ID.nl logo
Nieuwe usenetlocaties
© PXimport
Huis

Nieuwe usenetlocaties

Met behulp van een rechterlijke uitspraak en juridische dreigementen is Stichting Brein erin geslaagd om FTD en ongeveer vijftien andere nieuwsgroepenfora offline te krijgen. Gelukkig betekent dat niet dat downloaden via usenet onmogelijk is geworden. Er zijn namelijk nog genoeg andere manieren om leuke films en muziekbestanden op te sporen!

Sluiting FTD

In Tips & Trucs is de laatste jaren veel aandacht aan FTD besteed. Dit forum was een zeer waardevolle ontmoetingsplaats voor gebruikers van usenet. Leden gaven er aan elkaar door in welke nieuwsgroep en onder welke bestandsnaam films, muziek, spelletjes en software waren te vinden. Stichting Brein spande een rechtszaak aan, omdat men vond dat FTD bijdroeg aan het openbaar maken van auteursrechtelijk beschermde werken. Hoewel het forum geen directe verwijzingen naar de downloads bevatte, kreeg de piraterijwaakhond gelijk. De rechter bepaalde dat FTD zijn leden stimuleerde om auteursrechtelijk beschermd materiaal te uploaden. Onder meer het 'kudos'-beloningssysteem zou gebruikers daartoe aansporen. Hoewel er voor het downloaden van beschermde werken in Nederland geen verbod bestaat (commerciële software en videospelletjes uitgezonderd), is het faciliteren van ongeautoriseerde uploads niet toegestaan. Op 1 maart 2011 sloot FTD voorgoed zijn deuren. Stichting Brein stuurde kort na de uitspraak dreigbrieven naar andere nieuwsgroepenfora. Omdat de beheerders geen zin hadden in een langdurige rechtszaak en hoge proceskosten, gooiden zij de handdoek in de ring. Onder andere FTN, Ftaclub, Dutch Binaries Program en TwilightNZB bestaan sindsdien niet meer.

©PXimport

Op www.ftd.nu vindt u alleen nog een gedenkpagina.

1. Nieuwsgroepen

Doordat Stichting Brein de afgelopen maanden flink heeft huisgehouden, zijn er veel minder bronnen over waarmee u interessante bestanden op usenet kunt ontdekken. Overigens zal het de organisatie waarschijnlijk nooit lukken om downloaden via nieuwsgroepen tegen te gaan. Het systeem wordt wereldwijd gebruikt en is zelfs al ouder dan internet. Via talloze (buitenlandse) nieuwsgroepen wordt data continu gesynchroniseerd, waardoor van iedere film en ieder muziekalbum talloze kopieën bestaan. Het is voor Stichting Brein simpelweg onmogelijk om de boel plat te leggen. Nieuwsgroepen hebben van oorsprong eigenlijk helemaal geen downloadtaak. Ze zijn bedoeld om middels tekstberichten informatie uit te wisselen over specifieke onderwerpen. U kunt usenet min of meer zien als een enorm forum. Door een film te versnipperen in een gigantische hoeveelheid tekstbestandjes (articles) en die vervolgens op een nieuwsserver te bewaren, is het mogelijk om media te delen. Uw nieuwslezer plakt alle data vervolgens weer aan elkaar, zodat u de film of het muziekbestand zonder problemen afspeelt.

2. Headers ophalen

Een traditionele methode om films en muziek op usenet te ontdekken, is door de 'headers' van een nieuwsgroep handmatig op te halen. Een header bestaat uit een aantal tekstregels met onder meer de titel, postdatum en auteur. Aan een header is altijd een 'body' gekoppeld. Hierin staat inhoudelijke informatie over een mediabestand. U zoekt alle deeltjes van bijvoorbeeld een film bij elkaar en haalt ze vervolgens één voor één binnen. Een geschikte nieuwslezer voegt deze stukjes samen tot een enkel rar-bestand. Een film bestaat meestal uit meerdere rar-bestanden met een omvang van pakweg 50 MB. Uw nieuwslezer pakt deze bestanden uit en zet ze om naar een afspeelbaar mediaformaat. Het gratis downloadprogramma GrabIt is bijvoorbeeld prima geschikt om headers op te halen. Om ermee aan de slag te gaan, bezoekt u de website Shemes. Gebruik hier de groene knop FREE DOWNLOAD! om het installatiebestand op uw computer te zetten. Voer het exe-bestand uit en doorloop de wizard. Laat tijdens de installatie een vinkje staan voor Associate GrabIt with NZB files. Deze instelling komt op een later moment in dit artikel goed van pas. Start vervolgens het programma op.

©PXimport

Met GrabIt kunt u handmatig headers ophalen.

3. GrabIt instellen

GrabIt opent met een configuratiewizard waarin u het hostadres, de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw nieuwsserver moet invullen. Weet u niet wat een nieuwsserver is? Lees dan eerst het kader dat u elders in dit artikel vindt. Typ onder News (NNTP) server het hostadres, zet een vinkje voor News (NNTP) server requires a username and password en klik op Next. Vul de inloggegevens in die u van de nieuwsserver- of internetprovider hebt gekregen. Bevestig met Next en laat het vinkje staan voor Retrieve grouplist from server when I click 'Finish'. Sluit de configuratiewizard af door op Finish te klikken. Er wordt nu een lijst opgehaald waar alle beschikbare nieuwsgroepen in staan. Klik op OK om het overzicht weer te geven. Voordat u er iets mee gaat doen, is het verstandig om eerst enkele instellingen door te nemen. Klik met de rechtermuisknop op Default server en kies Server properties. U ziet nu de gegevens van de nieuwsserver staan. Wellicht ondersteunt uw aanbieder SSL-versleuteling. In dat geval zet u een vinkje voor Encrypted server connection (SSL). Het is hierdoor moeilijker voor derde partijen om te zien welke bestanden u van usenet downloadt. Kijk ook even of achter Port het juiste poortnummer staat vermeld. Geef onder Maximum allowed connections aan hoeveel gelijktijdige verbindingen met de nieuwsserver maximaal zijn toegestaan en sluit het dialoogvenster via OK. Ten slotte is het slim om uw eigen mappen te kiezen voor de downloads. Ga naar Edit / Preferences / Folders. Selecteer vervolgens op welke locatie u de downloads (tijdelijk) wilt bewaren en bevestig met OK.

©PXimport

Het is belangrijk om een goede nieuwsserver te hebben, zodat u complete bestanden binnen kunt halen.

Nieuwsservers

Om gebruik te maken van usenet is het een vereiste dat u toegang hebt tot een nieuwsserver. Voor een bescheiden maandbedrag kunt u een (prepaid-)abonnement afsluiten bij een betaalde aanbieder (payserver) zoals Hitnews, NewsXS of LightningUsenet. Het voordeel van een betaalde server is dat hij een lange downloadretentie biedt, zodat u ook films binnenhaalt die al honderden dagen oud zijn. De 'retentie' staat voor de lengte van de periode dat de bestanden op de nieuwsserver worden bewaard. Gratis nieuwsservers van internetproviders hebben vaak een downloadretentie van hooguit een maand. Daarnaast is de kans op incomplete bestanden groter als u een gratis server gebruikt. Sommige payservers kunnen gedurende een bepaalde periode gratis worden uitgeprobeerd. Zo kunt u bij Hitnews vrijblijvend een proefabonnement van drie dagen nemen. Wilt u een 'echt' abonnement afsluiten? Let dan goed op de specificaties. In veel gevallen wordt er een data- en snelheidslimiet gehanteerd.

4. Een nieuwsgroep bekijken

Op het tabblad All groups (Default server) ziet u duizenden groepen staan. De meeste hiervan zijn echter niet interessant. Kijk vooral naar de groepen met de toevoeging 'alt.binaries'. Gebruik daarbij eventueel het zoekveld, dat u bovenaan vindt. Bekende vindplaatsen zijn bijvoorbeeld alt.binaries.dvd en alt.binaries.boneless. Selecteer een groep waarvan u de inhoud wilt bekijken en klik op Subscribe. U ziet nu dat aan de linkerkant de groepsnaam verschijnt. Klik erop en kies in de knoppenbalk voor Update group om alle headers op te halen. Onder het tabblad Batch ziet u de voortgang van het downloadproces. Als het proces is voltooid, klikt u op het tabblad Articles. Hebt u een film gevonden die u wilt downloaden? In de meeste gevallen moet u alle rar-bestanden bij elkaar zoeken. Het is ook handig als u er par-bestanden bij vindt. Daarmee herstelt u zo nodig data die zijn beschadigd. Gebruik de knop Find, typ een zoekterm in en klik vervolgens op OK. Op deze manier vindt u gemakkelijk alle delen van een film. Selecteer de juiste bestanden en klik op Grab selected. Onder het tabblad Batch bekijkt u de voortgang van het downloadproces. GrabIt voegt alle deeltjes samen tot een mediabestand dat u kunt afspelen op uw computer of desgewenst kunt opslaan op een schijfje.

©PXimport

Binnen een nieuwsgroep kunt u naar leuke bestanden zoeken.

Waarschuwing

Films en muziek die auteursrechtelijk zijn beschermd, mag u volgens de huidige wetgeving alleen voor eigen gebruik downloaden. Het maakt daarbij niet uit of het materiaal al dan niet uit een illegale bron is verkregen. Het is wel verboden om commerciële software en videogames van usenet te plukken, ook al zijn dergelijke bestanden er ruimschoots beschikbaar. Daarnaast overtreedt u hoe dan ook de wet als u beschermde werken uploadt naar usenet.

5. Nzb-zoekmachine

Hoewel het leuk is om eens rond te snuffelen in een nieuwsgroep, werkt het handmatig ophalen van headers niet al te snel. Het duurt immers een tijdje voordat alle headers zijn gedownload en bovendien bestudeert u zo slechts de inhoud van één groep tegelijk. Daarnaast worden alleen recente headers opgehaald en niet die van een aantal dagen geleden. Het is daarom veel handiger om een zoekmachine te gebruiken en een nzb-bestand aan te maken. Dit is een index-bestandje met verwijzingen naar alle delen van een film of muziekalbum. Dankzij zo'n bestandje weet GrabIt precies welke data het uit de nieuwsgroepen moet downloaden. Surf naar NZBIndex en typ hier de titel van bijvoorbeeld een film. Geef achter Maximum leeftijd aan hoe oud de post mag zijn. Stem deze waarde af op de downloadretentie van uw nieuwsserver. Bepaal verder hoeveel resultaten er op de pagina mogen worden weergegeven en klik op Zoeken. Accepteer de voorwaarden via I agree en bekijk de resultaten. Een andere bekende zoekmachine vindt u op Binsearch.info.

©PXimport

Zorg ervoor dat u relevante resultaten krijgt voorgeschoteld, door de maximum leeftijd af te stemmen op de downloadretentie van uw nieuwsserver.

6. NFO-bestanden

Als u een interessante post bent tegengekomen, is het verstandig om er zoveel mogelijk eigenschappen van te achterhalen. Vaak wordt er al allerlei informatie in de titel vermeld. Verder ziet u de omvang en de leeftijd van een project, met daarnaast een melding over het aantal rar- en par-bestanden dat het geheel beslaat. Soms is er een NFO-bestand beschikbaar. Hierin bevinden zich verschillende gegevens, zoals de bron, resolutie, audiosporen, speelduur en ondertiteling. Klik op de link Toon NFO, zodat de informatie wordt getoond in een pop-upscherm. Dankzij deze gegevens is de kans op een tegenvallende download kleiner. U weet immers precies met welke kwaliteit u te maken hebt. Als u iets wilt downloaden, zet u een vinkje voor de juiste post. Klik vervolgens op de knop Maak NZB en bewaar het bestand ergens op uw harde schijf. Als u in tip 2 nzb-bestanden met GrabIt hebt geassocieerd, hoeft u alleen maar te dubbelklikken. Het programma haalt vervolgens alle delen van bijvoorbeeld een film binnen. U kunt ook handmatig een nzb-bestand importeren binnen GrabIt, via de functie NZB Import.

©PXimport

NFO-bestanden vormen een goed hulpmiddel als u meer over een film wilt weten.

7. NZBMatrix

Het aantal nieuwsgroepenfora is door de acties van Stichting Brein fors teruggelopen. Toch kunt u er nog steeds een aantal vinden, zeker als u een kijkje neemt over de grens. Een bekende Engelstalige website met een breed aanbod is NZBMatrix. Klik op Register New Account en vul alle verplichte velden van het formulier in. Neem de voorwaarden door, klik onderaan op Yes om ze te accepteren en bevestig met Sign Up. Als u nu op de activeringslink klikt die naar uw e-mailadres is gestuurd, kunt u op de site inloggen met behulp van uw gebruikersnaam en wachtwoord. Gebruik de rubrieken bovenaan om door het aanbod te bladeren of doe een beroep op de zoekfunctie. Als u de eigenschappen van een post wilt bekijken, kunt u op de titel klikken. Verder ziet u de knop Download NZB, maar deze functie is alleen beschikbaar voor leden met een betaald account. Wel is het mogelijk om een zip-bestand te downloaden waar een nzb-bestand in is opgenomen. Verder staat achter Subject de bestandsnaam. Als u een deel daarvan naar een nzb-zoekmachine kopieert, creëert u gemakkelijk zelf een nzb-bestand van een film of muziekalbum. Met een gratis account mag u alleen posts bekijken die niet ouder zijn dan twintig dagen. Als u eenmalig zeven pond (een kleine acht euro) overmaakt, krijgt u toegang tot de volledige database.

©PXimport

Op NZBMatrix is genoeg materiaal te ontdekken.

8. NoProbs

Nederlandse nieuwsgroepenfora zijn tegenwoordig schaars. De website NoProbs is vooralsnog niet bezweken onder de druk van Stichting Brein. Klik op Registreer en ga akkoord met de regels. Klik nogmaals op Registreer en vul nu alle velden van het formulier in. Bevestig middels Registratie voltooien en klik op de activeringslink die naar uw mailbox is verzonden. Log nu in en gebruik de rubrieken, zoals 'DVD Series', 'DVD Kids' en 'Volledige CD' om interessante posts te vinden. Scroll wel even naar beneden om de rubrieken te tonen. Overigens kunt u ook de zoekfunctie gebruiken om posts te vinden. Als u de eigenschappen van een film bekijkt, zult u merken dat de bestandsnaam is verborgen. Gebruik de blauwe knop Thanks om de gegevens zichtbaar te maken. Als alternatief kunt u ook reageren op het betreffende forumbericht. Ten slotte kopieert u de bestandsnaam naar een nzb-zoekmachine.

©PXimport

Op het forum van Noprobs wordt de naam van een bestand pas zichtbaar nadat u op Thanks hebt geklikt.

