Online uw familie vinden

© CIDimport

Online uw familie vinden

Geplaatst: 21 mei 2007 - 09:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:41

Redactie ID.nl

Wie meer wil dan stambomen alleen en geïnteresseerd is in familiegeschiedenis kan op internet een schat aan historische informatie achterhalen. Zo komt u bij een echt archiefbezoek beslagen ten ijs en spaart u veel research- én reistijd uit. Maar: waar op internet moet u kijken?

Wie meer wil dan stambomen alleen en geïnteresseerd is in familiegeschiedenis kan op internet een schat aan historische informatie achterhalen. Zo komt u bij een echt archiefbezoek beslagen ten ijs en spaart u veel research- én reistijd uit. Maar: waar op internet moet u kijken? Na het lezen van onderstaand artikel heeft u genoeg aanknopingspunten op te beginnen!Wat zijn nu de online startplaatsen om met uw stamboomzoektocht te beginnen? Allereerst is er de Nederlandse Familienamen Databank. Typ uw naam in en u krijgt (literatuur)informatie over de herkomst van de naam. Ook ziet u waar mensen met deze naam woonden bij de volkstelling van 1947. In het verlengde hiervan is er Familienaam.nl, dat de geografische spreiding van uw familienaam in 1993 weergeeft. Hier kunt u ook lezen waarom, waar en wanneer onze familienamen zijn ontstaan. Het blijkt allemaal te zijn begonnen bij onze voorouders, de Germaanse volksstam de Franken, die een éénnaamsysteem hanteerden. Langzamerhand is dit vervangen door een tweenamensysteem, onder ander door de wens van de adel zich te onderscheiden van het volk. De invoering van erfelijke geslachtsnamen verliep van de hogere naar de lagere klassen van de bevolking, van stad naar platteland, van zuid naar noord. Onze familienamen zijn officieel vastgelegd in de Franse tijd: in Nederland gebeurde dat in 1811.

(Familie)zoekportalen

Om uit te zoeken welk archief over gegevens beschikt die uw stamboom aangaan, kunt u eerst GeneaKnowHow bezoeken. Kies de provincie en klik op internet. Vaak komt u uit bij Genlias, die gegevens weergeeft uit registers van de burgerlijke stand na 1780. Het bevat bijna meer dan 9,5 miljoen aktes! Ook kunt u in genealogische databases van meerdere archiefinstellingen tegelijk zoeken. Houd de Ctrl-toets ingedrukt om meerdere archieven te selecteren. Op Archieven.nl zijn inventarissen van meer dan veertig archiefdiensten te vinden.
Het van oorsprong Franse GeneaNet is een wereldwijde gegevensbank (met bijna 150 miljoen gegevens) die genealogen zelf aanvullen met het resultaat van hun onderzoek. Hier loopt u dus grote kans op een 'hit' als u op uw familienaam zoekt. Klik vooral even rechtsboven op de link U begint pas met GeneaNet? voor een introductie van de mogelijkheden op de site. Via de tabbladen kunt u uitgebreid zoeken op genealogische gegevens, maar ook documenten raadplegen zoals huwelijksakten of snuffelen in de portrettenverzameling. Voor sommige diensten moet u zich eerst even registreren. Dan kunt u meteen aangeven of u e-mail wilt ontvangen zodra nieuwe gegevens over uw achternaam in de GeneaNetdatabank worden toegevoegd. Handig!
De site met de meeste genealogiegegegens ter wereld is Familysearch.org, van de mormonen. Het is een van de taken van de mormonen om de vooroudergeschiedenis in kaart te brengen, vandaar dat deze site zo uitgebreid is. Cyndi's list is een startpagina met heel veel links naar genealogiesites in het buitenland.

Stamboom online plaatsen

GeneaNet is ook de plaats om uw stamboom gratis op internet te publiceren. Het maakt daarbij niet uit of u voor het bijeenbrengen van de stamboomgegevens een genealogisch programma hebt gebruikt of niet. Via de module stamboom online kunt u alle informatie hierover lezen.
Registratie is hierbij verplicht. Vindt u het toch te veel werk of komt u er niet uit om uw stamboom online te krijgen, dan kunt u nog uw toevlucht nemen tot het kleinere Genealogieonline.nl met een 800-tal stambomen. Hier biedt Bob Coret u gratis de helpende hand. Het enige wat u hoeft te doen is uw gegevens e-mailen naar publiceren@genealogieonline.nl. Uw gegevens worden dan in een html-document gevat en geplaatst op internet, uiteraard onder bronvermelding.
Een moderne variant om uw stamboom online te plaatsen is Zooof. In een besloten omgeving kunt u samen met uw familieleden de familiegeschiedenis in kaart brengen, een biografie schrijven, de geboorte van een kind delen en een familiekalender bijhouden.

Extra hulp

In het Centraal Bureau voor Genealogie kunt u alvast in de catalogus zoeken of er gegevens met uw familienaam aanwezig zijn in de collectie. Via de links onderzoek, online onderzoek, vindt u veel algemene informatie over stamboomonderzoek, zoals de volgorde van werken en het vastleggen van gegevens.
De Nederlandse Genealogische Vereniging is een landelijke vereniging met circa 10.000 vrijwilligers die elkaar helpen met stamboomonderzoek. Onder het kopje Starters worden allerlei genealogische vaktermen zoals 'parenteel' en 'kwartierstaat' uitgelegd.

Maar: veldonderzoek blijft nodig!

U moet niet denken dat u uw hele stamboom kunt samenstellen vanuit uw luie stoel. De NGV kan het niet vaak genoeg benadrukken: alles wat u vindt op internet kan fouten bevatten, dus het is altijd raadzaam om de gevonden gegevens in het archief te controleren. Internet kun je wel heel goed gebruiken als startpunt voor je eigen onderzoek.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten