XP en Win7 op een pc
Bent u nieuwsgierig naar Windows 7, maar wilt u Windows XP nog niet verlaten? Dan kunt u Win7 naast XP op uw harde schijf installeren.
Bent u nieuwsgierig naar Windows 7, maar wilt u Windows XP nog niet verlaten? Dan kunt u Win7 naast XP op uw harde schijf installeren. Ook kunt u, als u beschikt over Windows 7 Professional, Enterprise of Ultimate, de Windows XP Mode installeren. Meer over beide methodes leest u in ons artikel.
©CIDimport
Methode 1: Dualboot
Dualboot is een bekende methode, dus laten we daarmee beginnen. Dit is het eenvoudigste in het gebruik: u blijft gewoon met uw bestaande Windows XP werken, maar kunt al proeven van Windows 7 door bij het booten de keuze te maken welk besturingssysteem u start. Dit geeft u de kans om geleidelijk over te stappen. We gaan er bij deze optie van uit dat u al Windows XP op de computer hebt staan en Windows 7 daarnaast wilt installeren op een andere partitie. Als Windows XP de hele harde schijf in beslag neemt (zoals meestal het geval is) is het eerste probleem dat bij XP partitioneringstool ontbreekt - waar Vista die wel heeft. U moet dus ruimte op uw harde schijf vrijmaken met externe partitioneringssoftware. Belangrijk: maak eerst een backup van uw volledige harde schijf, want met partitioneren kan altijd wel iets foutlopen - ofwel als u zelf iets verkeerds doet, ofwel als de stroom plots uitvalt.
Partitioneren
Als partitioneringsprogramma kunt u bijvoorbeeld kiezen voor Parted Magic, een Linux-gebaseerde live-cd waarmee u uw computer kunt opstarten om de harde schijf te herpartitioneren. Download het isobestand van Parted magic, brand daarmee de cd en start uw computer ermee op. In het bootmenu van Parted Magic kiest u de eerste optie door op enter te drukken.
Nadat Parted Magic is gestart, klikt u op het bureaublad op Partition Editor, waarna het programma GParted start. Selecteer nu de harde schijf en rechtsklik op de partitie die u wilt verkleinen. In de meeste gevallen heeft u maar een harde schijf en een partitie, die staat aangeduid als /dev/hda1 (voor een ide-schijf) of /dev/sda1 (voor een sata-schijf). In het contextmenu dat verschijnt na het rechtsklikken kiest u voor Resize/Move. Typ nu bij Free space following het aantal megabytes in dat u wil vrijmaken voor de Win7-partitie of versleep de ruimte in de balk bovenaan. Microsoft raadt minstens 16 Gbyte aan voor Windows 7, maar met minder kan het in principe ook. Klik daarna op Resize/Move. U ziet nu in het hoofdvenster van GParted de 'unallocated space' met de grootte die u hebt opgegeven. Rechtsklik hier nu op en kies New. Standaard wordt de volledige beschikbare ruimte als grootte al ingevuld. Kies als bestandssysteem ntfs. Klik daarna op Add en op Apply om de ingestelde wijzigingen door te voeren.
Nu u een tweede partitie hebt gemaakt, start u de computer eens opnieuw op om te zien of Windows XP nog werkt. Als alles werkt, start u de computer op van de Win7-cd en voert u de installatie uit. We gaan hier niet in detail op de installatie in, want dat valt buiten het bestek van dit artikel. Wat telt bij een dualbootinstallatie is dat u bij het type installatie kiest voor Custom (advanced). In het volgende scherm krijgt u dan de vraag op welke partitie u Windows wilt installeren. U ziet hier de XP-partitie en de partitie die u zojuist voor Win7 hebt aangemaakt. Selecteer die laatste - en let op dat u de juiste kiest, anders overschrijft u de bestaande Windows XP-partitie met al uw documenten en programma's! - en klik op Next. Na de installatie hebt u de gewenste XP/Win7- installatie. U hebt nu een bootmenu dat u telkens bij het opstarten de keuze geeft tussen Windows XP (Earlier Version of Windows) en Windows 7.
