Security anno 2011
Internetcriminaliteit is een groeiende markt. Niet gek ook, als u bedenkt hoeveel mensen er online actief zijn en met hoeveel apparaten. Er worden over dit medium dagelijks vele transacties gedaan, er wordt geïnternetbankierd, gecommuniceerd en belangrijke persoonlijke informatie wordt gedeeld. Een buitenkans natuurlijk voor criminelen, die op hun beurt een graan(tje) mee willen pikken. Goede beveiliging is daarom essentieel. Er zijn verschillende manieren om u te beveiligen, maar de belangrijkste is nog steeds internetsecurity. Er zijn veel varianten van dit soort software, wij hebben er een aantal voor u getest.
Dit artikel bestaat uit tien pagina’s:
Pagina 1: Inleiding; Bedreigingen anno 2000; Bedreigingen anno 2011; Verdedigingsaanpak securitysoftware; Firewall; Ouderlijk toezicht;
Pagina 2: avast! Internet Security 5.0; AVG Internet Security 2011;
Pagina 3: Avira Premium Security Suite 10; BitDefender Internet Security Suite 2011;
Pagina 4: BullGuard Internet Security 10; eScan Internet Security Suite 11;
Pagina 5: ESET Smart Security 4; F-Secure Internet Security 2011;
Pagina 6: G Data InternetSecurity 2011; Kaspersky Internet Security 2011;
Pagina 7: McAfee Internet Security 2011; Norman Security Suite 8.0;
Pagina 8: Norton Internet Security 2011; Panda Internet Security 2011;
Pagina 9: Trend Micro Titanium Internet Security 2011; ZoneAlarm Internet Security 2011;
Pagina 10: Testresultaten AV-Comparatives; Conclusie.
Betaald of gratis?
In deze test hebben we enkel betaalde securitypakketten met elkaar vergeleken. Natuurlijk zijn er ook gratis alternatieven, waarmee u uw pc prima beschermt. Deze gratis beveiligingssoftware is vaak een uitgeklede versie van de betaalde variant of biedt slechts basisbescherming. Dat is natuurlijk lastig vergelijken tegenover de betaalde suites, daarom hebben we in een speciale Freeware-rubriek op pagina 50 enkele gratis beveiligingsalternatieven op een rijtje gezet.
Er valt voor internetcriminelen veel te halen van internet. Van oplichting en diefstal van persoonlijke gegevens tot het creëren van botnets: grote groepen besmette computers die gebruikt worden voor bijvoorbeeld het versturen van spam. Het is dan ook een kat-en-muisspel tussen enerzijds de kwaadwillenden en anderzijds de beveiligers achter de securitysoftware en – wanneer er daadwerkelijk een wet wordt overtreden – justitie. Dit kat-en-muisspel zorgt er echter wel voor dat een securitypakket het ene moment hoog scoort met de opsporing en verwijdering van nieuwe dreigingen en het andere moment niet.
Onze test bestaat daarom uit twee delen, allereerst een test waarbij we kijken naar de werking van de software. Hierbij kijken we wat het pakket zoal bevat, hoe het werkt, wat u in kunt stellen, hoe het systeem belast wordt (ook tijdens een scan), hoe vaak er updates plaatsvinden, enzovoort. Voor de test van de zogenoemde ‘scanengine’, oftewel ‘hoe goed is het programma in het opsporen en verwijderen van bedreigingen’, hebben we de hulp ingeroepen van AV-Comparatives. We hebben de testresultaten over een periode van vier maanden tijd bekeken, om zo een goed beeld te krijgen van de prestaties.
Bedreigingen anno 2000
De dreiging komt niet altijd al vanuit de internethoek. Tot en met de eerste jaren na de millenniumwisseling kwam het gevaar voornamelijk van virussen, veelal op een zolderkamertje gemaakt, die hard en vooral op een pesterige manier toeslagen. Van het verwijderen van belangrijke (systeem)bestanden van uw schijf tot het op hol doen slaan van uw aangesloten printer. Verspreiding gebeurde meestal via diskettes, besmette software en de eerste e-mailadresboeken. Wanneer er een virusuitbraak plaatsvond was dit snel op te merken door de antivirusmakers, die op hun beurt het virus lieten verwijderden en de pc dichttimmerden.
