ID.nl logo
XP stopt, wat nu?
© CIDimport
Huis

XP stopt, wat nu?

Op 8 april 2014 valt het doek voor Windows XP en wordt het niet langer door Microsoft ondersteund. Gebruikt u nog XP? Zit niet bij de pakken neer, want Computer Idee geeft u 10 oplossingen om na die datum verder te gaan.

Het is al lang bekend dat er vanaf 8 april 2014 geen updates en beveiligingspatches voor Windows XP verschijnen en dat gebruikers niet meer bij Microsoft kunnen aankloppen voor ondersteuning. Toch stond volgens onderzoeker Market Share Statistics in december 2013 XP wereldwijd op maar liefst 29 procent van alle pc’s. Het gebruik van XP is in 2013 weliswaar met zo’n 10 procent gedaald, toch gebruikt nog steeds bijna één op de drie het. Ter vergelijking: Windows Vista, Windows 8 en Windows 8.1 wordt samen door ‘slechts’ 14 procent gebruikt en Windows 7 door 48 procent. Volgens Microsoft ligt het gebruik van XP in Nederland een stuk lager: in het vierde kwartaal van 2013 stond het op 13,3 procent van alle pc’s in ons land. Dat is ver onder het wereldwijde gemiddelde, maar ook hier is het dertien jaar oude besturingssysteem dus nog steeds populair.

Grote vraag voor XP-gebruikers is natuurlijk: wat nu!? Laten we allereest beginnen met het fabeltje dat XP-machines op 8 april ‘op zwart’ zouden gaan. Na 8 april blijft Windows XP nog steeds werken, maar worden nieuw ontdekte lekken niet langer gedicht; noch worden bugs opgelost. Veel particulieren en bedrijven zitten met de handen in het haar en vragen zich af of het nu echt nodig is om hun prima functionerende computers af te danken, vooral wanneer het gevaar dreigt dat hun vertrouwde software (en hardware) niet meer werkt met een nieuwere versie van Windows. Hebt u nog een XP-machine en vraagt u zich af wat de mogelijkheden zijn? Computer Idee heeft de tien belangrijkste alternatieven op een rij gezet.

1 Doorgaan

©CIDimport

Er zijn mensen die beweren dat Microsoft zich schuldig maakt aan bangmakerij. Windows XP is met SP3 immers redelijk veilig en als de virusscanner, firewall en browser maar up-to-date zijn dan zouden we – althans in theorie – toch nog een tijdje vooruit kunnen. Dus waarom de kas van Microsoft spekken door een nieuwe versie van Windows aan te schaffen? Laten we het omdraaien: als u het niet doet, dan wordt de kans steeds groter dat u vroeg of laat de kas van een of andere criminele organisatie zult spekken. Ondanks regelmatige patches en updates zijn Windows XP-gebruikers relatief vaker slachtoffer dan gebruikers van nieuwere versies van Windows. De reden hiervoor is dat nieuwere versies van Windows de beveiliging veel beter op orde hebben. Hackers ‘hopen’ dat u XP blijft gebruiken. Ze hebben maar één nu nog onbekend lek nodig om straks uw persoonsgegevens te stelen of de data op uw pc te versleutelen zodat u er pas tegen betaling (ransomware) weer bij kunt. Het schip dat XP heet maakt al flink water en zal vroeg of laat tegen een enorme ijsberg aanvaren. Doorgaan = hozen.

2 Isoleren

©CIDimport

Is het een idee om simpelweg de netwerkkabel uit uw XP machine te trekken? Geen internet, geen gevaren! Voor wie écht niet zonder XP kan, is dit inderdaad een redelijk veilig alternatief voor de korte termijn. Geen internet betekent echter ook dat andere essentiële software op uw pc – zoals uw virusscanner – ook niet langer kan worden bijgewerkt. Een usb-stickje met een nieuw virus is dan genoeg om alsnog de boel in het honderd te laten lopen. Naast tal van andere praktische bezwaren is er nog een veel belangrijker argument: een pc zonder internet is niet echt leuk. Het isoleren van een pc wordt vooral gezien als een methode om tijdens een overgangsmethode toch nog toegang te hebben tot oude gegevens. Voor uw eigen gemoedstoestand raden we aan snel naar alternatieven te gaan zoeken.

