ID.nl logo
Online uw familie vinden
© CIDimport
Huis

Online uw familie vinden

Wie meer wil dan stambomen alleen en geïnteresseerd is in familiegeschiedenis kan op internet een schat aan historische informatie achterhalen. Zo komt u bij een echt archiefbezoek beslagen ten ijs en spaart u veel research- én reistijd uit. Maar: waar op internet moet u kijken?

Wie meer wil dan stambomen alleen en geïnteresseerd is in familiegeschiedenis kan op internet een schat aan historische informatie achterhalen. Zo komt u bij een echt archiefbezoek beslagen ten ijs en spaart u veel research- én reistijd uit. Maar: waar op internet moet u kijken? Na het lezen van onderstaand artikel heeft u genoeg aanknopingspunten op te beginnen!Wat zijn nu de online startplaatsen om met uw stamboomzoektocht te beginnen? Allereerst is er de Nederlandse Familienamen Databank. Typ uw naam in en u krijgt (literatuur)informatie over de herkomst van de naam. Ook ziet u waar mensen met deze naam woonden bij de volkstelling van 1947. In het verlengde hiervan is er Familienaam.nl, dat de geografische spreiding van uw familienaam in 1993 weergeeft. Hier kunt u ook lezen waarom, waar en wanneer onze familienamen zijn ontstaan. Het blijkt allemaal te zijn begonnen bij onze voorouders, de Germaanse volksstam de Franken, die een éénnaamsysteem hanteerden. Langzamerhand is dit vervangen door een tweenamensysteem, onder ander door de wens van de adel zich te onderscheiden van het volk. De invoering van erfelijke geslachtsnamen verliep van de hogere naar de lagere klassen van de bevolking, van stad naar platteland, van zuid naar noord. Onze familienamen zijn officieel vastgelegd in de Franse tijd: in Nederland gebeurde dat in 1811.

(Familie)zoekportalen

Om uit te zoeken welk archief over gegevens beschikt die uw stamboom aangaan, kunt u eerst GeneaKnowHow bezoeken. Kies de provincie en klik op internet. Vaak komt u uit bij Genlias, die gegevens weergeeft uit registers van de burgerlijke stand na 1780. Het bevat bijna meer dan 9,5 miljoen aktes! Ook kunt u in genealogische databases van meerdere archiefinstellingen tegelijk zoeken. Houd de Ctrl-toets ingedrukt om meerdere archieven te selecteren. Op Archieven.nl zijn inventarissen van meer dan veertig archiefdiensten te vinden.
Het van oorsprong Franse GeneaNet is een wereldwijde gegevensbank (met bijna 150 miljoen gegevens) die genealogen zelf aanvullen met het resultaat van hun onderzoek. Hier loopt u dus grote kans op een 'hit' als u op uw familienaam zoekt. Klik vooral even rechtsboven op de link U begint pas met GeneaNet? voor een introductie van de mogelijkheden op de site. Via de tabbladen kunt u uitgebreid zoeken op genealogische gegevens, maar ook documenten raadplegen zoals huwelijksakten of snuffelen in de portrettenverzameling. Voor sommige diensten moet u zich eerst even registreren. Dan kunt u meteen aangeven of u e-mail wilt ontvangen zodra nieuwe gegevens over uw achternaam in de GeneaNetdatabank worden toegevoegd. Handig!
De site met de meeste genealogiegegegens ter wereld is Familysearch.org, van de mormonen. Het is een van de taken van de mormonen om de vooroudergeschiedenis in kaart te brengen, vandaar dat deze site zo uitgebreid is. Cyndi's list is een startpagina met heel veel links naar genealogiesites in het buitenland.

Stamboom online plaatsen

GeneaNet is ook de plaats om uw stamboom gratis op internet te publiceren. Het maakt daarbij niet uit of u voor het bijeenbrengen van de stamboomgegevens een genealogisch programma hebt gebruikt of niet. Via de module stamboom online kunt u alle informatie hierover lezen.
Registratie is hierbij verplicht. Vindt u het toch te veel werk of komt u er niet uit om uw stamboom online te krijgen, dan kunt u nog uw toevlucht nemen tot het kleinere Genealogieonline.nl met een 800-tal stambomen. Hier biedt Bob Coret u gratis de helpende hand. Het enige wat u hoeft te doen is uw gegevens e-mailen naar publiceren@genealogieonline.nl. Uw gegevens worden dan in een html-document gevat en geplaatst op internet, uiteraard onder bronvermelding.
Een moderne variant om uw stamboom online te plaatsen is Zooof. In een besloten omgeving kunt u samen met uw familieleden de familiegeschiedenis in kaart brengen, een biografie schrijven, de geboorte van een kind delen en een familiekalender bijhouden.

Extra hulp

In het Centraal Bureau voor Genealogie kunt u alvast in de catalogus zoeken of er gegevens met uw familienaam aanwezig zijn in de collectie. Via de links onderzoek, online onderzoek, vindt u veel algemene informatie over stamboomonderzoek, zoals de volgorde van werken en het vastleggen van gegevens.
De Nederlandse Genealogische Vereniging is een landelijke vereniging met circa 10.000 vrijwilligers die elkaar helpen met stamboomonderzoek. Onder het kopje Starters worden allerlei genealogische vaktermen zoals 'parenteel' en 'kwartierstaat' uitgelegd.

Maar: veldonderzoek blijft nodig!

U moet niet denken dat u uw hele stamboom kunt samenstellen vanuit uw luie stoel. De NGV kan het niet vaak genoeg benadrukken: alles wat u vindt op internet kan fouten bevatten, dus het is altijd raadzaam om de gevonden gegevens in het archief te controleren. Internet kun je wel heel goed gebruiken als startpunt voor je eigen onderzoek.

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.