ID.nl logo
Windows start niet op? Probeer Windows Recovery Environment (WinRE)
© PXimport
Huis

Windows start niet op? Probeer Windows Recovery Environment (WinRE)

Windows heeft diverse diagnostische en hersteltools ingebouwd. Maar soms lukt het probleem oplossen daar niet mee, bijvoorbeeld wanneer je systeem weigert door te starten. In dat geval kun je het met een soort beperkte versie van Windows - Windows RE ofwel Windows Recovery Environment - proberen. Windows start niet op? Probeer dit eens.

Gebruikers weten vaak niet dat bij elke Windows-installatie normaal gesproken ook een mini-Windows parallel mee wordt geïnstalleerd. Dit systeem valt lastig te ontdekken aangezien het onderdeel is van een verborgen herstelpartitie; het luistert naar de naam Windows RE of kortweg WinRE, wat staat voor Recovery Environment. Het gewone Windows kan WinRE automatisch oproepen als het systeem (boot)problemen vaststelt, maar het is ook mogelijk het op elk moment zelf te starten.

WinRE is eigenlijk een wat uitgebreide versie van een nog compacter minisysteem met de naam Windows PE oftewel WinPE. Dat staat dan weer voor Preinstallation Environment en wordt onder meer gebruikt om Windows vanaf een bootmedium op schijf te kunnen zetten.

Beide omgevingen zijn afgeslankte Windows-uitvoeringen en missen onderdelen als een bureaublad of verkenner. Het voordeel van deze inkrimping is wel dat je WinRE of WinPE al met 512 MB ram aan de praat krijgt.

In dit artikel bespreken we WinRE. We laten zien hoe je dit kunt opstarten en wat je er zoal mee kunt doen. Voor wie overweegt om zo’n uitgeklede omgeving in te zetten in plaats van bijvoorbeeld een betaalde embedded Windows-variant: daar heeft Microsoft een stokje voor gestoken door WinRE automatisch na 72 uur te laten herstarten.

WinRE opstarten

Windows kan automatisch de WinRE-omgeving oproepen bij potentiële bootproblemen. De Windows-bootloader houdt namelijk het aantal mislukte startpogingen bij en als het starten ook na de tweede keer niet lukt, wordt WinRE gestart in plaats van je vertrouwde Windows-omgeving. Je kunt deze situatie zelf forceren door je pc op te starten en zodra je het Windows-logo ziet het systeem direct weer uit te zetten. Na de tweede keer zie je de melding ‘Automatisch herstel voorbereiden’ verschijnen, waarna WinRE opduikt.

Om te weten of dit automatisch herstel al eerder op je systeem is voorgekomen, navigeer je naar de map %windir%\System32\LogFiles. Je treft hier dan de submap Srt aan met daarin het tekstbestand srttrail.txt. In dit bestand lees je wanneer het herstel plaatsvond en wat er precies werd uitgevoerd.

©PXimport

Je kunt WinRE gelukkig ook op een minder brute manier zelf opstarten. We raden je zelfs aan dat eens te doen, zodat je al goed vertrouwd bent met deze omgeving voor het geval je in een situatie terechtkomt die je nog weinig andere keuzes laat.

We gaan er eerst van uit dat Windows nog probleemloos opstart. Ga hier naar het Windows-startmenu, kies Aan/uit en houd de Shift-toets ingedrukt terwijl je op Opnieuw opstarten klikt. Of je gaat naar Instellingen en je kiest achtereenvolgens Bijwerken en Beveiliging / Systeemherstel, waarna je in het rechterpaneel bij de rubriek Geavanceerde opstartopties de knop Nu opnieuw opstarten indrukt. Even later verschijnt er dan een keuzemenu waar je onder meer Problemen oplossen / Geavanceerde opties kunt selecteren.

Wat als Windows niet meer doorstart en je WinRE niet op deze manier kunt oproepen? Dan zit er weinig anders op dan van een ander bootmedium te starten.