3 Upgraden

©CIDimport

Eén van de meest gestelde vragen is of het mogelijk is een pc of notebook met XP te upgraden naar bijvoorbeeld Windows 7. Technisch gezien kan het wel, al of niet door eerst geheugen of andere onderdelen te vernieuwen of op te waarderen. Het zal ook een hele klus worden om voor oudere onderdelen en randapparatuur werkende stuurprogramma’s te vinden. Zelfs als u alles aan de praat zou krijgen, betwijfelen we of het resultaat erg bevredigend zal zijn. Nieuwere versies van Windows hebben traditiegetrouw meer ruimte en paardenkrachten nodig om optimaal te kunnen functioneren. Is uw pc ouder dan vijf jaar? Dan is uw computer waarschijnlijk al te oud om onder een nieuwe versie van Windows fatsoenlijke prestaties te leveren en te weinig waard om er nog meer dan 100 euro in te investeren. Tip: begin eens met de Windows Upgrade Advisor voor Windows 7 (th3.cc/5427c6) of Upgrade Assistant voor Windows 8 (th3.cc/445f9f) voor een compatibiliteitsrapport en maak dan de balans op. Meer over upgraden vanaf Windows XP op th3.cc/eb7d32. Wel even opgelet: Wanneer u uw oude XP-machine geschikt hebt gemaakt voor Windows 7 of 8, moet u een schone installatie uitvoeren. XP zelf kunt u namelijk niet upgraden.

4 Naast elkaar

©CIDimport

Een aantal lezers van Computer Idee heeft ons laten weten dat ze hun oude Windows XP-machine naast hun nieuwe pc blijven gebruiken. Sommigen gebruiken hiervoor een speciale switch waarmee één toetsenbord, muis en monitor door beide apparaten kan worden gebruikt. Het is misschien een optie voor de echte XP-fanaten, maar er is een aantal kanttekeningen. De belangrijkste is – net als optie 1 – dat uw XP-machine nog steeds gevaar loopt, tenzij u hem isoleert van internet en het thuisnetwerk. Dat betekent dat data omslachtig moet worden uitgewisseld via bijvoorbeeld een usb-stick. En twee pc’s tegelijkertijd gebruiken is ook niet erg duurzaam. Kortom: een optie voor noodgevallen of van tijdelijke aard.

5 Nieuwe partner

©CIDimport

Doorgaan met XP is voor u geen aantrekkelijk optie, maar het spaarvarken heeft ook even niet genoeg vet voor een nieuwe pc of notebook? Of vindt u het gewoon raar dat u goed werkende apparatuur noodgedwongen moet afdanken? Dan hebben we een aantrekkelijk alternatief dat u helemaal niets kost en waarbij u uw bestaande computer gewoon blijft gebruiken: Linux! Dit open source-besturingssysteem draait op miljoenen servers wereldwijd, maar wordt ook steeds vaker op desktops geïnstalleerd. Eind 2014 rondde de gemeente München een project af dat ervoor zorgde dat maar liefst 15.000 gemeentecomputers met Linux werkten. Linux kunt u naast (dual boot) Windows XP installeren zodat u gewoon bij uw oude bestanden kunt. Het is bovendien zeer veilig en razendsnel. U zult wel alternatieven moeten zoeken voor uw vertrouwde Windowsprogramma’s, maar die zijn er inmiddels genoeg. De bekendste en vriendelijkste versie van Linux heet Ubuntu (www.ubuntu-nl.org), maar ook Linux Mint (linuxmint.com) doet het vaak prima op oudere XP-machines. Het proberen waard en mocht het u toch niet bevallen, dan kunt u altijd nog een nieuwe Windows-pc kopen.

6 Migreren

©CIDimport

Wel een nieuwe pc, maar dan wel graag zoveel mogelijk hetzelfde? Het migreren of verhuizen van gegevens naar een nieuwe pc is waarschijnlijk de weg die de meeste mensen die overstappen van XP zullen nemen. Hierbij worden bestanden en instellingen van XP overgezet naar Windows 7 of Windows 8. Windows XP beschikt hiervoor over de wizard Bestanden en instellingen overzetten (via Start, Alle programma’s, Bureau-accessoires en Systeemwerkset), maar beter is het om Windows Easy Transfer te downloaden (th3. cc/63afed). Hiermee kunt u de gegevens bewaren op bijvoorbeeld een externe harde schijf of netwerk. In Windows 7 en 8 kunt door ‘Easy Transfer’ het gelijknamige programma vinden en de gegevens en instellingen weer binnenhalen. Een nadeel van deze methode is dat alleen bestanden en instellingen worden verhuisd wanneer deze in de ‘juiste’ locatie staan, dus bijvoorbeeld wel alles in ‘Mijn documenten’. Vaak moet er achteraf nog veel handmatig worden over- en rechtgezet.

