ID.nl logo
PC geïnfecteerd met malware? Zo schoon je hem op!
© PXimport
Huis

PC geïnfecteerd met malware? Zo schoon je hem op!

Je werkt hard om je pc te beveiligen. Je houdt je antivirussoftware up-to-date, je vermijdt dubieuze websites, je opent geen verdachte e-mailbijlagen, je houdt Java, Flash en Adobe Reader up-to-date - of beter nog, je leert om zonder hen te leven. Desondanks is er een sluw Trojaans paard door de maz

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Lincoln Spector (@lincolnspector). Gebruikte termen kunnen in de Nederlandse versie van Windows anders worden weergegeven. De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Hieronder beschrijven we een methodische aanpak waarmee je het probleem op je geïnfecteerde pc kunt identificeren, en je leert hoe je moet scannen en wat je daarna moet doen om de pc tegen toekomstige infecties te beschermen. Aan de slag dus!

1. Verifieer de infectie

Is de pc in kwestie daadwerkelijk geïnfecteerd? De eerste stap in het herstellen van de gezondheid van het systeem, is te bepalen of je te maken hebt met een virus in plaats van een hardware- of softwareprobleem (of gebruikersfouten).

Als je pc ongewoon traag is, of uit zichzelf allerlei dingen lijkt te doen waar je niet om gevraagd hebt, dan mag je inderdaad achterdochtig zijn. Maar ga eerst even naar de Windows Task Manager (klik met de rechtermuisknop op de Windows-taakbalk en selecteer Task Manager in het pop-up menu). Open het tabblad Processes, en controleer op vreemde of onbekende applicaties die op de achtergrond draaien - vooral apps met onzinnige namen en geen herkenbare autoriteit in de omschrijving.

Dit is natuurlijk slechts een algemene leidraad; niets weerhoudt een stukje malware ervan om zich met een onschuldige omschrijving als een legitiem proces voor te doen. Dat gezegd, je zult ervan versteld staan hoe vaak malware zichzelf verraadt door middel van een rij vreemde karakters of symbolen waar de procesomschrijving hoort te staan.

2. Controleer op duidelijke tekenen van malware

Echt verraderlijke malware zal ervoor proberen te zorgen dat je het niet zomaar kunt verwijderen. Als je pc opeens geen hulpprogramma's meer wil laden om handmatig malware mee te verwijderen (zoals msconfig of regedit) moet je op je hoede zijn. Als je antivirusprogramma ineens weigert te laden moeten de alarmbellen gaan rinkelen.

Soms is een aanval opvallender. Als een programma dat je niet herkent ineens allerlei waarschuwingen laat zien en je vraagt om een uitvoerbaar bestand te draaien of je creditcardnummer in te voeren, dan is je pc zeer zeker besmet met vervelende malware. Geef nooit je creditcardnummer of andere persoonlijke gegevens aan een programma of website die je probeert te waarschuwen dat je pc op sterven na dood is. Meestal gaat het om een vals beveiligingsprogramma - malware die je bang probeert te maken zodat je je persoonlijke gegevens weggeeft.

3. Zoek online naar mogelijke oplossingen

Het enige voordeel van die enge pop-ups is dat ze je in de richting van een remedie kunnen wijzen. Zoek op internet naar zinnen die in de pop-up worden gebruikt - je zult waarschijnlijk andere mensen tegenkomen die met dezelfde infectie worstelen. Hun ervaringen kunnen je helpen om je vijand te identificeren of zelfs stapsgewijze instructies te vinden om de malware te verwijderen. Wees voorzichtig: Volg alleen adviezen van sites die gerenommeerd lijken, en vergeet niet om - nadat je instructies gevolgd hebt - een volledige virusscan te draaien.

4. Ga ervan uit dat je oude virusscanner is aangetast

Verspil geen tijd aan het scannen van je harde schijven met je reguliere antivirussoftware. Die was er immers niet in geslaagd om de malware te onderscheppen. Zelfs het beste antivirusprogramma kan soms een nieuw of bijzonder slim ontworpen virus over het hoofd zien. En als het er eenmaal doorheen is geglipt, is je antivirussoftware gecompromitteerd.

Je hebt een nieuwe malware scanner nodig - eentje die niet al op je computer geïnstalleerd staat. De software moet in staat zijn om de malware te detecteren en te verwijderen, en moet in een omgeving kunnen draaien waarin de malware niet eerst kan laden. Linux is de beste keuze, maar probeer voordat je die optie kiest in Windows Safe Mode op te starten om te zien of je de virusbesmetting daar kunt oplossen.

5. Bitdefender en HouseCall

Windows heeft een Safe Mode die een minimale versie van het besturingssysteem opstart met generieke drivers en niets anders. De meeste opstartapplicaties worden niet geladen en (hoogstwaarschijnlijk) ook de malware waarmee je pc geïnfecteerd is niet. Om naar de Safe Mode te gaan, start je computer op en druk op de F8-toets voordat Windows begint te laden.

Selecteer Safe Mode with Networking uit de lijst met opties. Het is belangrijk dat je with Networking kiest, omdat je internettoegang nodig hebt om je virusprobleem op te lossen.

In de Safe Mode, open Internet Explorer (het gebruik van andere browsers is in deze modus vaak problematisch) en draai een gerenommeerde online virusscanner zoals Bitdefender. Voor de beste resultaten raad ik de ESET Online Scanner aan, een web-gebaseerde virusdetector die altijd up-to-date is en vanaf een server op afstand draait. Je moet een browser add-on accepteren, maar de scanner zou deze moeten verwijderen zodra hij klaar is. Klik voordat je gaat scannen op Advanced settings en vink zoveel mogelijk extra controleniveaus, waaronder het scannen van archiefbestanden en browserdata, aan.

Trend Micro's HouseCall is ook prima. Het is geen web-applicatie, maar je kunt het op een andere computer downloaden en naar een flashdrive kopiëren. Op die manier heb je altijd een draagbare virusscanner bij je. Als je dan in de problemen raakt kun je de flashdrive in de geïnfecteerde pc pluggen en het programma vanaf de drive draaien (je hebt wel nog steeds een internetverbinding nodig om de virusdefinities te updaten). Draai HouseCall niet met de standaardinstellingen: Ga eerst naar Settings en selecteer Full system scan.

Welke scanner je ook gebruikt, doorloop dit onderdeel van het proces niet gehaast. Controleer de opties en selecteer de traagste, meest grondige scan. Zodra de scan begint kun je even wat anders gaan doen.

6. Vergeet niet: De tweede scan is scheepsrecht

Draai, wanneer die eerste scan voltooid is, voor de zekerheid nog een scan met een andere scanner. Het is eenvoudig, en je bent geruster als meerdere scanners zeggen dat je pc schoon is.

7. Linux is je laatste verdedigingslinie

Het opstarten in de Safe Mode blokkeert niet altijd de meest kwaadaardige software. Als je nadat je in de Safe Mode meerdere scans hebt gedraaid nog steeds problemen hebt, zal je Windows geheel moeten omzeilen en kun je beter niet vanaf de harde schijf opstarten. Daarvoor heb je een bootable CD of flashdrive nodig met een Linux-gebaseerde antivirustool erop.

Voor deze stap is geen kennis van Linux vereist, maar je hebt wel een internetverbinding nodig omdat dergelijke scanners online hun malware database updaten.

Eerst moet je een bootable virusscanner als .iso bestand downloaden. Daarmee kun je eenvoudig een bootable CD maken. In Windows 7 moet je op het bestand dubbelklikken en de instructies volgen. In Windows 8, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Burn disc image. In oudere versies van Windows heb je een programma van derden nodig, zoals ISO Recorder (gratis).

Door zijn Windows-achtige gebruikersinterface zal je je met de Kaspersky Rescue Disk thuis voelen. Maar wees voorzichtig met het instellen van de scan. De Kaspersky Rescue Disk updatet de definities niet automatisch. Om dit handmatig te doen, selecteer het tabblad Update Center en klik op Start update. Zodra de tool up-to-date is ga je terug naar het tabblad Objects Scan. Klik daar op Settings en kies het hoogste beveiligingsniveau. Zorg dat alle harde schijven zijn aangevinkt voordat je begint te scannen en wegloopt.

Als je de Kaspersky Rescue Disk vanaf een flashdrive wilt opstarten zal je de Utility to record Kaspersky Rescue Disk 10 to USB devices moeten downloaden. Sla het op in dezelfde map als het .iso bestand, draai de tool, en volg de wizard.

De F-Secure Rescue CD is niet zo gebruiksvriendelijk als het programma van Kaspersky. Je kunt er zelfs door naar DOS gaan snakken. Maar het werkt. Je kunt het volgende (onnodig alarmerende) waarschuwingsbericht ontvangen: If a Windows system file is infected, the computer may not restart. Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat zijn of haar Windows systeem na een F-Secure scan niet meer wilde opstarten, en ik vermoed dan ook dat dit een zeer zeldzaam verschijnsel is. Als er inderdaad een Windows systeembestand is aangetast vermoed ik ook dat F-Secure het niet kan opschonen zonder het te vernietigen - dus herinstallatie zou dan toch je enige optie zijn.

F-Secure heeft een uitgeklede, onaantrekkelijke tekst-gebaseerde gebruikersinterface. Maar in tegenstelling tot Kaspersky updatet het programma de virusdefinities zelf (als het een internetverbinding kan vinden), en het begint zonder gedoe een volledige, grondige scan.

F-Secure biedt geen speciale USB-tool. Als je het op een flashdrive wilt zetten moet je de Universal USB Installer downloaden en installeren. Onder Stap 1 zal je bijna onderaan een hele lange lijst F-Secure Rescue CD tegenkomen.

8. Bescherm je opgeschoonde pc

Probeer wanneer je denkt dat je pc echt schoon is Windows op te starten. Deïnstalleer vervolgens je oude antivirus programma - het is aangetast.

Je wilt natuurlijk niet onbeschermd blijven. Installeer het programma opnieuw en update het naar de meest recente versie, of (als je het vertrouwen erin kwijt bent) installeer een concurrent.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