ID.nl logo
Zo maak je je eigen jaaroverzicht
© PXimport
Huis

Zo maak je je eigen jaaroverzicht

Het is een feit dat we met z’n allen een drukker en gehaaster leven leiden dan pakweg twintig jaar geleden. Goed vooruitplannen kan dan enorm helpen om rust in de tent te krijgen. Maar hoe doe je dat? Wij geven je vijftien tips/apps voor het maken van een eigen jaaroverzicht.

Geniet, en plan met mate

Mensen hebben de neiging om te proberen het leven zoveel mogelijk te beteugelen, de controle (of in elk geval de illusie daarvan) naar ons toe te trekken. Het risico is dan ook dat als je je jaar vooruit gaat plannen, je het te vol plant. Vergeet niet dat het leven doet waar het zin in heeft, bouw ook ruimte in voor onverwachte dingen of voor gewoon een paar dagen helemaal niks doen. Plannen geeft rust, maar té strak inplannen zorgt juist voor extra stress.

1 Google Agenda

We beginnen bij de basis: je online agenda. Eén van de beste platformen voor het bijhouden van je agenda is Google Agenda. De dienst is rechtstreeks gekoppeld aan je Gmail-adres (handig als je Gmail gebruikt) en is ook dikke vriendjes met je Android-toestel. Een jaarplanning maken is zo eenvoudig als inloggen en al je afspraken inplannen. Sinds enige tijd is de nieuwe weergave beschikbaar. Daarin klik je rechtsboven in het uitklapmenu op Jaar om de jaarweergave te zien. Je kunt eenvoudig alle feestdagen importeren door in het linkerdeel (onder de maandweergave) te klikken op het plusje en te kiezen voor Door interessante agenda’s browsen.

©PXimport

2 Apple Agenda

Hoewel je de Agenda van Apple prima kunt bereiken via de website van iCloud, zullen de meeste mensen de dienst toch gebruiken als app op hun iPhone, iPad of Mac. Wil je in de Apple-agenda een jaarkalender maken, dan raden we aan dit (waar mogelijk) vanuit de app op de Mac te doen, simpelweg omdat grote hoeveelheden data invoeren nu eenmaal beter werkt op een computer dan op een smartphone. Handig is dat je diverse agenda’s aan kunt maken (voor verschillende onderdelen van je leven), zodat je goed kunt filteren.

©PXimport

3 Outlook Agenda

Werk je veel op een pc en gebruik je Outlook als e-mailclient dan raden we de Outlook Agenda aan, simpelweg omdat het handig is om dezelfde client te gebruiken voor mail én agendazaken. Interessant aan Outlook Agenda is dat je, net als in Google en Apple Agenda, verschillende agenda’s tegelijkertijd kunt bijhouden, maar dat je ze ook tegelijk naast elkaar kunt tonen. Zo heb je in één klap een goed overzicht van alles dat er speelt.

©PXimport

4 Fantastical 2

Een app waar wij zelf graag een jaaroverzicht in maken, is Fantastiscal 2. De app is niet gratis (5,49 euro voor je smartphone, 54,99 euro voor Mac, helaas niet voor pc beschikbaar) maar als je écht heel veel te plannen hebt, is dat z’n geld dubbel en dwars waard. Naast een uitgebreide jaarweergave, kun je in de dag-, week- en maandweergave heel eenvoudig zien welke afspraken elkaar overlappen of dicht bij elkaar in de buurt komen. Zo kun je stress makkelijker voor komen door even rust te bouwen tussen alle kleurtjes.

©PXimport

5 CloudCal

Een app waar we ook erg enthousiast over zijn, is CloudCal. Deze app werkt niet met vlakken, maar met cirkels. Een volle cirkel om een dag betekent dat een activiteit de hele dag duurt, een kwart-cirkel een kwart-dag enzovoort. Zo kun je dus in het jaaroverzicht niet alleen zien op welke dag je iets te doen hebt, maar ook hoeveel die afspraak van je zal vergen. CloudCal is momenteel helaas alleen beschikbaar voor Android, de basisversie is volledig gratis.

©PXimport

6 TinyCal

De kalender-diensten en apps die we tot nu toe hebben genoemd zijn allemaal redelijk druk qua interface, zelfs de agenda van Apple. Soms heb je echter behoefte aan iets dat lekker compact is, zodat je er niet een compleet programma voor hoeft te openen. TinyCal is zo’n programma, helaas alleen voor macOS. De kalender verschuilt zich in de menubalk van je besturingssysteem en heeft Google-integratie. Vul dus je gehele jaarplanning op de site van Google in, en bekijk die vervolgens simpel via TinyCal.

©PXimport

7 Excel Sjabloon

We zijn eraan gewend dat digitale kalenders ons altijd op de hoogte stellen van onze afspraken, maar noodzakelijk is dat natuurlijk niet. Als je wel wilt profiteren van het digitale aspect, maar niet voortdurend herinnerd wilt worden, dan kun je ook gewoon een kalender maken in Excel. Start Excel, maak een nieuw document en typ jaarkalender in het veld Onlinesjablonen zoeken. Er worden nu allerlei sjablonen getoond die je gratis kunt gebruiken. Je vult ze eenvoudig in, bepaalt zélf het uiterlijk (groot voordeel) én kunt de kalender opslaan of uitprinten.

©PXimport

8 Numbers Sjabloon

Ook Apple heeft natuurlijk een spreadsheetprogramma, Numbers en daarin vind je eveneens een sjabloon voor een jaarkalender. Die werkt echter net iets anders. Klik op Nieuw en kies onder het kopje Persoonlijk voor Jaarkalender. Je krijgt nu een kalender uit 2014 te zien met slechts één maand. Wanneer je klikt op het jaartal kun je dit echter aanpassen, en alle dagen veranderen netjes mee. Zo kun je per maand een kalenderblad maken en opslaan of uitprinten.

©PXimport

9 Todoist

Todoist is een app die bedoeld is voor mensen die graag een lijst maken met zaken die ze moeten doen op een dag, maar de app leent zich stiekem ook uitstekend voor het maken van een jaaragenda. De app is slim, dus als je ‘naar de tandarts op 14 maart’ intypt, dan wordt 14 maart automatisch als datum geregistreerd. Zaken als ‘herhaal elke maand’ begrijpt de app ook. Beschikbaar als app voor je smartphone als website én als browserextensie, zodat je ook eenvoudig afspraken uit je mail kunt plukken. We zijn erg blij met de zeven-dagen weergave, zodat je direct ziet wanneer je een paar dagen niets hoeft te doen.

©PXimport

10 Evernote

We gebruiken Evernote tegenwoordig lang niet meer zo vaak als vroeger, om de simpele reden dat Evernote vroeger een van de weinige echte cross-platform-diensten was, en dat is tegenwoordig wel anders. Toch kun je in Evernote, net als in Excel en Numbers, eenvoudig een kalender maken, die je ook nog eens kunt delen. Surf hiernaartoe, kies het sjabloon dat je handig vindt en vervolgens op Save to Evernote. Je hebt nu een uitgebreide kalender die je kunt bewerken. Handig om snel een jaaroverzicht te maken voor bijvoorbeeld een vereniging, inclusief gekoppelde bestanden, andere notities en meer.

©PXimport

11 Facebook-integratie

Een jaarkalender maken is veel werk, helemaal als je ook nog alle verjaardagen van je vrienden en familie daarin wilt opnemen. Als je gebruikmaakt van Facebook, dan kun je jezelf heel wat werk besparen. Klik in Facebook in het linkerdeelvenster op Evenementen en rechtsklik vervolgens helemaal rechtsonder onder Geplande evenementen op Verjaardagen en kies voor Linkadres kopiëren. Ga nu naar de kalenderdienst of -app die je gebruikt en zoek de optie waarmee je een kalender kunt toevoegen. Kies daarbij voor het toevoegen van een kalender via internet (of via een webadres). Plak de gekopieerde link en alle verjaardagen worden toegevoegd.

©PXimport

12 Spraakbesturing

Het maken van een jaaragenda wordt (terecht) vaak gezien als een hels karwei. Niet zo vreemd, de kans dat je meer dan honderd afspraken moet invoeren in een jaar is groot. Als extra tip willen we je meegeven dat je dat niet per se met de hand hoeft te doen. Spraakbesturing is tegenwoordig behoorlijk geavanceerd en afspraken toevoegen kan prima terwijl je bijvoorbeeld in de file staat. We hebben het dan over stemcommando’s en file, niet over handmatige invoer en snelweg. Je probeert immers je jaar te plannen, niet je begrafenis.

13 Kalender delen

Het grote voordeel van een digitale kalender is dat je die kunt delen met bijvoorbeeld gezinsleden, huisgenoten, vrienden, leden van een vereniging enzovoort, zodat ze zelf ook data kunnen invullen en iedereen altijd op de hoogte is. Dat kan voor een jaaroverzicht ideaal zijn, want iedereen weet waar hij/zij aan toe is.

©PXimport

14 Werklast delen

Een groot voordeel van een gezamenlijke agenda, is ook dat iedereen afspraken kan invoeren. Dat scheelt jou een hoop tijd. Als je een agenda deelt met je gehele vereniging, dan kun je eenvoudig (via een kalender-item, ha!) een oproepje doen of iedereen zijn/haar belangrijke data even in wil voeren. Zo benut je de kracht van de cloud ten volle.

©PXimport

15 Klassieke kalender

Tot slot willen we nog benadrukken dat een jaarkalender niet altijd digitaal hoeft te zijn. Ook een klassieke kalender (die je koopt of zelf uitprint met behulp van een Excel-sjabloon) heeft specifieke voordelen. Zo heb je niets aan een digitale kalender als je zelden je smartphone gebruikt, of als je niet dagelijks je mail/agenda opent. Een ouderwetse jaarkalender die je naast je computer zet of aan de muur hangt, kan zélfs in dit digitale tijdperk nog altijd de beste oplossing zijn. En wil je niet al te veel tijd erin steken? Vergeet dan niet dat een kalender er niet uit hoeft te zien als een klassieke kalender, je kunt in Word of Excel ook gewoon een lijst maken met al je afspraken onder elkaar.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: