ID.nl logo
Workshop Potplayer
© CIDimport
Huis

Workshop Potplayer

Mediaspelers zijn er in overvloed maar er kan er maar één het prettigst zijn en dat zou zo maar de relatief onbekende Potplayer kunnen zijn. Tijd, dus, voor een nadere kennismaking.

Bij het installeren van Windows verschijnt automatisch de bijbehorende Mediaplayer op uw harde schijf. Veel mensen nemen daar genoegen mee maar heel veel ook niet. Hoe we dat weten? Kijk maar eens op een willekeurige site met gratis software naar de populariteit van alternatieven zoals VLC Media Player of Media Player Classic.

Dit soort alternatieven is zo populair geworden omdat de standaardspeler van Windows vaak achter de feiten aanliep en afhankelijk was van externe codecs – programmaatjes die een mediaspeler gebruikt om gecomprimeerde video en audio te ontrafelen. Ook verschenen er regelmatig nieuwe bestandsformaten en duurde het soms lang voordat de speler van Windows die ondersteunde.

Nu zijn er heel wat compressiemethodes en bestandsformaten en dus ook heel wat codecs. Een speler die standaard alles aan boord heeft wat nodig is om (vrijwel) elk voorkomend bestandstype af te spelen is dan wel zo prettig. VLC Media Player was een van de eerste gratis spelers die aan die eis voldeed en is (daarom) nog altijd verreweg het populairste alternatief.

Toch is ook VLC niet perfect. Zo ondervonden we regelmatig hinderlijke effecten wanneer we snel door sommige wmv-bestanden bladerden. Toen we op de tamelijk onbekende Potplayer stuitten en deze dat euvel niet bleek te hebben waren we dan ook geïnteresseerd. En… Potplayer bleek nog veel meer voordelen te bieden. We waren dan ook snel om en misschien bent u dat ook wel na afloop van deze workshop.

Downloaden en installeren

Potplayer is een Koreaans product en de site van de makers is alleen beschikbaar in het Koreaans, evenals de versie die u daar kunt downloaden. We gaan er maar even van uit dat uw Koreaans wat roestig is en dus kiezen we voor www.videohelp.com/tools/PotPlayer waar een Engelstalige versie te downloaden is. Twee downloadlinks zijn voor ons van belang: Download from our site en Download 64-bit version. De tweede spreekt voor zich en de eerste levert u de 32-bits versie. Download de versie die overeenkomt met uw systeem (bij twijfel altijd kiezen voor 32-bits) en sla het bestand op in een map naar keuze. Open de map en start het gedownloade programma (PotPlayer1.5.39659.EXE, 15,8 MB of PotPlayer1.5.39659-x64.EXE. 13,9 MB – de versienummers zijn wellicht al weer hoger wanneer u dit leest).

Geef zo nodig UAC-toestemming en klik op Next. Zet vervolgens een vinkje bij Potplayer Live en Associate, All supported files (als u achteraf weer van Potplayer af mocht willen kunt u elk bestandstype weer aan uw favoriete speler toewijzen). Wanneer u de 32-bits versie installeert zet u ook een vinkje bij Visualisations.

Klik weer op Next en Install. Kies vervolgens uw speakerconfiguratie, bijvoorbeeld 2.0 Stereo voor een systeem met twee speakers, 5.1 Channel voor een 5.1-surround systeem, enzovoort. Klik op OK, Next en Finish om de installatie af te ronden.

Afspelen

Omdat we bij stap 1 alle bestanden die Potplayer aankan met het programma hebben geassocieerd zijn nu alle toepasselijke mediabestanden op uw pc voorzien van een nieuw pictogram dat per bestandstype een ander kleurtje heeft. Hebt u bestanden waarvoor dit niet geldt (zoals de extensie f4v) dan kan het zomaar zijn dat Openen Met alsnog uitkomst biedt.