Bedreigingen anno 2011
Pc’s en vooral internet zijn een veel grotere rol gaan spelen in het dagelijks leven. Er valt dan ook veel te halen voor criminelen, die daardoor steeds beter georganiseerd te werk gaan. Er valt immers veel geld binnen te sluizen. Door middel van virussen worden pc’s besmet om vervolgens allerlei waardevolle gegevens buit te maken zoals wachtwoorden, naw-gegevens, creditcardnummers en surfgedrag. Het komt zelfs voor dat bestanden van onwetende computergebruikers onbruikbaar worden gemaakt met het excuus dat ze besmet zijn of corrupt. Vervolgens kunnen de bestanden enkel met een nep en vooral duur security- of herstelprogramma weer geopend worden. In feite dus een soort gijzeling van uw bestanden. Dit gebeurt vaak met software die zich voordoet als beveiligingsprogramma, maar in feite uw pc kaapt, ook wel scareware genoemd.
Om succesvol geld binnen te harken met cybercriminaliteit is het voor de kwaadwillenden tegenwoordig van groot belang om hun virusbemettingen in de gaten te houden. Dit in tegenstelling tot tien jaar eerder, toen de virussen nog zoveel mogelijk computers zo hard mogelijk moest treffen. Een besmette computer blijft immers waardevol. De virussen zijn dan ook dynamischer dan ooit, ze kunnen zichzelf van een update voorzien, in een sluimerstand blijven tot ze een groen sein krijgen, of zich voordoen als een essentieel systeemonderdeel. Hierdoor heeft het machtsspel tussen de criminelen en beveiligingssoftwaremakers zich verplaatst naar buiten het zicht van de pc-gebuiker. De meeste besmette computergebruikers hebben immers niet door dat hun pc besmet is. Een gevaarlijke ontwikkeling, aangezien mensen pas het nut van securitysoftware inzien nadat ze slachtoffer zijn geworden van internetcriminelen. De overheid, softwarefabrikanten en de media proberen dan ook regelmatig pc-gebruikers bewust te maken van gevaren van internetcriminaliteit.
De meeste besmettingen vinden plaats via internet. Bijvoorbeeld doordat malafide websites (al dan niet geopend via een link uit een e-mail) via een achterdeur een script uitvoeren in uw browser, door besmette software of door uitgebuite beveiligingslekken in bijvoorbeeld Windows, Flash, Java, of zelfs Mac OS X. Ook vinden er vele besmettingen plaats op Windows-computers via usb-opslagmedia. Het aansluiten van een besmette usb-stick of externe harde schijf kan al resulteren in de besmetting van een onbeveiligde pc, die vervolgens op zijn beurt alle andere usb-apparaten besmet die aangesloten worden. Een ware plaag voor openbare faciliteiten zoals internetcafés of scholen.
Verdedigingsaanpak securitysoftware
Securityfabrikanten gebruiken allerlei technieken om computers te beveiligen. Tegenwoordig zijn het vooral realtime-beveiliging en cloudbeveiliging waarmee securitybedrijven te koop lopen. Het zijn relatief nieuwe aanpakken die de ‘eens per week een volledige systeemscan en update’-manier vervangen. Bij cloudbeveiliging gaat al het internetverkeer eerst door een virusscan, die alle kwaadaardige bestanden filtert. De realtime-beveiliging houdt alle bestanden in de gaten die op uw pc gewijzigd of opgeslagen worden, waardoor een regelmatige systeemscan minder noodzakelijk is.
Het voordeel van cloudbeveiliging is dat de database, waarin alle bedreigingen gedefinieerd staan, op een server van de beveiliger staat. Deze database kan een behoorlijke omvang aannemen. Als deze database zich buiten uw computer bevindt, wordt minder capaciteit van uw systeem in beslag genomen. Een kleine database met veelvoorkomende bedreigingen die zich via usb-opslagmedia verspreiden, zal echter altijd op de achtergrond van uw systeem (real-time) de wacht houden. Ook als u niet verbonden bent met de cloud. Nadeel van cloudsecurity is daarom wel dat u minder veilig bent wanneer u vaak offline bent met uw pc.
Firewall
Een aantal jaren terug was naast antivirusbeveiliging een firewall ook aan te raden. Een firewall is – om het kort door de bocht te stellen – een soort slot op de deur om ongewenst dataverkeer tussen bijvoorbeeld uw systeem en het internet tegen te gaan. Onder ongewenst verkeer kunt u denken aan bijvoorbeeld hackers of inbraken van kwaadaardige software. Ondertussen heeft Windows een eigen firewall gebouwd, die standaard in Windows aanwezig is sinds Service Pack 2 voor Windows XP (2004). De Windows Firewall volstaat prima en maakt eigenlijk de meeste alternatieven overbodig, vooral omdat het gratis ingebouwd zit in het besturingssysteem.
Sommige softwaremakers proberen nog te concurreren met Windows Firewall, en leveren met hun securitypakketten naast de gewone beveiliging een firewall mee. Overbodige luxe? Misschien wel een beetje voor thuisgebruikers. Hoewel de meeste meegeleverde firewalls wel net even wat meer instelmogelijkheden en beveiliging bieden. Zo is bijvoorbeeld de firewall die Norton levert in hun 360-securitypakket overzichterlijker en gebruiksvriendelijker dan de Windows-variant. Trend Micro heeft er daarentegen juist voor gekozen de firewall van Windows te versterken, in plaats van het wiel opnieuw uit te vinden. Een keuze waar ook wat voor gezegd kan worden.
Ouderlijk toezicht
Een ander onderdeel van internetveiligheid is natuurlijk ook het beschermen van uw (en andermans) kroost van alle choquerende en vunzige websites die onherroepelijk verbonden lijken te zijn met internet. Mac-computers hebben standaard instellingen voor ouderlijk toezicht ingebakken zitten. Windows-gebruikers hebben in het besturingssysteem enkel zeer beperkte mogelijkheden voor ouderlijk toezicht. Daarom moet deze groep het doen met speciale software voor ouderlijk toezicht, die wordt vaak bij complete securitypakketten meegeleverd.
Met ouderlijk toezicht kunt u niet alleen websites blokkeren door middel van filters en handmatige invoering. U kunt ook ingeven op welke tijden kinderen wel en niet online mogen zijn en chatbeperkingen opleggen. Goede software bevat filters en instellingen voor verschillende leeftijdscategorieën. Op onze website staat een uitgebreide test van software voor ouderlijk toezicht.
avast! Internet Security 5.0
Avast! 5.0 heeft een nieuw uiterlijk gekregen dat erg duidelijk is en bijvoorbeeld direct laat zien of het systeem goed beveiligd is. Alle onderdelen van de suite zijn bovendien via de tabbladen direct toegankelijk. Het aanpassen van een instelling is nooit meer dan vier klikken weg. Uniek ten opzichte van de andere titels in de test zijn de ‘schilden’. Dit zijn specifieke beveiligingsfuncties voor bijvoorbeeld instant messaging, P2P of e-mail. Het P2P-schild controleert specifiek downloads van bijvoorbeeld BitTorrent of eDonkey. De configuratie gebeurt grotendeels automatisch maar soms is het nodig een programma handmatig toe te voegen aan een schild. Mooi is ook de Sandbox, waarbij elk willekeurig programma in een veilige virtuele omgeving kan worden gebruikt. De firewall werkt met drie zones maar maakt niet helder wat het precies betekent als één daarvan gekozen is. Een minpuntje: om de systeemgrafieken te zien is ineens een Flash-player vereist.
©PXimport
Het nieuwe uiterlijk van avast! Internet Security 5.0 is een enorme verbetering.
©PXimport
De mailscanner is een van de negen ‘schilden’ van avast! Internet Security 5.0.