ID.nl logo
Zo zet je die sexy selfies veilig in de cloud
© PXimport
Huis

Zo zet je die sexy selfies veilig in de cloud

Zoals sommige sterren onlangs op een pijnlijke manier hebben ondervonden, zijn je privébestanden niet per se veilig omdat je ze naar de cloud hebt geüpload. Computersystemen kunnen gekraakt worden, en die handige cloud kan al snel roet in het eten gooien.

Iedereen heeft gevoelige bestanden die ze graag privé willen houden: medische dossiers, liefdesbrieven, fiscale documenten, en ja, misschien zelfs een paar naaktfoto's van jezelf of een dierbare. Het probleem is dat als je bestanden eenmaal naar de cloud uploadt, je de controle over wie ze kan zien enigszins uit handen geeft.

Maar er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om je meest persoonlijke data tegen pottenkijkers te beschermen. Er is alleen wat tijd en focus voor nodig...

Controleer de instellingen van je telefoon

Als je cloud-apps op je telefoon geïnstalleerd hebt, is de kans groot dat ze automatisch elke foto die je maakt naar de cloud uploaden. Dropbox, Google+, en iCloud doen dit standaard.

Dat klinkt eng, maar het is eigenlijk als handigheid bedoeld: Als je telefoon gewist, gestolen of kapotgemaakt wordt, heb je de foto's nog altijd online staan. Maar dit betekent dat je moet nadenken voordat je een foto maakt. Als je een afbeeldingen liever niet deelt, open dan de instellingen van je app, zoek naar 'automatische foto-uploads', en schakel deze optie uit.

En vergeet niet dat een foto die je van je telefoon verwijdert niet noodzakelijk ook meteen uit de cloud verwijderd wordt. We hebben een aantal medewerkers verschillende diensten laten testen, en Google+ bewaarde een foto in de cloud terwijl deze wel uit de galerij van de telefoon verwijderd werd. Als je wilt dat een foto voor eens en voor altijd weg is, zorg dan dat je inlogt op de clouddienst en controleer het handmatig. Verwacht niet zomaar dat alles in orde is. Controleer het gewoon even.

Versleutel je gevoelige bestanden

Natuurlijk zou je al je bestanden lokaal kunnen bewaren, maar soms moet je ze delen of op een andere manier online beschikbaar stellen. Encryptie biedt dan de beste beveiliging. Er zijn tegenwoordig veel manieren om bestanden te versleutelen, maar ik bespreek hier de drie methodes waarvan je op de hoogte moet zijn. Elke methode heeft zijn eigen kenmerken, toepassingen en beperkingen.

Eenvoudige modus: 7-Zip

7-Zip is een snelle manier om je bestanden te versleutelen in een archief. Het 7z formaat ondersteunt AES 256-bit encryptie, wat sterk genoeg is voor de meeste doeleinden. De bestanden in het archief worden versleuteld door middel van een wachtwoord.

Voor Windows, download de 7-Zip software van de website van het project. De installatie zou slechts een paar seconden moeten duren. Daarna heeft de File Explorer (Windows Explorer voor Windows 7 gebruikers) een nieuw 7-Zip submenu in het contextmenu staan.

©PXimport

Om één of meer bestanden te versleutelen, selecteer ze, klik erop met de rechtermuisknop en selecteer 7-Zip > Add to archive... In het dialoogvenster dat verschijnt, geef het archief een naam en voer een wachtwoord in om het te versleutelen. Je kunt ervoor kiezen om ook de bestandsnamen te versleutelen als je bang bent dat ze de inhoud van de bestanden onthullen.

Als je klaar bent, klik op OK en 7-Zip zal het archief aanmaken en versleutelen. Het enige wat je hoeft te doen is het archief in de cloud of in een e-mail zetten.

©PXimport

Als je een wachtwoord met iemand moet delen, moet je zorgen dat de manier waarop je dat doet ook veilig is. (En nee, een privébericht op Facebook is niet veilig.) Gebruik in plaats daarvan een versleutelde e-mail of schrijf het op een stukje papier. Als dat geen optie is, lees dan verder.

