkelijk en snel je vrieskast of vrieskist kunt ontdooien. Daarbij geven we natuurlijk ook een aantal tips die het ontdooien versnellen.

Stap 1) Voordat je de vriezer gaat ontdooien, is het zaak deze leeg te halen. Veel mensen ontdooien hun vriezer in de winter. Je kunt je etenswaren dan gemakkelijker koel houden, door ze bijvoorbeeld in een plastic zak op het balkon of in de tuin te leggen. Ook kun je bijvoorbeeld een koelbox gebruiken. Nadat je vriezer leeg is, haal je de stekker eruit.

Stap 2) Om het ijs (sneller) te laten smelten, kun je een pannetje kokend water in je vriezer zetten. Om je vriezer te beschermen, plaats je het pannetje op een onderzetter. Je kunt ook een plantenspuit met heet water gebruiken of kiezen voor een speciale ontdooispray. Als je een vrieskast met laden hebt, kun je deze ook volgieten met warm water. Gebruik liever geen föhn, omdat je hiermee de koelelementen van je vriezer kunt beschadigen.

Media has no description

© PXimport

Stap 3) In het geval van een vrieskist of vrieskast kun je het water opvangen in een lekbak. Deze lekbak plaats je voor de uitloop of lekklep. Als je het vriesvak van je koelkast wilt ontdooien, heb je vaak geen uitloop of lekklep. Kies er dan voor om met een paar theedoeken het smeltwater op te vangen.

Stap 4) Mocht niet al het ijs gesmolten zijn, dan kun je het resterende ijs los krabben. Je kunt hier het beste een spatel of de ijskrabber van je auto voor gebruiken. Wees echter voorzichtig met metalen, scherpe krabbers, zoals plamuurmessen. Hiermee kun je je vriezer namelijk beschadigen.

Stap 5) Nu je vriezer ijsvrij is, kun je deze schoonmaken. Maak bijvoorbeeld een sopje van water en soda of afwasmiddel. Hierna is het zaak de vriezer goed af te drogen.

Stap 6) Stop de stekker van je vriezer weer in het stopcontact en wacht totdat deze weer goed is afgekoeld. Daarna kun je al je producten weer terugleggen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten