Weergadgets: Wat een weer weer
Erwin, Piet of Helga gemist? Geen probleem. Dankzij handige weergadgets weet u altijd precies wat u boven het hoofd hangt!
Voordat we de wellicht wat meer onbekende weer-orakels bij u introduceren, attenderen we u eerst op een tweetal ‘gouwe ouwe’. Zowel Windows Vista als Windows 7 ondersteunen zogeheten gadgets, kleine programmaatjes die in de Sidebar of willekeurig er-gens op het bureaublad ge-plaatst kunnen worden. Om daar vervolgens gewoon volcontinu hun ding te doen. Om-dat we tegenwoordig allemaal een altijd beschikbare breedband internetverbinding hebben, is het niet verwonderlijk dat veel van deze gadgets op de een of andere manier in de categorie informatievoorziening vallen: constant up-to-date zijn dus. En zo is er ook een uitstekende weergadget!
Om deze in Windows 7 te activeren klikt u ergens met uw rechter muisknop op een leeg stukje bureaublad om vervolgens in het geopende contextmenu voor de optie Gadgets te kiezen.
©CIDimport
Meerdere gadgets voor meerdere plaatsen
Standaard is de weergadget al direct beschikbaar in het inmiddels geopende venster; sleep de gadget met de naam Weer ergens naar een leeg plekje op het bureaublad.
In Vista haalt u gadgets binnen via het plusteken boven aan de Sidebar; de Gadget-
galerie opent dan, waarna u de gewenste gadget kunt selecteren. Het aardige is dat u meerdere weergadgets op het scherm kunt plaatsen en op die manier van verschillende plaatsen tegelijkertijd het actuele weer kunt zien.
Kies uw plek
Naast de gadget vinden we een paar kleine knopjes. Klik op de tang om naar de instellingen te gaan. Tik vervolgens in het zoekveld de plaatsnaam van de gewenste locatie in en klik op de knop met het vergrootglaasje. U krijgt nu één of meer gevonden plaatsen te zien, klik op het gewenste exemplaar. Is úw (woon)plaats niet gevonden, probeer dan een wat grotere gemeente in de buurt. Zorg verder dat de temperatuur in graden Celsius is ingesteld en klik op OK.
Extraatjes
HTC Home beschikt naast de weerwidget over nog een paar leuke ingebouwde hulpprogrammaatjes. U kunt ze activeren (en natuurlijk ook weer uitschakelen) door met de rechter muisknop op het hoofdvenster te klikken en een van de extra’s te selecteren. Beschikbaar zijn een digitaal fotolijstje, een nieuwsberichtenvenster en een mooi vormgegeven klok. Elk van deze extra onderdelen is configureerbaar middels een rechter muisklik. Zo kunt u nieuwe nieuwsbronnen toevoegen of een eigen map met foto’s instellen.
Voorspelling
Door op het vergrootknopje te klikken krijgt u naast een actuele status van het weer ook een voorspelling van de komende drie dagen te zien, altijd handig.
©CIDimport
Buiengadget
U kunt ook zelf een beetje voor weerman (of vrouw natuurlijk) spelen door gebruik te maken van de welbekende Buienradar (www.buienradar.nl). Als u geen zin hebt om steeds weer naar deze webpagina te gaan bestaat er ook een handige gadget waarbij de neerslag in realtime continu te bekijken is.
Open daarvoor weer de gadgetvenster en klik op de link Meer gadgets downloaden. Klik op de in de browser geopende pa-gina bovenaan op de link Windows Live Gallery (achter ‘Vind nog meer gadgets in de’) waarop een nieuwe pagina opent. Grote kans dat u daar al helemaal bovenaan de Buienradar-gadget aantreft; klik op de link Downloaden onder het pictogram. Klik dan op de knop Installeren om, afhankelijk van de door u ge-bruikte browser, voor Openen met te kiezen. Als de Gadget gedownload en geïnstalleerd is, kan deze ingesteld worden.
