Waarom we nog niet overal glasvezel hebben
Waarom kun je niet overal in Nederland snel internet (glasvezel) ontvangen in huis? Zelfs als je in het drukke Amsterdam woont, hoef je niet per se het snelste internet bij je provider te kunnen afnemen. Hoewel er op een heleboel plekken wel glasvezel in de grond ligt, kan het compleet “verglazen” van Nederland nog wel even duren.
Ten eerste zijn de kosten van het aanleggen van glasvezel erg duur. Het is niet meer zo duur als vijftien jaar geleden - toen kostte het zo'n 3.000 euro per huis - maar je bent alsnog per huis ongeveer 600 euro kwijt. Reggefiber is met 80 procent de grootste Nederlandse aanlegger van glasvezel, maar sinds KPN er een groot belang in heeft gekregen, stagneerde het aantal huishoudens dat werd voorzien van glasvezel. KPN leek meer heil te zien in het goedkopere ADSL-kopernetwerk, dat ze via updates sneller maakten.
Zwolle
Echter lijkt KPN daar de laatste tijd van terug te komen. KPN is nu bezig om de regio Zwolle Noord-Oost van een aanzienlijke glasvezelboost te voorzien. Het hoopt in 2021 zo'n 1 miljoen adressen meer op glasvezel te hebben. Bizar, als je bedenkt dat het bedrijf in januari 2017 juist fel tegen glasvezel leek te zijn: in Eindhoven stopte het met de aanleg van glasvezel, waardoor mensen met VDSL het stuk van de wijkkast naar huis moesten overbruggen. Niet bepaald een ideale situatie, want VDSL is in veel gevallen traag als er veel DSL-huishoudens in de omgeving zijn. Goed nieuws dus dat KPN hiervan terug lijkt te komen.
Druk vanuit de overheid De overheid speelt ook een grote rol in de aanleg van snellere internetnetwerken. Niet alleen door te bepalen welke gemeentes er aan de beurt zijn voor glasvezel, maar ook door zich over het vraagstuk te buigen hoe het internet in ons land sneller kan. In het Actieplan Digitale Connectiviteit staat dat het streven is om in 2023 een grote meerderheid van de huizen in Nederland van een Gigabit-verbinding te hebben voorzien. De overheid biedt financiële ondersteuning voor diverse projecten om de internetsnelheid te verbeteren.
Ziggo vindt op dit moment de kosten van glasvezel nog niet opwegen tegen de baten. Het haalt nog niet de maximale snelheid uit het netwerk, waardoor het net als KPN eerder liever werkt aan het sneller maken van de bestaande thuisnetwerken. Volgens experts wordt het feit dat KPN en Ziggo niet zo happig zijn op glasvezel niet zozeer veroorzaakt door glasvezel zelf: er liggen hoge belastingen (precariobelasting) ten grondslag aan het in de grond leggen van ongebruikte koperdraden of buizen.
Er zijn wel een aantal internetproviders die maar al graag gebruik maken van glasvezel, maar in het aanleggen ervan is Reggefiber dus redelijk alleen (op enkele regio’s na, zoals het Westland). Reggefiber werkt met gemeentes samen om te bepalen welke wijk er aan de beurt is voor glasvezel. Vervolgens wordt dit, na het nadrukkelijk toestemming verlenen hiervan, aangelegd tot in je huis. Hiervoor worden geen aanlegkosten gerekend, al moet je waarschijnlijk wel een dagje thuisblijven omdat er een gat in je huis moet worden geboord.
Glasvezel in een notendop Glasvezel kan internetsnelheden tot 1 gigabit per seconde halen. Hierdoor kun zowel snel uploaden als downloaden, wat bijvoorbeeld bij het gebruik van Facetime en online gaming erg belangrijk is. Op dit moment hebben ruim 2,7 miljoen huishoudens in Nederland een aansluiting op het glasvezelnetwerk, waarvan slechts iets meer dan een derde ook daadwerkelijk een abonnement heeft bij een glasvezelaanbieder. Glasvezel laat tot nu toe minder storingen zien dan de concurrerende internetnetwerken, en wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt voor datacenters.
De reden dat er nog niet overal in Nederland glasvezel ligt, is dus vooral te wijten aan de hoge kosten en de welwillendheid van providers om hier geld in te steken, terwijl er ook nog een heel kopernetwerk in de grond ligt waarvoor wordt betaald. Bovendien lijken we tot nu toe niet alles uit glasvezel te kunnen halen wat erin zit, waardoor slechts een klein gedeelte (16%) van de Nederlandse huishoudens op deze vorm van internetnetwerk over is. Dit aantal zal in de komende vijf jaar naar alle waarschijnlijkheid enorm gaan groeien, maar daarvoor hebben veel enthousiaste consumenten wel geduld nodig.