ID.nl logo
Workshop Carta
© CIDimport
Huis

Workshop Carta

Loopt u al te stressen over de vraag wat u uw gasten met kerst gaat voorschotelen? Een receptendatabank zoals Carta kan u helpen bij het vinden van een antwoord. Programma’s om recepten in op te slaan en ook weer snel terug te vinden bestaan al jaren en ook online vinden we vele informatiebronnen zoals het onvolprezen Smulweb (www.smulweb.nl). Veel van die programma’s zijn Engelstalig (vaak Amerikaans) en laten u recepten bereiden met onnavolgbare hoeveelheden zoals fl.oz. Nee, dan liever een programma van eigen bodem. Ook dat is er al jaren. Het heet Carta en wordt nog regelmatig van nieuwe snufjes voorzien. Bovendien zijn voor Carta veel recepten beschikbaar zodat u nooit meer een kookboek hoeft te kopen of hooguit nog om bepaalde technieken te leren.

1. Downloaden en installeren

We surfen naar carta.verbi.nl, klikken links op Download en vervolgens op de link naar het exe-bestand. We slaan het bestand op in een map naar keuze en starten het (CartaSetup164_010.exe, 3055 kB). We geven UAC-toestemming, klikken op Volgende, Ik accepteer…, vier maal Volgende, Installeren en Voltooien. Het programma wordt nu gestart (Afb.1).

©CIDimport

2. Korte rondleiding

Het grote venster links toont ons een handvol recepten die standaard met het programma worden meegeleverd. Verderop laten we u zien hoe u deze collectie kunt uitbreiden. Het grote venster rechts toont informatie over het geselecteerde gerecht, de benodigde ingrediënten, de bereidingswijze en vaak een foto.
Boven deze twee vensters bevinden zich alle mogelijkheden om recepten te filteren zodat we bijvoorbeeld alleen hoofdgerechten te zien krijgen of alle lekkernijen uit de Chinese keuken.
Linksonder vinden we een zoekvak waarin we recepten kunnen zoeken, bijvoorbeeld op naam of op ingrediënt. Via de andere tabbladen van dit schermdeel  kunnen we recepten sorteren of beheren (toevoegen, verwijderen).

3. Losse recepten downloaden

Het aantal recepten dat standaard met Carta wordt meegeleverd is beperkt maar gelukkig hebben vele kooklustige medegebruikers door de jaren voor duizenden recepten gezorgd die allemaal vrij toegankelijk zijn. Deze kunnen we op twee manieren binnenhalen: per stuk of in bundels.
We gaan weer naar de Carta-website carta.verbi.nl en klikken links op Recepten. We zien nu een groot aantal gerechten waar we doorheen kunnen bladeren en een zoekvak dat ons helpt iets van onze gading te vinden. Typen we in het zoekvak bijvoorbeeld Beenham dan vinden we één gerecht (Paddestoelenpie met beenham). Klikken we vervolgens op de afbeelding dan zien we het volledige recept (Afb.2). Een op deze manier gevonden recept kunnen we natuurlijk vanuit de browser afdrukken maar met de link rechtsboven kunnen we het ook downloaden als car-bestand. We klikken op de link en slaan het bestand op in een map naar keuze. We gaan nu naar Carta en kiezen daar Bestand, Importeer. We navigeren naar het gedownloade bestand en selecteren dit. Vervolgens klikken we op Importeer geselecteerde bestanden. Rechts onderin het import-venster zien we nu dat het aantal aanwezige recepten wordt opgehoogd van de meegeleverde 34 naar 35.
Voor het importeren hebben we overigens nog een aantal keuzemogelijkheden. Standaard wordt een recept niet geïmporteerd als de naam al bestaat. We kunnen echter ook kiezen om een bestaand recept te vervangen (zelden verstandig) of om het recept toch op te nemen. Dat laatste is een logische keuze want als u een liefhebber bent wilt u best twintig verschillende recepten voor tomatensoep en recepten die niet bevallen kunnen altijd worden verwijderd.

