ID.nl logo
Xbox Music & de concurrentie
© CIDimport
Huis

Xbox Music & de concurrentie

Herinnert u zich de Zune nog, de mediaspeler van Microsoft? Inderdaad, roemloos ten onder gegaan, maar de muziekwinkel die erbij hoorde bestaat nog steeds. Xbox Music, zo heet deze streaming muziek-toko tegenwoordig. Een kennismaking én een vergelijking met Spotify en het nagelnieuwe Google Play Music All Access.

Laten we even bij het begin beginnen, in 2006. Microsoft brengt de Zune-mediaspeler uit en komt kort daarop met de Zune-muziekwinkel. Bij gebrek aan succes wordt de mediaspeler van de markt gehaald, maar de muziekwinkel blijft bestaan en gaat sinds vorig jaar als Xbox Music door het leven. Microsoft is nu eindelijk bezig deze winkel met enkele interessante functies uit te breiden en naar meer platformen te brengen.

Microsoft doet dit met behulp van een aantal apps, waarmee het klanten hoopt over te kunnen halen. Deze apps zijn er voor iOS, Android, Xbox 360, het web, Windows en Windows Phone. En hoewel Xbox Music ook een muziekwinkel is waar u nummers kunt kopen, is het vooral een streamingdienst. Met de zogenaamde Xbox Music-pas kan voor een vast bedrag per maand (10 euro) Microsofts complete muziekcollectie van dertig miljoen nummers op alle ondersteunde platformen gestreamd worden. Er is ook een gratis variant van Xbox Music, maar die bevat advertenties en werkt alleen op  het web en Windows 8 / RT. Daarnaast wordt de gratis variant na zes maanden beperkt: er mag dan nog maar tien uur per maand muziek geluisterd worden. Dit is ongeveer gelijk aan wat de concurrentie biedt.

Op Windows 8.1 / RT

De Xbox Music-app heeft met Windows 8.1 een aanzienlijke update gekregen. De interface van het programma is opgedeeld in grofweg drie delen: een linkerbalk met de opties Collectie, Radio en Ontdek en daaronder alle gemaakte afspeellijsten, het hoofdscherm waar de huidige content op verschijnt en een balk met de muziekknoppen en informatie over het huidige nummer.

In de linker balk is het mogelijk om met Collectie de muziek die tot nu toe is verzameld te bekijken op basis van albums, artiesten of nummers. Ontdek biedt toegang tot de muziekcollectie van Microsoft. Er kunnen dan nieuwe albums en topalbums bekeken worden en er zijn ook uitgelichte artiesten te zien. Wel is het raar dat er geen toplijsten zijn voor nummers en artiesten. Met Radio wordt de  radiofunctie van Xbox Music gestart. In bijvoorbeeld Spotify is die functie trouwens een stuk uitgebreider: daar is het mogelijk een radiostation te starten op basis van artiest, album, genre of nummer en is het ook mogelijk om per nummer thumbs up of thumbs down te geven, zodat het radiostation naarmate de tijd vordert steeds meer naar uw smaak wordt afgesteld.

De app werkt overigens erg snel en werkt verrassend goed met de muis; met het toetsenbord gaat dat helaas iets minder.

©CIDimport

Op iOS, Android en Windows Phone

De apps die Microsoft voor Android en iOS levert zijn vrij nutteloos. Ja, het is mogelijk om er muziek mee af te spelen, maar daar is ook (bijna) alles mee gezegd. Er kunnen wat basisdingen worden gedaan met afspeellijsten, er kan een radiostation gestart worden op basis van een artiest en het is mogelijk om te zoeken naar artiesten of nummers, maar helaas zijn er geen lijstjes topartiesten of topnummers uitgelicht door de softwaregigant en is het ook niet mogelijk om door verschillende genres te bladeren. Muziek offline beschikbaar maken is er ook niet bij. Het ontwerp van de app is wel erg mooi. Een kanttekening hebben we wel: het ontwerp past vooral goed bij de rest van iOS, maar op Android valt het een beetje uit de toon. De app is op beide platformen lekker snel.

Op Windows Phone is het functieaanbod overigens een stuk completer, met wel uitgelichte artiesten en albums, een speciale sectie voor Radio, het offline beschikbaar maken van muziek en zelfs het kopen van muziek (iets wat via de Store-app gaat).

©CIDimport

Op Xbox 360

Om Xbox Music op de Xbox te gebruiken, hebt u een abonnement op Xbox Live Gold nodig, à 60 euro per jaar. Dat is erg jammer, want Gold zal alleen voor de Xbox-gamers nuttig zijn. Op Xbox 360 valt op dat Xbox Music een stuk grafischer is ten opzichte van Windows 8.1 / RT. Er wordt meer en groter artwork weergegeven. Een goede beslissing omdat Xbox 360 vaak is aangesloten op een televisie en in combinatie met Xbox Music dienst kan doen als een sfeermaker op  bijvoorbeeld een feestje. Handig is dat Xbox 360 met Xbox Music is te bedienen via de smartphone met Xbox SmartGlass.

