ID.nl logo
Huis

Sneltoetsen voor Windows 7

Met een aantal handige sneltoetsen wordt het gebruik van Windows 7 een stuk aangenamer. Uw hand hoeft immers niet steeds het toetsenbord te verlaten om de muis te bedienen. Met deze slimme tips leert u hoe u veel sneller met het besturingssysteem kunt werken.

1. Sneltoetsen

Onder een 'sneltoets' wordt een combinatie van toetsen verstaan waarmee u bepaalde acties kunt uitvoeren. Sneltoetsen hebben verschillende voordelen. Zo werkt u er veel prettiger mee, omdat u niet meer met de cursor op een bepaalde knop op het scherm hoeft te mikken. Daarnaast hoeft uw hand het toetsenbord niet steeds los te laten en bovendien kan het werken met sneltoetsen RSI-klachten voorkomen. Voor veelvoorkomende handelingen bestaan zowel in Windows 7 als in de meeste programma's toetscombinaties. Overigens werkt een deel van de in dit artikel besproken sneltoetsen ook in oudere versies van Windows.

2. Navigeren in Windows

Vindt u het vermoeiend om met de muis door alle menu's in Windows 7 te navigeren? Druk dan op de Windows-toets, waarmee u menu Start opent. Vervolgens gebruikt u de pijltjestoetsen en Enter om alle onderliggende menu's te bekijken en applicaties of programma's te openen. Als u meerdere dialoogvensters hebt geopend, is het lastig om een snelkoppeling op het Bureaublad te activeren. Gebruik in dat geval de toetscombinatie Windows-toets+D. Hiermee minimaliseert u in één keer alle vensters. Via Windows-toets+Spatie kunt u ook tijdelijk op het Bureaublad 'spieken', door met behulp van de AeroPeek-functie de vensters transparant te maken.

©PXimport

Gebruik de Windows-toets onder meer om door het menu Start van Windows te navigeren.

3. Geopende vensters

Een populaire sneltoets is Alt+Tab, waarmee u eenvoudig tussen geopende vensters schakelt. Houd Alt ingedrukt, waarbij u telkens op Tab drukt om het gewenste programma te bereiken. In Windows 7 bekijkt u miniatuurweergaven in de Taakbalk zodra u er met de cursor van de muis op gaat staan. Gebruik liever de sneltoets Windows-toets+T en navigeer met de pijltjestoetsen naar het juiste onderdeel. Met Enter opent u vervolgens de betreffende applicatie. Is uw Taakbalk erg vol en hebt u een programma nodig dat helemaal rechts staat? Druk dan op Windows-toets+Shift+T om de laatste miniatuurweergave te openen.

©PXimport

Via Alt+Tab schakelt u snel tussen geopende vensters.

4. Windows Flip 3D

Er is nóg een manier om snel tussen geopende vensters te schakelen. Sinds de introductie van Vista is het mogelijk om in een fraaie 3d-weergave voorbeelden van bijvoorbeeld mappen, programma's en documenten te bekijken. Druk op de toetscombinatie Windows-toets+Tab, zodat de geopende onderdelen in een stapel worden weergegeven. Houd hierbij de Windows-toets ingedrukt en klik telkens op Tab om te bladeren. Laat de toetsen los om weer terug te keren naar de normale weergave.

©PXimport

Met Windows Flip 3D kunt u eenvoudig naar het juiste document of programma bladeren.

5. Minimaliseren

Het is handig om te weten hoe u de grootte van vensters aanpast. Als een applicatie op de Taakbalk is geselecteerd, gebruikt u de Windows-toets+pijltje omhoog om het venster te maximaliseren. Via de Windows-toets in combinatie met pijltje rechts of pijltje links vult u de helft van het beeldscherm. Minimaliseren kan natuurlijk ook, door middel van Windows-toets+pijltje omlaag. Verder is de sneltoets Windows-toets+Home erg handig. Hiermee verplaatst u alle niet-actieve vensters naar de Taakbalk. Een dialoogvenster afsluiten doet u met Alt+F4.

6. Toegankelijkheidscentrum

Het Toegankelijkheidscentrum van Windows 7 biedt toegang tot handige tools waarmee u uw systeem kunt optimaliseren. Zo kunt u hier het contrast van uw beeld verhogen, zodat teksten beter leesbaar worden. Druk op Windows-toets+U en navigeer via Tab naar de optie Hoger contrast instellen. Druk daarna op Enter en bekijk alle mogelijkheden. Als u iets wilt wijzigen, bereikt u met Tab het betreffende onderdeel. Met behulp van Spatie plaatst u een vinkje of haalt u het juist weg. Ga met Tab naar de knop Toepassen en druk op Enter om de wijzigingen te bevestigen. Sluit het dialoogvenster ten slotte met OK.

©PXimport

Druk op Spatie om een vinkje weg te halen.

7. Systeemeigenschappen

In Systeemeigenschappen treft u interessante informatie aan. U ziet er bijvoorbeeld wat voor score uw computer behaalt op de Windows Prestatie-index en u kunt er de specificaties van uw systeem bekijken. U bereikt dit menu-onderdeel middels de toetscombinatie Windows-toets+Pause. Ook andere interessante onderdelen van het Configuratiescherm, zoals Windows Update, Apparaatbeheer, Systeembeveiliging en Onderhoudscentrum zijn hiermee bereikbaar. U navigeert naar deze functies via Tab en Enter.

©PXimport

Open Systeemeigenschappen om ook andere functies van het Configuratiescherm te bereiken.

8. Mobiliteitscentrum

Voor notebookgebruikers is het Mobiliteitscentrum in Windows 7 een uitstekend hulpmiddel. Met deze applicatie past u verschillende instellingen aan die van toepassing zijn op mobiel gebruik. Zo wijzigt u de helderheid van het beeldscherm en controleert u de resterende capaciteit van de accu. In het Mobiliteitscentrum kunt u bijvoorbeeld een zuinig accuschema selecteren, zodat u langer met één acculading door kunt werken. Daarnaast regelt u het volume en ziet u de status van de draadloze netwerkkaart. Open het Mobiliteitscentrum met Windows-toets+X en navigeer met Tab naar het juiste onderdeel. Gebruik de pijltjestoetsen om de schuifregelaar te bewegen en activeer via Enter de knoppen.

©PXimport

U vindt alle handige instellingen voor uw notebook op één locatie.

9. Vergrootglas

Soms is een tekst slecht te lezen of een afbeelding op een webpagina te klein om goed te kunnen bekijken. In dat geval biedt de functie Vergrootglas uitkomst. Open het hulpprogramma met de toetscombinatie Windows-toets+plusteken. Er wordt meteen tweehonderd procent ingezoomd op uw monitor. Telkens als u deze sneltoets opnieuw gebruikt, wordt er honderd procent extra ingezoomd. Wilt u uitzoomen? Gebruik dan Windows-toets+minteken.

©PXimport

Met het hulpmiddel Vergrootglas zoomt u gemakkelijk op een gedeelte van uw beeldscherm in.

10. Taakbeheer

In Windows Taakbeheer ziet u welke programma's, diensten en processen er op uw computer draaien. Verder controleert u er hoe het is gesteld met de prestaties van uw systeem en sluit u er vastgelopen programma's gemakkelijk mee af. Open de applicatie met behulp van de sneltoets Ctrl+Shift+Esc. Gebruik Tab en de pijljestoetsen om naar het juiste tabblad te navigeren. Ga naar de knop Taak beëindigen om een programma dat niet reageert definitief af te sluiten. Daarnaast ziet u ook welke processen veel geheugen opeisen, waarna u eventueel kunt besluiten om ze af te sluiten.

©PXimport

In Windows Taakbeheer controleert u het processor- en geheugengebruik van uw pc.

11. Windows Verkenner

Via Windows Verkenner bereikt u simpel verschillende locaties op uw systeem. U kunt met dit hulpmiddel bijvoorbeeld uw harde schijf organiseren en documenten openen. Start het hulpprogramma middels Windows-toets+E, waarna u alle locaties gemakkelijk opzoekt. De knop om naar de bovenliggende map te bladeren is in Windows 7 verdwenen, maar gelukkig is hier een sneltoets voor beschikbaar, namelijk Alt+pijl omhoog. Gebruik verder Alt+pijl links of Alt+pijl rechts om respectievelijk de vorige of volgende locatie te openen.

©PXimport

Dankzij het gebruik van sneltoetsen bedient u Windows Verkenner heel gemakkelijk.

12. Lokale schijf

Bent u benieuwd naar de eigenschappen van een schijfstation? Selecteer het station in Windows Verkenner en druk op Alt+Enter. U ziet hoeveel ruimte er beschikbaar is voor nieuw materiaal en voert eventueel een Schijfopruiming uit. Bekijk via Tab en de pijltjestoetsen de overige tabbladen. U hebt verder onder andere mogelijkheden om Schijfdefragmentatie te starten of om een back-up te maken. Daarnaast wijzigt u desgewenst de afbeelding van het schijfstation en kent u toegangsrechten toe aan gebruikers. Overigens kunt u deze sneltoets ook gebruiken om de eigenschappen van mappen, documenten of bestanden in Windows Verkenner te bekijken.

©PXimport

U kunt snel bekijken of er nog voldoende ruimte beschikbaar is op een harde schijf.

13. Gadgets

Gebruik u regelmatig de rechtermuisknop om het snelmenu te openen? Voor deze actie is er ook een slimme sneltoets, namelijk Shift+F10. Via de pijltjestoetsen regelt u daarmee bijvoorbeeld de opmaak in een tekstverwerker of u voegt er allerlei gadgets aan het Bureaublad mee toe. Mocht u overigens al gadgets gebruiken, dan haalt u ze met behulp van de toetscombinatie Windows-toets+G naar de voorgrond.

©PXimport

Indien u de gadgets wilt bekijken hoeft u niet eerst alle dialoogvensters te sluiten.

14. Selecteren

Als u in Windows aan het werk bent, gebeurt het weleens dat u een bestand naar een andere locatie wilt verplaatsen of een zin in een tekstverwerker wilt voorzien van een andere opmaak. In dat geval moet u het betreffende item eerst selecteren. In Windows Verkenner regelt u dat met de pijltjestoetsen. Wanneer u meerdere mappen wilt selecteren, houdt u hierbij de Shift-toets ingedrukt. Alle mappen of de volledige tekst in een document selecteert u erg simpel met de sneltoets Ctrl+A.

©PXimport

Met behulp van de sneltoets Ctrl+A selecteert u alle bestanden binnen een map.

15. Kopiëren/plakken

Het staat u vrij om zelf een mappenstructuur te bedenken waarin u naar eigen inzicht bestanden en documenten plaatst. Als u bijvoorbeeld een foto naar het Bureaublad wilt kopiëren, dan zorgt u eerst dat het betreffende bestand is geselecteerd. Druk daarna op Ctrl+C en ga naar het Bureaublad. Vervolgens drukt u op Ctrl+V. Verplaatsen (knippen) is ook mogelijk, middels de sneltoets Ctrl+X. Hebt u spijt van de actie? Dankzij Ctrl+Z maakt u de handeling weer ongedaan. Wilt u een nieuwe map maken om daarin bestanden te bewaren? Met behulp van Ctrl+Shift+N regelt u dat eenvoudig.

©PXimport

Creëer razendsnel een nieuwe map, middels Ctrl+Shift+N.

16. Bestanden verwijderen

Met de toets Delete verplaatst u bestanden naar de prullenbak en u kunt data op ieder moment herstellen door de Prullenbak te openen en de items weer terug te zetten. Het is echter ook mogelijk om bestanden, documenten of mappen definitief te verwijderen. Selecteer de betreffende data en druk op Shift+Delete. Er verschijnt nu een waarschuwing in beeld met de vraag of u de bestanden definitief wilt verwijderen. Druk ter bevestiging op Enter.

©PXimport

Door bestanden definitief te verwijderen, hoeft u de Prullenbak niet telkens leeg te maken.

17. Opmaak

In tekstverwerkers als Word of WordPad is het erg handig om met behulp van sneltoetsen documenten op te maken. Navigeer via Ctrl+pijltjestoetsen naar een zin of woord en selecteer deze met Shift+Ctrl+pijltjestoetsen. Als u de tekst vet wilt maken, regelt u dat met Ctrl+B. Voor cursief en onderstrepen gebruikt u respectievelijk Ctrl+I en Ctrl+U. Ook het lettertype wijzigt u eenvoudig. Druk op de toetscombinatie Ctrl+Shift+F, waarna er een nieuw dialoogvenster verschijnt. Maak een keuze en bevestig met OK.

©PXimport

In dit dialoogvenster wijzigt u gemakkelijk de lettergrootte en kunt u effecten toevoegen.

18. Tekst uitlijnen

Voor een juiste pagina-indeling kunt u de tekst of afbeeldingen in een Word-document uitlijnen. Voor een normale indeling - aan de linkerkant - gebruik u de sneltoets Ctrl+L. Wilt u bepaalde woorden liever aan de rechterkant uitlijnen dan doet u dat met Ctrl+R. Wanneer u bijvoorbeeld alineakopjes wilt centreren, dan regelt u dat met Ctrl+E en ook uitvullen is mogelijk (Ctrl+J), waarbij u zowel aan de linker- als de rechterkant uitlijnt. De ruimte tussen de woorden wordt daarbij zo nodig vergroot.

19. Automatisch opstarten

Als u een cd of dvd in de lade van uw computerkast legt, start die op sommige systemen automatisch op, bijvoorbeeld met het programma Windows Media Player of met de installatiewizard. Hebt u hier geen behoefte aan? Houd dan de Shift-toets een tijdje ingedrukt, nadat u de schijf in het cd/dvd-station hebt geplaatst.

