ID.nl logo
Huis

Race Driver Grid

Racefanaten, trek het stuurwieltje maar uit de kast! Race Driver Grid is hier! En het biedt flink wat uitdagende circuits, adembenemende grafische pracht, een ferme tegenstand en... een vleugje arcadepret.

Race Driver Grid is de opvolger van Toca Race Driver 3 / DTM Driver 3. Echter zullen fans van die serie al snel merken dat Grid iets anders in elkaar steekt dan verwacht. Codemasters heeft het stuur flink omgegooid voor deze nieuwe versie. Het puristische wat voor de DTM-serie het unique selling point vormde, is bij Race Driver Grid enigzins verdwenen. Hiervoor in de plaats zijn snelle stratencircuits, sponsors, teamleden en 'flash backs' gekomen. Leuk, maar wel op een heel andere manier.

Licht arcadegevoel

Hoewel de DTM-driver serie altijd zeer lovende recensies ontving - en terecht, het zijn fantastische racespellen - bleven de verkoopcijfers behoorlijk achter in vergelijking met titels als Project Gotham en bijvoorbeeld Need for Speed. Beide arcadetitels die weliswaar minder realisme bieden, maar wel over een hoge fun-factor beschikken. En daar gaat het de meeste spelfanaten toch om. Gelukkig heeft Codemasters niet gekozen voor een invalshoek à la Need for Speed of Ridge Racer. Maar toch zien we - en voelen we - een behoorlijke verandering ten opzichte van DTM Driver 3. Zo is de interface helemaal 3d met mooie, schuivende menu's en hebben we nu drie aparte klassen waar we uit kunnen kiezen: Europa, Japan en Amerika. Deze zij ook weer onderverdeeld in verschillende competities. Elke race die je binnen een klasse wint, zorgt voor punten. Bij genoeg punten kun je beginnen op de volgende trede: drie per klasse. Eigenlijk zien we alle bekende races van Racedriver terug in de Europese klasse. Wil je dus rond crossen in DTM-wagens, GT-monsters en Ultralights, dan moet je op eigen grond blijven. Houd je meer van de muscle cars, dan is Amerika 'the place to be'. In Japan vind je vooral gepimpte Nissans Skyline en de opgevoerde Honda's NSX. Erg vermakelijk om mee te racen overigens. Al worden we niet echt warm van die Japanse driftcompetities. Wij racen liever 'mano a mano'. Jammer genoeg zijn deze onderdelen wel verplicht om te doen wil je verder komen in het spel.

Vergeeflijk

Het rijden in Grid is anders dan we gewend zijn. Vlieg je bij Racedriver 3 bij een lichte stuur- of remfout keihard uit de bocht, bij Grid is het allemaal iets meer vergevingsgezind, arcade-achtig durven we wel te zeggen. Niet dat je gewoon vol gas elke bocht door kan, maar als je een keer te laat bent, dan wil het nog wel eens helpen om vol in de rem te gaan en het stuur om te gooien. Zeker als je brake assist (een soort ESP of stabilisatiecontrole) aan hebt staan. En dat is voor hardcore raceliefhebbers toch een beetje jammer.

Kicke!

Wel zorgt deze vergevingsgezindheid voor een enorme kick. Het is simpelweg prachtig om de neus van je Honda NSX bij de laatste bocht voor de finish nét even tussen de bandenmuur en de nummer-2 te zetten. Om het krachtig uit te drukken: je voelt je gewoon King of the Road bij Grid. En dat lukt maar weinig racegames. Daar komt nog bij dat er bij Grid erg veel gebeurt op het circuit. Je tegenstanders rammen elkaar nog wel eens van de weg en op stratencircuits wordt links en rechts de nodig tikjes uitgedeeld wat weer leidt tot losse bumpers en stukken rubber op de weg. Prachtig!

