ID.nl logo
Huis

Roxio Creator 2009 Suite

Roxio Creator is allang niet meer slechts een brandpakket. Het is een multifunctioneel programma waarmee u behalve branden ook foto's, video en audio kunt bewerken, converteren en organiseren. Bovendien is het érg stabiel.

Eerdere versies van Roxio Creator, die de naam Easy Media Creator Suite droegen, waren soms onoverzichtelijk en instabiel. Van Roxio Creator 2009 kunnen we dat niet zeggen. Integendeel. In het startscherm staan alle functies helder opgesomd en gegroepeerd onder de kopjes: Gegevens kopiëren, Video, Muziek en Foto. Ieder kopje heeft een submenu met de bijbehorende programma's en uitleg wat u daarmee kunt. De meeste audio- , video-, en fotofuncties zijn aan elkaar gekoppeld, wat de uitwisseling van bestanden en projecten vereenvoudigt.

Mediamanager

Om het overzicht op alle projecten en bestanden te bewaren, kunt u de Mediamanager gebruiken. Deze werkt als een soort Windows Explorer, alleen met meer overzicht en functies. U kunt hier bestanden importeren, beheren, classificeren, afspelen en uitwisselen, u kunt nieuwe albums aanmaken met geselecteerde muziek, foto's of video en deze albums direct branden. Van de albums met alleen maar foto's kunt u ook met een klik een website maken.
Verder kunt u bestanden bekijken en beluisteren. Voor het afspelen van blu-ray of het branden naar bd of bd-re hebt u een extra plugin nodig, die € 19,99 kost. De Mediamanager speelt wel hd-video af, in avchd- en mpeg-2 formaat. Wilt u bestanden bewerken, dan kunt u ze direct openen in één van de programma's die Creator 2009 rijk is. Verrassend is dat de Mediamanager ook een upnp-server is, waardoor u al uw foto's, video's, muziek en zelfgemaakte albums kunt bekijken op andere computers in uw netwerk. De bediening is simpel en overzichtelijk.

Gegevens kopiëren

Cd's en dvd's kunt u branden met Roxio Creator Classic. Behalve datadisks kunt u ook van en naar image-bestanden schrijven of audio-cd's maken. Dit gaat allemaal erg gemakkelijk en er zijn hier weinig vernieuwingen. Met Video Copy & Convert kunnen copyrightvrije dvd's worden gekopieerd of videobestanden snel worden omgezet naar een dvd. Deze laatste optie is nuttig als u snel een dvd met menu moet hebben zonder dat u wilt authoren. Backups van bestanden zijn goed te maken met Backontrack. U kunt voor de backup complete mappen selecteren of gebruikmaken van de backupcategorieën Foto's, Muziek, E-mail, Financieel en Eigen documenten. De backups zijn te versleutelen met een wachtwoord en het is mogelijk ze dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch te laten maken. Het enige wat we missen is de mogelijkheid een systeembackup te maken.

