ID.nl logo
Wat is Uber?
© CIDimport
Huis

Wat is Uber?

Uber is de afgelopen maanden vaak in het nieuws geweest, zowel als het bedrijf dat een hele industrie overhoop gooit als een illegale en gehate dienst. Misschien heb je wel helemaal gemist waar de hype over ging. Hoog tijd om het eens onder elkaar te zetten: Wat is Uber nou eigenlijk, en hoe werkt zo'n taxi-ritje?

1. Wat is Uber?

Uber is een 'revolutionaire taxidienst' die het afgelopen jaar vaak in het nieuws is geweest vanwege mooie en minder mooie dingen. Hoewel de dienst de taxi-markt helemaal op zijn kop zet, doet Uber dat niet helemaal volgens de wet.

Uber zelf is een taxi-dienst die het nemen van een taxi aantrekkelijker wil maken, vooral door het makkelijk aan te bieden.

2. Wat is het verschil tussen Uber en UberPop?

Er is een groot verschil tussen Uber zelf, en UberPop. Dat laatste is een extra dienst die Uber ook aanbiedt, en dat is nou net wat zo controversieel is. Uber zelf is een 'normaal' taxi-bedrijf waar taxi-chauffeurs zich bij kunnen aansluiten. Dat is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Taxicentrale Amsterdam (TCA). Uber maakt taxi-rijden een stuk simpeler door een overzichtelijke app en persoonlijke verantwoording van de taxi-chauffeurs - daarover hebben we het later in dit artikel nog. Met Uber zelf is niets mis. Sterker nog, taxi-chauffeurs geven vaak aan liever voor Uber te werken, omdat ze daar veel meer klanten mee krijgen.

UberPop is het controversiële gedeelte van de dienst. Praktisch iedereen met een normale auto kan zich aanmelden als UberPop-chauffeur. Je kunt dat bijvoorbeeld doen om in de avonduren wat bij te verdienen.

Het probleem met UberPop is dat het niet legaal is. Volgens de taxi-wet moeten taxi's zich aan allerlei strenge veiligheidseisen houden. Zo moeten zij een dure taxi-vergunning hebben, moeten zij voldoende rust nemen en moeten zij veel keuringen doorlopen. UberPop-chauffeurs hoeven dat allemaal niet, waardoor die dienst een stuk goedkoper is. Het is echter illegaal om op die manier taxi-diensten aan te bieden, wat ervoor zorgt dat de Amsterdamse taxichauffeurs tegen Uber zijn.

Sinds kort is bekend dat Uber alleen nog chauffeurs toelaat die een chauffeurskaart hebben behaald bij het CBR. Daarmee is UberPop nog altijd niet helemaal legaal, maar in theorie wel veiliger.

3. Hoe werkt Uber?

Wat Uber zo aantrekkelijk maakt, is dat het kinderlijk eenvoudig werkt. Je kunt een Uber-taxi bestellen via een app, die precies aangeeft waar een chauffeur zich bevindt. Ook staan de naam van de chauffeur en het nummerbord van zijn taxi in de app, zodat je makkelijker klachten kunt doorgeven. We laten je in een paar stappen zien hoe Uber werkt.

Op dit moment is Uber in Nederland alleen nog actief in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het bedrijf heeft wel grootse plannen om uit te breiden naar de rest van Nederland.

Je kunt Uber hier downloaden:
 

Voor iOSVoor AndroidVoor Windows Phone

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport



1. Maak een account aan
Je maakt een account aan op Uber door naast een emailadres en wachtwoord ook een telefoonnummer in te voeren. Daarmee krijg je een bevestigings-sms, wat het inloggen wat veiliger moet maken. Bovendien kun je het telefoonnummer later gebruiken om een rit te 'delen' met andere mensen. Daar komen we straks nog op terug.

Na dit aanmelden vul je je creditcardgegevens in. Dat is nodig, omdat je Uber-rit direct via je creditcard wordt afgerekend. Zo maakt het nooit uit of je nog genoeg geld bij je hebt en hoef je na aankomt nooit lang te blijven zitten met een ongemakkelijke pin-automaat op schoot.

2. Zoek een rit
Als je Uber opent, zie je een kaartje staan. Daarbij zoekt Uber automatisch naar je adres, wat je overigens zelf ook nog kunt aanpassen. Onderaan het scherm zie je staan welke Uber-auto's er beschikbaar zijn. Je kunt daarbij kiezen uit een 'gewone' Uber-taxi, of een UberPop. Omdat we ons graag aan de wet houden, kiezen we in ons geval voor een Uber Black, de normale taxi's die je ook bij het station ziet wachten.

©CIDimport



Als je klikt op 'Fair Estimation' kun je invoeren waar je naartoe wilt rijden. Je krijgt vervolgens een schatting van de kosten te zien, zodat je een idee hebt wat je moet betalen. Als je een promotiecode hebt kun je die invullen bij 'Promo code'.

Als je de taxi wilt bestellen, druk je op 'Set pickup location'. Je krijgt hier informatie te zien over je rit. Zo zie je wie de chauffeur is (inclusief een foto'tje!) en in welke auto hij rijdt (een chique Audi A6). Als je in de auto zit, krijg je daarnaast zelfs te zien wat het nummerbord van de taxi is. Daarmee wil Uber een taxi-rit veiliger maken, omdat de chauffeurs makkelijk opgespoord kunnen worden wanneer zij je bijvoorbeeld lastigvallen, of wanneer ze expres een omleiding nemen.

3. De chauffeur is onderweg!
De chauffeur komt eraan, wat je kunt zien op een kaartje. Je kunt daar zien waar de auto zich op dat moment bevindt.

©CIDimport



Je kunt hier ook direct contact opnemen met de chauffeur, voor het geval je een precieze oppik-locatie met hem wil afspreken. Doordat je je telefoonnummer hebt gekoppeld aan de app, kan de chauffeur jou ook bereiken als hij je niet kan vinden.

Een andere handige functie zie je bij 'Split fare' ('Verdeel kosten'). Dat is bedoeld voor wanneer je samen met iemand anders een rit maakt. Je kunt diegene dan vragen de kosten te delen. Dat doe je op basis van zijn of haar telefoonnummer - je medepassagier moet daarvoor wel ook een Uber-account hebben.

4. Rijden maar
Zodra je in de taxi zit, zie je op een kaartje waar je rijdt. Je ziet daarmee gelijk of je chauffeur wel echt de kortste route neemt. Ga lekker zitten en geniet van de rit!

5. De rekening
Zodra je op de plaats van bestemming bent gekomen, hoef je niet speciaal met de chauffeur af te rekenen. Als je uitstapt, krijg je vanzelf een 'bonnetje' te zien. Daarop zie je wat de rit heeft gekost, in ons geval 11 euro. Ook kun je een opmerking plaatsen over je rit, en de chauffeur een waardering geven.

©CIDimport



En zo simpel werkt het! Uber is helaas alleen in een paar steden in Nederland beschikbaar, dus buiten de grote steden kun je vaak nog geen taxi krijgen. Uber heeft echter wel grote uitbreidingsplannen, dus het is waarschijnlijk een kwestie van wachten.

▼ Volgende artikel
Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor
Huis

Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor

Nog geen jaar na de vorige uitvoering brengt Apple een nieuwe iPad Air uit. De veranderingen zijn dan ook niet heel groot, want het enige verschil is dat de tablet nu is voorzien van een M3-processor in plaats van een M2-processor. Blijft de iPad Air hiermee een aanrader? Wij hebben hem voor je getest.

Uitstekend
Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil in het scherm, want de nóg duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor betalen waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Prima scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur
  • Geen hogere verversingssnelheid
  • Hoge meerprijzen opslag
  • Dure accessoires

De nieuwe iPad Air laat zich kort omschrijven: Apple heeft de M2-chip vervangen door een M3. Dat is geen groot probleem: Apple gaf de iPad Air vorig jaar een update waarmee deze qua functionaliteit vrijwel identiek was aan de iPad Pro van het jaar daarvoor en je net als bij de Pro kon kiezen uit twee formaten. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie iPad Air: de aluminium tablet is nog steeds verkrijgbaar in een 11- en 13inch-variant, waarbij je kunt kiezen uit dezelfde vier kleuren als vorig jaar. De bouwkwaliteit van de aluminium behuizing is uitstekend.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air ziet er hetzelfde uit als de variant van vorig jaar.

Er is overigens wel een heel een klein verschil waardoor je aan de buitenkant kunt zien dat je de nieuwste iPad Air van de M3-generatie in handen hebt. Apple heeft de aanduiding 'iPad Air' namelijk van de achterkant verwijderd. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het enige verschil is dat er geen 'iPad Air' meer op de achterkant staat.

Qua aansluitingen vind je onderop een usb-c-poort die je behalve voor opladen ook kunt gebruiken voor het aansluiten van een beeldscherm. De aan-uitschakelaar is voorzien van een goedwerkende vingerafdrukscanner. Dat is wel de enige manier van biometrische identificatie; in tegenstelling tot iPhones of de iPad Pro ontbreekt de soms nog wat sneller werkende gezichtsherkenning.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air heeft een usb-c-poort die je gebruikt om de tablet op te laden.

Hoge meerprijzen

De prijzen beginnen bij 719 euro voor het 11inch-model terwijl de 13inch-uitvoering bij 969 euro begint. Voor dat geld krijg je 128 GB opslag. Alle varianten hebben dezelfde M3-processor in combinatie met 8 GB RAM. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 130 euro meer, terwijl de volgende stappen naar 512 GB of 1 TB je ieder nog eens 250 euro kosten. Afhankelijk van je opslagwensen wordt de iPad dus al snel een heel stuk duurder. Daarnaast kun je nog kiezen voor een 5G-variant, waarvoor je 170 euro meer betaalt. Deze variant is voorzien van een ingebouwde e-sim; er is geen fysieke simkaartslot.

Scherm zonder ProMotion

De iPad Air heeft precies hetzelfde scherm als vorig jaar en dat betekent een 11- of 13inch-scherm dat gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het scherm combineert goede kleuren met een prima contrast en een helderheid die hoog genoeg kan. Wat we wel jammer vinden, is dat Apple de toch best prijzige iPad Air niet voorziet van een scherm met een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz. Zo'n hogere verversingssnelheid die Apple 'ProMotion' noemt zou zeker in combinatie met de stylus waarschijnlijk een vloeiender ervaring opleveren. 

Nog snellere processor

De snellere processor is het belangrijkste verschil met zijn voorganger, en de chip die we al kennen uit andere Apple-producten stelt niet teleur. De M3-processor is in benchmarks op single-coregebied ongeveer 18 procent sneller dan de M2, terwijl de multicore-prestaties zo'n 25 procent hoger liggen. In de benchmark Geekbench 6 zet de iPad een Single-Core Score van 3063 punten neer, terwijl de Multi-Core Score 11.914 punten bedraagt.

De vernieuwde iPad Air is in theorie dus nog iets soepeler in bijvoorbeeld grafische toepassingen, al is de M4-chip in de iPad Pro nog een stukje sneller. Het is gissen waarom Apple nog voor de in andere producten uitgefaseerde M3 koos; misschien hadden ze er nog veel van liggen of wil het bedrijf genoeg onderscheid met de iPad Pro houden. Uiteindelijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit, want in de praktijk zijn zowel de vorige als de huidige variant van de iPad Air gewoon snel. De accuduur van de geteste 11inch-uitvoering is erg goed en komt bij normaal gebruik zoals browsen in de buurt van de door Apple geclaimde 10 uur.

Vernieuwd toetsenbord

De iPad Air is compatibel met Apples beste stylus: de Pencil Pro. Deze stylus (149 euro) is druk- en kantelgevoelig en detecteert bovendien of je de stylus draait. Hierdoor kun je in tekenapps als Procreate bijzonder realistisch tekenen. De stylus wordt gekoppeld en opgeladen door hem magnetisch aan de zijkant te plakken, waarmee dit in de praktijk een prettige accessoire is. De iPad Air is trouwens ook compatibel met de goedkopere Apple Pencil usb-c, die minder mogelijkheden heeft en opgeladen wordt met een usb-c-kabel. Als je wilt tekenen, dan raden we je de Pencil Pro aan.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Pencil Pro plak je magnetisch aan de zijkant om hem op te laden.

We kregen van Apple ook het vernieuwde Magic Keyboard voor de iPad Air, dat uiteraard ook compatibel is met de iPad Air met M2-processor. Ten opzichte van het vorige Magic Keyboard dat oorspronkelijk voor de oudere generatie iPad Pro was ontworpen, krijg je een rij functietoetsen. Hierdoor kun je de iPad nog beter als laptopvervanger gebruiken.