Dat kan bijvoorbeeld een installatiemedium van Windows zijn. Zo’n medium kun je aanmaken via de Media Creation Tool van Microsoft. Na het aanduiden van de gewenste taal, land en toetsenbord druk je op Volgende en klik je onderaan links op Uw computer herstellen / Problemen oplossen / Geavanceerde opties.

Of je maakt een herstelstation aan via een andere pc. Plug een (lege) usb-stick in je pc, tik in de Windows-zoekbalk herstelstation in en kies Een herstelstation maken. Verwijder het vinkje bij Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation en druk op Volgende. Selecteer het juiste usb-station, druk op Volgende en bevestig met Maken. De inhoud van de stick wordt gewist en WinRE wordt op de stick gezet. Hiermee hoor je een systeem zowel in de bios- als in de uefi-modus op te kunnen starten.

©PXimport

Maak je inderdaad gebruik van WinRE en heb je Problemen oplossen geselecteerd, dan verschijnen twee nieuwe opties: Deze pc opnieuw instellen en Geavanceerde opties. Met de eerste optie zet je de pc naar de fabrieksinstellingen terug, wat handig kan zijn als je de pc wilt doorverkopen. Interessanter zijn de Geavanceerde opties. Standaard tref je hier een zestal items aan, maar het valt niet uit te sluiten dat je pc-fabrikant er een of meer eigen opties aan heeft toegevoegd. Ook de volgorde kan verschillende afhankelijk van je Windows-versie.

Opstartinstellingen

Beginnen we met de optie Opstartherstel. Die probeert allerlei bootproblemen zelf op te lossen, ongeveer zoals gebeurt wanneer WinRE automatisch opstart bij vermoedelijke bootproblemen. Zoals eerder aangegeven vind je hierover meer informatie in het tekstbestand srttrail.txt.

Met de optie Systeemherstel zet je je systeem terug naar een eerdere toestand op basis van een gekozen herstelpunt. Een logische voorwaarde is natuurlijk dat je over herstelpunten beschikt. Om zeker te zijn dat Windows die daadwerkelijk aanmaakt, controleer je dat best vooraf: tik herstelpunt in de Windows-zoekbalk in en kies Een herstelpunt maken. Selecteer het gewenste station, druk op Configureren en selecteer de optie Systeembeveiliging inschakelen.

De optie Herstellen met installatiekopie heeft alleen maar zin als je over een geschikt schijfkopiebestand beschikt. Het probleem is dat deze functie in Windows 10 zomaar werd overgenomen uit Windows 7 en niet erg betrouwbaar blijkt. Je doet er dus beter aan een systeemback-up te creëren met een tool als EaseUS ToDo Backup Free. Mocht je zo’n systeemkopie toch vanuit Windows 10 willen maken: ga naar Instellingen en kies Bijwerken en beveiliging / Back-up / Ga naar Back-up maken en terugzetten (Windows 7) / Een systeemkopie maken.

©PXimport

Met Opstartinstellingen pas je tijdelijk het Windows-opstartgedrag aan. Zodra je hier de knop Opnieuw opstarten indrukt, toont WinRE je na de opstart allerlei mogelijkheden, bereikbaar via de functietoetsen F1-F9.

Enkele ervan vereisen wel enige kennis en ervaring. Dat geldt bijvoorbeeld voor Foutopsporing inschakelen, die alleen nuttig is wanneer je vlot overweg kunt met een debugger. Idem dito voor Logboekregistratie van opstarten inschakelen. Die zorgt voor het tekstbestand ntblog.log in de map %windir%, dat alle (geladen en niet-geladen) stuurprogramma’s bevat.

De optie Video met lage resolutie inschakelen kan zinvol zijn wanneer de weergave of resolutie zo in de knoop zit dat het Windows-startmenu en aanverwanten niet meer zichtbaar zijn.

De Veilige modus-opties zijn je wellicht al bekend. Hiermee start je Windows in de veilige modus, waarbij uitsluitend essentiële drivers en services worden geladen. Installeer je ooit een nukkige driver of tool dan kun je die langs deze weg alsnog uitschakelen.