©CIDimport
Sneller updaten
Klik weer op de ‘tang’ naast het Buienradar-gadget en schakel in het configuratieschermpje de optie Bewegend in. Als u dan ook de verversingsfrequentie instelt op 5 minuten wordt het leuk: u kunt die grote onweersbui live naar u toe zien komen bijvoorbeeld!
HTC Home voor Windows
Er zijn nog meer weergadgets beschikbaar, waaronder eentje met weersvoorspelling van het KNMI en ook een Belgische buienradar. Maar voor nu laten we de gadgets even voor wat ze zijn en kijken we naar andere mogelijkheden. Probleem is daarbij wel dat u goed moet opletten bij her en der aangeboden weerprogramma’s, want maar al te vaak zitten ze bomvol ongewenste reclamesoftware of andere spyware-achtige zaken. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen, zoals het prachtig vormgegeven HTC Home. Zo-als de naam al doet vermoeden een kloon van de ‘home’-applicatie zoals die op telefoons van HTC is te vinden, maar dan bedoeld voor Windows Vista en Windows 7. Omdat het géén gadget is, werkt de software misschien ook met Windows XP, maar dat hebben de makers niet kunnen controleren. Hoe dan ook, de software is te downloaden vanaf www.htchome.org/en/downloads.
Bewaar het installatie-bestand op het bureaublad. Gebruikers van Vista moeten wellicht ook het .NET framework nog downloaden en in-stalleren. Windows 7 heeft de nieuwste .NET ongetwijfeld al via een van de wekelijke up-dates ontvangen. Dubbelklik na het downloaden van HTC Home op het installatiebestand; allereerst wordt er nóg een onderdeel gedownload. Daarna kan de installatiewizard snel doorlopen worden, er zitten nergens addertjes onder het gras.
Instellingen
Na installatie dubbelklikt u op het bureaubladpictogram HTC Home 2, waarna de software na even wachten start. Het hoofdvenster bestaat uit een chique vormgegeven klok en natuurlijk een weerbericht. Allereerst gaan we de locatie aanpassen aan uw woon- of verblijfplaats.
Klik daarvoor met de rechter muisknop ergens in het venster van HTC Home en kies in het geopende contextmenu voor Widget settings. In het configuratievenster klikt u vervolgens op het tabblad Location. Typ uw gewenste locatie (of iets daar in de buurt als uw stekkie niet gevonden wordt) en klik op de zoekknop. Selecteer de juiste locatie uit het lijstje met gevonden plaatsten en klik dan op de knop Apply.
©CIDimport
Hoe sneller, hoe accurater
Klik – nog altijd in het instellingenvenster – op het tabblad General. Wilt u echt up-to-date blijven, dan kan hier onder in-terval de updatefrequentie van de weergegevens verhoogd worden naar tot vijf minuten. Ook kunt u de optie Change widget background with weather inschakelen om de achtergrond van het hoofdvenster al naar gelang de weersomstandigheden aan te passen. Handig voor als u te lui bent om naar het raam te lopen of als de pc in de kelder staat. Klik op OK om alle gemaakte instellingen te bevestigen.
©CIDimport
In één oogopslag
De weerwidget is overal op het bureaublad te plaatsen, via het rechtermuismenu zijn eventueel zaken als transparantie en – ook handig – de grootte naar smaak en wens in te stellen. Vanaf nu wordt u nooit meer verrast door een onverwachte weersomslag!
Handige sites
Wilt u even het weer checken waar ook ter wereld, dan is www.weather.com een handige site. Klik wel even op het knopje °C helemaal rechtsboven aan de pagina, anders krijgt u alles in graden Fahrenheit te zien. Voor Nederlands weer is het aloude www.knmi.nl natuurlijk een prima uitgangspunt, terwijl www.weeronline.nl ook interessant is. Voor meer internationaal weer kunt u ook worldweather.wmo.int of www.weather.gov eens proberen.