ID.nl logo
Zo verzamel en deel je mediabestanden in Kodi
© PXimport
Huis

Zo verzamel en deel je mediabestanden in Kodi

Veel mensen bewaren mediabestanden nogal versnipperd, waardoor ze weinig weet hebben van welke films en muziek ze nou bezitten. Denk aan mp3’tjes op een verdwaalde draagbare muziekspeler en stiekem gedownloade films op een laptop. Bewaar met behulp van Kodi voortaan alles netjes bij elkaar, zodat je alle mediabestanden op het gewenste apparaat kunt afspelen.

Tip 01: Media verzamelen

Voordat je met Kodi aan de slag gaat, is het belangrijk dat de mediabestanden in elk geval ergens op een computer staan opgeslagen. Dat mag een willekeurig systeem zijn, zolang de pc of laptop maar is aangesloten op het thuisnetwerk. Kopieer muziekbestanden van een mp3-speler en kiekjes van de fotocamera dus naar de computer. Kodi is niet zomaar in staat om de inhoud van mobiele apparaten te indexeren, dus ook waardevolle data van een smartphone of tablet bewaar je het liefst op een computer. Voor een optimaal resultaat is het fijn als de map- en bestandsnaam de titel van de film of serie bevatten, waarbij series ook nog eens zijn voorzien van een seizoens- en afleveringsnummer. De vijfde aflevering van het derde seizoen van Breaking Bad noteer je bijvoorbeeld als Breaking Bad S03E05 (season 03, episode 05). Zet bij films verder het jaartal tussen haakjes. Belangrijk is om films en series in aparte (overkoepelende) mappen op te slaan. Kodi kan dan verderop in dit artikel namelijk aanvullende informatie over de titels ophalen, waardoor er beschrijvingen en afbeeldingen in de catalogus verschijnen.

©PXimport

Tip 02: Map delen

Staan je mediabestanden op verschillende computers opgeslagen, terwijl je ze vanuit één gebruikersomgeving wilt afspelen? Geen probleem, al is het wel een voorwaarde dat je de mediamappen deelt met overige systemen in het thuisnetwerk. In Windows regel je dat eenvoudig. Klik in Windows Verkenner met de rechtermuisknop op de mediamap en kies voor Eigenschappen. Via het tabblad Delen klik je op de knop Delen. Klik nu op het pijltje en selecteer jouw naam of indien nodig het gebruikersaccount van een ander gezinslid. Belangrijk is dat je de systemen met het juiste gebruikersaccount aanmeldt om mapdeling mogelijk te maken. Voor het gemak kun je ook Iedereen selecteren, zodat elk systeem met elk gebruikersaccount binnen jouw thuisnetwerk de map kan openen. Bevestig met Toevoegen / Delen / Gereed / Sluiten.

©PXimport

Deel mediamappen eenvoudig met overige systemen binnen het thuisnetwerk

-

Tip 03: Kodi installeren

Kodi is al jarenlang een populair programma onder medialiefhebbers. Deze software is gratis, gebruiksvriendelijk en ontzettend veelzijdig. Met Kodi transformeer je praktisch elke computer tot een mediaspeler die zo’n beetje elk mediaformaat zonder morren afspeelt. Installeer dit programma dan ook op een machine waarmee je films en series gaat kijken. Dat kan bijvoorbeeld een (oude) laptop of mini-pc zijn die je vervolgens op een televisie aansluit. Kodi installeer je probleemloos onder de besturingssystemen Windows, macOS en de bekendste Linux-distributies. Verder bestaat er ook een versie voor Android. Een welkome aanvulling, aangezien er nogal wat Android-gebaseerde mediaspelers in omloop zijn. De Nvidia Shield TV, Venz V10 en Cood-E TV 4K zijn daar bijvoorbeeld bekende voorbeelden van. Knutselaars kunnen tot slot ook een Raspberry Pi tot mediaspeler ombouwen. Installeer Kodi bij voorkeur op een systeem waarop je ook een (optioneel verkrijgbare) afstandsbediening kunt gebruiken.

©PXimport

LibreELEC

Wil je Kodi uitsluitend op een computer installeren, dan is de Linux-distributie LibreELEC het overwegen waard. Na installatie van dit besturingssysteem heb je alleen toegang tot Kodi. Voor LibreELEC gelden minimale systeemeisen, zodat je dit besturingssysteem prima op een wat oudere pc of laptop kwijt kunt. Daarnaast werkt het ook op veel mediaspelers en de Raspberry Pi. Tot slot is er onder de productnaam Eminent EM7680 een kant-en-klare mediaspeler met een voorgeïnstalleerde versie van LibreELEC verkrijgbaar. Als je goed zoekt, vind je dit product voor minder dan 100 euro.

©PXimport

Tip 04: Eerste gebruik

Zodra je Kodi eenmaal op een geschikt apparaat hebt geïnstalleerd, zie je een Engelstalige gebruikersomgeving. Je kunt het programma echter ook in het Nederlands gebruiken. Kies linksboven voor het gereedschapspictogram om de instellingen te openen. Navigeer naar Interface / Regional en wijzig bij Language de taal naar Dutch. Binnen luttele seconden activeert Kodi nu de Nederlandse taal. Je keert terug naar het voorgaande scherm door op de rechtermuisknop of Escape te drukken. Heb je een afstandsbediening, dan druk je doorgaans op de knop Back.

©PXimport

Tip 05: Instellingen

Uit praktisch oogpunt is het verstandig om enkele instellingen bij voorbaat te wijzigen. Dat voorkomt onder meer dat je te maken krijgt met haperend beeld of dat je nieuw toegevoegde video’s niet kunt terugvinden. Ga binnen de instellingen naar Speler / Video’s en kies voor het onderdeel Aanpassen beeldscherm verversingsfrequentie. Bevestig met Altijd. Dat voorkomt dat Kodi een verkeerde verversingssnelheid gebruikt, waardoor de beelden gaan stotteren. Keer terug naar de instellingen en ga naar Media / Bibliotheek. Zowel bij Videobibliotheek als Muziekbibliotheek activeer je de schakelaar achter Bibliotheek bijwerken bij het opstarten. Nu zijn ook nieuwe films in Kodi zichtbaar zodra je het programma opstart. Heb je de machine rechtstreeks op een receiver of soundbar aangesloten? In dat geval is het slim om even naar de geluidsinstellingen te kijken. Ga vanuit de instellingen naar Systeem / Geluid en kies bij Apparaat voor geluidsuitvoer het juiste apparaat. Controleer daarnaast het aantal kanalen, voor het geval je films met surround-geluid over meer dan twee speakers wilt beluisteren. De meeste moderne receivers en soundbars kunnen eigenhandig surround-formaten decoderen, zoals dts en dolby digital. Activeer in dat geval de schakelaar achter Doorvoer toestaan. Kies aan de linkerkant voor Standaard en geef indien nodig per surround-formaat aan of je het decoderen aan de versterker wilt uitbesteden.

©PXimport

Tip 06: Films toevoegen

In het hoofdvenster zie je categorieën als Speelfilms, Series, Muziek, Afbeeldingen en Video’s staan. De inhoud hiervan is nog leeg. Kodi wil namelijk eerst weten op welke plek(ken) de bestanden staan opgeslagen. Het maakt hierbij niet uit of de bestanden zich op de huidige pc of een ander systeem in het netwerk bevinden, zolang je de map maar hebt gedeeld (zie tip 2). Ook de inhoud van een nas voeg je eenvoudig aan Kodi toe. Ga vanuit het hoofdvenster naar Speelfilms / Bestanden / Toevoegen video’s / Bladeren. Staan de mediabestanden op het huidige systeem? Klik dan op de schijfletter en blader naar de juiste mediamap. Als de films op een andere pc, laptop of nas staan opgeslagen, kies je voor Windowsnetwerk (SMB). Klik vervolgens op de systeemnaam en blader naar de map met de mediabestanden. Bevestig met OK en bedenk een naam voor deze medialocatie. Achter Deze map bevat wijs je de optie Speelfilms aan. Kies via Instellingen bij Voorkeurstaal voor nl en sluit het venster met OK. Zodra je bevestigt met OK / Ja, voegt Kodi de titels aan de bibliotheek toe.