Medium modus: BitLocker

Nu TrueCrypt niet langer in ontwikkeling is, moeten Windows gebruikers BitLocker gebruiken om hun harde schijven de versleutelen. Maar BitLocker mist een belangrijke functie van TrueCrypt: de mogelijkheid om versleutelde containers te creëren voor verzamelingen bestanden (Linux gebruikers kunnen hiervoor Tomb gebruiken). BitLocker versleutelt alleen harde schijven, maar het doet dat erg goed.

©PXimport

BitLocker zal je niet helpen als je dingen in de cloud moet opslaan, maar als iemand je harde schijf in handen krijgt kan hij of zij niet zien wat erop staat. Er bestaan andere alternatieven voor TrueCrypt, maar het kan dat je moet betalen om ze te kunnen gebruiken.

Expert modus: PGP

Pretty Good Privacy, of PGP, is de gouden standaard voor encryptie online. Hoewel het enorm effectief is (zelfs de NSA kan het niet kraken), is het instellen en het gebruik van PGP ingewikkelder dan BitLocker of simpele tools zoals 7-Zip.

Windows gebruikers zouden gpg4win moeten gebruiken om met PGP encryptie te werken. Mac OS X gebruikers kunnen GPG Tools op vrijwel dezelfde manier gebruiken. Linux gebruikers moeten GnuPG gebruiken, wat in de meeste distributies beschikbaar is.

©PXimport

PGP gebruikt twee sleutels - een publieke sleutel en een geheime sleutel - om bestanden en berichten te versleutelen. Als Henk een bestand wil versleutelen dat bedoeld is voor Bert, moet hij het met Berts publieke sleutel versleutelen. Bert kan dan zijn geheime sleutel gebruiken om het bestand te decoderen. Als Henk het bestand alleen voor eigen gebruik wil opslaan moet hij het bestand versleutelen met zijn eigen publieke sleutel.

Zodra je je sleutels hebt aangemaakt, kun je bestanden of berichten versleutelen om in e-mails of de cloud te gebruiken, en je kunt zelfs Facebook berichten versleutelen.

Gebruik een goede wachtzin

Elke website vraagt om een sterk wachtwoord te gebruiken, maar helaas doet niet iedereen dat. Een wachtwoord zoals "pa$$word" is niet sterk,

. Ik houd niet eens van de term "wachtwoord" omdat het impliceert dat het slechts één woord moet zijn. En dat is vragen om problemen.

Wachtwoorden moeten lang zijn, verscheidene woorden of fragmenten bevatten en een mix van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale karakters. En gebruik niet voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord. Bovendien moet je je wachtwoorden ongeveer om de zes maanden veranderen. Dat is heel wat om te onthouden, dus overweeg om een wachtwoordmanager te gebruiken voor al je accountgegevens.

Gebruik twee-staps authenticatie

Als je dat nog niet gedaan hebt, stel dan twee-staps authenticatie in voor elke dienst die er gebruik van maakt. Zo zorg je ervoor dat zelfs als iemand je wachtwoord heeft, ze geen toegang tot je account kunnen krijgen zonder de code die naar je telefoon wordt gestuurd.

Houd het offline

Als het een grote ramp zou zijn als een bepaald bestand openbaar wordt, dan hoort dat bestand waarschijnlijk überhaupt niet in de cloud te staan. Hoewel we regelmatig gebruikmaken van clouddiensten om onze data op te slaan, is er geen garantie dat er niet op je dienst zal worden ingebroken. Je hebt geen enkele controle over de beveiliging van cloudservers, dus als er eentje gehackt wordt kun je niet veel doen om de schade te beperken.

Bovendien moet je er maar op vertrouwen dat een clouddienst alle kopieën van je bestand van haar servers verwijdert wanneer je een bestand van je clouddienst verwijdert. Zorg dat je de servicevoorwaarden en het privacybeleid van het bedrijf goed doorneemt en begrijpt voordat je de dienst gebruikt om gevoelige informatie op te slaan. Als je na het doornemen van de servicevoorwaarden en het privacybeleid niet het gevoel hebt dat het bedrijf de beveiliging van je data vooropstelt, sla dan geen gevoelige bestanden op de dienst op.

©PXimport

Maar soms heb je toch een plek nodig om je bestanden neer te zetten. Verwisselbare media apparaten zijn een relatief veilige optie - zolang je ze niet in vreemde computers of netwerken plugt - en ze geven je meer fysieke controle over je data. Behandel het zoals je een back-up behandelt en houd het niet in je computer geplugd.

Het is niet al te moeilijk om je digitale leven privé te houden, maar het vergt wel enige inspanning. Als je je gezonde verstand gebruikt, de instellingen van je apparaten in de gaten houdt, en de beveiligingsmaatregelen gebruikt die we hier hebben besproken, zal je niet met je sexy selfies betrapt worden.

▼ Volgende artikel
De hele familie veilig: bescherming alom voor iedereen
© Kiattisak
Huis

De hele familie veilig: bescherming alom voor iedereen

We zijn thuis vaak met z'n allen tegelijkertijd online. Kinderen die op de smartphone lekker aan het chatten zijn met hun vrienden, de ouders die nog even snel wat e-mailtjes van kantoor wegwerken en de ander kijkt een film online. Maar wat we vaak vergeten is dat je online goed beveiligd moet zijn.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

We kennen Bitdefender natuurlijk van de beveiligingspakketten en is al jarenlang een van de best scorende suites als het aankomt op beveiliging voor consumenten.

De meeste beveiligingssuites die je koopt kun je slechts installeren op een paar apparaten, meestal drie of vijf. Maar wil je beveiligingssoftware voor je hele gezin, dan kom je daar vaak niet ver mee: ieder gezinslid heeft tegenwoordig wel minstens één smartphone en een laptop, dus een gemiddeld gezin heeft dan al zo'n acht tot tien apparaten die beveiligd moeten worden. Dat is doorgaans niet goedkoop.

Familie-abonnementen

Bitdefender biedt daarom speciaal voor gezinnen familie-abonnementen aan. Met het meest uitgebreide abonnement bijvoorbeeld kun je tot maximaal 15 apparaten beveiligen. Te denken valt bijvoorbeeld aan alle laptops, de smartphones van de ouders en kinderen, tablets en ook alle Apple-devices.

Het voordeel van een familie-abonnement is dat er één centrale plek is waar de ouders of degene die hierover gaat, zelf aan de knoppen zitten wat betreft wat de kinderen in de familie mogen zien of doen. Bij het abonnement krijg je namelijk een centrale locatie online - Bitdefender Central - waarin bijvoorbeeld ouders sites kunnen blokkeren of de schermtijd kunnen aanpassen.

Wat krijg je allemaal bij een familie-abonnement? Wanneeer je een familie-abonnement afneemt - en daarbij maakt het niet uit of je dit nu doet voor één jaar, twee jaar of zelfs drie jaar - krijg je naast de standaardbeveiliging die Bitdefender biedt op al je apparaten, ook nog wat extra handige opties:

  • Tot 25 apparaten beschermd
  • Meerlaagse ransomwarebeveiliging
  • Bescherming voor Android-, Windows-, iOS- en MacOS-apparaten
  • Kwetsbaarheidsanalyse
  • Fraudedetectie
  • Autopilot-functie voor de beste beveiliging
  • Een veilige VPN-verbinding voor alle apparaten (200MB per apparaat per dag)
  • Gratis 24/7-ondersteuning

Iedere Bitdefender-gebruiker van het algemene familie-account heeft toegang tot een eigen Bitdefender Central-omgeving, maar kunnen specifieke rollen toegewezen krijgen. Ouders geven zichzelf dan bijvoorbeeld het Family Manager-account voor het algehele beheer, terwijl andere familieleden, zoals kinderen en tieners, een Tiener- of Kind-account kunnen krijgen. Zij kunnen daar dan zelf ook eigen websiteblokkades instellen, maar kunnen bijvoorbeeld niet de schermtijd opheffen of andere leeftijdgebonden restricties aanpassen.

