Voor feesten en partijen: maak razendsnel genummerde loten! (deel 1)
Stel dat u voor een verenigingsavond een loterij met 300 deelnemers organiseert. Hartstikke leuk, maar het is pas echt af als u de loten zelf maakt. Dat gaat heel makkelijk met Word, dat zelfs het nummeren automatisch voor z'n rekening neemt! Uiteraard ook geschikt voor toegangskaarten.
Stel dat u voor een verenigingsavond een loterij met 300 deelnemers organiseert. Hartstikke leuk, maar het is pas echt af als u de loten zelf maakt. Dat gaat heel makkelijk met Word, dat zelfs het nummeren automatisch voor z'n rekening neemt! Uiteraard ook geschikt voor toegangskaarten.
Stap 1
©CIDimport
We maken gebruik van Word 2003, momenteel de meest gebruikte tekstverwerker. In eerdere versies van Word werkt deze workshop min of meer hetzelfde, in Office 2007 dankzij het vermaledijde lint radicaal anders. Dat pakket laten we dan ook even voor wat het is. Voor u echt aan de slag gaat moet u wellicht eerst iets kopen. U gebruikt de Word-functie om visitekaartjes mee te maken dus ga naar de winkel om een vel visitekaartjespapier te kopen. Voordeel daarvan is dat u de kaartjes na het afdrukken zo uit het papier drukt... ideaal. Uiteraard kunt u ook gewoon papier gebruiken, maar dan moet u na afdrukken flink wat snijden of knippen. Start Word 2003 en klik in het menu Extra op Brieven en verzendlijsten, Enveloppen en etiketten.
Stap 2
©CIDimport
Het lijkt wat vreemd dat u op visitekaartjes gaat printen, maar als u in het venster Enveloppen en etiketten op het tabblad Etiketten klikt, wordt het beslist duidelijker. Visitekaartjespapier is feitelijk een etikettenvel zonder plaklaag; het gaat simpelweg om een vel papier met rijen en kolommen van kaartjes. Klik op het etikettenpictoetikettenpictogram (1) en selecteer in het nieuw geopende venster het merk en type visitekaartjespapier dat u gekocht hebt. Hebt u geen speciaal papier, kies dan simpelweg een willekeurig visitekaartjespapier, bijvoorbeeld het onze: Avery L7414 (2) en klik op OK.
Stap 3
©CIDimport
Beschikt u over visitekaartjespapier dat niet voorkomt in de standaardlijst, klik dan op de knop Nieuw. Geef uw eigen visitekaartjes een herkenbare naam in het veld achter Etiketnaam. Vervolgens is het een kwestie van de liniaal erbij pakken en alle benodigde gegevens nameten en invullen. Vergeet ook niet het aantal etiketten (of beter: het Aantal horizontaal en verticaal) juist in te voeren en klik op OK.
Stap 4
©CIDimport
Weer terug in het venster Enveloppen en etiketten klikt u op de knop Nieuw document (en dus niet op Afdrukken), waarna u het gekozen of handmatig ingestelde papier te zien krijgt. Gaat u op gewoon papier afdrukken, dan is het handig als de normaal onzichtbare rasterlijnen ook worden afgedrukt (makkelijk om te snijden of knippen). Druk daarvoor eerst op de sneltoets Ctrl + A om alles op de pagina te selecteren. Beweeg dan de muispijl helemaal naar de linkerbovenhoek van de tabel (want dan ziet Word het visitekaartjespapier) tot u een klein vierkantje met vier NOZW-pijltjes ziet. Klik daarop met uw rechtermuisknop en klik vervolgens op Tabeleigenschappen. In het gelijknamige venster klikt u op het tabblad Tabel op de knop Randen en arcering (1). In het venster Randen en arcering selecteert u het tabblad Randen en klikt u op het pictogram Alles (2). Klik op OK in beide openstaande vensters, waarna alle kaartjes netjes (snij)randen hebben.
Stap 5
©CIDimport
Het is verstandig om een afbeelding in het lot te plaatsen, daarmee voorkomt u dat er nagemaakte lootjes in omloop komen. Zorg er uiteraard wel voor dat dit plaatje geheim blijft en dus niet zichtbaar is op uitnodigingen en dergelijke. Organiseert u vaker loterijen, zorg dan elke keer voor een andere afbeelding. Dat kan een clipart-afbeelding uit Word of een zelf getekend en/of gescand plaatje zijn. In dit voorbeeld ziet u een 'voetbalplaatje' uit de online clipartcollectie van Word. Klik daarvoor eerst in het visitekaartje linksboven en vervolgens in het menu Invoegen, Afbeelding, Illustratie. Tik een zoekterm waaraan de afbeelding moet voldoen (bijvoorbeeld Voetbal) in het veld bij (1) en klik op de knop Starten. Voeg een plaatje in door erop te klikken, of klik op het balkje rechts van de afbeelding (2) en klik in het geopende menu op Invoegen (3).
Stap 6
©CIDimport
Om te zorgen dat de tekst, inclusief lotnummer, straks netjes naast het plaatje komt te staan klikt u in het menu Invoegen op Tekstvak. Let nu even niet op het willekeurig ingevoegde tekstvak, maar verschuif de omtrek met uw muis om een kader naast het plaatje te maken. Uiteraard moet dit netjes binnen het visitekaartje alias loterijticket passen, dus sleep het na invoegen netjes passend.
Stap 7
©CIDimport
Typ in het tekstvak wat standaardzaken als de verenigingsnaam, het feit dat het om een loterij gaat én - niet geheel onbelangrijk - de geldigheidsdatum. Tik ook de tekst LOTNUMMER en druk op Enter om naar de volgende regel te gaan. U kunt in het tekstvak overigens alle mogelijke tekstopmaakfuncties gebruiken: centreren, schuinschrift, lettertype naar smaak enzovoorts. De grote truc van deze workshop is het automatisch nummeren van de loten. Daarvoor klikken we in het menu Invoegen op Veld. In het gelijknamige venster klikt u in de lijst op SEQ, daarmee maakt u een genummerde lijst. Door deze lijst van een naam te voorzien (die u achter SEQ intypt, bijvoorbeeld lotnummer) wordt telkens wanneer u een SEQ-veld invoegt met die naam automatisch de teller met één verhoogd. Als u precies hetzelfde doet als in dit voorbeeld, komt het helemaal goed.
In deel 2 van deze workshop gaan we verder met het maken van genummerde loten.