Flashbacks

Een andere gloednieuwe functie bij Grid is de flashback. Hiermee kun je bij een crash of een verkeerd aangesneden bocht de race een stukje terugspoelen tot een moment waar het nog wel goed ging. Erg handig, zeker bij de langere Le Mans-races, maar wellicht een dooddoener voor de purist. Echter: je hoeft het niet te gebruiken. Bovendien is de flashback bij de Hard-modus uitgeschakeld.

Geld in het laatje

Ook nieuw bij Grid is het vergaren en beheren van sponsors en het inhuren van teamleden. Sponsors verkrijg je door races te winnen. Elke sponsor biedt een bedrag en stelt een doel. Bijvoorbeeld: plaats niet lager dan tweede, rijd de race uit zonder schade, of win de race. Heb je aan de eis voldaan, dan krijg je je geld. Je kan zelf kiezen welke sponsors je accepteert aan de hand van de eisen die ze stellen en het bedrag dat ze bieden. Er komt dus een beetje tactiek bij kijken. Met het verdiende geld kun je auto's kopen, of teamleden inhuren. Het voordeel van eigen auto's, is dat je je niet meer bij andere teams hoeft aan te sluiten, maar uit eigen naam kan rijden. Daardoor ben je interessanter voor sponsors. Het voordeel van extra teamleden is duidelijk: meer kans op een overwinning en dus meer geld in het laatje. Het sponsor- en geldsysteem in Grid is een absolute aanvulling. Het zorgt voor een extra strategisch element en is bovendien erg verslavend. De gretigheid naar meer zorgt ervoor dat je blijft rijden om nieuwe sponsors aan de haak te slaan.

Geen sli

Hoewel Grid absoluut goed draait op een gemiddeld systeem, is het naar ons idee een grote fout van Codemasters dat ze de bezitters van twee of meer videokaarten in de kou laten staan. Jawel: net als Dirt, ondersteunt ook Grid geen sli. Wij vinden het ongelooflijk dat een Nvidia - 'The way it's meant to be played' - game geen sli ondersteunt. Zeker bij een racespel waar elke extra frame per seconde welkom is. Codemasters heeft al te weten gegeven dat ze hier iets aan doen bij de komende patch.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • veel actie

  • King of the Road-gevoel

  • adembenemende grafische pracht

  • beheerelement van sponsoren en teamleden

  • geen sli-ondersteuning

  • driftcompetitie is matig

  • wellicht te arcade-achtig voor puristen

Grid is een erg vermakelijk spel. Elke race zit boordevol actie en de tegenstand maakt niet alleen jou het leven zuur, maar ook die van de rest van het speelveld. Hoewel Grid niet zo puur is als zijn voorgangers, is het speelplezier bijzonder hoog. Mede door het beheerelement van sponsors en teamleden. Minder gecharmeerd zijn we van de driftcompetities en het gebrek aan sli-ondersteuning.UitgeverCodemastersOntwikkelaarCodemastersDemo downloadjaBesturingssysteem (min. benodigd)Windows XPProcessor snelheid (min. benodigd)3 GhzHoeveelheid RAM (min. benodigd)1024Grafische kaart (minimaal benodigd)AMD Ati X1300Benodigde hardeschijfruimte (GB)12.5Online gamingjaGamepad ondersteuningjaOns TestsysteemAMD Athlon X2 4200+ (overgeklokt naar 2,9 GHz), 2 GB RAM, 2 x Geforce 8800GT 512 MB, Windows XP / Windows Vista.

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
      © Tim Allen
      Huis

      Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

      Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

      Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

      HP Color Laser 179fnw

      De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

      Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

      Brother DCP 1610W

      De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

      De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

      HP Laserjet Pro 2Z622

      De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

      Canon i-SENSYS MF272wd

      De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

      In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

      Xerox B225 A4

      De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

      ▼ Volgende artikel
      Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
      Gezond leven

      Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

      Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

      De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

      Robuust ontwerp

      De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

      Uitgebreide functionaliteit

      De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

      De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

      De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

      Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

      Navigatie en veiligheid

      Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

      Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

      Trainingsfuncties

      De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

      Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

      Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

      Beschikbaarheid en prijzen

      Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

      Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: