SpotGrit: Het Grote Graaien
De nieuwsgroepen vormen een onuitputtelijke bron voor muziek, films en ga zo maar door. SpotGrit maakt veel van dat moois makkelijk toegankelijk.
©CIDimport
Eerst was er FTD, een site waar mensen elkaar wezen op downloads in nieuwsgroepen. Op last van de Stichting Brein verbood een rechter deze site in een uiterst dubieus vonnis, alhoewel er niets illegaals werd verspreid. FTD sloot haar deuren maar Spotnet zag het levenslicht. Spotnet bewaarde de discussies met downloadtips in een nieuwsgroep en alhoewel Brein nu probeert nieuwsgroep-providers het zwijgen op te leggen (wat via een nog dubieuzer vonnis in Nederland gedeeltelijk lijkt te lukken) is die informatie in principe onaantastbaar.
Volgens sommigen zitten er aan Spotnet echter technische beperkingen en dus werd concurrent SpotGrit ontwikkeld. Hiermee kan de nieuwsgroepgebruiker in principe alles: zoeken, downloaden, repareren, uitpakken, reageren en zelf spots aanmelden, en dat met een grote mate van controle over inhoud en uiterlijk.
1. Downloaden en installeren
Ga naar spotgrit.org en klik daar om te beginnen op het tabblad Features. Omdat we in een workshop als deze niet alle onderdelen kunnen behandelen kunt u hier in elk geval een indruk krijgen van wat het programma wel en niet kan en welke functies er aan komen in een volgende versie. Ga naar het tabblad Downloads en download de nieuwste versie van SpotGrit (bij schrijven 1.1.3, setup_SpotGrit.exe, 36 MB).
Merk op dat het tabblad ook een aantal addons biedt die door SpotGrit worden ondersteund. Start het gedownloade programma en volg de instructies. Binnen de SpotGrit-installer start als eerste de installer van Microsoft SQL Server Compact. Volg ook hierin de instructies. Klik op Finish als dit onderdeel klaar is. De SpotGrit-installer gaat nu verder. Klik op Voltooien als deze klaar is.
©CIDimport
2. Configureren
Start SpotGrit. Deze begint met een configuratiewizard. Voer eerst de gegevens van uw nieuwsprovider in. Het is mogelijk meerdere servers in te stellen, maar dat doen wij niet. SpotGrit ondersteunt ook SSL maar als u niet weet of uw provider dat biedt laat u dat gewoon uit staan. Klik op Volgende. ‘Draadjes’ zijn gelijktijdige verbindingen. Commerciële nieuwsservers bieden er vaak wel tien terwijl de server van uw gewone provider (als die al usenet biedt) het doorgaans bij 1 of 2 houdt. De retentie van uw nieuwsprovider vindt u op www.spotgrit.org/providers (kolom Binary Retentie). Kies 0 voor de maximumretentie.
Klik weer op Volgende. Kies een gebruikersnaam en vink in elk geval Synchroniseren en Reacties aan. Klik op Volgende en zet het aantal records op 500. Klik op Volgende en op Nieuw achter API Key en op Selecteer achter Downloadmap. Kies een map waar u uw downloads wilt hebben en klik op OK. Zet nu een vinkje bij ‘Gebruik ingebouwde download server’ en klik op Gereed. SpotGrit gaat nu spots en reacties ophalen en dit duurt langer naarmate de retentie van uw provider groter is. Geduld. Na enige tijd verschijnt het overzicht met spots.
3. De spot-lijst
Het hoofdvenster bevat een lange lijst met spots gesorteerd op datum. Een spot is letterlijk een melding van een bestand dat iemand in een nieuwsgroep heeft zien staan, maar er zijn ook mensen die zelf eerst bestanden uploaden om ze vervolgens te spotten – iets waar de Stichting Brein dankbaar gebruik van heeft gemaakt om FTD te slopen. Deze spots zijn verdeeld in rubrieken als Beeld en Muziek en deze zijn weer onderverdeeld in categorieën zoals Compressed en Lossless voor Geluid. Eigen indelingen zijn mogelijk, daarover straks meer.
Elke rubriek heeft een eigen kleur en zo ziet u aan de spotlijst heel snel om wat voor download het gaat. Klikt u op een rubriek, bijvoorbeeld Beeld, dan krijgt u alleen spots uit die rubriek te zien. Met een klik op Alles keert u terug naar het totaaloverzicht. De rubriekslijst toont bij een volgende start ook het aantal nieuwe spots per categorie. Boven de spotlijst staat een tijdsbalk. Door het blauwe bolletje naar links te verplaatsen kunt u oudere spots bekijken (zie afbeelding).
©CIDimport
4. Zoeken en downloaden
Links boven de lijst met categorieën bevindt zich het zoekvak, misschien wel de belangrijkste plek in het venster. Hierin kunnen we trefwoorden opgeven voor posts die we zoeken. Wij hebben de uitzending van Koefnoen van 5-11 gemist. Zou iemand hem gepost hebben? We geven als trefwoord ‘koefnoen’ en drukken op Enter. We krijgen een lijstje met resultaten waaronder S10E08, de aflevering die we zoeken. Merk op dat alle hits blauw zijn (categorie beeld). Merk ook op dat het helaas een chaos is in de kolom Genre. De ene spotter noemt het cabaret, de ander komedie en weer een ander TV Series. Dat maakt zoeken op genre een hachelijke zaak. We dubbelklikken op de gewenste aflevering om detailinformatie op te halen (zie afbeelding).
We zien dan dat het inderdaad om de aflevering van de gewenste datum gaat en we zien details zoals beeldformaat (DivX). We klikken op Download en in het waarschuwingsvenster op OK waarna de download vanzelf begint. We kunnen het tabblad Koefnoen nu sluiten door erop te rechtsklikken en we kunnen verder zoeken in het tabblad Lijst naar ander moois (even op Alles klikken om terug te keren naar de volledige lijst). Als alles goed gaat is na enige tijd de aflevering gedownload en automatisch uitgepakt in de eerder opgegeven locatie. Het kan echter gebeuren dat SpotGrit de map niet overneemt, dan vindt u de download in C:\ProgramData\SpotGrit\Downloads\Complete.
5. Reageren
Spotters krijgen graag (positieve) reacties op hun inspanning. Een bedankje is dan ook wel zo aardig. Ga na een succesvolle download naar de pagina met de spot en klik onderaan de lijst met reacties op Reageer om uw eigen reactie toe te voegen. Typ een tekst en klik op Verstuur en bij de volgende start zal uw reactie te zien zijn. Als een spot niet deugt kunt u de reactiemogelijkheid uiteraard gebruiken om medegebruikers te waarschuwen. Merk op dat u via deze pagina spotters ook op een zwarte lijst (blacklist) kunt zetten. U krijgt hun spots dan niet meer te zien.
6. Uitbreiden
Zoals gezegd kan SpotGrit met addons werken. Sluit het programma en surf naar de downloadpagina van SpotGrit. Download daar de addons GEXA en Moviemeter. We installeren GEXA door te dubbelklikken op setup_GEXA_SpotGrit.exe en de instructies te volgen. Daarna pakken we spotgrit_moviemeter.zip uit en starten spotgrit_moviemeter.exe als Administrator (rechtsklikken). We volgen de instructies en kiezen Moviemeter én IMDB.
©CIDimport
7. Filters maken
We starten nu GEXA via het nieuwe Bureaublad-pictogram en klikken op Nieuwe filter. We geven als naam Klassiek, kiezen de rubriek Muziek en klikken op Save. We klikken op Alles Aan/Uit en zetten alleen een vinkje bij Klassiek onder Genre – andere vinkjes kunt u naar wens uit zetten (zie afbeelding). We verslepen Klassiek naar de rubriek Muziek, klikken op Opslaan, sluiten GEXA en herstarten SpotGrit.
©CIDimport
8. Resultaat uitbreiding
Zoals u ziet is de rubriek Muziek verrijkt met de nieuwe categorie Klassiek. Wanneer we daarop klikken toont de spotlijst alleen klassieke muziek. Zo kunt u speciale filters maken voor al wat u maar interesseert. Klik nu op DVD5 in de rubriek Beeld en dubbelklik op een film. Zoals u ziet toont SpotGrit nu de Moviemeter- en IMDB-scores en vaak kunt u direct een trailer op Youtube bekijken (zie afbeelding). Films uitzoeken was nog nooit zo makkelijk.
Hebt u de smaak eenmaal te pakken dan kunt u (met een nieuwsgroeplezer) zelf op zoek gaan naar moois dat de SpotGrit-gebruikers nog niet kennen en dit aanmelden als spot. Veel downloadplezier.