ID.nl logo
Zijn WhatsApp advertenties onvermijdelijk?
© PXimport
Huis

Zijn WhatsApp advertenties onvermijdelijk?

De geruchten over WhatsApp advertenties gaan al rond sinds de overname van de berichtendienst door WhatsApp. De nieuwe WhatsApp topman Chris Daniels deed een boekje open over advertenties op WhatsApp.

Daniels verklaarde tegen het Indiase NDTV dat er advertenties in WhatsApp aankomen. Sterker nog, het moet zelfs het primaire verdienmodel worden. De advertenties gaan verschijnen in de Status-weergave en werkt net als de Instagram-stories. In deze Status-weergave kunnen gebruikers foto’s en video’s tonen die na een dag weer verdwijnen. Wanneer een gebruiker deze bekijkt, moeten tussen deze foto’s en video’s door advertenties getoond worden.

Tot nu toe heeft WhatsApp nooit advertenties gehad. De controverse is dan ook groot. Voor de overname door Facebook had de chat-app een ander verdienmodel: gebruikers moesten jaarlijks een paar euro betalen om WhatsApp te kunnen gebruiken. Daarvoor kreeg je wel een app die geen persoonsgegevens verzamelt en je af probeert te leiden met schreeuwerige ads.

©PXimport

Donkere wolken stapelen zich op

WhatsApp werd erg populair, en zoals eigenlijk iedere app die bovenaan de applijstjes verschijnt gebeurde het onvermijdelijke: WhatsApp werd voor een absurd hoog bedrag gekocht (17,3 miljard euro) door een techgigant. Een techgigant wiens businessmodel exact het tegenovergestelde is van WhatsApp: Facebook. Het gerucht gaat overigens dat ook Google aan het bieden was op WhatsApp, een techgigant die er een even dubieuze reputatie op nahoudt als het op privacy aankomt.

Er leek weinig te veranderen voor WhatsApp, waar oprichter Jan Koum aan het roer bleef. De jaarlijkse bijdrage van gebruikers veranderde wel: WhatsApp werd gratis voor iedereen. Die 17,3 miljard euro moet terugverdiend worden. Maar hoe?

WhatsApp Business

Een gezond verdienmodel leek te zijn gevonden: WhatsApp voor bedrijven. Aangezien er een enorme gebruikersbasis is, kan WhatsApp prima ingezet worden voor de klantenservice. Inkomsten komen van deze bedrijven die WhatsApp Business inzetten voor klantcontact. Ideaal, want zo hoef je ook van gebruikers geen geld te vragen, of ze lastig te vallen met advertenties. Je moet alleen zien te voorkomen dat gebruikers het als spam ervaren. Advertenties lijken vermijdelijk, maar moederbedrijf Facebook lijkt helaas alleen dat ene dansje te kunnen inzetten.

Advertenties

Achter de schermen rommelt het bij Facebook - en WhatsApp. WhatsApp heeft een tijd in rustig vaarwater gezeten, in het kielzog van het moederschip Facebook. De hoogtijdagen van Facebook lijken achter de rug en om goede groeicijfers te laten zien aan de aandeelhouders, moeten nieuwe inkomstenbronnen gevonden worden. Daarvoor wordt niet alleen WhatsApp, maar ook Instagram ingezet.

Dat er vervelende beslissingen aan zaten te komen, is geen verrassing. Op 30 april maakte Koum bekend WhatsApp (en Facebook) te verlaten. De kanarie in de kolenmijn was van zijn stokje gevallen...

In tegenstelling tot Facebook zijn er voor WhatsApp wel goede alternatieven.

-

WhatsApp Status

Is het bij jou ook zo leeg in de WhatsApp Status? Die kans zit er dik in. Het blijkt nu dat deze status (of stories-functie) niet voor de gebruikers is toegevoegd, maar voor Facebook. Hier moeten de advertenties in verschijnen, tussen de tijdelijke foto’s en video’s door. Het verklaart waarom Facebook claimde dat de Status tot dusver een groot succes is, zonder gebruikscijfers bekend te maken. De steen begint te rollen, want wanneer blijkt dat het bereik van de WhatsApp-status te klein is, dan kan het doorgevoerd worden. Bijvoorbeeld naar de ingebouwde fotogalerij of gedeelde video’s.