Methode 2: Windows XP Mode
De andere optie is het installeren van Windows 7, waarbij u uw XP-programma's in Windows XP Mode draait - binnen een zogenoemde virtuele machine. De XP Mode is beschikbaar voor Windows 7 Professional, Enterprise en Ultimate. De XP Mode is vooral handig als u slechts af en toe programma's nodig hebt die uitsluitend in Windows XP werken. Een besturingssysteem virtualiseren is niets nieuws. Kijk bijvoorbeeld naar het populaire VirtualBox. Dankzij een virtualisatieprogramma draait u een besturingssysteem (de 'gast') bovenop een ander besturingssysteem (de 'gastheer'). Microsoft richt zich met zijn gratis virtualisatieprogramma Windows Virtual PC echter enkel op Windows-gastsystemen, waardoor het ook voor een betere integratie zorgt. Als u bijvoorbeeld een usb-stick of digitale camera op uw computer aansluit, hebt u ook toegang tot deze apparaten vanuit de gastsystemen.
Virtual PC
Windows Virtual PC virtualiseert een standaardcomputer en laat u toe om Windows XP, Vista of 7 in een virtuele machine te draaien. Het programma komt samen met Windows 7 uit en draait enkel op Microsofts nieuwste besturingssysteem. Het vereist ook een processor met ondersteuning voor hardwarevirtualisatie, afhankelijk van uw processor is dat AMD-V of Intel VT. Het kan zijn dat u dit nog in uw bios moet inschakelen. Er bestaan overigens verschillende tools die controleren of uw processor hardwarevirtualisatie ondersteunt, maar de meeste werken ofwel voor Intel, ofwel voor AMD-processors. Een handig gratis programma dat beide processors ondersteunt, is SecurAble. Downloadt u dit en voert u het uit, dan krijgt u onmiddellijk te zien of uw processor geschikt is voor Windows XP Mode: bij Hardware Virtualization moet een groene Yes staan. Als u een No te zien krijgt terwijl u toch een moderne processor hebt, kijk dan eens na in het bios of hardwarevirtualisatie wel is ingeschakeld. Meestal is de optie ergens in de Advanced-sectie te vinden. Heeft u een processor met ondersteuning voor hardwarevirtualisatie, dan is het ook zaak het geheugen van uw pc te controleren. Aangezien u een volledig tweede Windows moet laden, raadt Microsoft minimaal 2 GB ram aan. Voor elke virtuele Windows-omgeving kunt u het beste ook zo'n 15 GB ruimte op de harde schijf vrijhouden.
XP Mode inclusief XP3
Gebruikers van Windows 7 Home Basic, Home Premium, Professional Ultimate of Enterprise kunnen gratis Windows Virtual PC downloaden. Gebruikers van de versie Professional, Enterprise of Ultimate krijgen daarbovenop gratis toegang tot Windows XP Mode, waarmee u gevirtualiseerde toepassingen rechtstreeks in Windows 7 kunt draaien. Windows XP Mode is een virtuele machine voor Windows Virtual PC. Hij bevat een voorgeïnstalleerde kopie van Windows XP SP3 met geldige licentie, inclusief integratiecomponenten waardoor de toepassingen in de virtuele omgeving werken alsof ze rechtstreeks op de gastheer draaien. Slechts aan het uiterlijk van de vensters is nog te zien dat het om een Windows XP-programma gaat. En als u in de XP-gast een toepassing installeert, wordt deze ook toegevoegd aan het startmenu van uw Win7-gastheer. Dat maakt het wel heel gebruiksvriendelijk om nog die ene toepassing te blijven draaien die niet meer in Windows 7 werkt. Vergeet overigens niet om in XPM ook een virusscanner te installeren. De virusscanner in uw Windows 7 helpt u immers niet in de virtuele machine. Bovendien moet u niet verwachten dat álle Windows XP-toepassingen in de virtuele omgeving werken. Er zijn altijd subtiele verschillen tussen een virtuele en fysieke Windows XP, dus 100 procent compatibiliteit is niet te garanderen