Elk ondersteund bestandstype wordt nu automatisch geopend door Potplayer wanneer we erop dubbelklikken. Laten we dat om te beginnen eens doen voor een mp3-bestand (Afb.1). Een paar dingen vallen op. Potplayer gebruikt standaard een bekende visualisatie van de Windows mediaspeler (we komen hier nog op terug). Onderaan het venster zien we een grote hoeveelheid informatie en de nodige knoppen voor de bediening en rechts staat de naam van het nummer dat wordt afgespeeld. Bevat uw map meerdere gelijksoortige bestanden dan wordt automatisch een afspeellijst gemaakt van al die bestanden.

Overigens kunt u ook media toevoegen via de Plus-knop rechts onderin. Hiermee kunt u niet alleen af te spelen bestanden en mappen toevoegen om af te spelen maar ook url’s. Die kunnen bijvoorbeeld koppelen naar een audiostream (internetradio) of Youtube-video.

©CIDimport

Navigatie

Potplayer biedt allerlei mogelijkheden om door uw media te bladeren. Met de rechtspijltoets bladert u 5 seconden vooruit, met Ctrl+rechtspijl 30 seconden en met Shift+rechtspijl 1 minuut. Terugbladeren gaat op de zelfde manier maar dan met de linkspijltoets. Bladeren door de afspeellijst gaat met de PageDown- en PageUp-toetsen. Merk ook op dat een bestandsnaam een ander kleurtje krijgt wanneer het in zijn geheel is afgespeeld.

Wanneer u de visualisatie of een video beeldvullend wilt maken dan kan dat met de Enter-toets. Op de juiste uitsnede daarbij komen we nog terug. In beeldvullende modus kunt u de muispijl naar de onderste of rechter schermrand bewegen om respectievelijk het controlepaneel of de afspeellijst te zien.

Tot slot is het muiswiel van belang. Hiermee kunt u makkelijk het volume aanpassen.

Geluid bewerken

Behalve het regelen van het volume kunt u nog veel meer doen met het geluid. Uiteraard is er een ingebouwde equalizer die u vindt via de knop Control Panel onderin of via F7. Via Shift+E zet u hem aan of uit. Potplayer kent overigens zeer veel van dit soort sneltoetsen. Het is even studeren maar zeer de moeite waard!

De equalizer kent de nodige presets en u kunt zelf wijzigingen aanbrengen en deze opslaan via Preset, Add (Afb.2).

Een andere manier om geluid te lijf te gaan vindt u door te rechtsklikken in het weergavevenster en te kiezen voor Audio, Audio Processing. Hier vindt u verschillende functies om het geluid te verbeteren. Daarnaast zijn er zeer veel technische instellingen maar het voert te ver om die hier te bespreken.

©CIDimport

Video afspelen

We zoeken nu een videobestand op onze harde schijf en openen dit door te dubbelklikken. Ziet het beeld er (in fullscreen) goed uit? Er zijn vele mogelijkheden. Uw beeldscherm, de ingestelde resolutie en de resolutie van de video kunnen allemaal de zelfde verhouding hebben maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat uw beeldscherm de verhouding 16:10 heeft, de ingestelde resolutie 4:3 (bijvoorbeeld 1280x960) en de video 16:9.

Door te rechtsklikken in het beeldvenster en te kiezen voor Aspect Ratio krijgt u de nodige keuzemogelijkheden om de situatie naar uw hand te zetten. Aanbevolen is het gebruik van de beeldschermresolutie (display) maar u kunt ook kiezen voor de beeldverhouding van de videobron (source). Daarnaast zijn er de nodige standaardresoluties en kunt u zelf een instelling aanmaken. Met Ctrl+6 bladert u door de beschikbare instellingen en via Pan&Scan kunt u het beeld zelfs op zicht aanpassen (de sneltoetsen hiervoor vindt u op het numerieke toetsenbord.

Via het controlepaneel (F7) kunt u deze instellingen ook aanpassen. U vindt ze onder de knop A.Ratio (Afb.3) waar u de nodige resoluties ziet en knoppen om het beeld breder, smaller, hoger of lager te maken.

©CIDimport

Video aanpassen 1

Net als bij audio biedt Potplayer ook de mogelijkheid om video’s uitgebreid aan te passen en dan hebben we het uiteraard over andere zaken dan de beeldverhouding.

Het meest gangbaar zijn de functies die ook op een tv zitten voor het aanpassen van helderheid, contrast, enzovoort. Deze vindt u via de knop Video van het controlepaneel (F7). Rechtsklikken in het beeldvenster kan ook. Daar kiest u dan voor het menu Video.

Video aanpassen 2

In dat zelfde menu Video vindt u ook de nodige filters die uw video in realtime te lijf gaan. Ze zijn verdeeld in twee groepen. De eerste bevindt zich achter Pixel Shader. Daar kunt u zowel voor (Pre Resize) als na (Post Resize) het aanpassen van de pixelgrootte allerlei effecten toepassen, bijvoorbeeld om de video scherper te maken, om kleur om te zetten in zwart-wit en nog veel meer.

De tweede groep bevindt zich achter Video, Video Processing. Hier kunt u video’s roteren, spiegelen, op z’n kop zetten, ruis onderdrukken en meer. Overigens kunt u ook roteren via Video, Screen Rotation.

Het geluid bij video

Met geconverteerde video’s wil het helaas nog wel eens gebeuren dat het geluid niet helemaal synchroon loopt met het beeld en dat is nogal irritant om te zien. Met Potplayer kunt u dit probleem tijdens het afspelen te lijf. Dat doet u via het menu Audio, Audio Sync, 0.05 Sec Slower of Faster (Shift+> of Shift+<). Zo kunt u het geluid met stapjes van vijfhonderdste seconde achter- of vooruit in de tijd bewegen.

Met Audio, Select Stream kunt u een audiokanaal kiezen. Bij video’s met slechts één audiostream kunt u kiezen of u slechts één van de stereokanalen wilt horen – zelden zinvol. Hebt u echter een video waarin bijvoorbeeld zowel 5.1- als tweekanaals geluid zit of waarin meerdere talen zitten dan schakelt u met deze functie naar de gewenste weergave.

Ondertitels kiezen

Potplayer ondersteunt verschillende ondertitelformaten, zowel ingebed in het videobestand als los. Sommige video’s hebben ondertitels die in het videobeeld zijn ingebakken en dus echt in de plaatjes zitten. Daar kan geen enkele speler iets mee. Voor alle andere formaten hebt u echter volop mogelijkheden.

Om te beginnen kunt u ondertitels kiezen via Subtitles, Select Subtitle, Uw Keuze. U kunt ook met Alt+L door de mogelijkheden bladeren. Met Alt+H of via Subtitles, Show Subtitle zet u ze geheel aan of juist uit.

Ondertitels aanpassen

Net als het geluid bij een video willen ook de ondertitels nog wel eens niet synchroon lopen, bijvoorbeeld als u een ondertitelbestand hebt gedownload dat niet precies bij uw versie van de film past. Via het controlepaneel (F7) en de knop Subs (Afb.4) kunt u dan met de knoppen Slow, Fast en Norm de weergavesnelheid beïnvloeden. Dat is echter niet alles. U kunt ondertitels verplaatsen (Move) met de vier pijltjes of links, rechts of in het midden uitlijnen (Align) met de vier pictogrammen daarnaast. Uiteraard zijn hiervoor ook weer sneltoetsen beschikbaar.

Het is ook mogelijk uw eigen lettertype te kiezen (Font) inclusief grootte, al dan niet vet of cursief én kleur.

©CIDimport

Uiterlijk aanpassen 1

Er zijn twee belangrijke aspecten aan het uiterlijk van Potplayer. De eerste daarvan is de weergave tijdens het afspelen van muziek. Instellingen hiervoor vindt u door te rechtsklikken in het weergavevenster en te kiezen voor Visualisation. U kunt hier kiezen uit de ingebouwde visualisatie (Floating balls), een visualisatie van Windows Mediaspeler (WMP), een combinatie van beiden of een diashow van foto’s op uw harde schijf. Voor dat laatste kiezen we Visualisation Settings met als Visualisation type Slideshow. Vervolgens kunnen we met Add fotomappen toevoegen. Dit werkt overigens niet recursief, dus u moet submappen individueel opgeven (Afb.5). Onder de lijst met mappen vindt u nog instellingen voor onder andere duur (Display Time) en overgangen (Slide Effect).