Kindprofielen kun je eenvoudig hier in Bitdefender installeren.

Het maakt niet uit hoeveel apparaten er worden beveiligd, zolang deze allemaal op hetzelfde hoofdaccount zijn aangemeld, vind je ze hier allemaal terug.

De functies voor ouderlijk toezicht zijn relatief uitgebreid. Wil iemand waarvan bijvoorbeeld de internettijd is verlopen, langer toegang tot internet, dan kan hij of zij dit in de app van bijvoorbeeld de smartphone of tablet aangeven; de beheerder van het familieaccount krijgt dan automatisch een melding en kan ervoor kiezen om die extra tijd al dan niet toe te kennen.

Eenvoudig en opgeruimd

Kijken we naar de interface van Bitdefender op de computer, vanuit waar je je apparaat zelf beheert, dan valt meteen op hoe intuïtief de omgeving eruit ziet. Geen overbodige franje maar gewoon een interface die direct de status van de beveiliging van je apparaat laat zien.

Worden er kwetsbaarheden gevonden, dan laat Bitdefender dit weten door middel van een waarschuwing. Je ziet meteen waar actie op moeten worden ondernomen en hoe het probleem kan worden opgelost.

De intuïtieve interface toont direct de status van je computer.

Computeroptimalisatie valt ook onder de mogelijkheden van Bitdefender Total Security. Via de optie Hulpprogramma's vind je bijvoorbeeld de OneClick Optimizer die je computer opschoont door overbodige registersleutels en bestanden van het systeem te verwijderen, zodat je computer optimaal blijft functioneren.

Zuinig en spaarzaam

Het voordeel van de Bitdefender-software is dat deze een lage systeembelasting heeft. Door gebruik te maken van geoptimaliseerde routines en code in de software wordt de processor van je pc, laptop, tablet of smartphone nauwelijks belast, waardoor de werking van je apparaat niet wordt beïnvloed en er geen vertragingen of haperingen zijn. Daarnaast zijn ook de systeemeisen laag: zo heb je voor Windows een computer nodig met 2GB geheugen en is er slechts 2.5 GB vrije ruimte voor nodig.

Ook voor de individuele gebruiker(s) Heb je geen groot gezin of wil je liever beveiliging en antivirus voor jezelf? Kies dan voor een van de andere abonnementsvormen die Bitdefender aanbiedt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Bitdefender Ultimate Security (79,99 euro per jaar) waarmee je tot maximaal vijf apparaten kunt beschermen. Ook dan krijg je toegang tot alle uitgebreide functies die ook in de familie-abonnementen zitten.

Bitdefender scoort hoge ogen

De jaarlijkse AV Comparative is 's-werelds bekende testinstituut voor beveiligingspakketten. Hier worden alle bekende pakketten getest op alertheid, betrouwbaarheid, malware- en virusherkenning en nog tal van andere punten. Bitdefender scoort zowel met haar Windows-software als de Android-app hoge ogen als het aankomt op de beveiliging en belasting van de geteste apparaten.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 soundbars met ingebouwde subwoofer
© Proxima Studio
Huis

Waar voor je geld: 5 soundbars met ingebouwde subwoofer

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Deze keer zijn soundbars aan de beurt. Maar niet zomaar soundbars; modellen met ingebouwde subwoofer. Handig, compact en voor een mooie prijs.

Een soundbar wil je natuurlijk het liefst zo compact mogelijk houden, zodat deze mooi onder je televisie past en je geen extra geluidsapparatuur meer nodig hebt. Om die reden kiezen veel mensen voor een soundbar met geïntegreerde soundbar, zodat er geen losse speaker meer nodig is voor het laten horen van lage tonen.

Denon DHT-S218

De Denon DHT-S218 soundmaakt het mogelijk om diepe bastonen te genereren zonder een aparte subwoofer in de kamer te plaatsen. De soundbar beschikt over HDMI ARC, HDMI input/output en een optische aansluiting. Dit zorgt ervoor dat je meerdere apparaten kunt verbinden, terwijl de bediening centraal via je tv-afstandsbediening geregeld blijft. De soundbar is met name geschikt voor kleine tot middelgrote woonkamers.

Gebruiksgemak is belangrijk bij dit model: de afstandsbediening is eenvoudig, en installatie is plug-and-play via HDMI. De geluidskwaliteit wordt over het algemeen als helder en vol beoordeeld, hoewel het niet geschikt is voor grote ruimtes of audiofielen die veel waarde hechten aan surround sound.

Bose TV Speaker

Deze soundbar met een direct herkenbare naam is bedoeld voor gebruikers die hun tv-geluid willen verbeteren zonder een ingewikkeld surround-systeem op te zetten. De speaker bevat een geïntegreerde subwoofer die zorgt voor een redelijk vol geluid, hoewel diepe bastonen enigszins beperkt blijven vergeleken met een aparte subwoofer. Dankzij de HDMI ARC-aansluiting is installatie eenvoudig en kan het apparaat met één afstandsbediening worden bediend.

Verder ondersteunt het apparaat ook Bluetooth-streaming, wat het mogelijk maakt om muziek vanaf een smartphone of tablet af te spelen. Deze soundbar is vooral geschikt voor kleinere ruimtes of voor mensen die een duidelijke verbetering van tv-audio zoeken zonder al te veel gedoe.

TCL S45H

De TCL S45H is een betaalbare en compacte soundbar met een 2.0-kanaalsopstelling, bedoeld voor basis tv-audio en eenvoudige multimedia-ervaring. Dit model beschikt over HDMI ARC en eARC, wat zorgt voor eenvoudige aansluiting op de televisie. Qua draadloze mogelijkheden is Bluetooth 5.2 aanwezig, maar WiFi en AirPlay ontbreken. Er is één HDMI-ingang, één optische aansluiting en een USB-poort voor eenvoudige connectiviteit.

Ondanks de lage prijs biedt de soundbar ondersteuning voor modernere audioformaten via eARC. De geluidsweergave is afgestemd op standaard gebruik zoals series, nieuws en lichte muziek. Dankzij het compacte formaat is dit model met name geschikt voor kleine ruimtes of als vervanger voor zwakke tv-speakers.

Sony HT-S2000

De Sony HT-S2000 is een soundbar met een geïntegreerde subwoofer en drie audio-uitgangskanalen. Het apparaat ondersteunt zowel bedrade als draadloze verbindingen, waaronder Bluetooth 5.2 en 802.11a wifi. Aanwezig zijn een HDMI-ingang, digitale optische aansluiting en een USB-poort voor diverse vormen van audiotoevoer.

De soundbar kan aan de muur worden bevestigd en heeft een zwart ontwerp. Qua audiotechniek beschikt het model over ondersteuning voor DTS-audiocodecs. Voor lage tonen maakt de soundbar gebruik van een bass-reflex systeem en een quad-wooferopstelling.

Sonos Playbar

De Sonos Playbar is een strak vormgegeven soundbar die zowel bedraad als via Wi-Fi kan worden aangesloten. Het apparaat heeft een 3-kanaals luidsprekeropstelling met geïntegreerde basweergave. Bluetooth wordt echter niet ondersteund, maar de Playbar is wel geschikt voor een multiroom-opstelling via het Sonos-systeem.

De aansluiting gebeurt via een digitale optische ingang, want HDMI ontbreekt hiervoor. Dankzij de wandmontage-optie is hij visueel goed te integreren in moderne woonkamers. De Playbar is vooral geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar eenvoud, degelijke audiokwaliteit en integratie binnen een Sonos-ecosysteem, zonder extra randapparatuur.