©PXimport

Series toevoegen

Het toevoegen van series werkt nagenoeg hetzelfde als bij het toevoegen van speelfilms (zie tip 6). Vanuit het hoofdvenster ga je naar Series / Bestanden/ Toevoegen video’s, waarna je de juiste mediamap opspoort. Belangrijk is dat je in het venster Inhoud toewijzen aangeeft dat de map series bevat. Kodi is hierdoor in staat om interessante gegevens over de mediabestanden op te halen vanaf het web.

©PXimport

Tip 07: Filminformatie

Nadat je films en series hebt toegevoegd, ziet het hoofdvenster van Kodi er ineens heel wat kleurrijker uit. Het programma laat namelijk de hoesjes van de titels zien. Wens je meer informatie over een bepaalde film? Selecteer een afbeelding, open het contextmenu (bijvoorbeeld met de rechtermuisknop) en kies voor Informatie. Bij gebruik van een afstandsbediening druk je doorgaans op i of info om aanvullende gegevens in te zien. Je leest onder meer een beknopte beschrijving en ziet hoe de film door het publiek is beoordeeld. Verder zie je welke acteurs en actrices er meedoen. Daarnaast kun je een trailer afspelen. Wil je filmgegevens liever direct in het menu weergeven? Ga dan terug naar het hoofdvenster en klik op Speelfilms. Zodra je met de muisaanwijzer op een titel gaat staan, verschijnt de informatie in beeld. Kies via Opties / Viewtype eventueel voor een andere weergave.

©PXimport

Kodi voegt automatisch extra gegevens aan de filmbibliotheek toe

-

Tip 08: Film afspelen

Afhankelijk van de plek binnen Kodi kies je het juiste fillmhoesje of selecteer je Afspelen om de weergave te starten. In het geval van een serie kies je daarnaast de gewenste aflevering. Soms is het noodzakelijk om het audiospoor te wijzigen, bijvoorbeeld als je geen surround-geluid hoort of de gesproken taal naar jouw smaak niet klopt. Kies via het tandwielpictogram Instellingen rechtsonder voor Geluidsinstellingen. Bij Geluidskanaal wijs je vervolgens het gewenste audiospoor aan. Lopen beeld en geluid niet synchroon, dan verhelp je dat euvel met Geluid synchroniseren. Ga terug naar het instellingenscherm en kies Ondertitelinstellingen om ondertiteling aan of juist uit te schakelen. Ten slotte selecteer je achter Ondertitel de juiste taal.

©PXimport

Ondertitels downloaden

Tijdens het kijken van een film kun je eventueel ontbrekende ondertitels ophalen, al dien je hiervoor binnen Kodi wel een uitbreiding te installeren. Surf allereerst naar www.opensubtitles.org/nl/newuser en creëer een nieuw account. Ga vanuit het hoofdvenster van het mediaprogramma achtereenvolgens naar Instellingen (tandwielpictogram) / Add-ons / Installeer van repository / Ondertiteling / OpenSubtitles.org en kies voor Installeren. Na de installatie open je wederom OpenSubtitles.org, waarna je kiest voor Configureren. Bij Username en Password vul je respectievelijk de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Bevestig met OK en start een film. Via Instellingen / Ondertitelinstellingen / Download ondertiteling selecteer je het juiste ondertitelbestand. De kans bestaat dat Kodi alleen maar Engelstalige ondertitels laat zien. Ga in dat geval vanuit het hoofdvenster naar Instellingen (tandwielpictogram) / Speler / Taal en selecteer bij Talen van te downloaden ondertiteling de optie Dutch.

©PXimport

Tip 09: Muziek toevoegen

Naast films en series wil je misschien ook muziek aan de mediabibliotheek toevoegen. Je navigeert in het hoofdvenster naar Muziek / Bestanden / Toevoegen muziek en selecteert met Bladeren de map met audiobestanden. Bevestig met OK en geef deze medialocatie eventueel een naam. Kies voor OK / Ja om de bestanden binnen Kodi te integreren. In het hoofdvenster zijn er nu albumcovers zichtbaar. Kodi organiseert de muziekbibliotheek op basis van de metadata (tags) van de aanwezige muziekbestanden. Als deze gegevens niet kloppen, herkent Kodi de muziek mogelijk niet correct. Met een gespecialiseerd programma als MusicBrainz Picard of Mp3tag pas je indien nodig de metadata van audiobestanden aan.