Video en Film

Met Roxio Media Import kunt u video importeren van camera's en geheugenkaarten. Zonder problemen herkent de importfunctie de nieuwe hd-camera's en zet keurig de high-definition avchd- bestanden op een rij, zodat u eerst een preview kunt bekijken. De geïmporteerde bestanden komen automatisch in de map Onlangs geïmporteerd en zijn daarmee direct te gebruiken in de meeste applicaties van Creator. Video van de camera kan ook direct worden gebrand naar een dvd met een eenvoudig menu. Hoewel Videowave aangeeft dat het mts-bestanden kan importeren van avchd-camera's, is dit niet het geval. Toch kunt u met een omweg deze bestanden wel bewerken. Verander mts in mpg en Videowave accepteert de bestanden wél. Hd-video wordt goed afgespeeld en zelfs met de meeste effecten gaat het beeld niet haperen. Videowave is zeer eenvoudig in gebruik, maar kent beperkingen. U kunt video's inkorten, muziek of spraak toevoegen en een titel maken. De Storyline is er om de volgorde van de montage te bepalen en de Tijdlijn om de overige bewerkingen uit te voeren. Videowave heeft maar één videotrack, waardoor beeld-in-beeldeffecten niet mogelijk zijn. Daarnaast kent Videowave veel voorgedefinieerde effecten en overgangen die niet of nauwelijks zijn aan te passen. Er ontbreekt een goede mixer en surround sound wordt niet ondersteund. Wel kunt u simpele keyframes gebruiken, waarmee u kunt bepalen wanneer een effect start, verandert of stopt. Dit alles neemt niet weg dat u leuke filmpjes kunt maken met Videowave, zolang u er maar geen wonderen van verwacht. Opmerkelijk zijn de geavanceerde exportmogelijkheden. U kunt exporteren naar veel bestandsformaten en zelfs naar hd-video. De Sonic encoder die voor hd-video wordt gebruikt is erg goed. U kunt tot in detail en op expertniveau alle mpeg-instellingen voor de codecs avc/h264 en mpeg-2 aanpassen. Uiteraard kunt u ook één van de vele presets kiezen, die prima werken. Behalve exporteren naar bestanden kan de video ook worden uitgevoerd naar een camera of dvd. Om een dvd-menu te maken voor uw videomontage, wordt het hele project uitgevoerd naar MyDVD of de simpelere versie MyDVD Express. U kunt in MyDVD Express extra videobestanden en diavoorstellingen toevoegen of snel even een nieuwe film maken op basis van een thema met Cinemagic. Menustijlen zijn nog te wijzigen, evenals een aantal teksten. De uitvoeropties zijn beperkt en u kunt geen instellingen meer aanpassen voordat de dvd wordt gebrand. Wilt u meer mogelijkheden, dan opent u het project in MyDVD. Het dvd-menu is nu volledig aan te passen. De menustructuur kan worden uitgebreid met submenu's en de lay-out is compleet te veranderen. Er zijn genoeg templates voor knoppen, teksten en achtergronden om een schitterende lay-out te maken, maar u kunt hiervoor ook eigen foto's en videobestanden gebruiken. U kunt zelfs avchd-dvd's maken, die u op iedere blu-ray-speler kunt afspelen. MyDVD is niet ingewikkeld, iedereen zal hier snel mee uit de voeten kunnen.

Foto's

Met PhotoSuite kunt u eenvoudig uw foto's verbeteren. Bewerkingen als verzadiging, rode-ogenreductie, scherpte en belichting zijn snel uitgevoerd. Maar ook geavanceerde opties als maskers maken, schaduwen aanbrengen en klonen zijn mogelijk. De fotoprojecten zijn simpel maar leuk. Hiermee kunt u in drie stappen kalenders, allerlei soorten kaarten en fotoalbums maken. U kunt het project daarna nog verder bewerken in PhotoSuite. Handige is de optie om meerdere foto's tegelijk te verbeteren. U kunt kleuren aanpassen, foto's roteren of converteren of een aantal andere veelvoorkomende bewerkingen uitvoeren. Let wel op, want de bewerkingen zijn niet te herstellen, tenzij u de originele foto's opnieuw opent. Het maken van een slideshow is een fluitje van een cent. Na het toevoegen van de foto's kunt u uw eigen muziek selecteren of gebruikmaken van de vele muziekjes van SmartSound. Overgangen worden automatisch toegevoegd en de foto's worden geanimeerd door zoom- en pan-effecten.

Audio

Roxio Creator biedt veel mogelijkheden om uw audiobestanden op orde te krijgen, te converteren en te branden. Muziek van cd rippen kan naar de bekende bestandsformaten, maar ook direct naar een andere disk in het door u gekozen bestandsformaat. Lp's en cassettebandjes kunnen worden gedigitaliseerd en opgeschoond: ruis verminderen en krassen wegwerken. Daarna kunt u de gegevens van de muziek invoeren. De functie MusicID helpt daar voortreffelijk bij. Gewoon de titel van het nummer invoeren en de rest van de gegevens worden automatisch opgehaald van internet. Ten slotte kunt u de muziek branden, exporteren of verder bewerken in Roxio Sound Editor.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • handige Mediamanager

  • zeer complete suite

  • eenvoudig in gebruik

  • geen standaard ondersteuning voor blu-ray

  • te weinig voor gevorderde gebruiker

Voor niet ervaren computergebruikers is Roxio Creator een ideaal pakket om snel veel voorkomende video-, audio-, foto-, en brandklussen te klaren. Het gebruiksgemak spreekt aan en de Mediamanager biedt een goed overzicht van de gehele multimediacollectie. Ook kunt u snel bestanden delen met andere computers in uw netwerk. Ervaren gebruikers hebben hier ook allemaal baat bij, maar zullen voor de bewerking van hun multimediabestanden liever geavanceerdere pakketten gebruiken.

Uitstekend
▼ Volgende artikel
AI-tip: zo maak je zelf (heel snel!) een geïllustreerd kinderboek met Storybook
Huis

AI-tip: zo maak je zelf (heel snel!) een geïllustreerd kinderboek met Storybook

Word de held van je (klein)kinderen door hen te verrassen met een uniek, zelfgemaakt verhalenboek. Laat hen zelf de grote lijnen van het verhaal bedenken en zie hoe je dankzij Storybook in een handomdraai een prachtig digitaal boekje creëert, compleet met een mooie cover en bijpassende illustraties.

Dit gaan we doen

In dit artikel laten we zien hoe je met Google Storybook een persoonlijk prentenboek maakt. Je leest hoe je een goede prompt schrijft, hoe het boek automatisch wordt opgebouwd met tekst en illustraties en welke extra opties er zijn, zoals voorlezen, delen en downloaden als pdf. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en hoe je het resultaat afstemt op je (klein)kind.

Lees ook: Handige AI-apps voor mobiel

Stap 1: De prompt

Storybook draait op de Gemini AI-chatbot van Google. De functie is gloednieuw en op dit moment alleen te gebruiken via het web, niet via de Gemini-apps voor Android of iPhone. Het goede nieuws: Storybook is helemaal gratis. Je hoeft dus geen betaald abonnement te nemen om het uit te proberen. Wel moet je ingelogd zijn met je Google-account. Surf vervolgens naar: https://gemini.google.com/gem/storybook

Net als bij andere generatieve AI-tools start je met een tekstopdracht, de zogeheten prompt. In een paar zinnen beschrijf je het onderwerp. Of je kiest voor een uitgebreidere instructie, bijvoorbeeld: "Kun je een verhaal maken dat aan een kind uitlegt hoe het leven van een vlinder eruitziet?"

Geef Storybook een tekstopdracht.

Stap 2: Prentenboek van 10 pagina's

Boven het tekstvak vind je alvast enkele inspirerende voorbeelden van recente prompts, compleet met het bijbehorende verhaal. Denk aan: 'Mijn kind van 7 wil niet logeren bij oma. Maak een Storybook om haar te helpen hiermee om te gaan.' Je kunt je eigen prompt typen, maar ook inspreken: klik op het microfoontje, geef Gemini toegang tot je microfoon en vertel je opdracht. Enkele seconden later verschijnt het prentenboek op het scherm. Elk boek telt tien pagina's, inclusief een prachtige omslag én een door Gemini bedachte titel. Met iedere klik blader je door het verhaal. De tekst is verzorgd opgemaakt en de illustraties zijn verrassend sfeervol. Wij waren aangenaam verrast door de kwaliteit.

Naast iedere tekst staat een bijpassende illustratie.

Stap 3: Lezen of luisteren

Je kunt het verhaal natuurlijk gewoon lezen, maar Storybook heeft nog een extra troef: een ingebouwde voorleesfunctie. Daarbij kun je kiezen om alleen de huidige pagina te beluisteren of om vanaf de eerste pagina te beginnen. De hoogte van de stem is instelbaar, zodat je een toon kunt kiezen die het best bij het verhaal of de luisteraar past. En het plezier stopt daar niet: via de Deel-knop krijg je een unieke link naar jouw persoonlijke Storybook. Die kun je eenvoudig doorsturen naar familie, vrienden of de kinderen zelf, zodat ze het boekje op hun eigen toestel kunnen bekijken en beluisteren. Bovendien kun je het boekje ook downloaden als pdf. Wil je dat je kind ook offline kan bladeren, dan kun je het dus voor hem of haar printen.

Je ontvangt een link om het geïllustreerde verhaal te delen.

🧚Sprookjesboek geschreven?

👑 Daar hoort een prinsessenjurk bij!
▼ Volgende artikel
Gourmetten zonder stank: 10 ideeën die écht werken
© NilsZ - stock.adobe.com
Huis

Gourmetten zonder stank: 10 ideeën die écht werken

Gourmetten is misschien wel dé nationale volkssport tijdens de feestdagen. Maar hoe leuk de avond ook is, de ochtend erna is vaak minder feestelijk. Die doordringende vetlucht die in je gordijnen, bank en kleding is getrokken, ben je liever kwijt dan rijk. Met deze tien tips – verdeeld over wat je eet en wat je doet – blijft je huis een stuk frisser!

Dit gaan we doen

Stankvrij gourmetten is een kwestie van goede voorbereiding én de juiste nazorg. We splitsen de tien tips daarom op. We beginnen bij de basis: ingrediënten en spullen die nauwelijks rook veroorzaken. Vervolgens geven we je praktische hacks om, mocht er toch wat gourmetlucht blijven hangen, die direct weer uit je woonkamer te krijgen, zodat je de volgende ochtend wakker wordt in een fris huis.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist

Ingrediënten & materialen

De meeste stank ontstaat niet door het gourmetstel zelf, maar door wat we erop leggen. Verbrande boter, karamelliserende suikers en spetterend vet zijn de grote boosdoeners. Met een paar slimme aanpassingen aan je boodschappenlijstje ben je de rookwolken voor.

Tip 1: Investeer in hittebestendige olie

De fout die bijna iedereen maakt: bakken in roomboter of standaard olijfolie. Deze vetten verbranden snel bij de hoge temperaturen van het gourmetten, wat zorgt voor die zware, scherpe walm. Kijk in de supermarkt eens schuin boven de olijfolie; daar vind je rijstolie of arachideolie. Deze oliesoorten hebben een veel hoger rookpunt en blijven stabiel als ze heet worden. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Koop dan een bakspray. Daarmee nevel je de pannetjes of de plaat licht in, waardoor je nooit te veel gebruikt en het vet niet onnodig staat te walmen.

Tip 2: Laat de kant-en-klare marinades staan

Die voorgemarineerde schotels uit de supermarkt zijn makkelijk, maar funest voor de luchtkwaliteit. De marinades zitten namelijk vaak vol suiker en water. Zodra dat de hete pan raakt, verbrandt de suiker en verdampt het vocht, met veel rook tot gevolg. Je kunt beter ongemarineerd vlees of vis kopen. Wil je toch smaak? Gebruik dan een dry rub (een droog kruidenmengsel) om het vlees vooraf te kruiden. Als je echt van sausjes houdt, kun je die beter koud op je bord toevoegen dan warm in het pannetje.

Tip 3: Kies voor 'droger' vlees en meer groente

Hoe meer vet er in het vlees zit, hoe meer het spettert en rookt. Hamburgers, worstjes en speklapjes zijn in feite kleine rookbommen. Kies liever voor magere opties zoals biefstuk, kipfilet, kalkoen of witvis. Daarnaast kun je de geuroverlast flink beperken door de verhouding vlees/groente om te draaien. Plakjes courgette, paprika, champignons en aubergine bakken vrijwel geurloos. Met een goede mandolineof groentesnijder maak je in een handomdraai dunne plakjes die snel gaar zijn, waardoor je minder lang hoeft te bakken.

Tip 4: Vervang die oude, bekraste pannetjes

Kijk voordat je begint eens kritisch naar je huidige gourmetstel. Zitten de pannetjes vol krassen en is de antiaanbaklaag versleten? Dan koekt je eten sneller aan, wat zorgt voor verbrandingsluchtjes die je de dag erna nog ruikt. Het is vaak helemaal niet nodig om een compleet nieuw apparaat te kopen; veel fabrikanten verkopen losse pannetjes of nieuwe bakplaten. Voor een paar tientjes bak je weer op een glad oppervlak, heb je minder olie nodig en ben je niet de hele avond bezig aangekoekte resten weg te schrapen.

