Workshop FotoSketcher
Staan uw vakantiefoto’s nog altijd digitaal stof te vergaren op uw harde schijf? Zit u verlegen om een leuk cadeau voor de komende feestdagen? Maak van uw mooiste foto’s een kunstwerk en u hebt een extra mooie herinnering en een ideaal geschenk. Vrijwel elke fotobewerker biedt wel filters om uw foto’s om te toveren tot tekening, aquarel of olieverfje. Toch zijn die vaak niet overtuigend. Voor écht serieus schilderwerk bestaan dure commerciële programma’s als Corel Painter (€415) maar dat is voor de incidentele gebruiker geen optie. Het gratis programma FotoSketcher is dat wel en dit leuke stukje software presteert ook nog eens beter dan de filters van menig commercieel fotobewerker.
1. Downloaden en (niet) installeren
U vindt FotoSketcher op www.fotosketcher.com. De bovenste twee pictogrammen bieden alternatieve downloadlocaties en met de onderste twee downloadt u vanaf de FotoSketcher-site zelf. U kunt daarbij kiezen uit de installatieversie of de portable-versie. Die laatste (de onderste) heeft onze voorkeur maar als u de andere wilt maakt dat voor deze workshop verder niet uit. U moet dan echter wel het gedownloade bestand installeren. Wij downloaden PortableFotoSketcher.exe (4660 kB) naar een map naar keuze en hoeven er nu slechts op te dubbelklikken om het programma te starten (Afb.1). Afhankelijk van uw Windows-versie kunt u eerst nog een beveiligingswaarschuwing krijgen waar u op Uitvoeren moet klikken.
©CIDimport
2. Rondkijken
U ziet dat het venster in twee delen is gesplitst met links de oorspronkelijke voorbeeldfoto en rechts een daarop losgelaten schildereffect. Zoals u ziet kan FotoSketcher ook gelijk een lijstje en een bijschrift produceren. Op elk van de twee afbeeldingen kunt u dubbelklikken om hem in volledig scherm te bekijken, een modus die u met een druk op Escape weer verlaat. Bovenin vinden we de gereedschappen en onderin de statusbalk die u vertelt hoe groot de afbeelding is en hoe ver een toegepast filter is gevorderd.
3. Origineel bewerken
Tijd om een eigen foto te openen. Dat doen we via Bestand, Een afbeelding openen. Na het openen wordt direct het Instellingen-venster geopend waarin we filters kunnen kiezen. Eerst willen we echter het origineel te lijf. We sluiten daarom dit venster. Met het 7e en 8e pictogram van links kunt u uw foto bijsnijden en helderheid, contrast, verzadiging en scherpte te lijf. Ook kunt u het beeld vereenvoudigen (Afb.2). Het aanpassen van deze waarden kan op sommige filters een gunstig effect hebben. Zo kan het vooraf vereenvoudigen van een foto een gunstig effect hebben op een al te gedetailleerd schilderij. Experimenteert u hier vooral mee! Als de cursor in het Veranderingen-venster op de miniatuurafbeelding staat kunt u deze verslepen om het effect van een bewerking op een ander deel van de foto te zien. Met een klik op Wijzigingen Toepassen worden uw aanpassingen verwerkt. Let op: dit ziet u alleen in het origineel (links). Met de Herstel-knop (of Ctrl+Z) maakt u wijzigingen ongedaan.
©CIDimport
4. Filters gebruiken 1
Met een klik op Instellingen (het palet-pictogram) kunnen we een filter kiezen en instellen. U ziet het effect op een stukje van de foto toegepast en dit kunt u zoals bij stap 3 verslepen (Afb.3). Klikt u op ‘Potloodtekening 1’ dan ziet u alle effecten die FotoSketcher te bieden heeft. Elk hebben ze hun eigen schuifregelaars om de werking aan te passen. U krijgt een goed idee van de werking door schuif voor schuif in de uiterste stand te zetten. Als dat tot een onbruikbaar beeld leidt (bijvoorbeeld helemaal zwart) beweegt u de schuif in kleine stapjes van die uiterste stand af. Zo leidt bijvoorbeeld bij Potloodtekening 1 de hoogste stand van Contouren Versterken bijna altijd tot een onbruikbaar donker beeld terwijl de uiterste stand van Contouren Vaststellen juist tot een onbruikbaar licht beeld leidt. In alle gevallen geldt: experimenteren is ontdekken. De presets zijn uitstekend maar kunnen – mede afhankelijk van de resolutie van uw foto’s – nog interessanter worden gemaakt. Hebt u een interessante instelling ontdekt dan kunt u die opslaan via Instellingen Opslaan. Met Begin-instellingen maakt u door u aangebrachte wijzigingen ongedaan.
©CIDimport
5. Filters gebruiken 2
Behalve de schuifregelaars kunt u een aantal zaken aan- en uitzetten. Een klik op ‘Zachte randen’ vermindert nadrukkelijke potlood- of penseelstreken en met een klik op ‘Lijst Toevoegen’ voorziet u uw foto van een lijst. Klik op de ‘…’ daarnaast om een lijsttype te selecteren. U kunt kiezen uit ‘echte’ lijsten, een eenvoudige gekleurde rand en zelfs een klassiek drieluik waarbij u telkens controle hebt over kleur en randbreedte. Met Struktuur Toevoegen simuleert het programma bepaalde ondergronden. Klik op de driehoekjes om er een te kiezen. Struktuur 2 is bijvoorbeeld canvas-achtig. Standaard is de structuur licht maar u kunt ook kiezen voor Normaal of Krachtig. Structuren zijn het best te zien in lichte delen van een afbeelding. Tot slot kunt u met Tekst Toevoegen een regeltje tekst onder uw kunstwerk zetten. U hebt invloed op lettertype en –kleur en u kunt de positie aanpassen. Voor dat laatste kunt u naast ‘Door de gebruiker bepaalde plaats’ ook een van de vele presets kiezen. Zijn alle instellingen naar wens dan klikt u op Teken en is – afhankelijk van de fotogrootte – na een paar seconden of minuten uw kunstwerk gereed. Daarbij ziet u FotoSketcher vaak echt ‘schilderen’. Via Bestand, Tekening Opslaan Als slaat u uw werk vervolgens op. Afdrukken kan ook maar als het resultaat écht mooi is laat u het natuurlijk op doek drukken.