Start alles via ObjectDock
U bent tegelmoe? Of uw aloude Startmenu onder Windows 7 of eerder is toch wel érg onoverzichtelijk geworden en u snakt naar iets verfrissends en geordends? Dan is ObjectDock een verademing!
Stardock is bekend van een aantal andere bijzonder functionele tooltjes op het vlak van de Windows gebruikersinterface. U vindt hier onder meer ook het door ons eerder al uitgebreid besproken startknopalternatief voor Windows 8, Start8. StarDock werkt desgewenst naadloos samen met Start8, maar dat is niet waar we ons nu op concentreren. U vindt StarDock op www.stardock.com/products/objectdock. Downloaden en installeren is een fluitje van een cent, alleen wordt tijdens de installatie aangeboden om ook een probeerversie van ModernMix te installeren. Dat kunt u gemakshalve overslaan.
1 De basis
Na installatie ziet u twee nieuwe onderdelen in beeld: een heel klein balkje bovenin beeld en een bijzonder aantrekkelijk exemplaar onderin beeld. Zo heel in de verte (…) doet het een beetje denken aan de dock die we van Apple computers kennen, maar da’s wellicht toeval. Beide docs bieden interessante mogelijkheden, maar als u alléén de onderste ‘mooiere’ dock wilt gebruiken dan is dat mogelijk. Nu nog even niet doen, maar uitschakelen van de bovenste ‘tabbed dock’ doet u door aldaar op Programs te klikken gevolgd door een klik op Configure ObjectDock (derde pictogram in het rijtje). In het configuratievenster klikt u op de tab Home op het afsluitkruisje van het item Tabbed Dock onder Remove dock. Als u dan ter bevestiging nog even op Ja klikt is de bovenste dock verwijderd. Zoals gezegd: nog even niet doen, want de kans is groot dat u straks nog veel plezier beleeft aan deze dock!
©CIDimport
Zo gaat u naar de instellingen van de ObjectDock.
©CIDimport
En op deze manier verwijdert u de bovenste dock.
2 Snelkoppelingen toevoegen
De onderste dock (ofwel verzamelplek waarop snelkoppelingen, documenten en widgets naar smaak zijn te plaatsen) bevat standaard al een aantal onderdelen waaronder een directe link naar de Windows 8-tegelinterface, een snelkoppeling naar Internet Explorer en een klokwidget. Inderdaad: als u de aloude ‘gadgetbalk’ uit Windows 7 mist, kunt u hier uw hart weer ophalen! Toevoegen van snelkoppelingen aan deze balk is heel simpel: sleep ze vanaf bijvoorbeeld uw bureaublad naar de balk en klaar bent u!
Windows 7-gebruikers kunnen verder snelkoppelingen vanuit het menu Start naar de dock slepen, onder Windows 8 moet wegens ontbreken van dit menu een omweggetje worden genomen. Start hier – bijvoorbeeld ook weer via de Dock – de Windows Verkenner en blader naar de map C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs. Hier vindt u snelkoppelingen naar al uw geïnstalleerde programma’s onderverdeeld in een mappenstructuur vergelijkbaar met het oude menu Start; de meeste kunt u zó naar de dock slepen.
In sommige gevallen werken aldus gesleepte snelkoppelingen niet, programmakoppelingen van Microsoft-software werken vaak niet in ‘alternatieve’ menu-oplossingen als ObjectDock. Loopt u tegen zo’n dwarsliggertje aan, blader dan met de Verkenner naar de installatiemap van het programma (meestal een submap van C:\Program Files of Program Files (x86) en sleep het programma (bijvoorbeeld Winword.exe) naar de dock alwaar volautomatisch een werkende(!) snelkoppeling wordt gemaakt.
Bij Office verschilt de plek waar de eigenlijke programmabestanden zijn opgeslagen, een beetje zoeken is dan noodzakelijk. In het geval van onze 64 bit-Office 2013 vinden we de snelkoppelingen bijvoorbeeld in de map C:\Program Files\Microsoft Office 15\root\office15. Let op dat u een exe-bestand ook écht op de dock zet en niet in een andere map of per ongeluk op het bureaublad. Gebeurt dat per ongeluk wel, druk dan direct op de sneltoets Control+Z om deze actie ongedaan te maken. Doet u dat niet, dan start de betreffende software niet meer...
©CIDimport
De meeste snelkoppelingen sleept u probleemloos vanaf het bureaublad of vanuit de verstopte startmenumap in Windows 8.
©CIDimport
Sommige software vereist een beetje speurwerk naar de eigenlijke exe-bestanden.
3 Docklets, voor de actie
Een snelkoppeling uit de dock verwijderen is een kwestie van een rechtermuisklik op het ongewenste exemplaar, kies in het daarop geopende contextmenu voor de optie Unpin this program from dock en de ongewenste koppeling is weg. Daarmee hebt u de basishandelingen voor het toevoegen en verwijderen van standaard snelkoppelingen naar programma’s (het mogen trouwens ook documenten zijn!) onder de knie.
Maar we zijn er nog niet, want ObjectDock ondersteunt zoals belooft ook gadgets (hier Docklets geheten), kleine actieve pictogrammen zoals bijvoorbeeld het standaard geïnstalleerde klokje. Veel van deze docklets zijn configureerbaar, zoals bijvoorbeeld het ook standaard geïnstalleerde weerhulpje. Klik op de weergadget en vul in het geopende instellingenscherm uw woonplaats in en zet een stukje lager de temperatuureenheid op Celsius.
De overige instellingen laat u voor wat ze zijn, bevestig de wijzigingen middels een klik op de knop Update. Mochten er meer plaatsen in de wereld zijn met dezelfde naam, dan dient u nog even de correcte versie te selecteren en bevestigen via een klik op OK. Ten eerste toont de weerdocklet nu het actuele weer en als u de muis even stilhoudt boven het pictogram wordt u getrakteerd op een meerdaagse voorspelling.
©CIDimport
En weg is de koppeling.
©CIDimport
Configureer de weerdocklet.
©CIDimport
Met of zonder paraplu naar buiten, dat is de vraag.
4 Automatisch verstoppen
Meer van deze doclets vindt u door met de rechtermuisknop op een leeg stukje van de dock onderin beeld te klikken, het handigst is de linker- of rechter onderhoek van de dockplaat. Onder Add en Docklets vindt u dan een lijstje met beschikbare aardigheidjes. Nog een laatste tip betreffende de ObjectDock: als u niet wilt dat de dock(s) continu in beeld zijn, kiest u in het contextmenu onder de rechtermuisknop voor Settings. Op het tabblad Home klikt u vervolgens bij Quicklaunch Dock (dat is de onderste) op de link Accessibility om daarna in het paneel daaronder de optie Autohide te selecteren. Na een klik op OK is de dock voortaan verborgen en verschijnt deze alleen in beeld als u de muiscursor helemaal naar de onderste schermrand beweegt.
©CIDimport
Hier vinden we meer docklets.
©CIDimport
Dock in de weg? Wég dock!
5 Instellingen tabbed dock
Tijd om aandacht te besteden aan de bovenste ‘tabbed dock’. Dit onderdeel kunt u inzetten als alternatief voor het verloren gegane startmenu in Windows 8, omdat onderverdelen in programma- en koppelingscategorieën hier een optie is. Wilt u bijvoorbeeld programmasnelkoppelingen toevoegen dan klikt u eerst op de gewenste tab, bijvoorbeeld Programma’s. Sleep dan net als bij de ‘onderdock’ snelkoppelingen. Het aardige is dat u nu extra groepen in de vorm van tabs kunt toevoegen, bijvoorbeeld om een onderverdeling in programmasoorten te maken. Wilt u een groep Fotobewerkers maken, dan klikt u eerst op een van de al bestaande tab zodat de dock opent. Klik dan met de rechtermuisknop op een leeg stukje dockachtergrond en kies in het contextmenu onder Add en Tab voor Regular tab. Naast programmatabs zijn ook Folder (map)-tabs mogelijk waarmee u de complete mapinhoud van een gekozen map in een tab te zien krijgt; ideaal voor een map als Mijn documenten of een veelgebruikte submap hiervan.
©CIDimport
Voeg een tab toe.
Tekst
: Ronald Smit