ID.nl logo
Huis

Roxio Creator 2009 Suite

Roxio Creator is allang niet meer slechts een brandpakket. Het is een multifunctioneel programma waarmee u behalve branden ook foto's, video en audio kunt bewerken, converteren en organiseren. Bovendien is het érg stabiel.

Eerdere versies van Roxio Creator, die de naam Easy Media Creator Suite droegen, waren soms onoverzichtelijk en instabiel. Van Roxio Creator 2009 kunnen we dat niet zeggen. Integendeel. In het startscherm staan alle functies helder opgesomd en gegroepeerd onder de kopjes: Gegevens kopiëren, Video, Muziek en Foto. Ieder kopje heeft een submenu met de bijbehorende programma's en uitleg wat u daarmee kunt. De meeste audio- , video-, en fotofuncties zijn aan elkaar gekoppeld, wat de uitwisseling van bestanden en projecten vereenvoudigt.

Mediamanager

Om het overzicht op alle projecten en bestanden te bewaren, kunt u de Mediamanager gebruiken. Deze werkt als een soort Windows Explorer, alleen met meer overzicht en functies. U kunt hier bestanden importeren, beheren, classificeren, afspelen en uitwisselen, u kunt nieuwe albums aanmaken met geselecteerde muziek, foto's of video en deze albums direct branden. Van de albums met alleen maar foto's kunt u ook met een klik een website maken.
Verder kunt u bestanden bekijken en beluisteren. Voor het afspelen van blu-ray of het branden naar bd of bd-re hebt u een extra plugin nodig, die € 19,99 kost. De Mediamanager speelt wel hd-video af, in avchd- en mpeg-2 formaat. Wilt u bestanden bewerken, dan kunt u ze direct openen in één van de programma's die Creator 2009 rijk is. Verrassend is dat de Mediamanager ook een upnp-server is, waardoor u al uw foto's, video's, muziek en zelfgemaakte albums kunt bekijken op andere computers in uw netwerk. De bediening is simpel en overzichtelijk.

Gegevens kopiëren

Cd's en dvd's kunt u branden met Roxio Creator Classic. Behalve datadisks kunt u ook van en naar image-bestanden schrijven of audio-cd's maken. Dit gaat allemaal erg gemakkelijk en er zijn hier weinig vernieuwingen. Met Video Copy & Convert kunnen copyrightvrije dvd's worden gekopieerd of videobestanden snel worden omgezet naar een dvd. Deze laatste optie is nuttig als u snel een dvd met menu moet hebben zonder dat u wilt authoren. Backups van bestanden zijn goed te maken met Backontrack. U kunt voor de backup complete mappen selecteren of gebruikmaken van de backupcategorieën Foto's, Muziek, E-mail, Financieel en Eigen documenten. De backups zijn te versleutelen met een wachtwoord en het is mogelijk ze dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch te laten maken. Het enige wat we missen is de mogelijkheid een systeembackup te maken.

