Roxio Creator is allang niet meer slechts een brandpakket. Het is een multifunctioneel programma waarmee u behalve branden ook foto's, video en audio kunt bewerken, converteren en organiseren. Bovendien is het érg stabiel.

Eerdere versies van Roxio Creator, die de naam Easy Media Creator Suite droegen, waren soms onoverzichtelijk en instabiel. Van Roxio Creator 2009 kunnen we dat niet zeggen. Integendeel. In het startscherm staan alle functies helder opgesomd en gegroepeerd onder de kopjes: Gegevens kopiëren, Video, Muziek en Foto. Ieder kopje heeft een submenu met de bijbehorende programma's en uitleg wat u daarmee kunt. De meeste audio- , video-, en fotofuncties zijn aan elkaar gekoppeld, wat de uitwisseling van bestanden en projecten vereenvoudigt.

Mediamanager

Om het overzicht op alle projecten en bestanden te bewaren, kunt u de Mediamanager gebruiken. Deze werkt als een soort Windows Explorer, alleen met meer overzicht en functies. U kunt hier bestanden importeren, beheren, classificeren, afspelen en uitwisselen, u kunt nieuwe albums aanmaken met geselecteerde muziek, foto's of video en deze albums direct branden. Van de albums met alleen maar foto's kunt u ook met een klik een website maken.
Verder kunt u bestanden bekijken en beluisteren. Voor het afspelen van blu-ray of het branden naar bd of bd-re hebt u een extra plugin nodig, die € 19,99 kost. De Mediamanager speelt wel hd-video af, in avchd- en mpeg-2 formaat. Wilt u bestanden bewerken, dan kunt u ze direct openen in één van de programma's die Creator 2009 rijk is. Verrassend is dat de Mediamanager ook een upnp-server is, waardoor u al uw foto's, video's, muziek en zelfgemaakte albums kunt bekijken op andere computers in uw netwerk. De bediening is simpel en overzichtelijk.

Gegevens kopiëren

Cd's en dvd's kunt u branden met Roxio Creator Classic. Behalve datadisks kunt u ook van en naar image-bestanden schrijven of audio-cd's maken. Dit gaat allemaal erg gemakkelijk en er zijn hier weinig vernieuwingen. Met Video Copy & Convert kunnen copyrightvrije dvd's worden gekopieerd of videobestanden snel worden omgezet naar een dvd. Deze laatste optie is nuttig als u snel een dvd met menu moet hebben zonder dat u wilt authoren. Backups van bestanden zijn goed te maken met Backontrack. U kunt voor de backup complete mappen selecteren of gebruikmaken van de backupcategorieën Foto's, Muziek, E-mail, Financieel en Eigen documenten. De backups zijn te versleutelen met een wachtwoord en het is mogelijk ze dagelijks, wekelijks of maandelijks automatisch te laten maken. Het enige wat we missen is de mogelijkheid een systeembackup te maken.