Ten opzichte van het Magic Keyboard voor de huidige iPad Pro ontbreekt helaas de achtergrondverlichting in de toetsen en de aluminium polssteun, terwijl de prijs van het toetsenbord met 329 euro niet veel lager is. Het is daarnaast jammer dat het toetsenbord er alleen nog in een witte variant is. Dat is toch vlekgevoeliger dan een zwarte uitvoering. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het vernieuwde Magic Keyboard heeft nu functietoetsen.

Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil 'm in het scherm, want de nog duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor neertellen, waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Dit keer hebben we vijf DAB+-radio's voor je gevonden die je ook nog eens heel makkelijk meeneemt, op vakantie bijvoorbeeld.


Digitale radio via DAB+ (Digital Audio Broadcasting) biedt een helder en storingsvrij radiosignaal, met een steeds groter zenderaanbod. Dat maakt het luisteren een stuk aangenamer. Dankzij modellen met ingebouwde accu of batterijen ben je niet gebonden aan een stopcontact. Voeg daar een netstroomaansluiting aan toe en je hebt een toestel dat net zo makkelijk op de camping als op het aanrecht in de keuken dienst kan doen.

Denver DAB-18 Radio DAB+

De Denver DAB-18 is een compacte DAB+/FM-radio die een retro uiterlijk combineert met moderne functionaliteit. De geïntegreerde Bluetooth-functie maakt het mogelijk om draadloos muziek te streamen vanaf je smartphone of tablet. Daarnaast beschikt de radio over een AUX-ingang voor het aansluiten van externe apparaten. Met de dubbele alarmfunctie en snoozefunctie is de DAB-18 ook geschikt als wekkerradio. Het dimbare lcd-display toont duidelijk informatie over zenders en instellingen. De radio werkt zowel op netstroom als op 4 C-batterijen. Met 20 voorkeuzezenders (10 DAB+ en 10 FM) heb je snel toegang tot je favoriete stations.

Audizio Milan

De Audizio Milan is een compacte draagbare DAB+/FM-radio. De Milan biedt zowel DAB+ als FM-ontvangst, waardoor je kunt genieten van een breed scala aan radiostations met heldere geluidskwaliteit. Dankzij de Bluetooth-functionaliteit kun je draadloos muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. Met de ingebouwde 2000mAh-accu heb je genoeg stroom voor zo'n 10 uur luisterplezier, en kan de radio via usb worden opgeladen. Het 2,4-inch kleurendisplay toont duidelijk informatie over zenders en instellingen.

Grundig DTR 4500 BT DAB

De Grundig DTR 4500 BT DAB heeft Bluetooth 5.0-functionaliteit en kun je naast het luisteren naar DAB-stations ook gebruiken om te streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 2.0 stereo luidsprekersysteem met een totaal vermogen van 10 watt RMS. Het 2,4-inch kleurendisplay biedt duidelijke informatie over zenders en instellingen, en de helderheid is in drie stappen aan te passen. Hoewel de DTR 4500 BT DAB geen ingebouwde accu heeft, kan hij natuurlijk wel gewoon op netstroom worden aangesloten.

Lenco PDR-040EF Bambus

De Lenco PDR-040EF Bambus is gemaakt van echt bamboe en gerecycled ABS met tarwevezel, wat niet alleen een mooie uitstraling geeft, maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Met Bluetooth 5.0-functionaliteit kun je eenvoudig muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 3 watt RMS luidspreker en een passieve basradiator. De ingebouwde 2000mAh accu biedt tot 16 uur afspeeltijd via Bluetooth en tot 12 uur via FM of DAB+, waardoor je de hele dag kunt genieten van je favoriete muziek, zowel thuis als onderweg. Daarnaast is de radio uitgerust met een klok- en alarmfunctie, een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en een telescoopantenne.

Kenwood CR-M30DAB-R

Deze compacte Kenwood kan overweg met FM-radio en DAB+. De radio beschikt over Bluetooth-functionaliteit, waardoor je draadloos muziek kunt streamen vanaf je smartphone of tablet. Dankzij de geïntegreerde oplaadbare batterij kun je tot 7 uur genieten van je favoriete muziek zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Daarnaast is de radio voorzien van een helder LCD-scherm dat informatie over zenders en instellingen duidelijk weergeeft. Met de mogelijkheid om zowel op netstroom als op de interne accu te werken, kun je de CR-M30DAB op verschillende manieren gebruiken.