Online

Wie Windows 7 of eerder heeft draaien moet het doen met de browserversie van Xbox Music. Deze versie is te bereiken via music.xbox.com en is bijna identiek aan de versie op Windows 8.1. De webversie werkt op alle browsers met de nieuwste Flash-speler en draait daardoor ook op OS X en in Google Chrome op Linux. Opvallende misser hier is overigens het ontbreken van de Radio-functie. Er missen wel nog meer dingen, zo is er (net als bij Windows 8.1) bijvoorbeeld geen terug-knop in de app. Ook is het niet mogelijk om met het toestenbord door de muziek te bladeren. Wel ondersteunt de webapp drag en drop.

Xbox Music vs. Spotify

Xbox Music is een to-the-point muziekspeler waarbij vooral het ontbreken van sociale functies opvalt. Jammer, want sociale functies kunnen juist handig zijn, bijvoorbeeld om nieuwe muziek te ontdekken. Een andere belangrijke functie die ontbreekt in Xbox Music is het opdelen van playlists in mappen. Vooral voor wie erg veel afspeellijsten heeft, is dit een must-have. Verder missen we speciale apps voor OS X en Linux.

Xbox Music heeft wel een groot voordeel ten opzichte van Spotify. Het kan namelijk de lokale muziekverzameling scannen en nummers matchen met de cloudcatalogus van Microsoft. Matches zijn vervolgens gratis af te spelen op alle apparaten waar Xbox Music op geïnstalleerd staat, direct vanuit de cloud en dus zonder synchronisatie. Dat is erg handig. Bovendien kunnen elke maand tien nummers voor offline gebruik gedownload worden – vrij van drm.

Spotify scoort dan weer met apps, die we missen bij Xbox Music en misschien daar ook wel nooit komen. Dit omdat de apps over het algemeen een beetje gimmicky zijn op Spotify. Het zijn vooral playlists van bekende namen in de muziekwereld. Toch zijn er ook uitzonderingen en zijn met name de twee apps om gesynchroniseerd met het liedje de tekst weer te geven erg leuk.

Qua bitrate wint Spotify: Xbox Music streamt op 192 kbips, terwijl op Spotify gekozen kan worden tussen 128, 256 en 320 kbit/sec (normaal, hoog of extreem). Het aanbod is dan echter weer voor Xbox Music: Microsoft claimt dertig miljoen nummers, tegenover de twintig miljoen van Spotify.

Conclusie

Bij Xbox Music ontbreken op zowel de desktop als op mobile belangrijke functies, zoals offline synchroniseren, persoonlijke aanbevelingen, desktopclients voor Windows 7 en eerder, sociale functies en meer. De dienst is op dit moment vooral geschikt voor diegenen met een Windows Phone, Windows 8-tablet/-pc en Xbox 360. Zij zullen er optimaal van kunnen genieten. De dienst is qua interface zeer consistent en werkt, ondanks de weinige features, wel goed op iOS, Android en het web. Gebruikers die wat gevarieerdere platformen gebruiken, kunnen echter beter verder kijken naar bijvoorbeeld Spotify of Deezer.

Google Play Music All Access

Google lanceerde afgelopen maand ook een streamingmuziekdienst in Nederland, onder de naam Google Play Music  All Access. De dienst kost net als Xbox Music 10 euro per maand, maar heeft een iets ander aanbod. Zo was er op moment van schrijven alleen maar een app voor Android (met offlinemodus). Aan een iOS-versie wordt gewerkt. Naast de app is er een webversie die verrassend goed werkt. Het streamen van de achttien miljoen beschikbare nummers gebeurt in 320 kbps. Er zijn radiostations, die gebaseerd kunnen worden op artiesten, albums en nummers. Ten slotte is het mogelijk om tot 20.000 nummers te uploaden, om ze zo beschikbaar te maken op al uw Android-apparaten en het web. Google gebruikt hiervoor zijn Music Manager, een klein programmaatje voor Windows en OS X. De Music Manager scant de muziekcollectie en probeert deze met Google’s collectie te matchen. Als dat niet lukt, wordt het nummer geüpload naar de cloud. Zonder abonnement op Google Play Music is alleen die laatste functie, het uploaden van de muziekcollectie, gratis te gebruiken. Dat is een leuke feature, maar het is jammer dat het zonder te betalen niet mogelijk is muziek te streamen vanuit Google’s eigen collectie.

Tekst: Jochem de Goede

Dit artikel komt uit Computer Idee 24, jaargang 2013.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: