ID.nl logo
Workshop Lexxio / MijnWoordenboek
© CIDimport
Huis

Workshop Lexxio / MijnWoordenboek

Zit u nog aan te hikken tegen uw sinterklaasgedichten? Bij dit en andere taalkwesties helpt deze workshop u op weg. Er zijn heel wat sites met taalwetenswaardigheden, zoals online woordenboeken en vertaaldiensten. Wij richten ons in deze workshop op website mijnwoordenboek.nl die u een groot aantal verschillende woordenlijsten voorschotelt en op het programma Lexxio dat de puzzelaars onder u goed van pas zal komen.

1. Rijmen

Het allermooiste sinterklaasgedicht ooit is afkomstig van Paul van Vliets creatie Majoor Kees: Sint had al dagen lopen denken, wat hij aan stippel stippel zou geven. Ah… u behoort nog tot de oude stempel en vindt dat een gedicht moet rijmen? Tja, dan zult u een toepasselijk rijmwoord op ‘denken’ moeten vinden. Dat kan, en wel op mijnwoordenboek.nl. Het rijmwoordenboek vindt u bovenin onder Rijmen of links onder Rijmwoordenboek. Typen we hier onze beginzin ‘Sint had al dagen lopen denken’ dan vindt het woordenboek een aantal uitdrukkingen en losse woorden die het van een score voorziet: hoe hoger de score hoe meer mijters, tot een maximum van drie (Afb.1).
Zoals u ziet haalt geen enkele suggestie meer dan twee mijters. De reden? De zoekmachine probeert op zo veel mogelijk lettergrepen te rijmen en vindt natuurlijk niets dat op de hele zin rijmt. Voeren we in plaats van de zin alleen ‘denken’ in dan krijgen we minder resultaten maar die scoren wel allemaal drie mijters, bijvoorbeeld ‘schenken’.
Ter inspiratie kunt u rechts nog naar recente zoekopdrachten van anderen kijken.
Zo, met dat rijmen zal het nu wel goed komen maar voor een goed lopend metrum kennen we helaas geen handig gereedschap

©CIDimport

2. Vertalen

Keren we terug naar het hoofdscherm van mijnwoordenboek.nl dan zien we daar prominent een vertaalvak waarmee we losse woorden kunnen vertalen van en naar Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans. Handig, maar het haalt het niet bij de functionaliteit van Google Translate dat veel meer talen biedt en complete zinnen vertaalt (of dat althans probeert). Toch heeft mijnwoordenboek.nl ook voor vreemde talen wel wat te bieden. De site helpt u namelijk met die lastige werkwoordvervoegingen in alle hiervoor genoemde talen. Als voorbeeld klikken we op Werkwoorden vervoegen en vullen het Franse ‘connaître’ in (u mag het accent circonflexe zelfs weglaten). Mijnwoordenboek geeft nu keurig die eindeloze rij die we van onze middelbareschoolgrammatica allang vergeten zijn: de passé simple, de plus-que-parfait, enzovoort (Afb.2).

©CIDimport

3. Correct spellen

Hoe heurt het eigenlijk? Die vraag is als het om taal gaat vaak lastig te beantwoorden. Als mensen überhaupt al de moeite nemen om zich er in te verdiepen dan is er altijd wel weer een commissie die om de zoveel jaar – letterlijk - de spelregels wijzigt. Waarom zou je dan nog? Voor wie het Nederlands graag juist gebruikt is er echter het onderdeel Spelling en Spelfouten. Hier vindt u een schat aan informatie over veelgemaakte fouten, Deze zijn overzichtelijk gerubriceerd in onderdelen als accenten, d, t of dt, de beruchte tussen-n (of tusse-n?) en uitheemse woorden. Een uitgebreide lijst met probleemwoorden maakt het geheel compleet.

4. Spreekwoorden

Van nerveuze quizkandidaten tot Kamerleden; je kunt de tv niet aanzetten of je hoort wel iemand een spreekwoord of gezegde verhaspelen. Om het toestel aan te zetten moet de taalpurist dan ook altijd weer door de zure knoop heen hakken (goed, die was opzettelijk en van Kees van Kooten). Onder het kopje Spreekwoordenboek biedt Mijnwoordenboek informatie over zo’n 12.000 uitdrukkingen. De pagina toont een zoekvak en wanneer we daar een woord invoeren (zoals ‘zure’) dan zien we al tijdens het typen een aantal populaire uitdrukkingen met dat woord, zoals ‘door de zure appel heen bijten’ (Afb.3). Drukken we vervolgens op Enter dan wordt de lijst vaak nog sterk uitgebreid, onder andere met gezegden in bepaalde dialecten. Deze kunnen de taalliefhebber dan weer verrijken met allemaal nieuwe inzichten, zoals het West-Friese ‘Beter ien keer poin as allemaar jeuk’ dat het zelfde betekent als de zure-appelspreuk.

©CIDimport

5. Onverstaanbaar dialect

De gemiddelde Randstedeling vindt dialecten van ‘de provincie’ al snel onverstaanbaar geknauw. Omgekeerd hoort de doorsnee Limburger of Groninger geen verschil tussen Haags, Rotterdams of Amsterdams; allemaal grootsteedse grootspraak. Veel dialect is taalkundig niet verrassend; je vervangt eens een klinker (tuintje wordt toentje in het Gronings), maakt eens ‘tie’ van de uitgang ‘tje’ (verschillende streken kennen een ‘appeltie’) of je voegt omwille van het spreekgemak eens wat samen (‘heb je’ wordt in Rotterdam ‘hebbie’). Wie echter verder kijkt dan zijn neus lang is vindt in elk dialect wel de nodige juweeltjes. U vindt ze onder Dialectenwoordenboek. U kunt de lijsten doorzoeken op plaats of regio (rechts) of een woord in het zoekvak typen. Ook nu krijgt u tijdens het invoeren al weer allerlei suggesties en volgen er vaak meer na een druk op Enter. Het ingevoerde woord mag zowel Nederlands als dialect zijn want alles wordt voor u vertaald.
Overigens worden deze lijsten gemaakt volgens het wiki-principe (dus door de site-bezoekers zelf). Als uw dialect onjuist wordt weergegeven moet u dan ook niet bij ons zijn.

6. Puzzelen

De puzzelaars onder u kunnen terecht bij het onderdeel Puzzelwoordenboek dat op verschillende manieren te gebruiken is. Typt u bijvoorbeeld ‘dr…’ dan zoekt u een woord van vijf letters dat begint met ‘dr’. U kunt echter ook ‘drank’ intypen en daarachter 5 kiezen. U krijgt dan dranken waarvan de naam vijf letters telt (zoals cider).
Omdat ook dit onderdeel door gebruikers wordt gevuld verloopt het zoeken niet altijd eenduidig. Hierdoor levert ‘rivier in Duitsland’ een ander rijtje antwoorden dan ‘Duitse rivier’. Voor het juiste resultaat moet u dus soms even eh… puzzelen.

7. Lexxio installeren

Een goede aanvulling voor de fanatieke puzzelaar vormt het programma Lexxio dat we kunnen downloaden op lexxio.verbi.nl. We klikken op Download en op de bestandsnaam en slaan op in een map naar keuze. We starten het installatiebestand (LexxioSetup140.exe, 2445 kB), geven UAC-toestemming, klikken op Volgende, Ik accepteer…, vier maal Volgende, Installeren en Voltooien. Het programma wordt nu gestart (Afb.4).

©CIDimport

8. Woord zoeken

Waar Mijnwoordenboek de puzzelaar van dienst is met gerichte zoekopdrachten (Rivier in Duitsland) kunnen we in Lexxio alleen woorden zoeken op patroon. Die zoekfunctie is dan echter wel een stuk krachtiger. De kruiswoordpuzzelaar die letters mist, weet hoeveel en op welke plek deze ontbreken. In zo’n geval geeft een constructie met puntjes elk mogelijk woord in de database van ruim 500.000 woorden (die u overigens zelf kunt aanvullen). Zo vindt ‘p..e..o.t’ meerdere woorden die een lengte hebben van negen letters en waarin de gegeven letters op positie 1, 4, 7 en 9 staan. Onder de oplossingen zien we onder andere pepernoot en perenmost, dus als uw puzzelomschrijving ‘sinterklaaslekkernij’ was dan hebt u uw antwoord gevonden.
Weten we in een kruiswoord een letter niet helemaal zeker maar kennen we wel beperkingen (zoals: het moet een klinker zijn) dan kunnen we de vorige opdracht wijzigen in ‘p..[aeiouy]..[aeiouy].t’ dat naast pepernoot bijvoorbeeld ook pepermunt of potentaat vindt.
In Lexxio kunnen we tot slot zoeken op ontbrekende stukken van willekeurige lengte. Dat doen we met de asterisk. Zo geeft ‘p*e*o*t’ elk woord dat begint met p en eindigt op t en waarin ergens ook nog een e en o staan, van het korte pelsmot tot het lange partnerschapsovereenkomst.

9. Cryptisch

Cryptogram-makers gebruiken regelmatig anagrammen (letterverwisseling) en palindromen (woord-omkering). Vraagt ons cryptogram bijvoorbeeld ‘Dit gewas is dol op nattigheid’ dan denken we ‘nat’…’water’. Vullen we water in in het vak onder anagrammen en klikken we op de zoekknop dan zien we dat dat gewas wel eens tarwe zou kunnen zijn.
Voor het vinden van palindromen hoeven we alleen een woordlengte op te geven. Zien we in ons cryptogram bijvoorbeeld ‘Verdraaide boot (5)’ dan geven we woordlengte 5 op en klikken op Zoek alle palindromen. De lengte betreft het aantal herhaalde letters dus er staan ook langere woorden in de lijst zoals ‘maandnaam’. We vinden nu de kayak als mogelijke oplossing.

Hopelijk is na deze workshop het Nederlands geen puzzel meer voor u.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: