Radio? Via internet!
Internetradio zit aardig in de lift: meer dan een kwart van de radioluisteraars stemt wel eens af op deze radiobron. Ook zelf online radio maken wordt steeds makkelijker. Hieronder leest u er alles over. Het beluisteren van radio via internet, ook wel streaming radio geheten, is iets anders dan het afspelen van een mp3-bestand op uw harde schijf.
Internetradio zit aardig in de lift: meer dan een kwart van de radioluisteraars stemt wel eens af op deze radiobron. Ook zelf online radio maken wordt steeds makkelijker. Hieronder leest u er alles over. Het beluisteren van radio via internet, ook wel streaming radio geheten, is iets anders dan het afspelen van een mp3-bestand op uw harde schijf. Net als bij uw normale radio is het niet mogelijk om voor- of achteruit te spoelen. Wanneer u muziek via streaming gaat beluisteren dan ziet u in de meeste afspeelprogramma's heel even het woord buffering verschijnen. Dit betekent dat het programma eerst enkele seconden muziek binnenhaalt voordat het afspelen daadwerkelijk begint. Deze buffer van een paar seconden zorgt ervoor dat de muziek toch blijft spelen als de internetverbinding hapert; duurt de onderbreking langer, dan stopt het afspelen in zijn geheel.
Bandbreedte bepaalt beschikbaarheid
Als u uw internetverbinding zwaar belast doordat u bijvoorbeeld meerdere bestanden tegelijkertijd downloadt, kan het zijn dat de muziek met horten en stoten wordt afgespeeld. Simpelweg omdat het binnenhalen van data langzamer gaat dan het afspelen ervan.
De meeste internetradiostations zijn in staat een beperkt aantal luisteraars te bedienen. Dit heeft te maken met de beschikbare bandbreedte die nodig is om alle luisteraars te bedienen. Bij populaire zenders kan dit tot gevolg hebben dat uw mediaprogramma geen verbinding kan maken ('maximum number of connections reached') of dat het signaal met horten en stoten wordt doorgegeven.
Verschillende bitrates
Net als bij mp3-bestanden wordt streaming radio in verschillende bitrates aangeboden. Een lagere bitrate betekent dat de betreffende muziek ook met een langzamere verbinding nog prima is te beluisteren, maar heeft als nadeel dat de kwaliteit een stuk slechter is. Bij streaming wordt er niets bewaard op uw harde schijf. Een nummer of een uitzending nog een keer luisteren is er dus niet bij, tenzij u een trucje ('rippen') toepast of wanneer de aanbieder de uitzending (stream) op een later moment herhaalt.
Soorten uitzendingen
Naar internetradio luistert u op verschillende manieren. In de meeste gevallen doet u dit via een webpagina of een afspeelprogramma. De eerste methode heeft als voordeel dat u geen software hoeft te installeren. Als u bijvoorbeeld naar Nederland.fm surft luistert u direct in uw browser naar bijna alle bekende Nederlandse radiostations.
Winamp standaard op de pc
Het gebruik van een afspeelprogramma heeft als voordeel dat u kunt zoeken op bijvoorbeeld genre of artiest en dat u favorieten kunt aanmaken. Een voorbeeld hiervan is Windows Media Player dat standaard op uw pc is geïnstalleerd. Kies in dit programma voor Gids, Radio en u stemt al binnen een paar seconden af op een station. Een andere populair afspeelprogramma is Winamp. U vindt de internetradio van Winamp door in de Winamp library links te kiezen voor Online Services, Shoutcast Radio. Helaas voor ons, gebruikers, worden er net als bij video's en afbeeldingen verschillende streamingformaten gebruikt. Het is in sommige gevallen noodzakelijk om een extra afspeelprogramma te installeren voordat u een bepaalde stream kunt beluisteren.
Ook internetradio met Apple
Ook het bekende Apple iTunes Apple iTunes biedt de mogelijkheid om te luisteren naar webradio. Klik hiervoor links in Bibliotheek op Radio en kies eerst een genre en dan een station. Met dit programma kunt u ook direct Podcasts afspelen.
Een 'afspeler' die de laatste jaren aan populariteit heeft moeten inleveren is RealPlayer RealPlayer. Toch zijn er een aantal internetradiostations (zoals de BBC) die u alleen met dit afspeelprogramma kunt beluisteren.
Persoonlijke radio
Het handige van internetradio is dat het interactief is: u kunt gemakkelijk zoeken op naam, genre, of populariteit. Een aantal nieuwere radiostations op internet gaat nog een stap verder door u zelf een keuze te laten maken in de muziek die u wel of juist niet wilt horen. Vervolgens krijgt u een exclusieve stream aangeboden met uitsluitend muziek die u interessant vindt. We stellen een paar aanbieders aan u voor:
Last.fm
Dit is zonder meer één van de populairste internetradiostations van dit moment. Bij last.fm kunt u uw persoonlijk playlist via de webpagina beluisteren, met de zogeheten Last.fm player, of dankzij een handige plugin die met Winamp, iTunes of Windows Media Player overweg kan. Bij Last.fm worden uw voorkeuren opgeslagen en kunt u uw lijst met favoriete nummers delen met uw familie en kennissen.
Musicovery
Een dienst die zeer intuïtief werkt is Musicovery. Op hun homepage vindt u een online player waar u door middel van klikken en het plaatsen/-weghalen van vinken een periode, genre en soort muziek aangeeft. Vervolgens verschijnt een boomstructuur met relevante artiesten en songs en begint het afspelen. Door verder te klikken kunt u nieuwe muziek ontdekken en andere nummers beluisteren. Bij Musicovery kost het beluisteren in lage kwaliteit u niets en kunt u rechtstreeks een cd of nummer bestellen. Wilt u muziek in hoge kwaliteit beluisteren dan kost dit twee euro per maand.
Pandora
Ook bij Pandora is het mogelijk om uw eigen persoonlijke internetradiostation samen te stellen. Vanwege veranderde regelgeving over muziekrechten blokkeert het station op dit moment de toegang voor luisteraars van buiten de Verenigde Staten.
Het dilemma van de platenmaatschappij
Platenmaatschappijen hebben moeite met deze nieuwe interactieve diensten en vragen zich af waarom luisteraars überhaupt nog muziek zouden kopen als ze online precies kunnen luisteren naar wat ze mooi vinden. Voorstanders zeggen dat deze nieuwe vorm juist het kopen van muziek stimuleert doordat luisteraars op een gemakkelijke manier met nieuwe muziek in aanraking komen.
Eigen radiostation...
Zelf een radiostation beginnen? Hiervoor hoeft u niet langer een eigen studio in te richten en duizenden euro's aan apparatuur te spenderen. Er zijn diverse aanbieders van software waarmee u met behulp van uw pc en enige inspanning uw eigen station start. Eén zo’n gratis oplossingen is SHOUTcast Server die de uitzendingen voor u zal doorgeven.
Een uitzending verzorgt u met een speciale plug-in, SHOUTcast Source voor Winamp die op dezelfde site te vinden is. Hiermee kunt u de door u gemaakte Winamp-afspeellijst doorgeven aan uw server, die geeft het 'signaal' vervolgens door aan uw luisteraars. Deze luisteraars vinden uw station, als u althans uitzendt, terug in de lijst met andere radiostations. Zo gesteld klinkt het eenvoudig, maar let op: dit is zeker niet weggelegd voor beginners.
...Denk om de kosten!
Werden internetradiostations tot voor kort door de belangenorganisaties van de muziekindustrie met rust gelaten, tegenwoordig worden ze geacht zich aan de regelgeving te houden.
Dat houdt in dat wanneer u serieus overweegt te gaan uitzenden, u te maken krijgt met Buma Stemra die in Nederland de belangen van artiesten behartigt. Via een handige online licentiecalculator kunt u op hun site een indicatie krijgen van de kosten die gemoeid zijn bij het uitzenden van muziek.