ID.nl logo
Huis

Windows 8.1 uit de doeken: de wijzigingen op een rijtje

Het is nu zeker. De startknop is terug in Windows 8.1. Maar er zijn een hoop meer dingen veranderd in de eerste grote update van Windows 8.

Na maanden speculatie en kleine bekentenissen maakt Microsoft donderdag via een blogpost officieel het bestaan van Windows 8.1 bekend. Onze collega’s van ZDNet.com kregen een vroege blik op het bijgewerkte besturingssysteem, al mochten zij geen testkopie meer naar huis nemen.

Aan het begin van zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie BUILD, die eind juni plaatsvindt, zal het Amerikaanse bedrijf een publieke previewversie vrijgeven van zowel Windows 8 (en Windows RT). De definitieve versie van Windows 8.1 moet aan het einde van het jaar klaar zijn en zal gratis ter beschikking worden gesteld aan alle eigenaren van een geldige licentie.

We zullen dus tot volgende maand moeten wachten om uit te proberen wat Microsoft heeft aangepast. Maar, voordat het zover is, kunnen we je alvast wel vertellen wat er nieuws is in Windows 8.1.

Ondanks dat dit een gratis update is, moet je er niet van uitgaan dat dit een kleine correctie is van Windows 8 in zijn huidige vorm. Blue, zoals de update ook bekend staat, is een aanzienlijke koerswijziging die verder gaat dan het oplossen van de grootste problemen die de gemiddelde consument met Windows 8 heeft.

Naast de terugkeer van de eerder genoemde startknop, zal Windows 8.1 de volgende veranderingen bevatten:

  • Het vergrendelingsscherm, dat je op dit moment kunt uitrusten met een enkele afbeelding, zal veranderen in ‘het beste door de cloud aangedreven fotolijstje ter wereld.’

  • Het startscherm wordt een stuk flexibeler. Microsoft introduceert twee nieuwe tegelformaten, nieuwe manieren om het ‘Alle apps’-scherm te gebruiken en je kunt de indeling van het startscherm nu aan je Microsoft-account koppelen, zodat je op al je toestellen dezelfde startconfiguratie krijgt.

  • De instellingen in het ‘Metrogedeelte’ van je pc is dramatisch uitgebreid, zodat vrijwel elke optie die je kon vinden in het Configuratiescherm nu ook te vinden is in het touchvriendelijke gedeelte van Windows 8.

  • De Windows Store heeft een compleet nieuw ontwerp gekregen.

  • Als je op de zoekoptie klikt in de ‘Charms-balk’ in het startscherm ben je niet langer verplicht om uit een lange lijst met zoekopties te kiezen. Je krijgt nu een universeel zoekveld en de resultaten zullen een combinatie zijn van apps, bestanden, instellingen, online content en resultaten uit geïnstalleerde apps.

  • Het virtueel toetsenbord heeft verbeterde autosuggestie gekregen en ondersteunt tevens nieuwe aanraakgebaren, waardoor het makkelijker wordt om nummers en symbolen toe te voegen zonder te moeten schakelen tussen letters en cijfers/symbolen.

  • Updates aan apps uit de Windows Store worden voortaan automatisch toegepast, als onderdeel van het reguliere onderhoudsproces in Windows 8.1. Dat is een groot verschil met Windows 8, waar je nog werd geacht om apps met de hand te updaten.

 

  • Die nieuwe flexibiliteit heeft veel te maken met een nieuwe reeks kleine tablets die Microsoft tegen de zomer op de markt verwacht.

  • De standaardinstallatie van Windows 8.1 bevat een handvol nieuwe apps en aanzienlijke revisies van de huidige standaardexemplaren, waaronder dramatische wijzigingen voor de slecht ontvangen Xbox Music-applicatie.

  • Synchronisatie tussen SkyDrive en Windows 8.1 is voortaan geregeld binnenin het besturingssysteem, waardoor je kunt kiezen welke bestanden en mappen in de cloud je kunt syncen met een lokaal toestel. Dat is een groot verschil met Windows 8, waar je gedwongen werd om een apart programma te installeren en configuren om dit voor elkaar te krijgen. (De verbeterde synchronisatie houdt ook in dat Windows RT eindelijk bestanden via SkyDrive kunnen binnenhalen naar hun tablet/laptop).

  • Ja, je kunt het startscherm nu overslaan en direct naar het bureuablad opstarten. Je kunt nu ook de achtergrond van je bureaublad en het startscherm gelijktrekken, waardoor de overgang tussen de twee omgeving als minder schokkend wordt ervaren.

  • Een van de meest belangrijke onderdelen van de desktopomgeving, de bestandsverkenner, krijgt bovendien een flinke opknapbeurt.

Een fikse lijst, niet? Laten we sommige belangrijke punten in wat meer detail bekijken.

Parade van persoonlijke foto’s
De eerste verandering van Windows 8.1 merk je voordat je ook maar iets hebt gedaan. Het oude vergrendelingsscherm van Windows 8 liet je toe om tot maximaal vijf afbeeldingen in te stellen, die dan op toerbeurt in beeld verschenen, vergezeld van een datum en tijdsindicatie.

In Windows 8.1 zal je de achtergrond van het vergrendelingsscherm kunnen uitrusten met een verzameling foto’s in een lokale map of een exemplaar op SkyDrive. Die foto’s komen voorbij in een slideshow, waarvan sommige worden omgevormd tot een fotocollage.

Het algoritme achter die slideshow heeft enkele slimme trucs. Het toont de huidge datum, dus zal het de getoonde foto’s aanpassen aan het seizoen waarin je ze hebt genomen, of dat nu afbeeldingen van dit jaar of vorig jaar zijn.

Startscherm: bekend, maar toch anders
Als je eenmaal voorbij het vergrendelingsscherm bent, kom je bij het ‘vertrouwde’ startscherm uit, met zijn inmiddels bekende kleurige tegels. Het meest opvallende verschil is hier het formaat van die tegels, want met twee nieuwe formaten kun je de indeling een stuk flexibeler maken.

In dit voorbeeld zie je dat de Weather-app het nieuwe dubbeldikke formaat krijgt, zodat het in staat is om naast temperatuur ook andere informatie weer te geven. Je kunt ook bovenaan in het midden de nieuwe minitegels zien, zodat je voortaan vier apps kwijt kan op de plek van één.

Als je je muis over het vernieuwde startscherm beweegt, verschijnt een pijl onder de apps. Klik je die aan, kom je onmiddellijk uit bij het ‘Alle apps’-scherm. Je kunt hier nu ook aan het sorteren slaan op datum van installatie of categorie, terwijl je daarvoor te maken kreeg met een lange alfabetische lijst.

En als je de tegelwand van Windows 8 niet kunt uitstaan, kun je Alle apps nu ook instellen als standaard startscherm.

Interieur inrichten wordt makkelijker
Het verslepen van tegels in Windows 8.1, wat voorheen een vervelend klusje was, is aanzienlijk eenvoudiger gemaakt. Je kunt elke tegel met de muis ingedrukt houden (of met rechts klikken) om in de bewerkmodus te schieten. Nu kun je meerdere tegels tegelijk selecteren en verslepen, ontpinnen, of van de harde schijf verwijderen.

Het is voortaan ook mogelijk om groepen te hernoemen zonder te hoeven inzoomen en een verborgen commando in te voeren.

Overal hetzelfde startscherm
Een van de grootste ergernissen van Windows 8 was het feit dat je startscherm was gebonden aan een enkel toestel. Als je een tweede toestel koppelde aan je Microsoft-account, moest je apps opnieuw installeren en de indeling van je tegels en groepen weer helemaal overnieuw doen.

In Windows 8.1 kun je je favoriete indeling automatisch overbrengen naar nieuwe toestellen (al is er nog steeds de mogelijkheid om met een frisse start te beginnen op een ander apparaat).

Uniform behang
Een van de klachten die we het meeste hoorden over Windows 8 was het grote contrast tussen je bureaubladomgeving en het startscherm. Vanuit de vertrouwde desktop kwam je terecht in een hoekige, buitenaards aandoende omgeving en daar komt met Windows 8.1 een einde aan.

Via een nieuwe optie kun je dezelfde achtergrond kiezen voor zowel desktop als startscherm, en dat ziet er als volgt uit.

Nieuwe manier van multitasken
Bij de oorspronkelijke versie van Windows 8 waren apps gemaakt voor tablets, maar zagen er vaak misplaatst uit op een desktopmonitor. Om die kritiek te verhelpen, heeft Microsoft het gedrag van deze ‘Metro-apps’ aanzienlijk veranderd.

Je kunt in Windows 8.1 twee of meer apps naast elkaar weergeven, waarbij je zelf kunt bepalen hoe breed ze in beeld komen. Zelfs op een 8,1-tablet leidt dat tot een bruikbare indeling, terwijl je op groot scherm een stuk meer uit je apps kunt halen.

Dankzij verbeterde multimonitorondersteuning wordt het zo mogelijk om je desktopomgeving en verschillende Metro-apps tegelijk in beeld te houden en helemaal zelf bepalen welke indeling je daarbij gebruikt.

Ook erg belangrijk: je kunt vanaf nu verschillende exemplaren van dezelfde Windows-app tegelijk draaien.

Beter syncen met SkyDrive
Wanneer je de Windows 8.1-update zult installeren, verwijdert Microsoft automatisch de oude syncsoftware van SkyDrive voor Windows en vervangt die door ingebouwde synchronisatie diep binnenin het besturingssysteem.

Standaard zullen bestanden in je SkyDrive niet automatisch worden gekopieerd naar je toestel, waardoor je voorkomt dat een gigantische cloudcollectie in een klap de opslagruimte van een tablet of pc opslorpt.

Je kunt vervolgens zelf kiezen welke bestanden en mappen afdalen naar je harde schijf, waarna de automatische synchronisatie wordt gestart.

Instellingen op de schop gegooid
We hebben slechts een paar minuten doorgebracht in het eerder genoemde instellingenmenu aan de Metrozijde van Windows 8.1. Maar het was al meteen duidelijk dat het aantal veranderingen enorm is.

Volgens Microsoft waren instellingen “in Windows 8 nog maar voor 10 procent voltooid, maar is de functionaliteit nu wel compleet.” We kregen te horen (al kunnen we dit niet bevestigen), dat dit de eerste keer is in de geschiedenis van Windows dat alle opties in het Configuratiescherm van een ontwerp zijn voorzien.

Al met al is dit een verrassend grote update. Of al dit werk voldoende zal zijn om Windows 8 nu wel het voordeel van de twijfel te geven, valt nog te bezien. We zullen tot de herfst moeten wachten, wanneer een nieuwe vloot toestellen in allerlei formaten in de winkel arriveert.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote e-readers met een 7-inch scherm voor op vakantie
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 grote e-readers met een 7-inch scherm voor op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Woor wie graag en veel leest en dat ook op vakantie wil doen, loopt al snel tegen de beperkingen aan voor wat betreft het menemen van boeken. Een e-reader is dan een uitkomst: een enkel apparaat kan zo je hele boekencollectie opslaan. Dat scheelt kilo's en kostbare kofferruimte.

Ben je een boekenwurm die graag leest aan het zwembad, aan zee of in bad? Dan is een waterdichte e-reader een absolute uitkomst! We hebben vijf e-readers met een lekker groot scherm voor je gevonden.

Kobo Sage

Deze e-reader is ontworpen voor de serieuze lezer die meer wil dan alleen boeken verslinden. Het grote, haarscherpe E Ink Carta 1200-scherm zorgt ervoor dat tekst er fantastisch uitziet en pagina's vlot omslaan. Handig is ook de ondersteuning voor de Kobo Stylus. Hiermee kun je direct aantekeningen maken in boeken en pdf-bestanden. Daarnaast kun je via Bluetooth ook luisterboeken afspelen, waardoor je moeiteloos wisselt tussen lezen en luisteren. De behuizing is waterdicht, dus een boek lezen in bad of aan het zwembad is geen enkel probleem. Met 32 GB aan opslag heb je bovendien genoeg ruimte voor duizenden boeken en notities.

PocketBook InkPad 4

De PocketBook InkPad heeft een iets kleiner 7,8-inch scherm. Uniek is de ingebouwde luidspreker, waarmee je direct luisterboeken kunt afspelen zonder een koptelefoon te hoeven koppelen, al is die optie er via Bluetooth natuurlijk ook. De InkPad 4 is waterbestendig en het scherm heeft daarnaast ook een extra beschermlaag tegen krassen, dus prettig als je iets minder voorzichtig met je spullen omgaat. Met de SMARTlight-functie pas je niet alleen de helderheid aan, maar ook de kleurtemperatuur van het licht, zodat je op ieder moment van de dag comfortabel kunt lezen. Dankzij de ondersteuning voor een breed scala aan bestandsformaten, inclusief stripboekformaten, hoef je je zelden zorgen te maken over het converteren van bestanden.

Pocketbook InkPad Color 3

Voor wie zijn leeservaring letterlijk meer kleur wil geven, is er de PocketBook InkPad Color 3. De IkPad Color 3 heeft - zoals de naam al doet vermoeden - een 7,8-inch kleurenscherm van de nieuwste generatie dat 4096 kleuren kan weergeven. Dit maakt het apparaat perfect voor het lezen van tijdschriften, graphic novels, en kinderboeken, waarbij illustraties echt tot leven komen. De kleuren zijn weliswaar subtieler dan op een tablet, maar het grote voordeel blijft het rustige, niet-reflecterende e-ink scherm. Net als zijn zwart-wit broertje hierboven heeft dit model een ingebouwde luidspreker, Bluetooth, waterbestendigheid en de aanpasbare SMARTlight-verlichting. Een goede keuze als je vaak content met beeldmateriaal leest.

Kobo Libra Colour

Deze Kobo Libra Colour met zijn 7-inch kleurenscherm biedt een prachtige middenweg als je een iets kleinere e-reader zoekt. Dit model brengt de voordelen van een kleurenscherm naar een compacter en betaalbaarder niveau. Je kunt er niet alleen boekomslagen in kleur op zien, maar ook direct in je boeken arceren en notities maken met de los verkrijgbare Kobo Stylus 2. Het ergonomische ontwerp met fysieke bladerknoppen wordt als zeer prettig ervaren, omdat je de e-reader stevig kunt vasthouden zonder het scherm aan te raken. Uiteraard is ook dit model waterdicht. Hij is ook voorzien van ComfortLight PRO dat blauw licht filtert zodat het prettiger is voor je ogen.

PocketBook Era

De PocketBook Era is een andere goede kandidaat in de 7-inch categorie. Het model is robuust en strak vormgegeven, met een dunne rand en fysieke bladerknoppen aan de zijkant voor de bediening. Dit model leest vrijwel alle bestandsformaten die je maar kunt bedenken, heeft een ingebouwde luidspreker voor audioboeken en is waterdicht. Hoewel het een zwart-wit scherm heeft, is de schermkwaliteit uitstekend dankzij de E Ink Carta 1200-technologie, wat zorgt voor een hoog contrast en snelle reactietijden. Als je geen behoefte hebt aan een kleurenscherm of stylus-ondersteuning, dan is de PocketBook Era een prima keuze.

▼ Volgende artikel
Review Fairphone 6 – Duurzame smartphone voor het brede publiek
© Rens Blom
Huis

Review Fairphone 6 – Duurzame smartphone voor het brede publiek

De Fairphone 6 is de meest duurzame smartphone die je kunt kopen, maar ook de meest toegankelijke telefoon van het - Nederlandse! - merk tot dusver. De Fairphone 6 is een smartphone die voor iedereen boeiend is, vertelt de fabrikant vol trots. Is dat echt zo? Je leest het in deze Fairphone 6-review.

Goed
Conclusie

De Fairphone 6 is de meest duurzame smartphone die je kunt kopen, wat een goed gevoel geeft. Je profiteert er zelf ook van, want het toestel is eenvoudig te repareren en krijgt liefst acht jaar software-updates. Tel daar een prima gebruikservaring bij op en je kunt voor 599 euro een erg interessante smartphone kopen. Een smartphone die wij om de combinatie van genoemde redenen veel mensen kunnen aanraden, al moeten vroege kopers dus rekening houden met bugs in de software.

Plus- en minpunten
  • Duurzaam voor mens en milieu
  • Grotendeels zelf te repareren
  • Acht jaar software-updates
  • Prima specificaties...
  • ...al vragen we ons af of de processor acht jaar soepel mee kan
  • Software zit in juli 2025 nog vol bugs
  • Vind je duurzaamheid niet belangrijk, dan koop je voor hetzelfde geld een betere smartphone

Het verhaal van Fairphone is nobel: het maakt smartphones (en audioproducten) met respect voor mens en milieu, onder andere door zoveel mogelijk duurzaam gewonnen grondstoffen te gebruiken en Chinese fabrieksarbeiders goed te behandelen en te betalen. De telefoons zelf zijn deels door jou als gebruiker te repareren en krijgen vele jaren software-updates. Alles voor een zo duurzaam mogelijke smartphone die jij zo lang mogelijk kunt gebruiken. Een streven waar niemand op tegen kan zijn, maar een groot verkoopsucces zijn Fairphones nooit geworden. Wij denken dat dat onder andere komt omdat Fairphone vaak koos voor technisch wat minder goede onderdelen, waardoor een Fairphone op papier en in de praktijk minder goed presteerde dan even dure – maar veel minder duurzame – smartphones van andere merken. 

©Rens Blom

De batterij kun je zelf uit de smartphone halen.

©Rens Blom

De batterij uit de behuizing.

©Rens Blom

Een nieuwe batterij is zo in de smartphone te stoppen.

De Fairphone 6 moet dat verhaal veranderen. Het 193 gram wegende toestel is net als zijn voorgangers erg duurzaam, krijgt updates tot 2033 en is grotendeels zelf te repareren. Fairphone belooft die reserve-onderdelen ook te blijven verkopen tot 2033. Bovendien krijg je vijf jaar garantie op de hardware van de smartphone, tegenover twee jaar die de meeste andere merken bieden. Tot zover de aspecten die Fairphone interessant maken voor de bekende doelgroep. 

©Rens Blom

Prima specificaties

Fairphone heeft echter ook stappen gezet om zijn nieuwste smartphone interessanter te maken voor een grotere doelgroep. In de Fairphone 6 zitten meer gangbare specificaties, zoals een prima Qualcomm-processor en — net als in de Fairphone 5 – 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit. De Fairphone 6 heeft een beter oledscherm gekregen. Dat scherm is met 6,3 inch redelijk goed met één hand te bedienen, oogt soepel dankzij de 120Hz-verversingssnelheid en kan ook op andere vlakken aardig meekomen met de concurrentie. 

©Rens Blom

De camera's zijn ook vernieuwd en bevallen ons heel aardig. Met de 50megapixel-hoofdcamera schiet je in veel omstandigheden realistische foto's en de 13megapixel-groothoekcamera doet ook keurig zijn werk. Er zijn in dit prijssegment wel smartphones met nog betere camera's. Voor de batterij geldt hetzelfde. De Fairphone 6 beschikt over een 4415mAh-accu die probleemloos een dag meegaat, maar daar houdt het op. Veel concurrerende toestellen hebben grotere accu's en gaan langer mee. Opladen doet de Fairphone 6 met maximaal 30 watt via usb-c, waardoor de accu snel genoeg vol zit. 

Rustgevende modus

Om een bredere doelgroep aan te spreken, heeft Fairphone meer gedaan dan een technisch fijne smartphone maken. De Fairphone 6 heeft echt een eigen smoel, komt – ondanks dat je hem grotendeels uit elkaar kunt schroeven – degelijk over en houdt prettig vast. Een speciale knop laat je overschakelen naar een rustgevende modus met slechts vijf apps, zonder meldingen. Helaas ervaren wij nogal wat bugs in deze modus.

©Rens Blom

De rustgevende modus.

©Rens Blom

Met deze gele knop schakel je de rustgevende modus in en uit.

We vinden het ook leuk en slim bedacht dat je officiële accessoires kunt kopen om op de achterkant te schroeven. Denk aan een kaarthouder, nekkoord en verticaal rubber handvat voor meer grip. De accessoires bevestigen en verwijderen gaat erg eenvoudig en doet ons veel denken aan de aanpak van de concurrerende CMF Phone 1 die begin 2024 uitkwam. 

©Rens Blom

©Rens Blom

©Rens Blom

Wat CMF niet doet en andere merken vrijwel ook niet, is jou de telefoon laten openschroeven om onderdelen als het scherm, de batterij en luidspreker te vervangen bij schade of een defect. Fairphone doet dit wel en profileert zich zo niet alleen als een duurzaam merk, maar ook als een merk dat jou als gebruiker verder helpt bij problemen. Die filosofie waarderen we.

Software nog met bugs

Fairphone belooft zijn nieuwste smartphone tot 2033 software-updates te geven, een belofte die bij oude toestellen is waargemaakt. Het merk heeft langer nodig dan andere fabrikanten om updates uit te rollen, maar heeft wel een lange adem. Opmerkelijk is dat wij en veel andere vroege gebruikers nogal wat softwareprobleempjes ervaren met de Fairphone 6. Een topman van Fairphone (h)erkent de bugs en belooft deze zomer updates met oplossingen. Fijn, maar als vroege koper kunnen de eerste weken tot maanden met je nieuwe Fairphone 6 dus ook frustrerend zijn.  

©Rens Blom

Dan blijft alleen nog de prijs over. De eerste Fairphones waren niet heel duur, maar technisch ook niet zo geavanceerd. De Fairphone 5 uit 2023 was technisch een stuk beter, maar kostte een serieuze 699 euro. We vinden het dan ook een goede stap dat de Fairphone 6 verschijnt voor 599 euro – een prijs die in potentie meer mensen aanspreekt. Zeker omdat de smartphone technisch echt prima bevalt.

Conclusie: Fairphone 6 kopen?

De Fairphone 6 is de meest duurzame smartphone die je kunt kopen, wat een goed gevoel geeft. Je profiteert er zelf ook van, want het toestel is eenvoudig te repareren en krijgt liefst acht jaar software-updates. Tel daar een prima gebruikservaring bij op en je kunt voor 599 euro een erg interessante smartphone kopen. Een smartphone die wij om de combinatie van genoemde redenen veel mensen kunnen aanraden, al moeten vroege kopers dus rekening houden met bugs in de software.