20. Projectorweergave

In Windows 7 is het ontzettend eenvoudig om een extra beeldscherm of beamer aan te sluiten. Zeker als u met een notebook ergens op locatie een presentatie moet geven kan dat heel nuttig zijn. Druk op Windows-toets+P, waarna er vier mogelijkheden verschijnen. Met de optie Alleen computer wordt het beeld enkel op uw huidige systeem weergegeven, er verandert dus niets. Om het beeld te kopiëren, bijvoorbeeld naar een projector, selecteert u Dupliceren. Wanneer u het Bureaublad liever over twee beeldschermen verdeelt, selecteert u de optie Uitbreiden. Tot slot is het ook mogelijk om uitsluitend een tweede monitor of beamer te activeren, via de keuzemogelijkheid Alleen op projector.

©PXimport

Een extra beeldscherm aansluiten was in Windows nog nooit zo gemakkelijk!

21. Paint

Ook in het tekenprogramma Paint kunt u gebruikmaken van sneltoetsen. Open het menu Start via de Windows-toets en navigeer naar Alle programma's, Bureau-accessoires, Paint. Druk op Ctrl+O om een afbeelding op uw harde schijf te openen. U wijzigt het formaat via Ctrl+W, waarbij u de verhoudingen bijstelt door middel van een percentage of via het aantal pixels. Als u een selectie hebt gemaakt, is ook bijsnijden mogelijk, door de sneltoets Ctrl+Shift+X te gebruiken. Bekijkt u de afbeelding graag op volledige schermgrootte? Druk dan op F11. Sla en slotte de bewerkingen op via Ctrl+S.

©PXimport

Met de sneltoets Ctrl+W wijzigt u eenvoudig het formaat van een afbeelding.

22. Rekenmachine

Ga naar Start, Alle programma's, Bureau-accessoires om de rekenmachine te openen. De telmachine kent in Windows 7 meerdere weergaves. Via Alt+2 start u de wetenschappelijke rekenmachine. Speciale telmachines voor programmeren en statistieken zijn bereikbaar middels Alt+3 en Alt+4. U keert terug naar de normale weergave via Alt+1. Als u benieuwd bent naar de geschiedenis van de berekeningen, drukt u op Ctrl+H. Verder is het omrekenen van verschillende eenheden mogelijk met behulp van Ctrl+U. Dat is bijvoorbeeld een bruikbaar hulpmiddel wanneer u de eenheid 'voet' wilt omrekenen naar meters.

©PXimport

Het omrekenen van eenheden is met de vernieuwde rekenmachine in Windows 7 een fluitje van een cent.

23. Zoeken

Kunt u een bepaald bestand niet meer op de harde schijf vinden? Druk op Windows-toets+F, waarna de zoekfunctie van het besturingssysteem opent. De cursor staat al in het tekstveld, zodat u (een deel van) een zoekterm kunt typen. Eventueel voegt u met pijltje omlaag filters aan een zoekopdracht toe, waardoor u nog gerichter zoekt. U bepaalt hiermee bijvoorbeeld dat alleen naar bestanden met een kleine omvang wordt gezocht.

©PXimport

Maak gebruik van filters om een bestand snel te vinden.

24. Computer vergrendelen

Als u de pc even niet zult gebruiken, is het verstandig om uw systeem te vergrendelen. Hiermee wordt voorkomen dat bijvoorbeeld uw huiskat openstaande documenten verpest door over het toetsenbord te gaan lopen. Ook kinderen kunnen onbewust roet in het eten gooien als u even niet oplet. Druk op de toetscombinatie Windows-toets+L. U krijgt dan de mogelijkheid een andere gebruiker te selecteren. Ook via Ctrl+Alt+Delete en Deze computer vergrendelen bereikt u deze optie.

25. Systeem afsluiten

Zelfs voor het uitzetten van uw computer hoeft u de muis niet te gebruiken. Druk maar eens achtereenvolgens op de Windows-toets en pijltje rechts. De afsluitknop is geselecteerd en een druk op Enter is voldoende om uw systeem uit te schakelen. Maar ook andere acties zijn natuurlijk mogelijk. Druk op de Windows-toets en vervolgens tweemaal op pijltje rechts. Er verschijnt nu een klein keuzemenu. U beschikt over opties om de computer te herstarten of om een andere gebruiker te selecteren. De overige mogelijkheden zijn Slaapstand, Vergrendelen en Afmelden. Vergeet overigens niet eerst uw werk op te slaan, voordat u deze sneltoets uitprobeert.

©PXimport

Start uw systeem opnieuw op, zonder de muis te gebruiken.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING