ID.nl logo
Test: Mario Kart 7
© PXimport
Huis

Test: Mario Kart 7

Waarom Nintendo er met Mario Kart 7 plots voor kiest de chronologische volgorde van de serie te benadrukken is niet zeker. Wellicht hoopt Nintendo met geluksgetal 7 alsnog op een verkoopsucces van de 3DS...

Laat ergens de naam Mario Kart vallen en de kans is groot dat er een oneindige discussie losbarst over het beste deel uit de serie. Zo plaveide Super Mario Kart de weg voor alle toekomstige party racers, staat Mario Kart 64 bij velen te boek als meest brute multiplayer ooit, snakete menig gamer zich online een weg naar de top in Mario Kart DS en kenmerkte het chaotische Mario Kart Wii zich door de loterij die iedere einduitslag weer was.

Voor ons persoonlijk was de DS-versie verreweg de beste uit de serie, en dus keken wij logischerwijs enorm uit naar de volgende handheldgame binnen de franchise. En hoewel er best het een en ander op Mario Kart 7 valt aan te merken heeft Nintendo (samen met Retro Studios) zonder enige twijfel een van de meest complete games uit de serie neergezet.

Shortcuts

Geheel in Mario Kart traditie bestaat de singleplayer uit vier gloednieuwe cups en vier retro cups. In deze laatste kunnen we dus weer aan de slag met zestien remakes van klassieke tracks uit de serie, waarbij vooral oude bekende als Koopa's Strand (N64), Mario's Circuit 2 (SNES) en Vliegende Vesting (DS) nog altijd bijzonder leuk blijken te zijn. Daarbij zorgen nieuwe shortcuts en obstakels ervoor dat er meer dan genoeg te ontdekken valt op deze bekende banen en zien ze er allemaal ook nog eens schitterend uit op het kleine 3DS-scherm.

Maar hoewel het racen over deze opgepoetste klassiekers enorm vermakelijk is, zijn het natuurlijk de zestien nieuwe tracks waarin we de nieuwe features van deze 3DS-game in volle glorie krijgen voorgeschoteld. Een van de belangrijkste toevoegingen is de optie om (net als in Super Mario Kart) muntjes te verzamelen die op het parcours liggen.

©PXimport

Het vliegen zorgt voor een strategisch element in Mario Kart 7.

Door genoeg van deze munten over de eindstreep mee te nemen (max. 10) kunt u nieuwe onderdelen voor uw kart vrijspelen. Jammer is wel dat u niet zelf kunt bepalen welke items u als eerste tot uw beschikking krijgt. Bij het verzamelen van vijftig muntstukken wordt er simpelweg een nieuwe banden set, kart-body of zweefvleugel aan uw garage toegevoegd waarmee u vervolgens een racemonster op maat kunt samenstellen.

Zweefvleugel

Het meest opvallende van deze onderdelen is natuurlijk de zweefvleugel, welke linea recta uit Pilotwings lijkt te zijn overgenomen. Op banen als Kampioensberg en Wuhu-eiland 2 worden we aan de lopende band de lucht ingeschoten en afgronden ingegooid, waarna de zweefvleugel wordt uitgeklapt en we een stukje in de lucht mogen verder racen.

Hierbij moeten we soms met de kart iets naar achter leunen om verder te zweven en obstakels te omzeilen, terwijl het op andere momenten juist verstandig is om de neus naar beneden te drukken en zo snel mogelijk weer op de baan te staan om verder te racen. Een leuke afwisseling van de bekende gameplay die zeker enige strategie met zich meebrengt. Een bijzonder grote impact heeft dit echter niet op het spelverloop.

De zestien nieuwe tracks zijn vrijwel allemaal weer een bewijs van de creativiteit die Nintendo in huis heeft. Als u bijvoorbeeld op een track als Muziekcircuit over pianotoetsen racet en u tot de ontdekking komt dat werkelijk alles op het parcours samenhangt met de muziek die u hoort weet u dat we van doen hebt met een instant klassieker.

Maar ook parcours als Shy Guys Bazaar, Bowser City en Rosalina's IJsplaneet zijn uitermate goed ontworpen en zullen vooral online voor veel plezier gaan zorgen. Jammer is wel dat Nintendo ervoor heeft gekozen om ons in sommige tracks gedeeltes onder water te laten racen. Dit vertraagt de gameplay onnodig en de stroperige controls werkte mij behoorlijk op de zenuwen.