©PXimport

Tip 10: Audio-cd’s rippen

Als je nog veel audio-cd’s hebt liggen, bewaar je ze eenvoudig digitaal in Kodi. Het voordeel hiervan is dat je de muziekbestanden op verschillende apparaten kunt afspelen, zoals een computer, audiostreamer of smart-tv (zie tip 11). Doe de schijf in het cd/dvd-station van de computer en kies in het hoofdvenster voor Schijf / Cd kopiëren. Je bladert nu naar de map waarin je het album wilt opslaan en bevestigt met OK. Vervolgens start Kodi direct het ripproces, waarbij je rechtsboven de voortgang volgt. Fijn is dat het mediaprogramma automatisch de juiste metadata aan de liedjes koppelt.

Standaard bewaart het programma geripte cd’s als m4a-bestand. Wil je liever een ander formaat, bijvoorbeeld de gangbare indeling mp3 of het kwalitatief betere flac? Ga vanuit het hoofdvenster naar Instellingen (tandwielpictogram) / Add-ons / Installeer van repository / Audio-encoders. In dit voorbeeld open je Flac Audio Encoder en Lame MP3 Audio Encoder, waarbij je kiest voor Installeren. Keer terug naar het instellingenscherm en ga naar Speler / Schijven. Zorg er met de schakelfunctie linksonder voor dat de expertinstellingen zijn geopend. Je wijst nu via Encoder een ander audioformaat aan. Je wijzigt als laatste via Instellingen naar behoefte de kwaliteit van de opgeslagen liedjes.

©PXimport

Foto’s en video’s

Je gebruikt in Kodi de categorieën Video’s en Afbeeldingen om eigen beeldmateriaal toe te voegen. Het mediaprogramma neemt de onderliggende mappenstructuur van de toegevoegde bestandslocatie over. Het is dus belangrijk dat je zelf zorgt voor een logische indeling, zodat je eigen beeldmateriaal gemakkelijk kunt terugvinden. Interessant is dat Kodi bij foto’s diverse details laat zien, zoals de resolutie, brandpuntafstand en sluitertijd. Bekijk je een afbeelding op volledige schermgrootte en is het beeld gekanteld? Druk op de toets R om de foto te draaien. Verder vraag je met O extra beeldgegevens op. Tot slot gebruik je de cijfertoetsen om in te zoomen.

©PXimport

Met een mediaserver maak je films, series en muziek beschikbaar voor andere apparaten

-

Tip 11: Mediaserver

In plaats van mediaspeler gebruik je Kodi net zo gemakkelijk als mediaserver. Je maakt de complete mediabibliotheek daarmee beschikbaar voor andere afspeelapparaten binnen je thuisnetwerk. Denk bijvoorbeeld aan een smart-tv, audiostreamer of andere computer. Ga naar Instellingen (tandwielpictogram) / Diensten / UPnP/DLNA en activeer de optie UPnP-ondersteuning inschakelen. Daarnaast schakel je ook de opties Deel mijn bibliotheken en Toestaan op afstand bedienen via UPnP in. Bekijk nu of je de Kodi-mediaserver vanaf een ander afspeelapparaat binnen het thuisnetwerk kunt benaderen. Bij een smart-tv doe je dat doorgaans door met de afstandsbediening de invoerbronnen te openen, terwijl je op een mediaspeler naar netwerkbronnen zoekt.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs
© Lars
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met het mooie weer op komst is barbecueën erg aantrekkelijk. We vonden vijf luxe keramische modellen voor een schappelijke prijs.

Een keramische barbecue, ook wel kamado genoemd, heeft veel te bieden voor wie graag buiten kookt. Het dikke keramiek houdt de warmte goed vast, waardoor je de temperatuur veel preciezer kunt regelen dan bij een gewone stalen barbecue. Je verbruikt ook minder houtskool, wat op de lange termijn best wat geld scheelt. Leuk is dat je er niet alleen kunt grillen, maar ook roken, langzaam garen en zelfs bakken. Je eten wordt lekker mals doordat het vocht en de smaken goed bewaard blijven. De kamado kost wel wat meer dan een gewone barbecue, maar dan doorgaans ook veel langer mee.

Patton Kamado Grill Classic

De Patton Kamado Grill Classic is de ideale partner voor gezellige barbecue-avonden. Met zijn keramische behuizing zorgt deze barbecue voor een perfecte warmteverdeling en -behoud. De compacte afmetingen (een rooster van 34 cm doorsnede) en het lichte gewicht maken hem bijzonder geschikt voor balkon, terras of zelfs als aanvulling naast een grote barbecue.

Een geïntegreerde dekselthermometer zorgt dat je eenvoudig de juiste temperatuur aanhoudt, essentieel bij slow-cooking of roken. Het compacte rooster is precies goed voor kleinere gezelschappen. Voeg daarbij het tijdloze zwarte design, en je hebt een stijlvolle alleskunner die ondanks zijn formaat serieuze prestaties levert.

The Bastard BU105 Urban Compact

Wie op zoek is naar een robuuste, compacte barbecue voor kleine buitenruimtes, vindt in de The Bastard BU105 Urban Compact een uitstekende keuze. Deze kamado is vervaardigd uit hoogwaardig industrieel keramiek en biedt hierdoor niet alleen geweldige warmtebehoud, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid. Met een grillrooster van 33 cm is hij perfect voor gezelschappen van twee tot vier personen.

Wat deze compacte krachtpatser onderscheidt, is het strakke matzwarte ontwerp gecombineerd met praktische handvatten die het verplaatsen vergemakkelijken. De geïntegreerde thermometer en het gietijzeren topventiel zorgen voor precieze controle over de temperatuur, essentieel voor slow-cooking, grillen en roken. Klein van formaat, groot in prestaties – deze Bastard laat zich niet zomaar wegzetten.

Patton Kamado

Met zijn royale kookoppervlak van 47 cm biedt de Patton Kamado alle ruimte voor een gezellige barbecue met familie en vrienden. Deze keramische barbecue combineert een klassiek uiterlijk met moderne prestaties, dankzij zijn extreem hittebestendige keramiek en ingebouwde slimme thermometer.

Bij deze barbecue draait alles om veelzijdigheid: grillen, roken, slow-cooken en zelfs bakken behoren tot de mogelijkheden. De Patton 21 inch is ontworpen om lang mee te gaan en hoge temperaturen moeiteloos te weerstaan. Daarbij zorgt het elegante design ervoor dat hij een echte eyecatcher in de tuin is. Functioneel én stijlvol tegelijk.

The Bastard Compact Compleet

Voor wie compactie én professionaliteit zoekt, is The Bastard Compact Compleet een perfecte match. Deze kamado is uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete barbecue-ervaring, verpakt in een handzaam formaat met een rooster van 33 cm.

Het industriële cordieriet keramiek waaruit deze Bastard is vervaardigd, zorgt voor fantastische hittebestendigheid en isolatie. Dankzij de handige handvatten en het relatief lichte gewicht is hij eenvoudig te verplaatsen. Precieze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door een gietijzeren topventiel en geïntegreerde thermometer. Van grillen tot roken, deze compacte Bastard is altijd klaar voor actie.

Grill Guru Original Compact Basic

Compact, degelijk encompleet – zo laat de Grill Guru Original Compact Basic zich het beste omschrijven. Deze kamado heeft een grillrooster van 33 cm en is gemaakt van vuurvast keramiek, wat zorgt voor uitstekende hittebehoud tijdens het koken.

Standaard meegeleverd zijn handige accessoires zoals een plate setter, regenhoes en aspook, waardoor je meteen alle benodigdheden hebt om aan de slag te gaan. De temperatuurregeling gaat eenvoudig via de roestvrijstalen ventilatieschijf bovenop en de geïntegreerde thermometer in de deksel. Perfect voor iedereen die zonder poespas heerlijke resultaten wil behalen, en dat allemaal in een compact, handzaam formaat.

▼ Volgende artikel
Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)
© Zoran Obradovic | zphoto83
Huis

Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)

Een hogedrukreiniger is een handig hulpmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen. Maar zonder de juiste aanpak kan het meer kwaad dan goed doen. Voordat je begint, is het belangrijk om te weten hoe je het apparaat veilig en effectief gebruikt. In dit artikel lees je waar je op moet letten om schade te voorkomen en het beste resultaat te behalen.

In dit artikel lees je handige tips over het gebruik van een hogedrukreiniger:

  • Doe het veilig
  • Druk en spuitkop goed afstemmen
  • Houd voldoende afstand
  • Werk gestructureerd: van boven naar beneden
  • Kies het juiste reinigingsmiddel
  • Let extra op bij kwetsbare materialen
  • Vergeet de lastige plekken niet

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Doe het veilig

Een hogedrukreiniger is geen speelgoed. De straal is krachtig genoeg om verf weg te blazen of hout te beschadigen – en kunnen dus ook letsel aan mensen veroorzaken. Draag dus altijd stevige schoenen, handschoenen en een veiligheidsbril. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt zolang je bezig bent. Dan kun je met een gerust hart aan de slag.

Druk en spuitkop goed afstemmen

Een groot voordeel van een hogedrukreiniger is dat je de druk kunt aanpassen. Stem die altijd af op wat je wilt schoonmaken. Hout vraagt om een lagere druk, terwijl je bij vervuilde terrastegels juist wat meer kracht nodig hebt. Minstens zo belangrijk is de keuze van de spuitkop. Een brede straal werkt goed op grote oppervlakken, een smalle straal is geschikt voor hardnekkig vuil.

Veel modellen worden geleverd met opzetstukken voor verschillende toepassingen. Denk aan terrasreinigers of rioolslangen. Online is het aanbod nog groter, dus je kunt je reiniger makkelijk uitbreiden.

Ook interessant: Groene aanslag op je terras? Met deze tips krijg je het weg!

©kelifamily

Houd voldoende afstand

Dicht op het vuil spuiten lijkt misschien effectief, maar vergroot de kans op schade. Houd daarom altijd zo'n 20 tot 30 centimeter afstand van het oppervlak. Kom je te dichtbij, dan kun je verf losspuiten, hout beschadigen of zelfs glas laten barsten. Begin liever wat verder weg en werk – als het nodig is – langzaam naar het oppervlak toe.

Werk gestructureerd: van boven naar beneden

Voor een gelijkmatig resultaat werk je het best van boven naar beneden. Zo voorkom je dat vuil van boven opnieuw op al schoongemaakte delen terechtkomt. Reinig hout altijd met de nerf mee, dat voorkomt beschadigingen. Neem de tijd en werk in rustige banen, zodat het water en eventuele reiniger hun werk kunnen doen.

©Picunique

Kies het juiste reinigingsmiddel

Alleen water is niet altijd genoeg. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor gebruik met een hogedrukreiniger. Kies altijd een middel dat past bij het materiaal dat je schoonmaakt én dat veilig is voor de machine. Vermijd agressieve stoffen zoals bleekmiddel: die kunnen schade veroorzaken én zijn slecht voor het milieu. Lees de verpakking voor de juiste dosering.

Reinigingsmiddelen

Speciaal voor de hogedrukreiniger

Let extra op bij kwetsbare materialen

Niet elk oppervlak is bestand tegen hoge druk. Wees voorzichtig met kwetsbare materialen zoals zacht hout, glas of afgebladderde verflagen. Ook oudere voegen in metselwerk kunnen losraken. Twijfel je? Test dan eerst op een onopvallende plek en pas de druk zo nodig aan. In sommige gevallen is een borstel of spons toch de betere keuze.

Vergeet de lastige plekken niet

Schoonmaken beperkt zich niet tot wat je direct ziet. Vuil hoopt zich vaak op in hoeken, onder tuinmeubels of langs de randen van een terras. Met een geschikte spuitkop en wat extra aandacht maak je ook die plekken goed schoon. Zo blijft het resultaat langer zichtbaar en voorkom je dat vuil snel terugkomt.