Tip 5: Gebruik een gourmetstel met keramische coating

Ben je toch toe aan een heel nieuw apparaat? Let dan goed op de coating. Tegenwoordig zijn er gourmetstellen met een keramische bakplaat. Deze kunnen vaak hogere temperaturen aan zonder dat de laag beschadigt en ze zijn veel makkelijker schoon te maken.

Watch on YouTube

Zo ga je de strijd aan met de luchtjes in huis

Zelfs met de beste ingrediënten ontkom je niet aan enige baklucht. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te voorkomen dat die geur permanent blijft hangen.

Tip 6: Zet een aromadiffuser aan

Een geurkaars maskeert de lucht vaak alleen maar, waardoor je een weeïge mengeling krijgt van lavendel en hamburger. Een betere optie is een elektrische aromadiffuser (ook wel vernevelaar genoemd). Dit apparaat verspreidt via koude waterdamp een constante, frisse geur naar keuze door de kamer, zonder dat er verbranding aan te pas komt. Kies voor essentiële oliën die bekend staan om hun verfrissende werking, zoals citroengras, eucalyptus of dennen. De waterdamp helpt bovendien meteen tegen de droge lucht in huis als de verwarming hoog staat.

Tip 7: Laat de luchtreiniger draaien

Misschien heb je er al eentje staan, en anders is dit het moment: de luchtreiniger. Let er bij aanschaf op dat het apparaat een koolstoffilter heeft, want alleen HEPA is niet genoeg voor kookluchtjes. Een koolstoffilter absorbeert gassen en geuren. Zet het apparaat niet pas aan als je naar bed gaat, maar laat hem al draaien zodra het gourmetstel aangaat. Heb je een modern exemplaar met een app? Zet hem dan alvast op de hoogste stand voordat de eerste walm ontstaat.

Tip 8: Ventileer flink

Ramen openzetten klinkt logisch, maar doe het wel slim. Eén raampje op een kier doet weinig. Je hebt trek nodig. Zet aan weerszijden van de woning een raam of rooster open zodat de luchtstroom de damp direct meeneemt. Vind je het te koud worden? Zet de verwarming gerust tijdelijk wat hoger; de kosten daarvan wegen niet op tegen de stomerijkosten van je gordijnen. Plaats eventueel een simpele tafelventilator in de buurt van het gourmetstel (niet erop gericht, maar richting het open raam) om de rook een handje te helpen de juiste kant op te gaan.

Tip 9: Azijn & koffie

Het is een klassieker uit grootmoeders tijd, maar hij werkt nog steeds: azijn neutraliseert. Je kunt bakjes azijn neerzetten, maar voor het zware werk kun je na het eten beter even een pannetje water met een flinke scheut schoonmaakazijn op het fornuis koken. Laat de afzuigkap uit en laat de damp door de kamer trekken. Vind je de azijnlucht zelf te heftig? Gooi er dan wat citroenschillen, een kaneelstokje of kruidnagel bij. Zo ruikt je huis direct weer naar winterse gezelligheid in plaats van naar een snackbar. Wat ook kan, is koffie. Zet na het eten een paar schaaltjes met gemalen koffie (snelfiltermaling) in de woonkamer. De koffie neutraliseert de zware baklucht en vervangt deze door een neutraal, aards aroma. Voor een nog sterker effect kun je wat koffiebonen op een warme onderzetter leggen; door de restwarmte verspreiden ze een subtiele geur die de gourmetlucht naar de achtergrond verdrijft.

Tip 10: Maak meteen met schoon

Het is verleidelijk om na het eten uit te buiken op de bank en de ravage te laten voor wat het is. Doe het niet. Zolang het gourmetstel vet en warm in de kamer staat, blijft het geur verspreiden. Haal direct na het eten een stuk keukenrol over de plaat. Gebruik daarna een sopje van afwasmiddel en warm water om de plaat en de tafel (want ja, vetnevel komt overal) af te nemen. Geloof ons, door hier na het eten even een paar minuten tijd voor vrij te maken, bespaar je jezelf de volgende ochtend een hoop gourmetluchtfrustratie!