Een speciale vermelding verdient tot slot ook zeker de nieuwe Regenboogbaan. In plaats van weer het zoveelste parcours over een kleurrijke regenboog uit te stippelen zijn de creatieve breinen ditmaal 'all out' gegaan. Zo racen we een stuk over de ringen van Saturnus, stuiteren we over een prachtig maanlandschap en is geen moment hetzelfde omdat u simpelweg van A naar B rijdt in plaats van de standaard drie rondes.

Super 7 power-up

Een nieuwe Mario Kart-game is natuurlijk niets zonder een vers blik power-ups. Zo kunnen we andere racers ditmaal aan de kant slaan met een Tanuki-staart, schieten we vuurballen af middels de bekende Vuurbloem en geeft de Super 7 power-up ons maar liefst zeven verschillende items om af te vuren.

Het mag duidelijk zijn dat deze laatste enkel wordt toegekend aan racers die hopeloos in de achterste regionen aan het prutsen zijn. Daarnaast kunnen andere racers ook nog bepaalde items van deze Super 7 power-up jatten omdat ze om de coureur in kwestie cirkelen. De nieuwe items vervangen de gimmicky power-ups uit Mario Kart Wii en brengen gelukkig weer wat meer strategie met zich mee.

Het gevoel van snelheid is dik in orde. Iets dat vooral te danken is aan het feit dat het spel constant op 60 frames per seconde draait. Daarbij sturen we dankzij de Circle Pad haarscherp iedere bocht in en activeren we met een goed getimede drift de tweetraps boost zoals we die kennen uit Mario Kart Wii. Snaken wordt dus praktisch onmogelijk gemaakt in Mario Kart 7.

Grafisch ziet de game er op ieder punt oogstrelend uit. De textures zijn haarscherp en het detail in zowel de omgevingen als de personages is groot. Het 3D-effect zorgt daarbij voor een geinige toevoeging maar meer dan dat wordt het niet. Het effect kan uw prestaties zelfs negatief beïnvloeden. Als u een gamer bent die ongemerkt licht meestuurt als u een bocht aansnijdt, is de kans groot dat u de 'sweet spot' verliest en het beeld verzandt in een wazige brij.

Blote knieën

In plaats van twaalf racers staan we in Mario Kart 7 met slechts acht coureurs aan de start. Een verandering waar wij Nintendo nog iedere dag op onze blote knieën voor danken. Door het uitdunnen van de startrij hebben goede racers namelijk weer eens een grotere kans om ook daadwerkelijk te winnen.

©PXimport

Nieuwe power-ups zorgen voor de nodige vernieuwing.

Minder coureurs in de achterste linie van de race betekent namelijk een aanzienlijke afname van het aantal blauwe schildjes dat u als leider naar uw hoofd geslingerd krijgt. Hoewel een krachtig item als bijvoorbeeld de Bliksem het spel nog altijd op zijn kop kan zetten, is de einduitslag niet langer compleet willekeurig zoals in Mario Kart Wii vaak het geval was.

Hebt u alle cups op 150cc uitgespeeld en hebt u overal de maximale score van drie sterren behaald, dan is er zowel offline als online nog meer dan genoeg multiplayer fun te beleven. Offline kunnen maximaal acht 3DS-consoles gelinkt worden om te racen of het tegen elkaar op te nemen in het bekende Ballongevecht. En dankzij Download Play kan dit ook wanneer slechts één iemand over de game beschikt.

Online houdt Mario Kart 7 vast aan eenzelfde soort systeem als de Wii-versie. Hierbij start iedereen met een vast puntenaantal waar iets bij komt of juist af gaat op basis van uw prestaties. Een leuke en vooral verslavende opzet. Daarbij zorgt de game ervoor dat u (bijna) altijd in een race belandt met racers die ongeveer hetzelfde niveau hebben. Hier gaan wij de komende maanden gruwelijk veel uren aan verspillen, ondanks het feit dat we nog altijd geen vrienden vanuit een game kunnen toevoegen.