Gebruikt u liever de abstractie visualisaties van Windows Mediaspeler dan moet u er rekening mee houden dat die niet werken in de 64-bits versie van Potplayer.

Via Visualisations, Download kunt u snel nieuwe visualisaties toevoegen.

©CIDimport

Uiterlijk aanpassen 2

Het tweede belangrijke aspect van het uiterlijk van Potplayer vinden we in het menu bij Skins. Hier kunt u behalve voor de standaard videoweergave kiezen voor skins die het programma splitsen in enkele kleine vensters speciaal voor het afspelen van audio. Ook kunt u in dit menu kiezen voor verschillende kleurstellingen (Color Themes).

Andere voorkeuren

Van de vele instellingsmogelijkheden zijn er nog een paar die uw aandacht verdienen. U vindt de instellingen in het menu Preferences (F5). Onder General kunt u bij Keyboard, Mouse en Touch uw eigen favoriete sneltoetsen, muisknoppen en zelfs bewegingen voor een aanraakscherm definiëren.

Onder Playback, Time Jump definieert u zelf met welke sprongen u voor- af achteruit kunt bladeren in muziek of video.

Onder Device ziet u de nodige apparaten waarmee Potplayer kan communiceren. Zo kunt u het programma bijvoorbeeld gebruiken om het beeld van een webcam weer te geven.

©CIDimport

En nu?

Dit was nog maar het topje van de ijsberg. Niet alleen herbergt het menu Preferences heel veel technische instellingsmogelijkheden, u ziet er ook dat het programma kan samenwerken met tv-ontvangers en andere apparaten. Na installatie is op uw Bureaublad bovendien een pictogram verschenen waarin het woord ‘Live’ te zien valt. Dit start een speciale versie van Potplayer waarmee u media kunt streamen.

Niet alle geavanceerde mogelijkheden werken vlekkeloos want Potplayer is nog volop in ontwikkeling maar nu al is wel duidelijk dat Potplayer wel eens heel populair kan gaan worden.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe Amerikaanse koelkasten met een ijsblokjesmaker
© Ivan Guia
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe Amerikaanse koelkasten met een ijsblokjesmaker

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een superdeluxe koelkast met een ijsblokjesmaker? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Samsung RS6HA8891SL

Deze chique Amerikaanse koelkast is van alle gemakken voorzien. Zo springt het forse aanraakscherm op de rechterdeur direct in het oog. Dat fungeert als een soort 'familiehub' binnen het huishouden. Zo bestel je bijvoorbeeld boodschappen, beheer je de gezinsagenda, voer je handsfree telefoongesprekken en bedien je muziek via het scherm. Sta je in de supermarkt en weet je niet of je een vers kuipje boter of nieuwe fles cola nodig hebt? Dankzij de geïntegreerde camera bekijk je altijd en overal de inhoud van je koelkast. Dat werkt via een app op je smartphone.

Het koelgedeelte aan de rechterkant heeft een inhoud van 389 liter, terwijl je links ook nog flink wat voedingswaren kunt invriezen. Het vriescompartiment is goed voor een inhoud van 225 liter. Fijn is dat de Samsung RS6HA8891SL geen ijs ontwikkelt, want dit model ondersteunt No Frost. Gebruik het bedieningspaneel aan de rechterzijde om koud water en ijsblokjes te tappen. Mooi meegenomen is het geringe geluidsniveau van 36 decibel, waardoor je hem dicht bij de woonkamer of eettafel kunt neerzetten. Deze koelkast is in een zilverkleurige en zwarte behuizing te koop.

LG GSLC41PYPE

Met een totale inhoud van 641 liter kun je heel wat eten en drinken in de LG GSLC41PYPE kwijt. De koel- en vriesruimte hebben een inhoud van respectievelijk 420 en 221 liter. Dankzij meerdere lades, planken en deurvakken berg je alle voedingswaren overzichtelijk op. Vul de geïntegreerde tank met 4,3 liter water en tap aan de voorzijde ijsklontjes of ijswater. Het is dus niet nodig om dit apparaat aan de waterleiding te koppelen.

Het betreft een Amerikaans model met twee deuren. Houd dan ook rekening met een ruime omvang van 91,3 × 179 × 73,5 centimeter. Zowel het vries- als koelgedeelte hebben ledverlichting, waardoor je alle producten ziet liggen. Zoals je van deze luxe koelkast mag verwachten, is er geen sprake van ijsvorming. De GSLC41PYPE ondersteunt namelijk No Frost. Tot slot is de stille werking van 36 decibel een pluspunt. Geïnteresseerden kiezen tussen een zilverkleurige en zwarte uitvoering.

ETNA AKV578IZWA

Voor een Amerikaanse koelkast valt de prijs van dit exemplaar van ETNA erg mee. Kies tussen een zwarte en zilverkleurige behuizing. Ruim twintig consumenten beoordelen het apparaat met een gemiddelde score van een 9,3. Zij waarderen onder meer de ijs- en waterdispenser aan de voorzijde. Dankzij de geïntegreerde watertank van 4,5 liter is er geen aansluiting op de waterleiding vereist. Andere benoemde voordelen zijn de fraaie verlichting, prettige indeling, grote handgreep en mooie vormgeving. Bovendien is ontdooien dankzij No Frost nooit nodig.

Zodra je de rechterdeur open doet, heb je toegang tot een koelgedeelte van 334 liter. Gebruik twee lades, vier legplanken en drie deurvakken om producten koel te bewaren. Daarnaast levert ETNA een handig rek met plek voor vijf flessen mee. De vriezer heeft een respectabele inhoud van 165 liter. Met behulp van vier planken en twee lades verdeel je de ingevroren etenswaren netjes in deze ruimte. De voorkant heeft boven de waterdispenser een bescheiden bedieningspaneel. Daarmee stel je voor beide compartimenten de gewenste temperatuur in. Verder activeer je desgewenst het deuralarm en de ecomodus.

Lees ook: 🧊 Houd je eten langer vers: zo deel je je koelkast optimaal in

Hisense RS818N4TIC

Voor een Amerikaans model vallen de energiekosten van de Hisense RS818N4TIC mee. Ga op jaarbasis uit van een stroomverbruik van zo'n 221 kilowattuur. Een ander pluspunt is het lage geluidsniveau van 36 decibel. Deze koelkast leent zich met een riante totaalinhoud van 632 liter perfect voor een ruim gezin. Er is 417 liter toegewezen aan het koelgedeelte, terwijl de resterende 215 liter aan de vrieskast is toebedeeld. Wees trouwens niet bang voor ijsvorming, want dit apparaat ondersteunt de techniek No Frost.

Je koppelt deze slimme koelkast eventueel aan wifi. Vraag vervolgens op elke plek de apparaatstatus op. Zo kun je met een app op je smartphone de temperatuur reguleren. Zodra je de deur van het koel- of vriesgedeelte open doet, gaat er een felle ledlamp branden. Hierdoor zie je niets over het hoofd. Hisense levert een rek voor vijf flessen mee, zodat je frisdrank en wijn efficiënt kunt opbergen. Tot slot is de gecombineerde ijs- en waterdispenser aan de voorzijde een pluspunt. Hiervoor is er een watertank van 4,5 liter ingebouwd. Deze koelkast is verkrijgbaar in een zilverkleurige en zwarte behuizing. Lees hier enkele reviews van andere consumenten.

LG GSXE90EVDD

De onlangs verschenen LG GSXE90EVDD heeft een deur-in-deur-functie. Open het glazen deurtje en pak heel snel de producten die je het vaakst gebruikt, zoals melk, kwark of yoghurt. Voor toegang tot het volledige koelvak van 407 liter kun je uiteraard ook de reguliere deur gebruiken. Aan gebruiksgemak is er bepaald geen gebrek, want de linkerkant heeft een dispenser. Kies hiermee tussen ijsblokjes, ijswater en water. Door een aansluiting op de waterleiding hoef je niet steeds een watertank handmatig te vullen. De vriezer heeft een capaciteit van 192 liter en ondersteunt No Frost. Beide compartimenten bevatten ledverlichting.

Veel Amerikaanse koelkasten hebben een behoorlijk energieverbruik, maar dat is bij dit model te overzien. De GSXE90EVDD vereist ongeveer 276 kilowattuur stroom per jaar. Met een opgegeven geluidsniveau van slechts 35 decibel is deze koelkast zéér stil. Nuttig voor wie het apparaat vlak bij de woonkamer of keukentafel positioneert. Dankzij een koppeling met het draadloze thuisnetwerk volg je de apparaatstatus in een smartphone-app. Is er onverhoopt een storing, dan kun je hiermee wellicht het probleem oplossen.

▼ Volgende artikel
DeepSeek: een geweldige vinding of juist een gevaar?
Huis

DeepSeek: een geweldige vinding of juist een gevaar?

Waarom is er zo veel aandacht voor DeepSeek? Ontdek in dit artikel wat deze AI-chatbot zo bijzonder maakt en waar je op moet letten.

Waarom is er zoveel aandacht voor DeepSeek? Ontdek wat deze AI-chatbot bijzonder maakt en waar je op moet letten. Kunstmatige intelligentie blijft zich in een hoog tempo doorontwikkelen. In begin 2025 werd DeepSeek gelanceerd en zorgde meteen voor een enorme schokgolf. Is het echt zoveel beter als bestaande modellen zoals ChatGPT? En wat maakt DeepSeek uniek?

  • De introductie van DeepSeek en de chaos op de aandelenmarkt
  • De unieke eigenschappen van DeepSeek
  • Voordelen, zorgen en toekomstperspectieven

Ontdek waarmee ChatGPT je allemaal kan helpen.

Eind januari was er opeens sprake van opschudding in de techwereld, maar ook daarbuiten. DeepSeek werd gelanceerd en leidde tot bijna 1 biljoen (1000 miljard) dollar daling van de waarde van grote techbedrijven op de aandelenmarkt. Het tot dan toe kleine Chinese DeepSeek kwam namelijk met taalmodel R1 op de markt.

Deze nieuwe versie van hun AI-chatbot vertoonde prestaties die vergelijkbaar waren met onder meer ChatGPT, wat tot dan toe zon beetje de gouden standaard was. Het grote voordeel van DeepSeek? Het model gebruikt een fractie van de rekenkracht van concurrenten voor vergelijkbare resultaten en kost daardoor stukken minder.

©hadrian - ifeelstock

Minder rekenkracht en dus lagere kosten

Het grote probleem van AI is het enorme energieverbruik. Daarom kost het bakken met geld en zijn er vragen over de herkomst en duurzaamheid van de stroom. Zowel het trainen als het gebruik van AI vergt veel energie. Voor de training van ChatGPT 4 was bijvoorbeeld 50 gigawattuur nodig, oftewel 50 miljoen kilowattuur.

In Nederland ligt de stroomprijs boven de 30 cent per kilowattuur, waardoor de kosten hier zouden neerkomen op ruim 15 miljoen euro. In de VS liggen de prijzen gelukkig een stukje lager, maar de kosten zijn alsnog fors. En dat is nog los van de enorme investeringen in chips en apparatuur die nodig zijn.

Het mysterie van DeepSeek

China heeft geen toegang tot de meest geavanceerde chips ter wereld, mede omdat de VS er alles aan doet om dat te voorkomen. Ook internationale spelers, zoals het Nederlandse techbedrijf ASML, ervaren de gevolgen van deze beperkingen. Ondanks het gebrek aan de nieuwste chiptechnologie is DeepSeek er toch in geslaagd een competitief taalmodel te ontwikkelen, dat vooral uitblinkt in efficiëntie. Ter vergelijking: de ontwikkelings- en trainingskosten van DeepSeek bedragen slechts zo'n 3 procent van die van ChatGPT.

©MclittleStock

Is zo veel rekenkracht wel nodig?

Niet alleen de bedrijven die taalmodellen ontwikkelen, maar ook de chipindustrie heeft enorme verliezen geleden – met name de aandelen van Nvidia kelderden sterk. DeepSeek laat zien dat voor AI niet per se zo veel rekenkracht nodig is. Terwijl in de VS miljarden worden geïnvesteerd in enorme datacenters voor het trainen en draaien van AI, lijkt deze massale investeringsinspanning soms overbodig. DeepSeek bewijst dat efficiënter werken mogelijk is zonder de allerkrachtigste hardware.

De unieke werkwijze van DeepSeek

DeepSeek onderscheidt zich dus vooral doordat de ontwikkelingskosten slechts een fractie bedragen van die van ChatGPT en het uitvoeren van een gebruikersopdracht veel minder rekenkracht vergt. Dat komt doordat het systeem niet telkens het volledige model activeert.

In plaats daarvan maakt DeepSeek gebruik van een techniek die het bedrijf 'Mixture-of-Experts' noemt: het model is opgedeeld in gespecialiseerde onderdelen, en voor elke vraag worden alleen de relevante segmenten ingeschakeld. Stel dat iemand een vraag stelt over middeleeuwse kastelen, dan activeert het systeem uitsluitend het deel dat over historische kennis beschikt. Daardoor is er aanzienlijk minder rekenkracht nodig.

DeepSeek open en OpenAI gesloten? Een belangrijk onderscheid is dat DeepSeek volledig opensource is. Dat betekent dat de volledige onderliggende code beschikbaar is om te downloaden, te bestuderen en aan te passen, waardoor het hele model transparant is. Daarentegen houdt OpenAI, ondanks de naam, de technische details van ChatGPT grotendeels geheim.

De prestaties van DeepSeek

Volgens diverse experts levert DeepSeek uitstekende resultaten. Het model scoort op nauwkeurigheid en komt minstens even goed weg als de grote concurrenten. Op het gebied van feitelijke presentatie, logisch redeneren en coderen presteert DeepSeek zelfs vaak beter. Wel merken sommige gebruikers dat er nog ruimte is voor verbetering qua gebruiksvriendelijkheid en de nuance in het genereren van teksten.

©WEI ZHENG

Speelt DeepSeek vals?

OpenAI heeft DeepSeek ervan beschuldigd dat zij met hun model voortborduren op het werk van ChatGPT, in plaats van iets geheel nieuws te bieden. Dat zou gedeeltelijk de lage ontwikkelingskosten kunnen verklaren. Tot op heden is er echter geen concreet bewijs gepresenteerd ter ondersteuning van deze beschuldigingen.

Daarnaast zijn er de nodige privacy-issues. Een belangrijk punt van zorg is dat de servers van DeepSeek zich in China bevinden, wat betekent dat gebruikersgegevens daar worden opgeslagen. Andere taalmodellen maken vaak gebruik van servers in de VS. Beide opties roepen uiteraard privacyvragen op, zeker gezien de huidige politieke context. Ongeacht het model is het voor gebruikers belangrijk om zich bewust te zijn van de mogelijke risico’s rondom de verwerking en opslag van hun data.

Voordelen voor de consument

Voor gebruikers van taalmodellen betekent de komst van DeepSeek in principe alleen maar positief nieuws. Zelfs als je ervoor kiest om andere modellen te blijven gebruiken, zorgt de nieuwe concurrentie voor meer innovatie en lagere prijzen. Grote aanbieders zoals OpenAI hebben hun tarieven al verlaagd, wat aantoont dat AI niet onvermijdelijk duur hoeft te zijn.