7 XP meenemen

©CIDimport

U bent bereid over te stappen naar Windows 7 of Windows 8 maar kunt écht geen afscheid nemen van XP, bijvoorbeeld omdat er programmatuur is die echt niet onder een nieuwe versie van Windows werkt? Dan kunt u uw huidige XP machine virtualiseren onder een nieuwe versie van Windows. U maakt hiervoor eerst een één-op-één kopie van uw XP-machine met behulp van VMware vCenter Converter (gratis). De image-bestanden die afhankelijk van uw XP-installatie tientallen GB’s groot kunnen zijn, kopieert u naar uw nieuwe pc. Hierop installeert u vervolgens het eveneens gratis VMware Player en daarin start u de kopie van uw XP-machine. Dit kan vanwege ontbrekende hardware wat problemen opleveren en u zult Windows XP (en misschien andere software) opnieuw moeten activeren, maar u hebt uw oude XP pc – althans OS + software – wel mee kunnen nemen en zit niet opgescheept met twee fysieke apparaten. Maar opgelet, want die virtuele XPmachine is wel net zo lek als een normale XP-pc en zou dus bijvoorbeeld bestanden op uw netwerk kunnen besmetten! Nog niet afgeschrikt? De benodigde software is de te downloaden op vmware.com en een uitgebreide Engelstalige handleiding vindt u op th3.cc/9aa661.

8 Virtualiseren

©CIDimport

Over een nieuwe Windowscomputer wilt u nog wel nadenken, maar die oude programmatuur zal en moet onder die nieuwere versie van Windows werken? Wanneer uw nieuwe pc voorzien is van Windows 7 Professional, Enterprise of Ultimate én de processor ondersteunt hardwarematige virtualisatie, dan kunt u Windows XP Mode installeren. Het is vergelijkbaar met oplossing 7, alleen draait u onder Windows XP Mode niet uw gehele oude XP-machine, maar alleen de oude software in een schone XP-omgeving ving. Handig is dat deze XP-programma’s gewoon in het Startmenu van Windows 7 worden opgenomen. Nadelen zijn er ook, want net als bij Windows XP, verloopt ook voor Windows XP Mode de ondersteuning op 8 april. Alles over Windows XP Mode kunt u lezen op th3.cc/b450f4 en daar kunt u ook de benodigde programmatuur downloaden.

9 Schone start

©CIDimport

Waarom al die moeite stoppen in het zoeken naar oplossingen om oude software aan de praat te houden? En is het wel slim om alle instellingen van de XP-computer mee te nemen? Misschien is dit juist het moment om al het ‘oude’ achter u te laten en te beginnen met een nieuwe(re), schone computer en hierop nieuwe software te installeren die van deze tijd is en nieuwe mogelijkheden biedt. En om overbodige ballast te vermijden maakt u weliswaar een backup van uw bestanden onder uw XP-pc, maar neemt u alleen het meest noodzakelijke mee. Zie uw computer met Windows 7 of 8 als een manier om een schone start te kunnen maken. U zult ontdekken dat oude problemen misschien niet langer aan orde zijn of eenvoudig kunnen worden opgelost. Voor u het weet bent u XP helemaal vergeten.

10 Nieuwe weg

©CIDimport

Wees eerlijk. Hoeveel tijd besteedt u nog aan uw pc of notebook? Welke zaken doet u tegenwoordig allemaal op uw mobieltje, tablet of iPad? Is het niet een idee om helemaal over te stappen naar bijvoorbeeld iOS of Android? Aan deze apparaten kunt u als dat nodig is vaak eenvoudig een toetsenbord of muis aansluiten. Wie weinig uit wil geven en toch meer een computer wil, moet eens kijken naar een van de nieuwe Chromebooks. Deze door het Chrome OS aangedreven cloud-notebooks zijn er al voor zo’n 300 euro en zijn zeker interessant voor wie nu al veel doet met Google Drive en de bijbehorende Google-apps. Upload voor 8 april al uw bestanden van uw XPcomputer naar bijvoorbeeld uw Google Drive, Sky Drive of Dropbox en u kunt er straks vanaf elk ander apparaat gewoon bij.

Tekst: Art den Boer

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch

▼ Volgende artikel
Review Harman Kardon Enchant 1100 – Stijlvolle en detailrijke Atmos-soundbar
© Harman Kardon
Huis

Review Harman Kardon Enchant 1100 – Stijlvolle en detailrijke Atmos-soundbar

De Enchant 1100 is de nieuwste top-soundbar van Harman Kardon. Ondersteuning voor Dolby Atmos en een streepje Scandi-design maken het een interessante optie.

Fantastisch
Conclusie

De Enchant 1100 is een soundbar die zeer gelikt oogt en sterk presteert. Kamervullend de soundtrack van een film of tv-serie neerzetten doet hij goed, net als muziek afspelen. Zonder extra apparaten levert de Harman Kardon al een topprestatie, waarbij detail en helderheid de grootste troeven zijn. Spraak en geluidseffecten klinken duidelijk en zijn goed gepositioneerd. Al mag het niet een basmonster zijn, je wordt goed ondergedompeld in een film.

Plus- en minpunten
  • Scherpe prijs (voor een topmodel)
  • Minimalistisch design
  • Brengt geluid breed in de kamer
  • Heldere app en installatie
  • Goede helderheid en plaatsing van geluidseffecten
  • Kalibratiefunctie (enkel soundbar) is heel effectief
  • Textiel trekt stof aan
  • Kalibratie niet beschikbaar met extra subwoofer

De grotere Enchant 1100 soundbar werd begin dit jaar samen met de kleinere Enchant 900 voorgesteld. Het is een echt topmodel dat veel speakers inzet om omhullende 3D-geluid te bieden, inclusief twee aan de bovenzijde. Dit is niet de eerste of enige soundbar van Harman Kardon die de naam 'Enchant' draagt, maar eigenlijk lijkt hij meer op de voorgaande Citation-reeks van Harman Kardon. Citation was bedoeld als een volledig antwoord op Sonos, met multiroom-functionaliteit en met een design dat luxueuze textiel van Kvadrat toepaste. 

De Enchant 1100 neemt veel van de Citation-eigenschappen over, waaronder het design (maar zonder Kvadrat-stofjes) en de uitbreidbaarheid. Hij gebruikt ook een knappe techniek van Harman, Multibeam, om geluid breed de kamer in te sturen. Met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, veel streamingopties, een extra HDMI-ingang (geschikt voor 4K en Dolby Vision) en uitbreidingsopties spreken we hier over een veelzijdige soundbar. 

©Jamie Biesemans

Uitbreiden met speakers kan

Wie meer wil, kan de Enchant 1100 uitbreiden met de Enchant Sub (adviesprijs 399 euro) en/of een paar Enchant-draadloze speakers (adviesprijs 229 euro/stuk). Het is daarmee een directe uitdager van de Sonos Arc Ultra, nog een topmodel dat je op eigen tempo kunt uitbreiden met extra speakers. De Harman Kardon is wel nog iets scherper geprijsd. Het koppelen met speakers in andere kamers kan via Google Cast of AirPlay 2. Een pluspunt: dat kan ook met luidsprekers van verschillende merken.

Zacht en harmonieus design

Ontsnappen aan de klassieke balkvorm van een soundbar doet de Enchant 1100 niet. Maar omdat de afgeronde behuizing helemaal bedekt is door een fraai zwart stofje en verder geen opvallende elementen toont, verdwijnt hij netjes in de achtergrond. Minimalisme ten top, totdat je het volume of een optie aanpast. Dan zie je een grote display in een coole dotmatrix-stijl oplichten. Dat zorgt dan weer voor vleugje retro-gevoel. In tegenstelling tot bij de Citation-soundbars, lijkt er deze keer geen lichtgrijze versie te bestaan.

Onder het strakke uiterlijk zitten aardig wat speakers verborgen: elf stuks. Twee daarvan zitten bovenaan en zorgen voor de driedimensionale geluidservaring. De Enchant 1100 is slechts 6,5 cm hoog en kan dus bij een tv op een voet geplaatst worden. Maar het beste resultaat krijg je als je hem 10 à 20 cm vóór het scherm zet, zodat de bovenliggende speakers vrij naar het plafond gericht zijn. Ook de zijkanten moeten helemaal vrij blijven. Aan elke zijde is er een opening waar je een speaker kunt zien; die zorgen voor een heel breed geluidsbeeld rond de tv.

©Harman Kardon

Aan weerszijden is er een opening met een tweeter die schuin gemonteerd is.

Ontspannen kan ook

In de doos vind je een kleine afstandsbediening, maar je kunt ook de Harman Kardon One-app gebruiken. Welke optie je ook kiest: het volume regelen, een aantal audio-instellingen veranderen en muziek pauzeren zijn mogelijk. Een unieke optie heet Moment, dat zelfs zijn eigen knop op de remote heeft.

Als je hierop drukt, rollen er uit de soundbar rustgevend geluiden. Je kunt via de app kiezen of je dan even kunt relaxen met het geluid van regen, een bos of de zee. Misschien wel leuk voor meditatieoefeningen, maar wel een apart iets om zo'n prominente plek te geven.

Muziek spelen kan op vele manieren

In een app kun je muziek en internetradio afspelen van bepaalde diensten, waaronder Amazon Music, Napster, Qobuz, Tidal en TuneIn. Bij Amazon en Tidal wordt zelfs het afspelen van muziek in Dolby Atmos-formaat ondersteund, dat kom je zelden tegen.

In het lijstje ontbreken natuurlijk heel wat belangrijke diensten, zoals Apple Music of Spotify. Ze afspelen kan echter makkelijk via AirPlay, Chromecast of Spotify Connect. De soundbar kan ook bediend worden met Roon, de audiofiele muzieksoftware van een Harman Kardon-zusterbedrijf die vooral in de hifi-wereld wordt gebruikt. Ten slotte is de Enchant 1100 uitgerust met bluetooth. Manieren genoeg dus om muziek af te spelen.

Eenvoudige installatie

Het instellen van de Enchant 1100 gebeurt via de One-app. Een visueel stappenplan maakt het heel eenvoudig. Wat je ook in de app (of via de remote) kunt doen is het geluid "kalibreren". De soundbar verspreidt dan twintig seconden luide testgeluiden om zo de woonkamer te leren kennen. Na deze meting wordt de weergave aanpast zodat de soundbar beter klinkt. Zo'n functie wordt stilaan standaard op een high-end soundbar; hier blijkt het zeer effectief in het balanceren van bassen en helderheid. 

©Jamie Biesemans

In de Harman Kardon One-app vind je heldere uitleg.

Geslaagd in 3D

Bij het bekijken van demovideo's van Dolby en een aantal filmfragmenten valt in de eerste plaats de zuivere weergave van de Enchant 1100 op. Het klinkt luchtig en ruim, waardoor geluidseffecten los in de kamer verschijnen. Bij de Shattered-demo bewegen de geluiden van brekend glas echt van rechts naar ver links.

©Jamie Biesemans

De Enchant 1100 heeft goede dialogenweergave.

Ook bij drukke actiescènes, zoals tijdens de finale veldslag op Scarif in Star Wars: Rogue One – waarvan Andor op Disney+ de prequel vormt – houdt de Harman Kardon een goede controle. Het is een goed resultaat dat vooral heel detailrijk en gebalanceerd overkomt, met name na de kalibratie. Wel is het in onze woonkamer wat minder 'cinematisch' (of je mag ook zeggen 'bombastisch') bij bijvoorbeeld de race in Ready Player One. Je wordt wel omgeven door geluid, inclusief hoog boven de tv, dat wel. Maar het is niet zo knallend of dynamisch als bij bijvoorbeeld JBL.

Een subwoofer erbij of niet?

Het toevoegen van een subwoofer of extra speakers kan daar iets aan doen. Dat verloopt eveneens via de app. Je hebt er wel even tijd voor nodig, want elk toestel moet met de wifi verbonden worden. Vervolgens moet er nog een update worden geïnstalleerd, wat ook even kan duren. Ten slotte combineer je bijvoorbeeld de Enchant 1100 met de Enchant Sub via de app. Dat ging tijdens het testen vlot, en de app maakt het proces ook heel transparant. Wel spijtig: de kalibratiefunctie werkt niet langer als je een sub toevoegt aan een soundbar. Hopelijk komt die mogelijkheid er nog.

©JORDI HUISMAN

De Enchant Sub zet je bij voorkeur naast de soundbar.

Mét Enchant Sub wordt de Enchant 1100 een stukje spectaculairder, al blijft het vooral het mooie detail en de controle die indruk maken bij het zeer intense vuurgevecht in het Witte Huis in Civil War. Dit zijn goede prestaties, ook voor gaming. Toch is de stap naar een extra sub geen verplichting. De Enchant Sub is niet zo krachtig of verfijnd, dus in een kleinere woonkamer ga je aan de soundbar zelf voldoende hebben. Positief wel is dat die Sub vergeleken met optionele subs bij sommige concurrenten relatief goedkoop is.

Conclusie

De Enchant 1100 is een soundbar die zeer gelikt oogt en sterk presteert. Kamervullend de soundtrack van een film of tv-serie neerzetten doet hij goed, net als muziek afspelen. Zonder extra apparaten levert de Harman Kardon al een topprestatie, waarbij detail en helderheid de grootste troeven zijn. Spraak en geluidseffecten klinken duidelijk en zijn goed gepositioneerd. Al mag het niet een basmonster zijn, je wordt goed ondergedompeld in een film.