De volgende opties zijn alleen in heel speciale omstandigheden nuttig. Door de optie Afdwingen van stuurprogrammahandtekening uitschakelen te gebruiken, kun je bijvoorbeeld doelbewust een niet-gesigneerde driver installeren. En via de optie Vroeg ladende antimalwarebeveiliging uitschakelen is bijvoorbeeld een wisseltruc mogelijk waarmee in plaats van de toegankelijkheidsopties (utilman.exe) de opdrachtregel (cmd.exe) start om een vergeten wachtwoord te herstellen. Lees ook: Zo breek je in op Windows 10 zonder wachtwoord.

De optie Automatisch opnieuw opstarten na fout uitschakelen voorkomt dat je bij een systeemcrash nog een ‘blue screen of death’ te zien krijgt. In plaats daarvan volgt er gewoon een herstart. Met de optie Herstelomgeving starten ten slotte herstart je WinRE.

Opdrachtprompt

De optie Geavanceerde opties / Opdrachtprompt start de opdrachtregel, van waaruit je toegang hebt tot diverse nuttige commando’s. Het commando bcdedit (zonder toevoegingen) bijvoorbeeld toont je allerlei nuttige systeeminformatie, zoals de partitie met de Windows-bootloader (kijk hier bij osdevice). Ook het commando regedit is beschikbaar: hiermee roep je een grafische interface voor het bewerken van het Windows-register op.

Het commando diskpart is eveneens voorhanden: het subcommando help op de diskpart-console geeft je een overzicht van álle parameters; met exit verlaat je deze diskpart-console weer.

Een krachtig hulpmiddel is het commando bcdboot, dat voor een volledige reconstructie van de bootmanager kan zorgen wanneer dat bijvoorbeeld niet lukt via de automatische herstelopties van WinRE. Dat kan als volgt:

bcdboot x:\windows /s y: /l nl-nl

Vervang x: door de stationsletter van de bootloader en y: door het station met de Windows-map (dat kan hetzelfde station zijn). De parameter /s geeft de systeempartitie aan en /l verwijst naar ‘locale’ (in België wordt dat /l nl-be).

Ook corrupte systeembestanden kun je aanpakken:

sfc /offbootdir=x:\ /offwindir=y:\windows

Ook hier vervang je x: door de stationsletter van de bootpartitie en y: door het station met je Windows-installatie. Er is nog heel wat meer mogelijk vanaf de Opdrachtprompt, maar dat valt buiten de focus van dit artikel. Hopelijk krijg je met bovenstaande informatie de controle over je systeem terug!

▼ Volgende artikel
Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?
© Quooker
Huis

Heet water, mengen en bruisend water: wat kun je allemaal met een Quooker?

De Quooker: je hebt er vast wel van gehoord, maar wat kun je precies met deze slimme kraan die onder meer in een handomdraai kokend water voor je laat stromen? Tijd om alle mogelijkheden eens op een rijtje te zetten.

Een Quooker-kraan is een bijzondere keukenkraan waarmee je onder meer direct kokend water tot je beschikking hebt. Het is een Nederlandse uitvinding en inmiddels marktleider op het gebied van kokendwaterkranen. Je monteert de Quooker als een normale kraan op het aanrecht met een bijbehorend reservoir in het keukenkastje eronder. Uit de kraan tap je niet alleen koud en warm water, maar ook 100°C kokend water. Modernere Quookers kunnen daarnaast zelfs gefilterd koel water en bruisend (spuit)water leveren. Zo zet je in een handomdraai een verse kop thee, maar net zo makkelijk een kan ijskoud bruisend limonadewater op tafel. In dit artikel bespreken we alle functies en voordelen van de Quooker-kraan, en vertellen we je waar je nog meer op moet letten.

Direct kokend water

Het grootste voordeel en de bekendste functie van de Quooker is dat je direct kokend water uit je kraan haalt. Nooit meer wachten tot de waterkoker of fluitketel eindelijk borrelt: met een Quooker tap je meteen kokend water precies op het moment dat je het nodig hebt. Of je nu ’s ochtends snel een kop thee wilt zetten of direct een pan wilt vullen met kokend water om pasta te koken – het kan allemaal zonder vertraging. Dit scheelt kostbare minuten in de keuken en maakt koken een stuk efficiënter.

Omdat het water constant op temperatuur wordt gehouden in het reservoir, heb je altijd 100°C water tot je beschikking. Raakt het reservoir een keer leeg (meestal 3 of 7 liter inhoud, afhankelijk van het model), dan is nieuw water binnen ongeveer tien minuten weer aan de kook. Je hoeft dus nooit lang zonder te zitten.

©Quooker

Doordat je altijd precies de benodigde hoeveelheid water kunt tappen, voorkom je ook verspilling. Bij een losse waterkoker kook je al gauw meer water dan je uiteindelijk gebruikt. Met de Quooker tap je daarentegen exact de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt, wat op den duur energie kan besparen. Bovendien hoef je de warme kraan niet eerst een tijd te laten lopen voordat er heet water uit komt – voor kleine hoeveelheden kokend water gebruik je gewoon de Quooker.

Veilig en kindvriendelijk

Kokend water direct uit de kraan halen is handig, maar kan natuurlijk ook onveilig zijn. Zeker als je niet weet wanneer het water heet of koud is. Bij Quooker is hier echter wel over nagedacht. De Quooker-kraan is namelijk uitgerust met een speciale kindveilige bedieningsknop die nooit zomaar kokend water afgeeft. Je moet de knop namelijk eerst tweemaal indrukken en dan draaien in een specifieke beweging om kokend water te kunnen tappen. De kans dat iemand per ongeluk de kokendwaterfunctie inschakelt is dus erg klein.

Daarnaast geeft de Quooker ook een rood licht op de lichtindicator waardoor je nog extra kunt zien dat er kokend water wordt afgegeven. Ook handig om te weten: de uitloop van de Quooker-kraan is goed geïsoleerd en dubbelwandig, zodat deze nooit te heet wordt om aan te raken.

Gefilterd water

Een minder bekende functie van de Quooker is dat hij is voorzien van een geïntegreerd filter voor het kokende water. In het Quooker-reservoir zit een HiTAC®-filter (High Temperature Activated Carbon) dat het leidingwater voor je zuivert. Dit filter haalt onzuiverheden en eventuele bijsmaken uit het water, waardoor het water uit de Quooker schoner is en neutraler smaakt. Thee die je zet met gefilterd kokend water zal daardoor voller van aroma zijn en geen bijsmaak van chloor of andere stoffen hebben. Ook koffie en andere dranken of gerechten profiteren van het zuivere water – fijnproevers merken het verschil meteen.

©Quooker

Het filter draagt niet alleen bij aan de smaak, maar ook aan de kwaliteit van je kokendwaterkraan en apparaten. Doordat het water gefilterd is, heb je minder last van kalkaanslag in bijvoorbeeld je waterkoker (als je die incidenteel nog gebruikt) of je pannen. De Quooker zorgt zo voor extra zuiver drinkwater rechtstreeks uit de kraan. Het vervangen van het Quooker-filter hoeft maar eens in de zoveel tijd en is vergelijkbaar met het vervangen van een Brita-kan filter, maar dan geïntegreerd in je keuken. Het resultaat is altijd helder, schoon kokend water voor al je warme dranken en gerechten.

Ook bruisend water

Behalve kokend water kan een Quooker tegenwoordig ook dienen als bar voor gekoeld bruisend water. Met de optionele Quooker CUBE breid je het systeem uit en tap je naast heet water óók ijskoud plat en bruisend water uit dezelfde kraan. De CUBE is een extra reservoir dat in je keukenkastje geplaatst wordt, naast het bestaande kokendwaterreservoir. Hij koelt het water en voorziet het van koolzuur, zodat je in een handomdraai een glas sprankelend water hebt. Een dorstlessend glas kraanwater met bubbels tappen is nu net zo makkelijk als het pakken van kokend water voor thee. Je kunt er bovendien de lekkerste limonades en sprankelende cocktails mee maken, direct vanuit je kraan. Een ander voordeel is dat je nu eigenlijk ook geen losse flessen met bruisend water meer hoeft te kopen: scheelt geld en is beter voor het milieu.

©Quooker

Door je Quooker uit te breiden met de CUBE, maak je van je Quooker een echte 5-in-1 kraan: kokend, warm, koud, gefilterd én bruisend water allemaal uit dezelfde tap. En dit alles gebeurt energiezuinig – de CUBE heeft een uitstekende isolatie en een laag stand-by verbruik.

Wat is het verbruik van een Quooker

Dat je direct kokend of bruisend water uit je kraan krijgt met een Quooker is natuurlijk handig, maar dat kost ook allemaal energie. Een Quooker-systeem is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een waterkoker - een opstelling die altijd is ingeschskeld. Het water moet immers altijd tot 100°C verwarmd worden om die temperatuur direct te krijgen als het water wordt getapt. En ook het systeem voor bruisend water (de CUBE) kost energie. Maar hoeveel dan?

Jaarlijks verbruik Volgens de website van Quooker zelf verbruikt de kraan voor het kokend waterreservoir op jaarbasis 511kWh per jaar. Hoeveel je dat op jaarbasis kost hangt af van je energiecontract. Stel dat je een contract hebt met een tarief van 40 cent per kWh. Een Quooker kost je dan 204 euro per jaar. Heb je ook een CUBE, dan kost je dat per jaar 244 euro op jaarbasis.

Ter vergelijk: een gewone waterkoker kost - bij dagelijks gebruik - ongeveer 14 euro per jaar (bij een verbruik van zo'n 35kWh op jaarbasis)

©Quooker

Meer ruimte en een opgeruimd aanrecht

Een Quooker-kraan levert niet alleen water, maar bespaart in principe ruimte en rommel in de keuken. Doordat de Quooker de functie van een waterkoker overneemt, heb je geen losse apparaten zoals een waterkoker, fluitketel of filterapparaat nodig, want je kunt dat allemaal uit de Quooker halen. Dit zorgt voor een opgeruimd aanrechtblad en een nette uitstraling in de keuken. Zeker in moderne, open keukens is het fijn als het werkblad zo leeg mogelijk is.

©Quooker

En omdat de Quooker een vaste plek op het aanrecht krijgt, is hij altijd binnen handbereik en hoef je geen apparaat uit de kast te pakken voor kokend water. Dit verhoogt het gebruiksgemak. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat het reservoir van een Quooker ruimte inneemt in het keukenkastje onder je gootsteen. Normaliter is dit bij de meeste mensen een kastje voor schoonmaakmiddelen, dus je hoeft dan alleen maar wat spulletjes te verplaatsen. En de gewonnen ruimte op het werkblad is het voor veel mensen dubbel en dwars waard. Je keuken oogt rustiger en opgeruimder, terwijl je toch meer functionaliteit tot je beschikking hebt.

Veelzijdige hulp

De Quooker ontpopt zich al snel tot een veelzijdige keukenhulp. Natuurlijk denkt iedereen meteen aan thee zetten, maar de mogelijkheden reiken veel verder. Je kunt er bijvoorbeeld in één beweging een pan kokend water mee vullen om pasta, rijst of aardappelen te koken – dat scheelt wachttijd en je eten staat sneller op tafel. Groenten blancheren gaat eenvoudig door ze kort te overgieten met kokend water uit de Quooker. Heb je een baby? Dan is een Quooker ideaal om snel een flesje te maken of spenen en flesonderdelen te steriliseren met kokend water.

Ook keukengerei en vaat krijgen een grondige schoonmaakbeurt: met een straal kokend water verwijder je aangekoekte etensresten uit pannen of ovenschalen een stuk makkelijker. Even kokend water over een snijplank of keukendoekje gieten werkt desinfecterend.

Zelf installeren of laten doen

Een Quooker kun je in principe helemaal zelf installeren. Dat kan bijvoorbeeld bij een bestaande keuken die je wil voorzien van een nieuwe Quooker-kraan. Bij een compleet nieuwe keuken laat je de Quooker doorgaans meenemen in het ontwerp en zal deze bij de levering van de keuken voor je geïnstalleerd worden. Ga je zelf aan de slag? Bij het bestellen van een Quooker krijg je een uitgebreide handleiding en de benodigde onderdelen.

Daarnaast kun je creatief zijn: warm borden voor door er kokend water overheen te spoelen (of ze in de gootsteen te zetten met een laagje kokend water erin). Maak instant bouillon of soep door direct kokend water op bouillonpoeder of -blokjes te gieten. Zet razendsnel oploskoffie of cup-a-soup zonder te hoeven wachten. Zelfs voor het schillen van tomaten of ontvellen van amandelen is de Quooker handig – giet er kokend water over en de velletjes laten sneller los. Kortom, voor alles waarbij je normaal kokend water nodig hebt, biedt de Quooker een uitkomst. Die veelzijdigheid maakt dat de Quooker veel meer is dan een gimmick: het is een tijdsbesparende assistent bij alledaagse keukenhandelingen. Veel gebruikers vragen zich af hoe ze al die tijd zonder hebben gekund, als ze merken hoeveel gemak het toevoegt aan routineklusjes.

©Quooker

Verschillende modellen en stijlen Quookers

De afgelopen jaren heeft Quooker niet stilgezeten en biedt het bedrijf inmiddels een breed assortiment aan modellen, zodat er voor elke keuken en smaak een passende kokendwaterkraan beschikbaar is. In grote lijnen kun je kiezen tussen een 3-in-1 kraan (die warm, koud én kokend water uit één enkele kraan geeft) of een aparte kokendwaterkraan naast je bestaande mengkraan. Veel mensen gaan voor een alles-in-één model, zodat één kraan volstaat voor alle watertemperaturen. Anderen prefereren een losse Quooker-kraan erbij, bijvoorbeeld als ze al een design mengkraan hebben en daar kokend water naast willen.

Binnen het assortiment zijn een paar populaire modellen te onderscheiden. De Quooker Flex is bijvoorbeeld uniek vanwege zijn flexibele uittrekslang. Hiermee kun je de waterstraal makkelijk richten, handig bij bijvoorbeeld het afwassen of schoonspoelen van grote pannen en de gootsteen. De Flex geeft warm, koud en kokend water uit één kraan, en als je hem combineert met de CUBE levert hij ook gekoeld bruisend water. Dankzij de uittrekslang kun je overal bij, terwijl de kokendwaterfunctie uiteraard beveiligd is zodat je geen kokend water krijgt als de slang in gebruik is voor koud of warm water (er zit een mechanische beveiliging op).

Een ander - wellicht minder bekend - model is de Quooker Fusion. Dit is de alles-in-één kraan die qua vormgeving strak en modern is, en zowel in een rechte (Square) als ronde (Round) uitloop verkrijgbaar is. De Fusion geeft koud, warm en kokend water uit één kraan en kan, net als de Flex, worden uitgebreid met de CUBE voor extra functies. Er is ook een Classic Fusion-variant: technisch hetzelfde als de Fusion, maar dan in een klassiek vormgegeven jasje met sierlijke ouderwetse kranen stijl. Deze is populair bij keukens met een nostalgische of landelijke inrichting, zodat je wel het moderne gemak hebt maar met een traditionele look. Zowel de Fusion als Classic Fusion zijn in diverse finishes leverbaar – van chroom en roestvrij staal tot zwarte, gouden of messing patina afwerkingen. Zo kun je de Quooker naadloos laten aansluiten bij de rest van je keukenkranen en -accessoires.

©Quooker

Quooker-kranen uit de Nordic-serie zijn los verkrijgen en kun je naast je eigen keukenmengkraan installeren. Dit is bijvoorbeeld handig als je je huidige keukenkraan mooi vindt, maar ook het gemak van een Quooker erbij wilt. De Nordic single taps zijn er in ronde of rechte uitloop en net als de andere modellen in verschillende kleuren/materialen. Combineer je een Nordic-kraan met de CUBE, dan tap je er eveneens koel bruisend en gefilterd water mee.

Zaken waar je op moet letten

Hoe handig een Quooker in de keuken ook kan zijn, is er toch een aantal zaken waar je op moet letten als je zo'n kraan wil aanschaffen. Allereerst vergt de Quooker een behoorlijke investering; de aanschafprijs ligt fors hoger dan die van een gewone keukenkraan plus waterkoker.

Daarnaast moet je ruimte maken in je keukenkastje voor het reservoir (boiler) van de Quooker. In een klein keukenkastje kan dat krap worden, al zijn de nieuwste reservoirs vrij compact. Zeker als je ook de CUBE toevoegt, heb je twee apparaten onder de gootsteen. Het is dus goed om van tevoren te checken of je de benodigde ruimte hebt of kunt vrijmaken. Ook de installatie vraagt soms om een extra elektriciteitsaansluiting. De Quooker heeft een apart stopcontact nodig en bij voorkeur een eigen elektrische groep, vanwege het vermogen van de boiler. In veel gevallen kan hij op een bestaande groep met de vaatwasser worden aangesloten via een automatische schakeling, maar laat je hierover informeren door een installateur als je keukenelectra wellicht wat aanpassingen nodig heeft.

Een ander punt is dat de Quooker altijd een kleine hoeveelheid energie verbruikt, ook in stand-by. Als je op vakantie gaat of de Quooker een tijdje niet gebruikt, kun je hem echter wel gewoon uitzetten om energie te besparen.

Tot slot: de Quooker levert een beperkte hoeveelheid kokend water in één keer. De gangbare reservoirs (3 liter of 7 liter) zijn voldoende voor dagelijks gebruik, maar als je een grote soeppan van 5 liter in één keer wilt vullen met kokend water, zal het reservoir halverwege bijgevuld en opnieuw opgewarmd moeten worden. Dit bijvullen duurt – zoals eerder genoemd – ongeveer tien minuten. In de praktijk is dit zelden een probleem (vergelijkbaar met een waterkoker die je ook opnieuw zou moeten vullen en koken), maar het is goed te weten dat er een grens zit aan de hoeveelheid direct kokend water. Voor vrijwel alle huishoudelijke toepassingen is de capaciteit toereikend.

▼ Volgende artikel
Zo werkt het nieuwe energielabel voor smartphones en tablets
Huis

Zo werkt het nieuwe energielabel voor smartphones en tablets

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe smartphone of tablet, heb je vanaf nu extra parameters waar je op kunt letten. Een nieuw energielabel zoals we dat onder meer ook kennen voor koelkasten en televisies, is nu ook verplicht voor nieuwe smartphones en tablets. Hoe werkt zo'n nieuw label en welke informatie vind je erop terug?

Bij de aanschaf van een nieuwe smartphone of tablet kijk je doorgaans misschien in eerste instantie alleen naar de schermgrootte en of het apparaat een redelijke batterij heeft. Dankzij het nieuwe energielabel voor deze apparaten kun je echter direct ook andere belangrijke informatie terugvinden, die zeker van belang zijn bij het langdurig behouden van je tablet of smartphone.

Meer dan energieverbruik

Het label dat een smartphone of tablet met het nieuwe logo krijgt, is afhankelijk van de capaciteit van de batterij en hoe lang een apparaat op één enkele lading kan werken. Deze berekening is het resultaat van de accuduur gedeeld door de capaciteit van de accu vermenigvuldigd met duizend.
De tablet of smartphone krijgt dan een energielabel van A t/m G. Voor de overige onderdelen van het nieuwe label worden andere paramaters toegepast. Deze lichten we hieronder uit.

Valbestendigheid bij herhaalde vallen

De valbestendigheidsklasse van een smartphone of tablet geeft aan hoe goed het apparaat tegen herhaaldelijke valpartijen kan. Dit wordt vastgesteld via een gestandaardiseerde test waarbij gekeken wordt hoeveel vallen het toestel doorstaat zonder dat de werking wordt aangetast. Klasse A betekent in dit geval dat het toestel zeer stevig is, terwijl klasse E staat voor een apparaat dat het minst goed tegen een stootje kan.

Batterijduur per gebruikscyclus

Met batterijduur per cyclus wordt bedoeld hoe lang je een smartphone kunt gebruiken vanaf een volle lading tot het moment dat hij weer aan de lader moet. Stel dat een toestel een batterijduur van 10 uur per cyclus heeft, dan kun je rekenen op zo'n 10 uur gebruik voordat je moet opladen. Deze gebruiksduur is gebaseerd op een gestandaardiseerde test en betreft een gemiddelde.

Reparatievriendelijkheid

Een telefoon of tablet is pas echt duurzaam als deze makkelijk is te repareren. Ook hiervoor wordt gebruik gemaakt van een score van A tot E, waarbij A staat voor een toestel dat goed te repareren is met makkelijk verkrijgbare en te vervangen onderdelen en duidelijke handleidingen om dit voor elkaar te krijgen. Een apparaat met een E-label is dan niet of nauwelijks te repareren.

Overigens heeft de EU nog meer regels vastgelegd omtrent de reparatie van smartphones en tablets. Zo worden fabrikanten vanaf nu verplicht om reserve-onderdelen die erg belangrijk zijn voor de werking van het toestel binnen vijf tot tien werkdagen beschikbaar te hebben, en dat die onderdelen tot maar liefst zeven jaar na het van de markt halen van het toestel beschikbaar moeten zijn.

Bekijk ook deze smartphones met energielabel A:

IP-classificatie (stof- en waterdichtheid) en betrouwbaarheid accu

Hoe stof- en waterdicht een smartphone of tablet is, wordt al een tijdje bij de specificaties vermeld, maar deze informatie vind je nu ook direct terug op het energielabel zelf. Bijvoorbeeld: een toestel met IP68-classificatie is volledig stofdicht en kan zonder problemen onder water worden gehouden tot minstens 1 meter diepte, gedurende een bepaalde tijd. Daarnaast vind je op het nieuwe label ook terug hoe vaak de accu van de telefoon opnieuw kan worden opgeladen: het aantal laadcycli.

Deze apparaten krijgen een nieuw energielabel

Het nieuwe energielabel is voor alle draadloze telefoons en tablets die vanaf juni 2025 verschijnen. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook draadloze huistelefoons zoals DECT-toestellen, maar ook feature phones; mobiele telefoons zonder apps. Alle tablets zonder fysiek toetsenbord vallen hier ook onder. Heeft een tablet een meegeleverd toetsenbord, dan valt deze in principe onder een laptop, en krijgt het ook geen nieuw energielabel.

Meer nuttige informatie

De informatie die wordt getoond over een nieuwe telefoon of tablet blijft niet beperkt tot de hier genoemde checks. Als je de QR-code scant die op het label staat, kom je op de algemene specificatiepagina van de EU uit, waar je alle overige handige informatie kunt terugvinden over het apparaat. Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen voor hoeveel jaar je software-updates krijgt, of de accu van de telefoon eenvoudig is te vervangen, en welke onderdelen makkelijk zijn te vervangen.

Specifieke EU-regels

Al deze regels zijn specifiek bedacht om de consument in Europa te beschermen, maar gelden niet per se in andere landen. Toch is het voor een fabrikant eenvoudiger om zijn toestel in ieder geval wat betreft de reparatiemogelijkheden, accucapaciteit en energielabel gelijk te trekken voor iedere wereldwijde regio. Dat zijn immers de fysieke eigenschappen van het toestel, die je niet even eenvoudig per land aanpast. Wel kan een fabrikant natuurlijk wel zelf bepalen wat het updatebeleid is, en hoe snel een telefoon gerepareerd kan worden. Als EU-consument ben je in ieder geval wel goed beschermd op alle fronten.