Facebook moet echter voorzichtig handelen, want in tegenstelling tot het sociale netwerk heeft WhatsApp veel alternatieven. Betere alternatieven zelfs. Denk aan Telegram of Signal.

©PXimport

Wat betekenen deze advertenties?

Natuurlijk zal Facebook de advertenties aankondigen als een ‘verbeterde relevante gebruikservaring’. Maar het is een strik om een drol. WhatsApp moet gebruiksgegevens gaan verzamelen, en Facebook zal er alles aan doen om je verzamelde Facebookgegevens aan die van WhatsApp te koppelen, ook al mag dat van de EU niet zonder nadrukkelijke toestemming. Facebook en dataverzameling... Wat zou er mis kunnen gaan?

Ook moeten advertenties op de achtergrond ingeladen gaan worden, wat je systeem belast. Facebook kennende zullen de advertenties ook automatisch afspelen, zonder dat dit uitgezet kan worden. Erg fijn als je ’s ochtends vroeg in bed je berichtjes checkt, of in het openbaar vervoer even aan het appen bent en je onverwacht geconfronteerd wordt met hard geluid.

WhatsApp advertenties lijken dus niet onvermijdelijk, maar ze zitten er wel aan te komen. De enige vraag die overeind blijft staan hoe ver Facebook kan gaan voordat mensen eindelijk de berichtendienst de rug toe keren, ter faveure van een veilig alternatief als Signal. Het is namelijk een kwestie van tijd tot Facebook te ver gaat in het opdringen van advertenties en verzamelen van gegevens. Of tot wanneer het volgende privacyschandaal zich aandient.

▼ Volgende artikel
Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een Android-tablet met een prijskaartje variërend van 199,90 tot 249,90 euro. Het verschil zit hem niet alleen in de grootte van het werkgeheugen en de hoeveelheid opslagruimte, maar ook of je hem met of zonder 4G-verbinding koopt. In de basis haal je echter dezelfde tablet in huis, met hetzelfde design en dezelfde chipset.

Goed
Conclusie

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een prima budgettablet met een strak design, groot scherm en lange accuduur. Hij is snel genoeg voor dagelijks gebruik en lichte games, al zijn de camera’s en accessoires beperkt. Voor wie vooral wil streamen of browsen, is dit een uitstekende koop vanaf zo'n 200 euro.

Plus- en minpunten
  • Prima scherm
  • Capabele processor
  • Lange accuduur
  • Premium uitstraling
  • Kan nog weleens stotteren
  • Matig updatebeleid
  • Camera's zijn basic
  • Geen splitscreen

Welke variant je ook in huis haalt, de Xiaomi Redmi Pad 2 kenmerkt zich door een strak en minimalistisch ontwerp. De metalen unibody-behuizing voelt zowel robuust als hoogwaardig aan. Dankzij de materialen en beschikbare kleuren (Graphite Gray en Mint Green) heeft de budgettablet een onverwachte premium uitstraling. Met een gewicht van ongeveer 475 gram en een slank formaat houd je de tablet bovendien comfortabel vast. De platte zijkanten en de subtiel afgeronde hoeken dragen bij aan een moderne uitstraling en verbeteren de grip.

Het 11inch-scherm is een van de hoogtepunten van de Redmi Pad 2. Het lcd-display levert scherpe beelden en levendige kleuren, wat ideaal is voor het kijken van films en series. De 90Hz-verversingssnelheid zorgt daarnaast voor vloeiende scrolbewegingen. De helderheid is niet super, maar prima voor binnenshuis. Verder heeft de tablet een forse accu van 9000 mAh die het lang volhoudt en vier luidsprekers. Onder de motorkap zit de MediaTek Helio G100-Ultra, die op papier net even minder scoort dan de high-end Snapdragon 865 uit 2019.

©Wesley Akkerman

Beter geoptimaliseerd

Die processor is misschien al zes jaar oud, maar hoef je nog niet te onderschatten. De G100-Ultra zelf komt uit 2024 en is de opvolger van de eveneens prima Helio G99-processor. De specificaties van beide processors verschillen amper, maar het nieuwe model is wel iets beter geoptimaliseerd. Voor dagelijkse taken presteert het systeem dan ook meer dan prima, al kan het wel zijn dat je hier en daar op wat gestotter stuit (zelfs de duurdere variant met 8 GB werkgeheugen). Het is daarom niet bepaald een gamemachine, maar lichtere en oudere games draaien er acceptabel op.

De software op Xiaomi-apparaten was voorheen soms een struikelblok, maar de overgang naar HyperOS 2, gebaseerd op Android 15, is een hele verbetering. Een handige functie is bijvoorbeeld de vaste taakbalk onderin met favoriete en recente apps. De tablet wordt geleverd met een paar voorgeïnstalleerde apps, waarvan je het gros gelukkig makkelijk verwijdert. Je moet het helaas wel zonder splitscreen-multitasking doen – wat ons betreft een dealbreaker. Verwacht twee jaar OS-updates en drie jaar beveiligingsupdates, dat weinig maar gebruikelijk is in dit prijssegment.

©Wesley Akkerman

Camera en accessoires

De camera's op de Redmi Pad 2 zijn niet zijn sterkste punt, maar komen soms toch van pas. Xiaomi heeft de betere camera aan de achterkant geplaatst, wat onhandig is voor videobellen (waar je dit soort tablets doorgaans voor gebruikt). De frontcamera is zelfs afgewaardeerd naar 5 megapixel. Hoewel de kwaliteit bij goede belichting voldoende is voor videochats, kun je de verwachtingen het best laag houden. De achtercamera is bruikbaar voor basisfoto's, maar de kwaliteit is vergelijkbaar met die van oudere telefoons. Handig voor documenten inscannen, meer niet.

Tot slot is het goed om te weten dat je de Xiaomi Redmi Pad 2 kunt uitrusten met verschillende accessoires, waaronder een screenprotector, een cover en de Redmi Smart Pen. De stylus is handig voor notities en schetsen, en is drukgevoelig. Helaas is er geen magnetische bevestiging en moet je hem apart opladen via usb-c. De Redmi Pad 2 Cover is een aanrader: die beschermt het scherm en fungeert als standaard. Handig wel, maar ook hier missen we een stylushouder. Ook sluit de cover niet magnetisch, wat minder ideaal is voor onderweg.

©Wesley Akkerman

Xiaomi Redmi Pad 2 kopen?

De Xiaomi Redmi Pad 2, met adviesprijzen tussen 199,90 en 249,90 euro, is een prima budgettablet. Het strakke metalen design, het scherpe 11inch-scherm en de 9000mAh-batterij zijn fijne pluspunten, die de tablet de allure van duurdere modellen geven. Hoewel de MediaTek Helio G100-Ultra-processor niet geschikt is voor de zwaarste taken, presteert hij prima voor dagelijks gebruik, al kunnen er af en toe wat haperingen optreden. Voor gamers is het goed om rekening te houden met beperkingen, maar minder veeleisende titels draaien hier soepel op.

Of je nu gaat voor het goedkoopste of juist het duurste model, dat maakt niet uit. We vinden dat de tablet zijn prijskaartje waard is. De duurste versie heb je gelukkig alleen nodig als je per se de 4G-verbinding wilt hebben. Houd wel rekening met compromissen: de camera's zijn basaal en het ontbreken van splitscreen-multitasking is een gemis. Ook stellen de accessoires weinig voor. Maar als je een betaalbare tablet zoekt voor entertainment en lichte taken, dan is de Redmi Pad 2 een acceptabel alternatief voor de tablets die minimaal het dubbele kosten.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: Vijf 34-inch breedbeeldmonitoren voor het uitbreiden van je (thuis)werkplek

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speurt de redactie van ID.nl binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met een (extra) monitor voor je laptop of desktop breid je het bureaublad verder uit en heb je meer ruimte voor al je vensters. Wij vonden vijf mooie 34-inch breedbeeldmonitoren met een prettig prijskaartje.

Met een breedbeeldmonitor heb je meer ruimte om al je programma's beter en overzichtelijker gebruiken. Daarom zie je ze steeds vaker terug in kantoren en gezien de prijs zijn ze ook heel interessant voor thuis. Bijvoorbeeld op je thuiswerkplek. Wij vonden vijf mooie en betaalbare 34 inch-breedbeeldmonitoren (3440 x 1440) voor je.

Philips 346E2CUAE/00

De Philips 346E2CUAE/00 is een echte allrounder die gebruikt kan worden voor het spelen van games, maar ook geschikt is voor kantoorwerkzaamheden. Wat dit scherm uniek maakt in zijn prijsklasse is de veelzijdige usb-c-aansluiting. Hiermee kun je met slechts één kabel je laptop aansluiten voor beeld, dataoverdracht en zelfs het opladen van je apparaat (tot 65 Watt). Het VA-paneel levert een resolutie van 3440x1440 pixels, wat zorgt voor haarscherpe details. De lichte 1500R-kromming van het scherm helpt om je volledig in de content onder te dompelen, of je nu door spreadsheets navigeert of een film kijkt. Met een verversingssnelheid van 100Hz en een snelle reactietijd is het scherm ook geschikt voor snelle games. De voet is in hoogte verstelbaar, waardoor je altijd een ergonomisch verantwoorde houding kunt aannemen.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Ja / 100mm
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 100Hz

Samsung C34G55TWWU

Dit scherm valt direct op door zijn curve dat ontworpen is om het menselijk gezichtsveld na te bootsen, waardoor je dieper in je game wordt getrokken en je perifere zicht volledig wordt benut. De hoge verversingssnelheid van 165Hz zorgt voor vloeiende beelden, wat een groot voordeel is in snelle actiegames. In combinatie met de lage reactietijd van 1ms (MPRT) en ondersteuning voor AMD FreeSync Premium worden haperingen en beeldvervorming tot een minimum beperkt. Het VA-paneel biedt een sterk contrast, wat resulteert in diepe zwartwaarden en levendige kleuren. Ideaal dus voor grafische werkzaamheden. Een nadeel kan zijn dat de voet wat beperkt is in verstelbaarheid.

↕️ Voet in hoogte verstelbaar: Nee
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 165Hz

LG 34WP65C-B

LG benadert de ultrawide-markt met een zeer gebalanceerd model, de 34WP65C-B. Dit scherm combineert een hoge beeldkwaliteit met functionaliteiten die voor zowel gamers als thuiswerkers geschikt zijn. Het display heeft een verversingssnelheid van 160Hz, wat zorgt voor soepele beelden tijdens het scrollen, bij het kijken van video's kijken en natuurlijk gamen. Het VA-paneel met een 3440x1440 resolutie dekt 99% van het sRGB-kleurenspectrum, waardoor kleuren accuraat en levendig worden weergegeven. Een opvallend kenmerk zijn de ingebouwde luidsprekers van 7 Watt met MaxxAudio. Het scherm heeft verder AMD FreeSync Premium, een in hoogte en kanteling verstelbare standaard en een bijna randloos ontwerp aan drie zijden.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Ja / 110 mm
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 160Hz

Samsung ViewFinity S5 S50GC

De Samsung ViewFinity S5 S50GC richt zich op de professional en de multitasker die op zoek is naar maximale schermruimte zonder de hoofdprijs te betalen. Dit platte ontwerp bestaat uit een 34-inch VA-paneel met een resolutie van 3440x1440. De verversingssnelheid van 100Hz is een welkome upgrade ten opzichte van standaard kantoormonitoren; het zorgt voor een merkbaar vloeiendere ervaring bij het scrollen en verslepen van vensters. Functies als HDR10 en de TUV-gecertificeerde 'Intelligent Eye Care' met een sensor die de helderheid automatisch aanpast, maken dit een monitor voor langdurig gebruik.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 100Hz

MSI Pro MP341CQ

Veel ultrawide schermen zijn specifiek gericht op gamers, maar deze MSI richt zich met de Pro MP341CQ juist op productiviteit en algemeen gebruik. De 3440x1440 resolutie op het 34-inch gekromde (1500R) scherm geeft je de ruimte van bijna twee traditionele monitoren zonder de storende rand in het midden. De verversingssnelheid van 100Hz is niet de hoogste, maar voldoende voor gewoon kantoorgebruik. MSI heeft verder ook gedacht aan oogcomfort met technologieën die flikkeringen verminderen en de uitstoot van blauw licht filteren. Hoewel de standaard alleen kantelbaar is, kan het scherm via een VESA-bevestiging aan een monitorarm worden gemonteerd voor volledige flexibiliteit.

↕️ Voet in hoogste verstelbaar: Nee
🖥️ Maximale beeldfrequentie: 100Hz