ID.nl logo
Huis

Bash-shell naar Windows 10: Waarom Microsoft nu Linux omarmt

De GNU Bash-shell komt naar Windows 10. Microsoft verrast daarmee vriend en vijand opnieuw door Linux op fundamentele wijze te omarmen. Die ommekeer lijkt een verrassing, maar is helemaal niet onlogisch.

De trend lijkt duidelijk: Microsoft omarmt Linux. Eerst door één van zijn melkkoeien op zakelijk gebied over te zetten naar dat open source-platform. De databasoftware SQL Server 2016 komt naar Linux. Microsoft werkt hiervoor samen met Linux-distributeurs als Canonical (van Ubuntu) en Red Hat. Eerder heeft de Windows-maker voor zijn cloudplatform Azure al meerdere Linux-distributies omarmd.
 

Al jarenlang in de maak

Nu is de volgende stap gezet: de Bash-shell (opdrachtprompt) van Linux komt naar Windows 10. Microsoft neemt hiervoor elementen van Linux op in Windows, zodat daarin een subsysteem komt dat bepaalde Linux-software kan draaien. Dit is vergelijkbaar met hoe open source-ontwikkelaars voor Linux en Mac OS X al de Windows-compatibiliteitslaag Wine hebben ontwikkeld.
 

Bash op Linux lijkt een verrassing, maar zat er al een tijdje aan te komen

De plotselinge omarming van Linux is voor velen een verrassing. Het past echter in een bredere trend bij Microsoft die al een tijdje gaande is. De voornaamste reden voor de ommekeer van de Windows-maker is de hedendaagse realiteit van de cloud, plus daar aan gerelateerd de mobiele wereld van smartphones.
 

Microsoft de Calimero

In de cloud speelt Linux een flinke rol, die nog veel groter en fundamenteler is dan de rol die dat besturingssysteem speelt in de serverwereld. Vanuit webservers is Linux ooit al opgerukt in het bedrijfsleven. Toch draaien veel zakelijke kerntoepassingen zoals mail, agenda’s en databases nog altijd op Windows-servers (Exchange, SQL Server).

In de cloud is de positie van Microsoft momenteel heel anders dan in de traditionele Windows-wereld. Net zoals dit eigenlijk het geval is op de mobiele markt. Daar is Microsoft na jaren werk, miljarden aan investeringen en veel moeite nu de derde speler, op enorme afstand achter reuzen Google en Apple. Dus: als je ze niet kunt verslaan, dan sluit je je maar bij ze aan.
 

Olietanker vaart nieuwe koers

Microsoft breidt de laatste jaren steeds vaker uit naar andere platformen

Microsoft heeft de afgelopen jaren steeds meer apps uitgebracht voor Android en iOS. Niet alleen minder belangrijke apps, maar ook kernproducten en melkkoeien zoals het bekende Office. Daarbij zijn deze apps voor de platformen van de concurrenten soms eerder en in betere vorm uitgebracht dan voor het eigen Windows Phone (dat tegenwoordig weer Windows Mobile heet).

Onder CEO Satya Nadella heeft Microsoft sinds 2014 groots ingezet op cloud en mobile. Dat blijken niet alleen woorden te zijn. Concrete daden - in de vorm van grote stappen - worden gezet door Microsoft. Toch is de kiem voor deze ommekeer waarschijnlijk al gelegd door Nadella’s voorganger Steve Ballmer. Die oudgediende topman heeft eind 2012 al het roer omgegooid en Microsoft uitgeroepen tot hardware- en cloudbedrijf, waarbij het draait om de clouddiensten. De olietanker Microsoft is sindsdien geleidelijk aan gaan keren.
 

Van verkettering naar acceptatie

Deze nieuwe koers heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Jarenlang heeft Microsoft Linux niet alleen beconcurreerd, maar ook verketterd. Het open source-besturingssysteem was veel meer dan een concurrent op het niveau van Windows. Linux vertegenwoordigt door de gratis en open aard een groot gevaar.

De overstap gaat niet zonder slag of stoot

Open source vormt namelijk een fundamentele verschuiving, waarbij ICT-basiselementen gratis en ook nog eens naar wens aanpasbaar zijn. Dit is een heel ander model voor verkoop en gebruik van software dan het licentiemodel waar Microsoft al bijna zijn hele bestaan goed aan verdient. Let op: niet het hele bestaan van het bekende softwarebedrijf. Microsoft was in zijn oertijd een maker van software voor andermans besturingssystemen, platformen en computers.

Terug naar het verleden?

Bill Gates is ooit begonnen door software en applicaties te maken voor oer-pc de Altair en Apple’s Macintosh. Het oude Microsoft lijkt nu terug te keren. Bevindt Microsoft zich dus in de slotfase van de vijf fases voor de verwerking van verlies? Van aanvankelijke ontkenning en woede, via onderhandeling naar depressie en nu uiteindelijk acceptatie. Hoewel critici nog vrezen dat de huidige Linux-omarming ook een uiting kan zijn van de klassieke Microsoft-strategie om concurrentie onschadelijk te maken.

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

▼ Volgende artikel
Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact
© AVM-Fritz
Huis

Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact

Een stabiele en snelle wifi-verbinding in huis is geen overbodige luxe meer. Met de nieuwe FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 biedt AVM een compacte, krachtige oplossing die je rechtstreeks in het stopcontact steekt en waarmee je overal in huis zorgt voor een stabiel en sterk wifi-signaal.

De set is er in twee varianten (2-pack en 3-pack) en zorgt voor optimale dekking in appartementen en huizen van verschillende grootte. Dankzij ondersteuning voor wifi 6 op 2,4 en 5 GHz haal je snelheden tot 3000 Mbit/s.

De set werkt met elke router of glasvezelmodem en vormt een naadloos mesh-netwerk. Ook wie al een FRITZ!Box heeft, kan deze set eenvoudig gebruiken om het bereik verder uit te breiden.

Wat is mesh en waarom wil je het?

Bij een mesh-netwerk werken meerdere wifi-punten samen als één systeem. In plaats van dat elk punt zijn eigen netwerk uitzendt, zoals bij losse repeaters, zorgt mesh voor één netwerknaam met automatische overdracht van je verbinding. Loop je door het huis, dan schakelt je telefoon of laptop ongemerkt over naar het sterkste punt. Je hoeft dus niet handmatig over te schakelen en blijft altijd verbonden met het snelste signaal. Het systeem is bovendien eenvoudig uit te breiden, en je beheert alles via één centrale app – handig als je bijvoorbeeld een gastnetwerk wilt aanzetten of wifi-tijden wilt instellen.

©AVM-Fritz

Eenvoudige installatie en veel mogelijkheden

De eerste repeater in de set sluit je aan via de MyFRITZ!App, waarna deze het centrale punt van het netwerk vormt. Via de app kun je onder meer de netwerknaam instellen, wifi-tijden programmeren en een gastnetwerk inschakelen. Ook zie je precies welke apparaten verbonden zijn en hoe sterk het signaal is. De 2-pack is geschikt voor woningen tot vier kamers op één of twee verdiepingen. De 3-pack dekt grotere huizen of appartementen met meer dan vier kamers.

De FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 is per direct verkrijgbaar. De adviesprijs voor het 2-pack is 149 euro; het 3-pack kost 209 euro.



Router nodig?