Video en Film

Met Roxio Media Import kunt u video importeren van camera's en geheugenkaarten. Zonder problemen herkent de importfunctie de nieuwe hd-camera's en zet keurig de high-definition avchd- bestanden op een rij, zodat u eerst een preview kunt bekijken. De geïmporteerde bestanden komen automatisch in de map Onlangs geïmporteerd en zijn daarmee direct te gebruiken in de meeste applicaties van Creator. Video van de camera kan ook direct worden gebrand naar een dvd met een eenvoudig menu. Hoewel Videowave aangeeft dat het mts-bestanden kan importeren van avchd-camera's, is dit niet het geval. Toch kunt u met een omweg deze bestanden wel bewerken. Verander mts in mpg en Videowave accepteert de bestanden wél. Hd-video wordt goed afgespeeld en zelfs met de meeste effecten gaat het beeld niet haperen. Videowave is zeer eenvoudig in gebruik, maar kent beperkingen. U kunt video's inkorten, muziek of spraak toevoegen en een titel maken. De Storyline is er om de volgorde van de montage te bepalen en de Tijdlijn om de overige bewerkingen uit te voeren. Videowave heeft maar één videotrack, waardoor beeld-in-beeldeffecten niet mogelijk zijn. Daarnaast kent Videowave veel voorgedefinieerde effecten en overgangen die niet of nauwelijks zijn aan te passen. Er ontbreekt een goede mixer en surround sound wordt niet ondersteund. Wel kunt u simpele keyframes gebruiken, waarmee u kunt bepalen wanneer een effect start, verandert of stopt. Dit alles neemt niet weg dat u leuke filmpjes kunt maken met Videowave, zolang u er maar geen wonderen van verwacht. Opmerkelijk zijn de geavanceerde exportmogelijkheden. U kunt exporteren naar veel bestandsformaten en zelfs naar hd-video. De Sonic encoder die voor hd-video wordt gebruikt is erg goed. U kunt tot in detail en op expertniveau alle mpeg-instellingen voor de codecs avc/h264 en mpeg-2 aanpassen. Uiteraard kunt u ook één van de vele presets kiezen, die prima werken. Behalve exporteren naar bestanden kan de video ook worden uitgevoerd naar een camera of dvd. Om een dvd-menu te maken voor uw videomontage, wordt het hele project uitgevoerd naar MyDVD of de simpelere versie MyDVD Express. U kunt in MyDVD Express extra videobestanden en diavoorstellingen toevoegen of snel even een nieuwe film maken op basis van een thema met Cinemagic. Menustijlen zijn nog te wijzigen, evenals een aantal teksten. De uitvoeropties zijn beperkt en u kunt geen instellingen meer aanpassen voordat de dvd wordt gebrand. Wilt u meer mogelijkheden, dan opent u het project in MyDVD. Het dvd-menu is nu volledig aan te passen. De menustructuur kan worden uitgebreid met submenu's en de lay-out is compleet te veranderen. Er zijn genoeg templates voor knoppen, teksten en achtergronden om een schitterende lay-out te maken, maar u kunt hiervoor ook eigen foto's en videobestanden gebruiken. U kunt zelfs avchd-dvd's maken, die u op iedere blu-ray-speler kunt afspelen. MyDVD is niet ingewikkeld, iedereen zal hier snel mee uit de voeten kunnen.

Foto's

Met PhotoSuite kunt u eenvoudig uw foto's verbeteren. Bewerkingen als verzadiging, rode-ogenreductie, scherpte en belichting zijn snel uitgevoerd. Maar ook geavanceerde opties als maskers maken, schaduwen aanbrengen en klonen zijn mogelijk. De fotoprojecten zijn simpel maar leuk. Hiermee kunt u in drie stappen kalenders, allerlei soorten kaarten en fotoalbums maken. U kunt het project daarna nog verder bewerken in PhotoSuite. Handige is de optie om meerdere foto's tegelijk te verbeteren. U kunt kleuren aanpassen, foto's roteren of converteren of een aantal andere veelvoorkomende bewerkingen uitvoeren. Let wel op, want de bewerkingen zijn niet te herstellen, tenzij u de originele foto's opnieuw opent. Het maken van een slideshow is een fluitje van een cent. Na het toevoegen van de foto's kunt u uw eigen muziek selecteren of gebruikmaken van de vele muziekjes van SmartSound. Overgangen worden automatisch toegevoegd en de foto's worden geanimeerd door zoom- en pan-effecten.

Audio

Roxio Creator biedt veel mogelijkheden om uw audiobestanden op orde te krijgen, te converteren en te branden. Muziek van cd rippen kan naar de bekende bestandsformaten, maar ook direct naar een andere disk in het door u gekozen bestandsformaat. Lp's en cassettebandjes kunnen worden gedigitaliseerd en opgeschoond: ruis verminderen en krassen wegwerken. Daarna kunt u de gegevens van de muziek invoeren. De functie MusicID helpt daar voortreffelijk bij. Gewoon de titel van het nummer invoeren en de rest van de gegevens worden automatisch opgehaald van internet. Ten slotte kunt u de muziek branden, exporteren of verder bewerken in Roxio Sound Editor.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • handige Mediamanager

  • zeer complete suite

  • eenvoudig in gebruik

  • geen standaard ondersteuning voor blu-ray

  • te weinig voor gevorderde gebruiker

Voor niet ervaren computergebruikers is Roxio Creator een ideaal pakket om snel veel voorkomende video-, audio-, foto-, en brandklussen te klaren. Het gebruiksgemak spreekt aan en de Mediamanager biedt een goed overzicht van de gehele multimediacollectie. Ook kunt u snel bestanden delen met andere computers in uw netwerk. Ervaren gebruikers hebben hier ook allemaal baat bij, maar zullen voor de bewerking van hun multimediabestanden liever geavanceerdere pakketten gebruiken.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000