ID.nl logo
Huis

Roxio Creator 2009 Suite

Roxio Creator is allang niet meer slechts een brandpakket. Het is een multifunctioneel programma waarmee u behalve branden ook foto's, video en audio kunt bewerken, converteren en organiseren. Bovendien is het érg stabiel.

Eerdere versies van Roxio Creator, die de naam Easy Media Creator Suite droegen, waren soms onoverzichtelijk en instabiel. Van Roxio Creator 2009 kunnen we dat niet zeggen. Integendeel. In het startscherm staan alle functies helder opgesomd en gegroepeerd onder de kopjes: Gegevens kopiëren, Video, Muziek en Foto. Ieder kopje heeft een submenu met de bijbehorende programma's en uitleg wat u daarmee kunt. De meeste audio- , video-, en fotofuncties zijn aan elkaar gekoppeld, wat de uitwisseling van bestanden en projecten vereenvoudigt.

Mediamanager

Om het overzicht op alle projecten en bestanden te bewaren, kunt u de Mediamanager gebruiken. Deze werkt als een soort Windows Explorer, alleen met meer overzicht en functies. U kunt hier bestanden importeren, beheren, classificeren, afspelen en uitwisselen, u kunt nieuwe albums aanmaken met geselecteerde muziek, foto's of video en deze albums direct branden. Van de albums met alleen maar foto's kunt u ook met een klik een website maken.
Verder kunt u bestanden bekijken en beluisteren. Voor het afspelen van blu-ray of het branden naar bd of bd-re hebt u een extra plugin nodig, die € 19,99 kost. De Mediamanager speelt wel hd-video af, in avchd- en mpeg-2 formaat. Wilt u bestanden bewerken, dan kunt u ze direct openen in één van de programma's die Creator 2009 rijk is. Verrassend is dat de Mediamanager ook een upnp-server is, waardoor u al uw foto's, video's, muziek en zelfgemaakte albums kunt bekijken op andere computers in uw netwerk. De bediening is simpel en overzichtelijk.

Gegevens kopiëren

Cd's en dvd's kunt u branden met Roxio Creator Classic. Behalve datadisks kunt u ook van en naar image-bestanden schrijven of audio-cd's maken. Dit gaat allemaal erg gemakkelijk en er zijn hier weinig vernieuwingen. Met Video Copy & Convert kunnen copyrightvrije dvd's worden gekopieerd of videobestanden snel worden omgezet naar een dvd. Deze laatste optie is nuttig als u snel een dvd met menu moet hebben zonder dat u wilt authoren. Backups van bestanden zijn goed te maken met Backontrack. U kunt voor de backup complete mappen selecteren of gebruikmaken van de backupcategorieën Foto's, Muziek, E-mail, Financieel en Eigen documenten. De backups zijn te versleutelen met een wachtwoord en het is mogelijk ze dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch te laten maken. Het enige wat we missen is de mogelijkheid een systeembackup te maken.

Video en Film

Met Roxio Media Import kunt u video importeren van camera's en geheugenkaarten. Zonder problemen herkent de importfunctie de nieuwe hd-camera's en zet keurig de high-definition avchd- bestanden op een rij, zodat u eerst een preview kunt bekijken. De geïmporteerde bestanden komen automatisch in de map Onlangs geïmporteerd en zijn daarmee direct te gebruiken in de meeste applicaties van Creator. Video van de camera kan ook direct worden gebrand naar een dvd met een eenvoudig menu. Hoewel Videowave aangeeft dat het mts-bestanden kan importeren van avchd-camera's, is dit niet het geval. Toch kunt u met een omweg deze bestanden wel bewerken. Verander mts in mpg en Videowave accepteert de bestanden wél. Hd-video wordt goed afgespeeld en zelfs met de meeste effecten gaat het beeld niet haperen. Videowave is zeer eenvoudig in gebruik, maar kent beperkingen. U kunt video's inkorten, muziek of spraak toevoegen en een titel maken. De Storyline is er om de volgorde van de montage te bepalen en de Tijdlijn om de overige bewerkingen uit te voeren. Videowave heeft maar één videotrack, waardoor beeld-in-beeldeffecten niet mogelijk zijn. Daarnaast kent Videowave veel voorgedefinieerde effecten en overgangen die niet of nauwelijks zijn aan te passen. Er ontbreekt een goede mixer en surround sound wordt niet ondersteund. Wel kunt u simpele keyframes gebruiken, waarmee u kunt bepalen wanneer een effect start, verandert of stopt. Dit alles neemt niet weg dat u leuke filmpjes kunt maken met Videowave, zolang u er maar geen wonderen van verwacht. Opmerkelijk zijn de geavanceerde exportmogelijkheden. U kunt exporteren naar veel bestandsformaten en zelfs naar hd-video. De Sonic encoder die voor hd-video wordt gebruikt is erg goed. U kunt tot in detail en op expertniveau alle mpeg-instellingen voor de codecs avc/h264 en mpeg-2 aanpassen. Uiteraard kunt u ook één van de vele presets kiezen, die prima werken. Behalve exporteren naar bestanden kan de video ook worden uitgevoerd naar een camera of dvd. Om een dvd-menu te maken voor uw videomontage, wordt het hele project uitgevoerd naar MyDVD of de simpelere versie MyDVD Express. U kunt in MyDVD Express extra videobestanden en diavoorstellingen toevoegen of snel even een nieuwe film maken op basis van een thema met Cinemagic. Menustijlen zijn nog te wijzigen, evenals een aantal teksten. De uitvoeropties zijn beperkt en u kunt geen instellingen meer aanpassen voordat de dvd wordt gebrand. Wilt u meer mogelijkheden, dan opent u het project in MyDVD. Het dvd-menu is nu volledig aan te passen. De menustructuur kan worden uitgebreid met submenu's en de lay-out is compleet te veranderen. Er zijn genoeg templates voor knoppen, teksten en achtergronden om een schitterende lay-out te maken, maar u kunt hiervoor ook eigen foto's en videobestanden gebruiken. U kunt zelfs avchd-dvd's maken, die u op iedere blu-ray-speler kunt afspelen. MyDVD is niet ingewikkeld, iedereen zal hier snel mee uit de voeten kunnen.

Foto's

Met PhotoSuite kunt u eenvoudig uw foto's verbeteren. Bewerkingen als verzadiging, rode-ogenreductie, scherpte en belichting zijn snel uitgevoerd. Maar ook geavanceerde opties als maskers maken, schaduwen aanbrengen en klonen zijn mogelijk. De fotoprojecten zijn simpel maar leuk. Hiermee kunt u in drie stappen kalenders, allerlei soorten kaarten en fotoalbums maken. U kunt het project daarna nog verder bewerken in PhotoSuite. Handige is de optie om meerdere foto's tegelijk te verbeteren. U kunt kleuren aanpassen, foto's roteren of converteren of een aantal andere veelvoorkomende bewerkingen uitvoeren. Let wel op, want de bewerkingen zijn niet te herstellen, tenzij u de originele foto's opnieuw opent. Het maken van een slideshow is een fluitje van een cent. Na het toevoegen van de foto's kunt u uw eigen muziek selecteren of gebruikmaken van de vele muziekjes van SmartSound. Overgangen worden automatisch toegevoegd en de foto's worden geanimeerd door zoom- en pan-effecten.

Audio

Roxio Creator biedt veel mogelijkheden om uw audiobestanden op orde te krijgen, te converteren en te branden. Muziek van cd rippen kan naar de bekende bestandsformaten, maar ook direct naar een andere disk in het door u gekozen bestandsformaat. Lp's en cassettebandjes kunnen worden gedigitaliseerd en opgeschoond: ruis verminderen en krassen wegwerken. Daarna kunt u de gegevens van de muziek invoeren. De functie MusicID helpt daar voortreffelijk bij. Gewoon de titel van het nummer invoeren en de rest van de gegevens worden automatisch opgehaald van internet. Ten slotte kunt u de muziek branden, exporteren of verder bewerken in Roxio Sound Editor.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • handige Mediamanager

  • zeer complete suite

  • eenvoudig in gebruik

  • geen standaard ondersteuning voor blu-ray

  • te weinig voor gevorderde gebruiker

Voor niet ervaren computergebruikers is Roxio Creator een ideaal pakket om snel veel voorkomende video-, audio-, foto-, en brandklussen te klaren. Het gebruiksgemak spreekt aan en de Mediamanager biedt een goed overzicht van de gehele multimediacollectie. Ook kunt u snel bestanden delen met andere computers in uw netwerk. Ervaren gebruikers hebben hier ook allemaal baat bij, maar zullen voor de bewerking van hun multimediabestanden liever geavanceerdere pakketten gebruiken.

Uitstekend
Conclusie

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