©CIDimport

4. Kookboekjes downloaden

We sluiten het import-venster en gaan nu op een andere manier naar de Carta-site. Dat kan vanuit Carta via het menu Carta-online, Receptenbestanden. We komen nu direct op de pagina Kookboekjes op de Carta-site. Ze staan gerangschikt per jaar waarin ze werden geüpload en we kunnen voor elk boekje op Inhoud klikken om een overzicht te krijgen van de recepten in dat boekje. Helaas is het niet mogelijk alle boekjes in één keer binnen te halen dus dat moeten we per stuk doen.
Sommige boekjes bieden honderden recepten (vaak in de naam terug te zien) terwijl andere slechts één recept bevatten. Als voorbeeld kiezen we Kerst2005-verzamel.car dat onderaan bij 2005 te vinden is. We klikken op de naam en slaan het bestand weer op in een map naar keuze. We kiezen de import-functie zoals in stap 3 en klikken op de naam van het gedownloade bestand. Linksonder zien we nu dat het bestand 172 recepten bevat (Afb.3). Met de knop Importeer… kunnen we ze allemaal in één keer binnenhalen. Met de >-knop naast de lijst kunnen we ook recepten per stuk importeren. Helaas is het niet mogelijk meerdere recepten tegelijk over te zetten; het is één (>) of alles (>>). We klikken op Importeer… of >> en als de klus klaar is sluiten we het Import-venster.

©CIDimport

5. Recepten filteren

We hebben nog altijd een beperkt aantal recepten, dus daar kunnen we best doorheen bladeren. Bent u echter flink aan het downloaden geslagen en zijn het er duizenden dan is dat geen optie meer. Wie dan toch het nodige te kiezen wil hebben kan de weergave filteren. We kiezen bovenin bij Alle Gangen voor Hoofdgerechten Vlees. We houden dan een bescheiden selectie over waar we makkelijk doorheen kunnen bladeren.
Wilt u een ander filter? Dan klikken we op Herstel en kiezen bij Alle Soorten bijvoorbeeld voor Vlees wat bijvoorbeeld ook voorgerechten met vlees geeft.
We kunnen filters op elke manier combineren en eventueel aanvinken of we alleen snelle of slanke recepten willen zien of recepten met foto.

6. Zoeken

Gericht zoeken kan met de zoekvakken linksonder. De bovenste twee zijn het belangrijkst. In het eerste vak kunnen we een zoekterm in de receptnaam invoeren. Zo geeft ‘tomaat’ enkele gerechten met tomaat in de naam.
Het middelste vak is handig wanneer we niet weten wat we willen maken maar wel wat we zoal in huis hebben. We kunnen dan maximaal drie aanwezige ingrediënten opgeven gescheiden door een spatie, bijvoorbeeld ‘tomaat ui’ voor alle gerechten waarin die twee voorkomen. Een grotere database zorgt daarbij uiteraard voor een grotere trefkans.

7. Recepten gebruiken

Heen en weer lopen van keuken naar pc met allemaal pruttelende pannen op het vuur is niet zo’n goed idee. Gelukkig kunnen we elk geselecteerd recept afdrukken via Bestand, Print huidig recept. Voor gebruik op een tablet of smartphone zou mailen naar onszelf ook een optie kunnen zijn maar dat kan helaas alleen als car-bestand.

8. Recepten beheren

Met het tabblad Beheer linksonder kunnen we onze database aanpassen. Zo kunnen we met de knop Wis een ongewenst recept verwijderen. Is een recept niet helemaal naar wens dan kunt u het met Wijzig ook aanpassen. Elke rubriek in het hoofdscherm verandert dan in een editor waarin u de inhoud naar uw hand kunt zetten. Een klik op OK bevestigt de wijziging.

9. Recepten invoeren

Elke kookfanaat heeft natuurlijk zijn eigen recepten en die kunnen eenvoudig in Carta worden ingevoerd. Daarvoor kiezen we Nieuw. We krijgen nu een blanco invoerscherm te zien waarin we menugang, keuken, soort, type (die laatste twee zijn nogal verwarrend) en andere kenmerken kunnen opgeven. Vervolgens voeren we de benodigde ingrediënten in, in het daarvoor bestemde vak en tot slot beschrijven we de uitvoering van het recept onder Bereiding. Zeker als we ons recept ook met anderen willen delen is een foto wel zo handig. Hebt u een foto van uw gerecht dan kunt u dat van uw harde schijf kopiëren en plakken in het fotovak of toevoegen via de knop +Foto. Tot slot voegt u uw recept toe met een klik op OK.

10. Rubrieken beheren

Tot slot kan het voorkomen dat u een recept wilt toevoegen uit een land dat nog niet aanwezig is of van een soort of type dat Carta nog niet kent. In het menu Rubrieken, Beheer vinden we alle rubrieken die Carta kent. Aan elk van de groepen kunt u termen toevoegen met het +-pictogram en deze definitief maken met het vinkje. Termen wijzigen kan ook (Map-pictogram) om uw database wat gestroomlijnder te maken (Afb.4).

©CIDimport

Eet smakelijk!

 

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A36 – Veel herkenning, weinig vernieuwing

De Samsung Galaxy A36 heeft een adviesprijs van 329 euro, maar voor een tientje meer kun je de beschikbare opslagruimte verdubbelen én het werkgeheugen uitbreiden. De midrange smartphone is dus aantrekkelijk geprijsd; hoe bevalt het toestel in de praktijk?

Oké
Conclusie

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft. Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36. Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Lange accuduur
  • Lange softwaresupport
  • Chipset knijpt niets af
  • Weinige opgelegde AI-functies
  • Processorprestaties ondermaats
  • Software soms wat traag
  • Geen micro-sd-kaartsleuf meer
  • Video's laten te wensen over
  • Foto's ogen onnatuurlijk

Als je de Samsung Galaxy A36 naast de Galaxy A35 legt, dan vallen een aantal dingen op. Het scherm is 0,1 inch groter (nu 6,6 inch) en ook de achterkant is dit keer voorzien van een goede beschermlaag (net als de voorkant). Daarnaast is Samsung afgestapt van zijn eigen Exynos-processor, om ruimte te maken voor een Snapdragon-chipset. De software-ondersteuning is verlegd, maar de micro-sd-kaartsleuf is dan weer verdwenen. Tot slot is er een iets nieuwere bluetoothversie (5.4) en kun je de accu sneller opladen (met 45 watt).

Zet je de veranderingen op een rij, dan komt de Samsung Galaxy A36 er bekaaid vanaf. De verschillen tussen beide smartphones zijn namelijk minimaal. Tegelijkertijd moet gezegd worden: bijna geen enkele smartphone doorstaat zo'n vergelijking glansrijk, ook niet in het hogere segment. Toch heeft de A36 enkele opvallende aanpassingen gekregen, waar we in deze recensie dieper op ingaan. Denk aan de nieuwe processor en het ontbreken van de micro-sd-kaartsleuf. Voor het grootste deel leveren beide toestellen echter nagenoeg dezelfde ervaring.

©Wesley Akkerman

Ervaring in een vogelvlucht

Bekijken we die ervaring in vogelvlucht, dan volgt al snel een positieve indruk. Voor 329 of 339 euro haal je een prettig, betaalbaar en capabel toestel in huis. Het ontwerp oogt fris en kleurrijk. Draai je de A36 om, dan vallen de verschillende kleurovergangen direct op. Het toestel ligt prettig in de hand, heeft afgeronde hoeken en voelt met 190 gram niet zwaar aan. Het oled-scherm toont levendige kleuren, terwijl de helderheid (1200 nits), resolutie (1080p) en verversingssnelheid (120 Hertz) lekker hoog zijn.

Wat we altijd waarderen aan de Galaxy A-serie is het knoppeneiland aan de rechterzijde. De power- en volumeknoppen zitten op een verhoogd deel, waardoor je ze moeiteloos vindt en blind bedient. Dit element doet niets af aan het strakke en eenvoudige ontwerp. Wel even wennen is dat de behuizing en het frame volledig van plastic zijn gemaakt. Daardoor is de A36 iets minder bestand tegen een valpartij, maar blijft het toestel wel lekker licht. Een stevig hoesje kan die kwetsbaarheid eventueel opvangen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

AI: Awesome Intelligence?

Achterop zit overigens ook hetzelfde camerasysteem als op de A35. Dat betekent dat je een hoofdcamera hebt van vijftig megapixel, een groothoeklens van acht megapixel en een macrolens van vijf megapixel. Voorop zit nu een twaalf megapixel-selfiecam, terwijl dat vorig jaar een dertien megapixel-variant was. De aanpassingen zitten hem dit keer onder de motorkap. Samsung heeft het over Awesome Intelligence in de marketing; twee woorden die een mooie knipoog vormen naar AI (artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie).

In vergelijking met de cameraprestaties van vorig jaar valt op dat de Samsung Galaxy A36 kleuren warmer in beeld brengt. Ook worden details soms onnodig hard en scherp vastgelegd, wat niet altijd prettiger oogt. Foto's ogen onnatuurlijker vergeleken met van vorig jaar, maar springen er wel meer uit – zeker op sociale media of het kleine schermpje van je smartphone. Zoomen levert daarnaast een redelijke kwaliteit op, terwijl de groothoeklens weinig indruk maakt. Video's presteren niet beter: het dynamisch bereik is minder, waardoor beelden minder contrasteren.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

1x

Betere processor, maar…

De Samsung Galaxy A36 draait op de Qualcomm Snapdragon 6 Gen 3-chipset. Dat is gunstig, want Qualcomm-processors presteren meestal beter dan Samsungs eigen Exynos-chips. In de praktijk houdt het in dat het toestel minder warm wordt, maar echte prestatieverbeteringen merk je nauwelijks. Vergelijk je beide chips op papier, dan is de Snapdragon marginaal beter, en dan met name als het gaat om batterijduur. Voor de snelheid hoef je de Galaxy A36 dus niet te kiezen.

Toch zijn we niet ontevreden. Uit onze test blijkt dat het toestel achtergrondprocessen niet afremt of voortijdig stopt. Voor dagelijkse taken werkt alles naar behoren. Verwacht alleen niet dat je snel kunt schakelen. De vingerafdrukscanner reageert traag, apps laden duurt soms even en multitasken gaat niet altijd soepel. Animaties haperen af en toe, maar dat is op dit prijspunt niet uitzonderlijk. Het kan echter wel iets beter, maar we kunnen er ook weer niet té streng over doen.

©Wesley Akkerman

0,5x

©Wesley Akkerman

0,5x

Minder flexibiliteit

De keuze voor de processor is opvallend, maar het verwijderen van de micro-sd-kaartsleuf nog meer. Veel gebruikers waarderen zo'n uitbreiding juist. Het biedt niet alleen extra flexibiliteit voor opslag en app-installaties, maar maakt ook het snel overzetten van foto's en video's eenvoudig. Vooral betaalbare smartphones hielden deze geliefde functie vaak in stand. Toch lijkt ook hier het einde nabij. Net zoals eerder de koptelefoonaansluiting verdween, verdwijnt nu ook de sd-kaartsleuf steeds vaker.

De batterij in de Samsung Galaxy A36 is net zo groot als die in de A35: 5000 mAh. Je haalt er nu iets meer gebruikstijd uit, omdat de Snapdragon-chip zuiniger met energie omgaat. In de praktijk scheelt het echter niet veel. Je haalt zonder moeite anderhalve dag op één lading. Opladen gaat bovendien sneller: met een oplader van 45 watt is de accu in ongeveer zeventig minuten weer vol. Na een half uur laden zit je rond de 55 procent. Hierbij rekenen we vanaf een batterijpercentage van ongeveer vijf procent.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

2x

Lange software-ondersteuning

Samsung scoort punten met de lange software-ondersteuning. Waar het bedrijf vorig jaar nog vier jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates beloofde, is dat nu uitgebreid naar zes jaar. Of de chipset dat tempo bijhoudt, moet nog blijken, maar voorlopig is het een duidelijk voordeel. De One UI-schil oogt even opgeruimd en fris als altijd. Wel moet je rekening houden dat het systeem soms wat traag reageert op je input. Ook staan er vooraf geïnstalleerde apps op het toestel.

Op het gebied van AI hoef je (gelukkig / jammer genoeg – doorstrepen wat niet van toepassing is) weinig te verwachten. Veel minder dan bij de S25-reeks, in elk geval. Je krijgt toegang tot onderdelen als Circle to Search, een magische gum (ook die van Samsung), bewerksuggesties en speciale fotofilters. Via het AI-paneel kun je zelf gifjes en vergelijkbare creaties maken. Google Gemini is eveneens aanwezig en doet wat je ervan mag verwachten. Heb je weinig interesse in AI, dan is dit toestel juist prettig: je wordt er minder mee geconfronteerd dan bij duurdere modellen.

©Wesley Akkerman

Samsung Galaxy A36 kopen?

De Samsung Galaxy A36 is een degelijke middenklasser, maar worstelt met bekende problemen. De processor laat het soms afweten, de software reageert traag en de video's overtuigen niet. Het is allemaal te verwachten op dit prijspunt, al blijft het jammer. Zeker omdat concurrenten als Motorola, OnePlus, Oppo en Xiaomi dit beter voor elkaar hebben, terwijl Samsung juist meer middelen heeft. Ook de stap van de A35 naar de A36 is zo klein dat overstappen nauwelijks zin heeft.

Is er dan niets positiefs te melden? Zeker wel. Het beeldscherm is even mooi als altijd en voor foto's op sociale media voldoet de camera prima. Dankzij het IP67-certificaat is de telefoon bovendien water- en stofdicht. Ook de uitgebreide softwaresupport en de lange batterijduur spreken in het voordeel van de Galaxy A36.

Toch blijft de vraag of dit de beste keuze is tussen de 300 en 400 euro. Voorlopig neigen we nog naar nee, omdat de matige prestaties te veel in de weg zitten. Daarin valt het toestel echt het meeste tegen.

▼ Volgende artikel
Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?
© Murarev Pavel
Huis

Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?

Een schone koelkast is belangrijk: niet alleen blijft je eten langer vers, ook krijgen bacteriën en schimmels minder kans – wel zo goed voor je gezondheid! Maar hoe vaak moet je de koelkast eigenlijk schoonmaken?

Een schone koelkast... ✅ Houdt etenswaren langer vers ✅ Is beter voor de voedselveiligheid ✅ Verbruikt minder energie

Lees ook: Houd je eten langer vers: zo deel je je koelkast optimaal in

Wanneer is het weer tijd om de koelkast schoon te maken?

Het is belangrijk om voedselresten of gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk te verwijderen. Anders vormt je koelkast een broedplaats voor bacteriën, die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Vaak ontkom je er niet aan om wekelijks met een vochtige doek achtergebleven restjes te verwijderen. Een andere taak die wekelijks terugkeert, is het afnemen van de buitenkant en de handgrepen van de koelkast met een vochtige doek. 

Op den duur is het nodig om je koelkast grondiger schoon te maken. Hoe vaak je de koelkast uitgebreid moet schoonmaken, hangt logischerwijs af van hoe vies het apparaat is, maar doe dit over het algemeen ten minste eens in het kwartaal. Vaker schoonmaken is zeker geen overbodige luxe, want een schone koelkast is niet alleen belangrijk voor de hygiëne, maar voorkomt ook nare geurtjes en houdt je voedsel langer vers. 

Tip: mee met de seizoenen 📆 Ben je vergeten wanneer de koelkast weer toe is aan een grondige schoonmaakbeurt? Maak je koelkast dan schoon op het moment dat er een nieuw meteorologisch seizoen begint. De lente start in maart, de zomer in juni, de herfst in september en de winter in december. 

Nieuwe koelkasten zijn vaak uitgerust met antibacteriële en geurabsorberende technologieën, maar ook no frost en geavanceerde luchtcirculatiesystemen zorgen ervoor dat je de koelkast minder vaak uitgebreid schoon hoeft te maken. Is je koelkast al wat ouder? Dan is het juist vaker nodig om je koelkast grondig te reinigen. Door de jaren verslechtert de luchtcirculatie van een koelkast, waardoor er sneller bacteriën en schimmels groeien en voedsel eerder bederft. Een maandelijkse grondige schoonmaakbeurt is dan aan te raden. 

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

©Andrey Popov

Hoe maak je je koelkast schoon?

Voor je aan de slag gaat, is het slim om je koelkast uit te zetten. Dit voorkomt dat de koelkast harder gaat werken en bespaart dus energie. Het schoonmaken van je koelkast is een goed moment om de houdbaarheidsdata van de voedingswaren te bekijken en wat niet meer te bruikbaar is weg te gooien. De rest van de producten zet je op het aanrecht zodat de voedingswaren niet in aanraking komen met schoonmaakmiddel. Op warme zomerdagen gebruik je een koeltas of koelbox om de producten koel te houden. 

Maak een sopje met allesreiniger of afwasmiddel en warm water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen zoals azijn, omdat dit de afsluitrubbers van de koelkast kan aantasten. Verwijder alle plateaus en bakken uit de koelkast en maak ze schoon met een schone (microvezel)doek of een zachte spons. 

Neem vervolgens de binnenkant van de koelkast af, van boven naar onderen. Vergeet niet de deur en de afsluitrubbers schoon te maken. Controleer ook of de rubbers niet vervormd, beschadigd of gescheurd zijn, en vervang deze indien nodig. Maak alles droog met een schone theedoek en zet alle producten weer terug in de koelkast. Dit is het ideale moment om je koelkast opnieuw in te delen.

Heb je een vrijstaande koelkast? Dan is het ook belangrijk om jaarlijks de achterkant van het apparaat schoon te maken. Door stof op het rooster kan het apparaat niet goed warmte afvoeren, wat het energiegebruik verhoogt.

Houd het overzicht

Met koelkastorganizers