Video en Film

Met Roxio Media Import kunt u video importeren van camera's en geheugenkaarten. Zonder problemen herkent de importfunctie de nieuwe hd-camera's en zet keurig de high-definition avchd- bestanden op een rij, zodat u eerst een preview kunt bekijken. De geïmporteerde bestanden komen automatisch in de map Onlangs geïmporteerd en zijn daarmee direct te gebruiken in de meeste applicaties van Creator. Video van de camera kan ook direct worden gebrand naar een dvd met een eenvoudig menu. Hoewel Videowave aangeeft dat het mts-bestanden kan importeren van avchd-camera's, is dit niet het geval. Toch kunt u met een omweg deze bestanden wel bewerken. Verander mts in mpg en Videowave accepteert de bestanden wél. Hd-video wordt goed afgespeeld en zelfs met de meeste effecten gaat het beeld niet haperen. Videowave is zeer eenvoudig in gebruik, maar kent beperkingen. U kunt video's inkorten, muziek of spraak toevoegen en een titel maken. De Storyline is er om de volgorde van de montage te bepalen en de Tijdlijn om de overige bewerkingen uit te voeren. Videowave heeft maar één videotrack, waardoor beeld-in-beeldeffecten niet mogelijk zijn. Daarnaast kent Videowave veel voorgedefinieerde effecten en overgangen die niet of nauwelijks zijn aan te passen. Er ontbreekt een goede mixer en surround sound wordt niet ondersteund. Wel kunt u simpele keyframes gebruiken, waarmee u kunt bepalen wanneer een effect start, verandert of stopt. Dit alles neemt niet weg dat u leuke filmpjes kunt maken met Videowave, zolang u er maar geen wonderen van verwacht. Opmerkelijk zijn de geavanceerde exportmogelijkheden. U kunt exporteren naar veel bestandsformaten en zelfs naar hd-video. De Sonic encoder die voor hd-video wordt gebruikt is erg goed. U kunt tot in detail en op expertniveau alle mpeg-instellingen voor de codecs avc/h264 en mpeg-2 aanpassen. Uiteraard kunt u ook één van de vele presets kiezen, die prima werken. Behalve exporteren naar bestanden kan de video ook worden uitgevoerd naar een camera of dvd. Om een dvd-menu te maken voor uw videomontage, wordt het hele project uitgevoerd naar MyDVD of de simpelere versie MyDVD Express. U kunt in MyDVD Express extra videobestanden en diavoorstellingen toevoegen of snel even een nieuwe film maken op basis van een thema met Cinemagic. Menustijlen zijn nog te wijzigen, evenals een aantal teksten. De uitvoeropties zijn beperkt en u kunt geen instellingen meer aanpassen voordat de dvd wordt gebrand. Wilt u meer mogelijkheden, dan opent u het project in MyDVD. Het dvd-menu is nu volledig aan te passen. De menustructuur kan worden uitgebreid met submenu's en de lay-out is compleet te veranderen. Er zijn genoeg templates voor knoppen, teksten en achtergronden om een schitterende lay-out te maken, maar u kunt hiervoor ook eigen foto's en videobestanden gebruiken. U kunt zelfs avchd-dvd's maken, die u op iedere blu-ray-speler kunt afspelen. MyDVD is niet ingewikkeld, iedereen zal hier snel mee uit de voeten kunnen.

Foto's

Met PhotoSuite kunt u eenvoudig uw foto's verbeteren. Bewerkingen als verzadiging, rode-ogenreductie, scherpte en belichting zijn snel uitgevoerd. Maar ook geavanceerde opties als maskers maken, schaduwen aanbrengen en klonen zijn mogelijk. De fotoprojecten zijn simpel maar leuk. Hiermee kunt u in drie stappen kalenders, allerlei soorten kaarten en fotoalbums maken. U kunt het project daarna nog verder bewerken in PhotoSuite. Handige is de optie om meerdere foto's tegelijk te verbeteren. U kunt kleuren aanpassen, foto's roteren of converteren of een aantal andere veelvoorkomende bewerkingen uitvoeren. Let wel op, want de bewerkingen zijn niet te herstellen, tenzij u de originele foto's opnieuw opent. Het maken van een slideshow is een fluitje van een cent. Na het toevoegen van de foto's kunt u uw eigen muziek selecteren of gebruikmaken van de vele muziekjes van SmartSound. Overgangen worden automatisch toegevoegd en de foto's worden geanimeerd door zoom- en pan-effecten.

Audio

Roxio Creator biedt veel mogelijkheden om uw audiobestanden op orde te krijgen, te converteren en te branden. Muziek van cd rippen kan naar de bekende bestandsformaten, maar ook direct naar een andere disk in het door u gekozen bestandsformaat. Lp's en cassettebandjes kunnen worden gedigitaliseerd en opgeschoond: ruis verminderen en krassen wegwerken. Daarna kunt u de gegevens van de muziek invoeren. De functie MusicID helpt daar voortreffelijk bij. Gewoon de titel van het nummer invoeren en de rest van de gegevens worden automatisch opgehaald van internet. Ten slotte kunt u de muziek branden, exporteren of verder bewerken in Roxio Sound Editor.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • handige Mediamanager

  • zeer complete suite

  • eenvoudig in gebruik

  • geen standaard ondersteuning voor blu-ray

  • te weinig voor gevorderde gebruiker

Voor niet ervaren computergebruikers is Roxio Creator een ideaal pakket om snel veel voorkomende video-, audio-, foto-, en brandklussen te klaren. Het gebruiksgemak spreekt aan en de Mediamanager biedt een goed overzicht van de gehele multimediacollectie. Ook kunt u snel bestanden delen met andere computers in uw netwerk. Ervaren gebruikers hebben hier ook allemaal baat bij, maar zullen voor de bewerking van hun multimediabestanden liever geavanceerdere pakketten gebruiken.

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Geen gedoe met zoeken: zo link je direct naar de juiste plek in webpagina's, pdf's en YouTube-video's
      © diego cervo
      Huis

      Geen gedoe met zoeken: zo link je direct naar de juiste plek in webpagina's, pdf's en YouTube-video's

      Als je lange webpagina's, pdf-bestanden of YouTube-video's naar iemand wilt doorsturen, is het wel zo handig om specifieker te kunnen linken, bijvoorbeeld naar een bepaalde passage op de pagina of een videofragment. In dit artikel leggen we uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

      In dit artikel lees je hoe je gerichter kunt linken in drie situaties:

      • Naar een bepaald tekstfragment op een webpagina
      • Naar een specifieke pagina in een lang pdf-document
      • Naar een exact tijdstip in een YouTube-video

      Lees ook: Van kijken tot streamen: zo gebruik je YouTube voor jouw wensen

      Webpagina

      In veel browsers (waaronder de nieuwste versies van Chrome, Edge, Safari en Opera) is het erg eenvoudig om naar een specifieke tekst op een internetpagina te linken. Markeer simpelweg de tekst op de pagina, klik er (op een computer) met de rechtermuisknop op en kies voor Link naar markering kopiëren (of iets wat daarop lijkt). Op mobiele apparaten kun je na het markeren kiezen voor de optie Delen of Link maken, afhankelijk van het toestel.

      In webbrowsers waarin zo'n optie niet beschikbaar is, kun je ook handmatig een specifieke link creëren. Plak daarvoor #:~:text= aan het einde van de url, gevolgd door het stuk tekst waar de pagina naartoe moet springen. In het geval van dit artikel zou je bijvoorbeeld de url https://id.nl/huis-en-entertainment/computer-en-gaming/laptops-en-ultrabooks/zo-link-je-direct-naar-de-juiste-plek-in-webpagina-s-pdf-s-en-youtube-video-s#:~:text=In veel browsers kunnen maken om meteen naar het begin van dit hoofdstuk te gaan.

      Zorg er wel voor dat je niet al te veel tekst in je link plakt, want dan kan het zijn dat de pagina helemaal niet verspringt. Je kunt wel de eerste paar woorden van een lang tekstfragment plakken, gevolgd door een komma en de laatste paar woorden van een stuk tekst. Bijvoorbeeld: #:~:text=In veel browsers,van het toestel. Een andere optie is om een losse extensie te installeren waarmee je na het markeren van tekst wél de optie krijgt om er automatisch een link van te maken, zoals de extensie Link to Text Fragment voor Firefox bijvoorbeeld. 

      Markeer een stuk tekst, klik met rechts en zoek de optie Link naar markering kopiëren.

      Pdf-document

      Open het pdf-document en ga naar de pagina die je wilt doorsturen. Voeg aan het eind van de url naar het pdf-bestand de tekst #page= toe, gevolgd door het paginanummer. Als je van een bestand de 24e pagina wil doorsturen, moet je dus #page=24 toevoegen aan de pdf-link. Let op: het gaat hier om het paginanummer dat in de pdf-lezer wordt getoond, niet om het (mogelijk afwijkende) paginanummer dat op het document zelf staat.

      Dit werkt wel alleen in webbrowsers met een ingebouwde pdf-lezer. Als je op een mobiel apparaat een pdf-link met zo'n paginaverwijzing downloadt en opent, springt het document helaas niet naar de juiste pagina.

      YouTube-video

      Op de computer kun je een YouTube-video pauzeren op een bepaald punt, met de rechtermuisknop op de video klikken en kiezen voor Video-URL kopiëren vanaf huidig tijdstip. Hetzelfde kun je overigens doen door op de knop Delen drukken, te kiezen voor Beginnen bij [tijdscode] en de link te kopiëren.

      De mobiele app heeft deze opties (vooralsnog) niet. Je kunt dit omzeilen door de YouTube-video te openen via een mobiele browser en deze om te zetten in de desktopversie. Die optie vindt je meestal in het menu dat verscholen zit achter drie puntjes.

      Je kunt ook handmatig ?t= achter een videolink plakken, gevolgd door de tijd waarop de video moet beginnen. Als je bijvoorbeeld wilt dat een video meteen na het inladen springt naar één uur, vier minuten en elf seconden, moet je ?t=1h4m11s achter de link typen.

      Vink Beginnen bij aan wanneer je wilt dat iemand vanaf een bepaald punt een door jou doorgestuurde YouTube-video bekijkt.


      Zelf filmpjes maken voor YouTube?

      Dan is een vlogcamera misschien iets voor jou

      ▼ Volgende artikel
      Review Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus – Mooi ogen is niet genoeg
      © Rens Blom
      Huis

      Review Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus – Mooi ogen is niet genoeg

      De Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is een midrange smartphone met een heel fraai ontwerp, maar hoe zit de binnenkant in elkaar? Biedt dit toestel de beste prijs-kwaliteitverhouding of kun je beter een alternatieve smartphone overwegen? Je leest het in deze review!

      Goed
      Conclusie

      De Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is een mooie smartphone met een prachtig scherm. Maar net als met daten geldt: uiterlijk is niet alles, voor chemie dient het innerlijk ook goed te zitten. Die chemie hebben we niet helemaal met deze Xiaomi-telefoon. De accuduur valt ons tegen, de camera's zijn minder dan die van sommige concurrenten en Xiaomi's software(beleid) weet ons ook niet te overtuigen. Voor de 499 euro die Xiaomi vraagt, kunnen wij de Redmi Note 14 Pro Plus moeilijk aanbevelen.

      Plus- en minpunten
      • Ontwerp
      • Scherm
      • Goede hoofdcamera
      • Camera heeft moeite met minder licht
      • Matige accuduur
      • Oude, drukke software krijgt korter updates

      Ontwerp

      Van buiten is de Redmi Note 14 Pro Plus misschien wel de knapste smartphone in zijn prijssegment. Het scherm beslaat bijna de hele voorzijde van het toestel en loopt gekromd af. Vegen vanaf de randen voelt daarom erg prettig. De smartphone is bovendien voorzien van extra sterk Gorilla Glass Victus 2 – uit duurdere telefoons – én is IP68-gecertificeerd. Dat laatste houdt in dat de smartphone tegen stof en water kan.

      ©Rens Blom

      ©Rens Blom

      Interessant: de zwarte en blauwe versies van de telefoon hebben een glazen achterkant, terwijl de door ons geteste paarse variant een achterkant van kunstleer heeft. Dat materiaal biedt meer grip en laat geen vingerafdrukken zien. Volgens Xiaomi is de Redmi Note 14 Pro Plus van binnen ook zo ontworpen dat hij minder schade moet oplopen als je hem laat vallen.

      Specificaties

      Niet alleen het ontwerp van de smartphone maakt ons enthousiast. Het scherm tovert ook een lach op ons gezicht. Het grote 6,67inch-oledscherm ziet er prachtig uit, geholpen door de hoge resolutie (1717 x 1220 pixels), soepele 120Hz-verversingssnelheid en hoge maximale helderheid.

      ©Rens Blom

      Van andere specificaties zijn we minder onder de indruk. Zo is de gebruikte Qualcomm Snapdragon 7s Gen 3-processor gemiddeld qua prestaties en lijkt die aardig wat stroom te verbruiken. De 5110mAh-accu in de telefoon houdt het namelijk net aan een dag vol. Bij intensief gebruik moet je de Redmi Note 14 Pro Plus al vóór het slapengaan opladen. Dat is onhandig. Opladen kan wel erg snel (van 0 naar 100 in 20 minuten!) maar alleen als je Xiaomi's snellader los koopt. Met een andere usb-c-lader duurt het opladen een stuk langer.

      De opslagcapaciteit is met 256 GB wel dik in orde, net als het werkgeheugen van 8 GB. In een duurder model zit 12 GB met liefst 512 GB opslagcapaciteit.

      ©Rens Blom

      Camera's

      Op de achterkant van de Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus vind je drie camera's. Dat zijn een 200megapixel-hoofdcamera, een 8megapixel-groothoekcamera en een 2megapixel-macrocamera.

      ©Rens Blom

      Laten we positief beginnen. De hoofdcamera – die je het meest gebruikt – is voor een toestel van deze prijs kwalitatief dik in orde. Althans, bij voldoende (dag)licht. Bij minder licht duurt het langer om een foto te maken, waardoor een enthousiaste kat er vaak bewogen op staat. De Google Pixel 8a – vergelijkbaar geprijsd – heeft een beduidend betere hoofdcamera.

      ©Rens Blom

      Een bewogen foto, bij weinig daglicht.

      ©Rens Blom

      Een beter gelukte foto, ook bij weinig daglicht.

      De groothoeklens volstaat, zonder kwalitatief op te vallen. Met deze camera kun je een groter deel van de omgeving vastleggen. Tot slot de macrocamera: die is niet nuttig. Door de lage resolutie van slechts 2 megapixel ogen foto's van heel dichtbij korrelig en niet leuk om te delen met anderen.

      De portretmodus valt ons eveneens tegen. De ene keer maakt de camera – via slimme software – het uitgelichte object, persoon of dier te donker, de andere keer oogt de foto wat gladgestreken en simpelweg minder scherp dan een normale foto.

      ©Rens Blom

      ©Rens Blom

      Software

      Tot slot de software. Op de Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is uit de doos Android 14 geïnstalleerd. Wat gek is, want Android 15 is al langere tijd beschikbaar. Vrijwel alle concurrerende smartphones die in de periode van Xiaomi's toestel zijn verschenen, draaien dan ook op Android 15. Xiaomi heeft er nog een upgrade voor nodig.

      Wanneer die komt is ons nog niet bekend. Jammer, want het merk biedt al minder lang upgrades dan verscheidende andere merken. Deze Redmi Note-telefoon krijgt drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. Samsung, Motorola, Google en OnePlus garanderen in dit prijssegment langer updates.

      En hoewel veel merken niet vies zijn van het tonen van beperkte reclames in hun software, gaat Xiaomi een stapje verder. De HyperOS-softwareschil toont allerlei advertenties, onder andere voor aangeraden apps en games. Xiaomi installeert ook (te) veel apps vooraf op de Redmi Note 14 Pro Plus, wat alles bij elkaar niet de indruk wekt dat je 499 euro hebt afgetikt voor een smartphone.

      ©Rens Blom

      Zonde, want door dat soort ervaringen sneeuwen de handige functies van HyperOS bijna onder. De softwareschil biedt je onder andere de mogelijkheid om allerlei acties uit te voeren via aanpasbare sneltoetsen. De eenhandige modus is ook erg nuttig.

      Conclusie: Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus kopen?

      De Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus is een mooie smartphone met een prachtig scherm. Maar net als met daten geldt: uiterlijk is niet alles, voor chemie dient het innerlijk ook goed te zitten. Die chemie hebben we niet helemaal met deze Xiaomi-telefoon. De accuduur valt ons tegen, de camera's zijn minder dan die van sommige concurrenten en Xiaomi's software(beleid) weet ons ook niet te overtuigen. Voor de 499 euro die Xiaomi vraagt, kunnen wij de Redmi Note 14 Pro Plus moeilijk aanbevelen. In dit prijssegment raden wij eerder de Motorola Edge 50 Neo, Google Pixel 8a, OnePlus Nord 4 of Samsung Galaxy A55 aan.