Naast de dikke multiplayer-opties heeft Nintendo de Tijdrace-modus (voorheen Time Trial) van een extra dimensie voorzien. Het is nu namelijk mogelijk om via StreetPass de zogenoemde 'ghosts' uit te wisselen met andere spelers. Dit geeft u niet alleen regelmatig nieuwe tijden om tegen te racen, ook zorgt het voor een extra motivatie om een haarscherpe tijd neer te zetten. U wilt immers dat andere spelers een zo zwaar mogelijke dobber hebben aan uw foutloze rondje.

Conclusie

Mario Kart 7 bouwt voort op de sterke fundering die Nintendo met de voorgaande zes delen heeft gelegd. Geen revolutie binnen het genre, wel een zeer verslavende party game waarin we naast een ietwat makkelijke singleplayer-modus aan de slag kunnen met ijzersterke multiplayer-opties. Het terugschroeven van het aantal racers maakt het spelverloop enigszins eerlijker en de toevoeging van nieuwe power-ups en gameplay-elementen biedt de nodige vernieuwing. Hoewel de prachtige tracks bruisen van de creativiteit, zorgt de veilige opzet van de game er wel voor dat het geheel aanvoelt als een herhalingsoefening. Desalniettemin is het Nintendo wel gelukt om met deze herhalingsoefening de beste party racer van het moment neer te zetten.

Mario Kart 7

Beoordeling 9/10

Platform Nintendo 3DS

Ontwikkelaar Nintendo

Uitgever Nintendo

PEGI 3+

Genre Racen

Pluspunten

Verslavende gameplay

IJzersterke online multiplayer

Originele power-ups

Minpunten

Meer van hetzelfde

▼ Volgende artikel
Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor
Huis

Review Apple iPad Air (2025) – Een nog snellere processor

Nog geen jaar na de vorige uitvoering brengt Apple een nieuwe iPad Air uit. De veranderingen zijn dan ook niet heel groot, want het enige verschil is dat de tablet nu is voorzien van een M3-processor in plaats van een M2-processor. Blijft de iPad Air hiermee een aanrader? Wij hebben hem voor je getest.

Uitstekend
Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil in het scherm, want de nóg duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor betalen waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

Plus- en minpunten
  • Snelle hardware
  • Prima scherm
  • Goede bouwkwaliteit
  • Goede accuduur
  • Geen hogere verversingssnelheid
  • Hoge meerprijzen opslag
  • Dure accessoires

De nieuwe iPad Air laat zich kort omschrijven: Apple heeft de M2-chip vervangen door een M3. Dat is geen groot probleem: Apple gaf de iPad Air vorig jaar een update waarmee deze qua functionaliteit vrijwel identiek was aan de iPad Pro van het jaar daarvoor en je net als bij de Pro kon kiezen uit twee formaten. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie iPad Air: de aluminium tablet is nog steeds verkrijgbaar in een 11- en 13inch-variant, waarbij je kunt kiezen uit dezelfde vier kleuren als vorig jaar. De bouwkwaliteit van de aluminium behuizing is uitstekend.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air ziet er hetzelfde uit als de variant van vorig jaar.

Er is overigens wel een heel een klein verschil waardoor je aan de buitenkant kunt zien dat je de nieuwste iPad Air van de M3-generatie in handen hebt. Apple heeft de aanduiding 'iPad Air' namelijk van de achterkant verwijderd. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het enige verschil is dat er geen 'iPad Air' meer op de achterkant staat.

Qua aansluitingen vind je onderop een usb-c-poort die je behalve voor opladen ook kunt gebruiken voor het aansluiten van een beeldscherm. De aan-uitschakelaar is voorzien van een goedwerkende vingerafdrukscanner. Dat is wel de enige manier van biometrische identificatie; in tegenstelling tot iPhones of de iPad Pro ontbreekt de soms nog wat sneller werkende gezichtsherkenning.

©Jeroen Boer - ID.nl

De iPad Air heeft een usb-c-poort die je gebruikt om de tablet op te laden.

Hoge meerprijzen

De prijzen beginnen bij 719 euro voor het 11inch-model terwijl de 13inch-uitvoering bij 969 euro begint. Voor dat geld krijg je 128 GB opslag. Alle varianten hebben dezelfde M3-processor in combinatie met 8 GB RAM. Wil je 256 GB opslag, dan betaal je 130 euro meer, terwijl de volgende stappen naar 512 GB of 1 TB je ieder nog eens 250 euro kosten. Afhankelijk van je opslagwensen wordt de iPad dus al snel een heel stuk duurder. Daarnaast kun je nog kiezen voor een 5G-variant, waarvoor je 170 euro meer betaalt. Deze variant is voorzien van een ingebouwde e-sim; er is geen fysieke simkaartslot.

Scherm zonder ProMotion

De iPad Air heeft precies hetzelfde scherm als vorig jaar en dat betekent een 11- of 13inch-scherm dat gebruikmaakt van een IPS-paneel. Het scherm combineert goede kleuren met een prima contrast en een helderheid die hoog genoeg kan. Wat we wel jammer vinden, is dat Apple de toch best prijzige iPad Air niet voorziet van een scherm met een hogere verversingssnelheid dan 60 Hz. Zo'n hogere verversingssnelheid die Apple 'ProMotion' noemt zou zeker in combinatie met de stylus waarschijnlijk een vloeiender ervaring opleveren. 

Nog snellere processor

De snellere processor is het belangrijkste verschil met zijn voorganger, en de chip die we al kennen uit andere Apple-producten stelt niet teleur. De M3-processor is in benchmarks op single-coregebied ongeveer 18 procent sneller dan de M2, terwijl de multicore-prestaties zo'n 25 procent hoger liggen. In de benchmark Geekbench 6 zet de iPad een Single-Core Score van 3063 punten neer, terwijl de Multi-Core Score 11.914 punten bedraagt.

De vernieuwde iPad Air is in theorie dus nog iets soepeler in bijvoorbeeld grafische toepassingen, al is de M4-chip in de iPad Pro nog een stukje sneller. Het is gissen waarom Apple nog voor de in andere producten uitgefaseerde M3 koos; misschien hadden ze er nog veel van liggen of wil het bedrijf genoeg onderscheid met de iPad Pro houden. Uiteindelijk maakt het ook weer niet zo heel veel uit, want in de praktijk zijn zowel de vorige als de huidige variant van de iPad Air gewoon snel. De accuduur van de geteste 11inch-uitvoering is erg goed en komt bij normaal gebruik zoals browsen in de buurt van de door Apple geclaimde 10 uur.

Vernieuwd toetsenbord

De iPad Air is compatibel met Apples beste stylus: de Pencil Pro. Deze stylus (149 euro) is druk- en kantelgevoelig en detecteert bovendien of je de stylus draait. Hierdoor kun je in tekenapps als Procreate bijzonder realistisch tekenen. De stylus wordt gekoppeld en opgeladen door hem magnetisch aan de zijkant te plakken, waarmee dit in de praktijk een prettige accessoire is. De iPad Air is trouwens ook compatibel met de goedkopere Apple Pencil usb-c, die minder mogelijkheden heeft en opgeladen wordt met een usb-c-kabel. Als je wilt tekenen, dan raden we je de Pencil Pro aan.

©Jeroen Boer - ID.nl

De Pencil Pro plak je magnetisch aan de zijkant om hem op te laden.

We kregen van Apple ook het vernieuwde Magic Keyboard voor de iPad Air, dat uiteraard ook compatibel is met de iPad Air met M2-processor. Ten opzichte van het vorige Magic Keyboard dat oorspronkelijk voor de oudere generatie iPad Pro was ontworpen, krijg je een rij functietoetsen. Hierdoor kun je de iPad nog beter als laptopvervanger gebruiken.

Ten opzichte van het Magic Keyboard voor de huidige iPad Pro ontbreekt helaas de achtergrondverlichting in de toetsen en de aluminium polssteun, terwijl de prijs van het toetsenbord met 329 euro niet veel lager is. Het is daarnaast jammer dat het toetsenbord er alleen nog in een witte variant is. Dat is toch vlekgevoeliger dan een zwarte uitvoering. 

©Jeroen Boer - ID.nl

Het vernieuwde Magic Keyboard heeft nu functietoetsen.

Conclusie

De iPad Air met M2-processor was een prima tablet, en dat geldt ook voor deze opvolger met een nog snellere chip. Je krijgt met deze iPad Air veel kracht in handen en je kunt dezelfde geavanceerde Pencil Pro gebruiken als op de iPad Pro. Ten opzichte van die iPad Pro zit het belangrijkste verschil 'm in het scherm, want de nog duurdere iPad Pro heeft een oledscherm met hoge verversingssnelheid. Daar moet je wel een paar honderd euro meer voor neertellen, waardoor deze iPad Air een interessante optie blijft voor wie een iPad met lekker veel kracht zoekt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare DAB+-radio's voor mee op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Dit keer hebben we vijf DAB+-radio's voor je gevonden die je ook nog eens heel makkelijk meeneemt, op vakantie bijvoorbeeld.


Digitale radio via DAB+ (Digital Audio Broadcasting) biedt een helder en storingsvrij radiosignaal, met een steeds groter zenderaanbod. Dat maakt het luisteren een stuk aangenamer. Dankzij modellen met ingebouwde accu of batterijen ben je niet gebonden aan een stopcontact. Voeg daar een netstroomaansluiting aan toe en je hebt een toestel dat net zo makkelijk op de camping als op het aanrecht in de keuken dienst kan doen.

Denver DAB-18 Radio DAB+

De Denver DAB-18 is een compacte DAB+/FM-radio die een retro uiterlijk combineert met moderne functionaliteit. De geïntegreerde Bluetooth-functie maakt het mogelijk om draadloos muziek te streamen vanaf je smartphone of tablet. Daarnaast beschikt de radio over een AUX-ingang voor het aansluiten van externe apparaten. Met de dubbele alarmfunctie en snoozefunctie is de DAB-18 ook geschikt als wekkerradio. Het dimbare lcd-display toont duidelijk informatie over zenders en instellingen. De radio werkt zowel op netstroom als op 4 C-batterijen. Met 20 voorkeuzezenders (10 DAB+ en 10 FM) heb je snel toegang tot je favoriete stations.

Audizio Milan

De Audizio Milan is een compacte draagbare DAB+/FM-radio. De Milan biedt zowel DAB+ als FM-ontvangst, waardoor je kunt genieten van een breed scala aan radiostations met heldere geluidskwaliteit. Dankzij de Bluetooth-functionaliteit kun je draadloos muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. Met de ingebouwde 2000mAh-accu heb je genoeg stroom voor zo'n 10 uur luisterplezier, en kan de radio via usb worden opgeladen. Het 2,4-inch kleurendisplay toont duidelijk informatie over zenders en instellingen.

Grundig DTR 4500 BT DAB

De Grundig DTR 4500 BT DAB heeft Bluetooth 5.0-functionaliteit en kun je naast het luisteren naar DAB-stations ook gebruiken om te streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 2.0 stereo luidsprekersysteem met een totaal vermogen van 10 watt RMS. Het 2,4-inch kleurendisplay biedt duidelijke informatie over zenders en instellingen, en de helderheid is in drie stappen aan te passen. Hoewel de DTR 4500 BT DAB geen ingebouwde accu heeft, kan hij natuurlijk wel gewoon op netstroom worden aangesloten.

Lenco PDR-040EF Bambus

De Lenco PDR-040EF Bambus is gemaakt van echt bamboe en gerecycled ABS met tarwevezel, wat niet alleen een mooie uitstraling geeft, maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Met Bluetooth 5.0-functionaliteit kun je eenvoudig muziek streamen vanaf je smartphone of tablet. De radio beschikt over een 3 watt RMS luidspreker en een passieve basradiator. De ingebouwde 2000mAh accu biedt tot 16 uur afspeeltijd via Bluetooth en tot 12 uur via FM of DAB+, waardoor je de hele dag kunt genieten van je favoriete muziek, zowel thuis als onderweg. Daarnaast is de radio uitgerust met een klok- en alarmfunctie, een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en een telescoopantenne.

Kenwood CR-M30DAB-R

Deze compacte Kenwood kan overweg met FM-radio en DAB+. De radio beschikt over Bluetooth-functionaliteit, waardoor je draadloos muziek kunt streamen vanaf je smartphone of tablet. Dankzij de geïntegreerde oplaadbare batterij kun je tot 7 uur genieten van je favoriete muziek zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Daarnaast is de radio voorzien van een helder LCD-scherm dat informatie over zenders en instellingen duidelijk weergeeft. Met de mogelijkheid om zowel op netstroom als op de interne accu te werken, kun je de CR-M30DAB op verschillende manieren gebruiken.