9. Online FTD-varianten

Zoals u weet, is FTD inmiddels offline gehaald. Er zijn echter drie online alternatieven opgestaan die erg op de dienst lijken. Surf bijvoorbeeld maar eens naar de webpagina Spot-Planet. U ziet aan de linkerkant de van FTD herkenbare rubrieken staan, en verder is er ook een zoekfunctie aanwezig. De webdienst gebruikt dezelfde database als Spotnet, een programma dat verderop in dit artikel wordt behandeld. U bekijkt de details van iedere post op de manier zoals u dat ook in FTD gewend was. Er is echter een belangrijk verschil: bij nl-noob ziet u een nzb-knop waarmee u rechtstreeks alle delen van een film naar een nieuwslezer kunt importeren. Een soortgelijke website is FTDWorld. Ook hier is een nzb-knop beschikbaar. De derde FTD-look-a-like bekijkt u via NZBSpots. Dit is de enige van de drie diensten waarvoor u een account aan moet maken. U kunt op deze site desgewenst berichtjes onder spots achterlaten. Daarnaast voegen gebruikers zelf spots van films en muziekalbums aan de database toe.

©PXimport

Mist u FTD al? Breng dan eens een bezoekje aan Noob-nl.

Spotnet

10. De ideale vervanger

De beste vervanger voor FTD is Spotnet. Het programma werkt zelfs nog eenvoudiger, omdat u geen aparte nieuwslezer meer nodig hebt. In de software wordt het zoeken naar leuke bestanden gecombineerd met een downloadfunctie, gewoon binnen één gebruikersinterface. Inmiddels kent Spotnet een trouwe gebruikersgroep, waardoor het aanbod enorm is. Een bijzondere eigenschap van Spotnet is dat de database in de headers van een nieuwsgroep wordt opgeslagen. Talloze nieuwsservers synchroniseren deze database, waardoor het voor Stichting Brein praktisch onmogelijk is om Spotnet te stoppen. De enige manier waarop de waakhond dat zou kunnen doen, is door alle nieuwsgroepen plat te leggen, maar dat is niet realistisch. Bovendien wordt het programma via verschillende kanalen verspreid en is er niemand die juridisch kan worden vervolgd door Stichting Brein. Erg prettig aan Spotnet is dat er regelmatig updates van verschijnen die nieuwe functies toevoegen. De ontwikkelaar van het programma is dus erg actief om zijn freeware beter te maken. Om aan de slag te gaan met Spotnet gaat u naar Spot-Net en downloadt u aan de rechterkant de meest recente versie. Start het exe-bestand, klik op Uitvoeren en daarna op Volgende en Voltooien. Een vereiste voor het gebruik van Spotnet is dat Microsoft .NET Framework 4 op uw systeem staat. Is dat niet het geval? Tijdens de installatie verschijnt er een melding, waarna u de mogelijkheid krijgt om dit pakket alsnog binnen te halen.

11. Headerretentie

Spotnet moet toegang tot een nieuwsserver krijgen om de database op te halen en om mediabestanden te downloaden. Naast de downloadretentie is de headerretentie van een nieuwsserver van belang. Als deze hoog is, beschikt u direct over een uitgebreide datatabase, omdat u niet alleen de meest recente headers binnenhaalt. De meeste providers gebruiken een korte headerretentie en daarbij duurt het een tijdje voordat u een behoorlijke database hebt opgebouwd. Het is daarom goed om, nog voordat u een abonnement afsluit, te informeren naar de headerretentie. Dat moet u op een actieve manier doen, want deze informatie staat doorgaans niet op de website van een aanbieder. Een betaalbare payserver met een lange headerretentie van ruim een jaar is LightningUsenet. Als u al vastzit aan een nieuwsserverabonnement met een korte headerretentie, leest u in tip 19 hoe u een externe database kunt importeren.

©PXimport

LightningUsenet biedt voor € 2,50 dertig dagen toegang. Bovendien bent u verzekerd van een enorme database.

12. Instellingen

Start Spotnet op via Start / Alle programma's / Spotnet. Selecteer bij het onderdeel Provider de aanbieder van uw nieuwsserver. Als die er niet tussenstaat, kiest u voor de optie Anders. Afhankelijk van uw keuze zijn het hostadres, poortnummer en aantal verbindingen al ingevuld. U kunt ze naar eigen inzicht aanpassen. Zo loopt een SSL-verbinding meestal via een andere poort dan 119, zodat u dit nummer moet veranderen in 563 of 443. Typ verder uw inloggegevens in en klik op Verbinden. Het programma haalt vervolgens de database met spots en de bijbehorende gebruikersreacties op. Dit proces duurt hooguit enkele minuten. U hoeft nu alleen nog de downloadmap te veranderen, want standaard bewaart Spotnet de bestanden op de C-schijf. Omdat de bestanden van uw besturingssysteem normaliter ook op deze partitie zijn opgeslagen, is dat niet ideaal. Zodra u het besturingssysteem opnieuw installeert, bent u immers ook uw downloads kwijt. Selecteer daarom bij voorkeur een andere partitie of een extern opslagmedium. Ga naar Bewerken / Downloadmap en kies in de mappenstructuur de gewenste bestandslocatie. Bevestig tot slot met OK.

©PXimport

De gegevens van uw nieuwsserver moet u als eerste invullen in Spotnet.

13. Films en muziek zoeken

Nu de database op uw harde schijf is opgeslagen, kunt u in het aanbod rondsnuffelen. U haalt steeds de meest recente spots binnen door rechtsboven op de knop Bijwerken te klikken. Als u het programma opstart, wordt de database automatisch ververst. Nieuwe spots herkent u aan de vetgedrukte letters. U gebruikt de filters aan de linkerkant om het overzicht op onderwerp te sorteren. U wijzigt de volgorde ervan door er met de rechtermuisknop op te klikken en vervolgens in het contextmenu voor Omhoog of Omlaag te kiezen. Daarnaast gebruikt u de zoekfunctie, waarbij het ook mogelijk is om uitsluitend binnen een filter te zoeken. In dat geval zet u een vinkje voor het betreffende filter, onder het tekstveld. U kunt ook mediabestanden vinden op basis van afzender of tags. Tags zijn trefwoorden die posters aan hun spots hebben gekoppeld. Als u een zoekterm typt, verschijnen er automatisch suggesties in beeld zodat u meestal niet het hele woord hoeft te typen. Wellicht kent u dit systeem al van zoekmachine Google. Klik op de kolomnaam om aan te geven hoe u het overzicht wilt sorteren, bijvoorbeeld op datum of op alfabetische volgorde. U kunt zelf bepalen welke gegevens in de kolommen worden weergegeven, zoals de leeftijd, datum, omvang of tags. Ga hiervoor naar Beeld / Kolommen en selecteer de onderdelen die in het overzicht moeten worden getoond.

©PXimport

Gebruik de zoekfunctie of de filters om leuke mediabestanden te vinden.

14. Downloaden

Downloaden via Spotnet is een fluitje van een cent. Zoals u in tip 10 kon lezen, hebt u voor deze taak immers geen aparte nieuwslezer meer nodig. Dubbelklik op een titel en bekijk de eigenschappen van de spot. Als u gewend bent om met FTD te werken, zult u dit allemaal moeiteloos herkennen. Kijk vooral naar de resolutie, de bron, het formaat, de ondertiteling en de taal. Bij een film haalt u de beste kwaliteit binnen door een 'retailbron' te downloaden. Verder kunt u van de meeste films een samenvatting lezen. Onderaan bekijkt u de reacties op de betreffende spot. Wanneer een spot tegenvalt of ongewenste inhoud bevat, is de kans groot dat u door medegebruikers wordt gewaarschuwd. U kunt zelf uiteraard ook reacties plaatsen, bijvoorbeeld om spotters te bedanken. Klik rechtsboven op de knop Downloaden (met het blauwe pijltje) om het proces te starten. Er wordt nu een nieuw tabblad geopend dat de voortgang toont. U voegt simpel meerdere downloads toe, die op chronologische volgorde in de wachtrij worden geplaatst. Om de volgorde tussentijds te wijzigen, klikt u met uw rechtermuisknop op een titel en kiest u in het contextmenu voor Omhoog of Omlaag. Ook kunt u via dit menu de lopende downloads pauzeren. Spotnet zorgt ervoor dat alle deeltjes die zijn binnengehaald, worden samengevoegd. Het resultaat vindt u in de map die u eerder hebt aangewezen (zoals uitgelegd in tip 12).

©PXimport

De meeste films die via Spotnet worden gevonden, zijn voorzien van een uitgebreide samenvatting.

©PXimport

Geef aan welke film u als eerste wilt downloaden.

Spots melden

Hebt u een spot gedownload en blijkt er sprake te zijn van ongewenste inhoud, bijvoorbeeld malware? Het is mogelijk om 'valse' spots te rapporteren aan moderators. Klik in het overzicht met de rechtermuisknop op een titel en kies Spot melden. Geef vervolgens aan waarom de spot uit de database moet worden verwijderd en bevestig met OK. Er verschijnt nu een boodschap met de belofte dat de moderators snel actie zullen ondernemen.

©PXimport

Om de database van Spotnet schoon te houden, is het belangrijk dat u eventuele valse spots meldt bij de moderators.

15. Nzb opslaan

U kunt Spotnet ook uitsluitend als database gebruiken, waarbij u de spots met uw eigen favoriete nieuwslezer downloadt, zoals bijvoorbeeld SABnzbd+, NewsLeecher, GrabIt of Unzbin. Het is namelijk mogelijk om nzb-bestanden van spots op uw harde schijf te bewaren of ze rechtstreeks te openen met een downloadprogramma. Ga naar Bewerken / Downloadknop en kies NZB Openen. Zodra u nu bij een spot op de blauwe downloadknop klikt, wordt het nzb-bestand automatisch in een nieuwslezer geïmporteerd. Het is overigens wel een voorwaarde dat u nzb-bestanden met dit programma associeert. In de meeste nieuwslezers is deze optie standaard aanwezig en anders geeft u in Windows simpelweg aan dat u nzb'tjes met een bepaald programma wilt openen. Het is heel eenvoudig om nzb-bestanden op uw harde schijf te bewaren. Navigeer hiervoor naar Bewerken / Downloadknop en markeer de optie NZB Opslaan.

©PXimport

Downloadt u liever met een ander programma, maar vindt u de database van Spotnet wel handig? U kunt de functie van de downloadknop heel eenvoudig aanpassen.

16. Favorieten

Het kan handig zijn om spots als favoriet aan te merken en in een eigen filter op te slaan. U creëert zo eenvoudig een favorietenlijstje, zodat u de spots op een later moment gemakkelijk terugvindt en de mediabestanden alsnog kunt downloaden. Het werkt erg simpel. Klik met de rechtermuisknop op een titel en kies Favoriet maken. Aan de linkerkant verschijnt nu een nieuw filter. Iedere spot die u vanaf nu als favoriet markeert, vindt u op deze plaats terug.

©PXimport

Via de rechtermuisknop voegt u spots aan uw favorieten toe.

17. Filters maken

Net als in FTD is het ook in Spotnet mogelijk om eigen filters aan te maken. Hiermee brengt u bijvoorbeeld alle Nederlandstalige speelfilms, rockmuziek en documentaires onder in aparte categorieën. Vink bij het onderdeel Filter toevoegen alle criteria aan waaraan de spots moeten voldoen. Onder Beeld selecteert u van welke bron het materiaal afkomstig moet zijn. Het beste kiest u hier voor Retail. Bij Taal kunt u onder andere Nederlandstalige ondertiteling selecteren. Het onderdeel Genre is nuttig wanneer u alleen geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld muziek-dvd's, tekenfilms of cabaret. Onder Formaat geeft u het bestandstype aan, zoals dvd, mpg of blu-ray. Ook bij Muziek kunt u uw favoriete genres en bestandsformaten selecteren. Handig is dat u voorwaarden aan de bitrate kunt stellen. Bij een hoge waarde beschikt u over goede kwaliteit. Bedenk als laatste een logische naam voor het filter en bevestig via het blauwe plusteken.

©PXimport

U kunt onder andere een filter aanmaken waarmee u alleen muziekdownloads binnenhaalt waarop geen compressie is toegepast.

18. SpotDog

Met de uitbreiding SpotDog koppelt u eenvoudig extra criteria aan een filter, bijvoorbeeld verschillende speelfilmtitels. U hoeft zo niet zelf actief naar downloads te zoeken, maar ziet het materiaal vanzelf verschijnen in het filter. Dat is erg handig als u een bijzondere film zoekt die niet direct via de nieuwsgroepen wordt gevonden. Door de titel in een filter te zetten, hoeft u niet steeds opnieuw te zoeken en maar af te wachten of iemand het gewenste materiaal eindelijk heeft geüpload. SpotDog is eigenlijk een vervanger van FTD Watchdog, dat een vergelijkbare functie kende. Om het te gebruiken, creëert u eerst een normaal filter in Spotnet. Geef de titel van dit filter het voorvoegsel SD_, zodat u zoiets krijgt als 'SD_Nederlandse_films'. Er mogen geen spaties in de naam voorkomen. Surf naar SendSpace en klik op de knop REGULAR DOWNLOAD. Klik vervolgens nogmaals op DOWNLOAD. Pak het rar-bestand uit met een archiveringsprogramma, bijvoorbeeld WinRAR en klik op SpotDog.exe, zodat het programma start. U hoeft het niet eerst te installeren.

U ziet de filters met de toevoeging SD_ bovenaan in het uitrolmenu van SpotDog staan. Vul achter Title de titels in van films of muziekalbums die u wilt hebben en bevestig met Add. Als u in het overzicht alleen nieuwe spots wilt zien, zet u een vinkje voor New spots. Als u klaar bent, klikt u rechtsonder op Save. Start nu Spotnet op. In het filter staan alleen de spots die overeenkomen met de zojuist toegevoegde titels. Iedere keer dat u iets wijzigt in SpotDog, moet u Spotnet eerst afsluiten. Het is erg handig dat u de namen van bestaande filters gemakkelijk kunt aanpassen. In de gebruikersinterface van het downloadprogramma is dat namelijk niet mogelijk. Ga naar More / Rename filters. Selecteer in het uitrolmenu een filter en vul onder Rename to de nieuwe naam in. Bevestig met Apply en herstart Spotnet om de wijziging te activeren.

©PXimport

Met SpotDog voegt u gemakkelijk extra criteria toe aan een filter, bijvoorbeeld specifieke filmtitels.

19. Database vervangen

Hebt u een abonnement afgesloten bij een betaalde server met een korte headerretentie? In dat geval zal het media-aanbod in Spotnet niet zo groot zijn. Geen paniek, want u kunt een andere database importeren. Als u in Spotnet op het trefwoord 'database' zoekt, zult u zien dat er verschillende verzamelingen met spots worden aangeboden. Probeer een uitgebreide database op de kop te tikken en download die naar uw harde schijf. Als het goed is, beschikt u nu over een bestand met de extensie 'db'. Hierin zijn de gegevens van allerlei films en muziekbestanden opgeslagen. Nu moet u het databasebestand vervangen dat Spotnet momenteel gebruikt. Sluit het downloadprogramma eerst af. Ga naar Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Windows Verkenner. Gebruikers van Windows Vista en Windows 7 navigeren via de adresbalk naar de verborgen map C:\ProgramData\Spotnet. XP-gebruikers bereiken de juiste locatie op C:\Documents and Settings\All Users\Local Application Data\Spotnet. Als het goed is, ziet u nu een bestand staan met de extensie 'db', bijvoorbeeld news.lightningusenet.com.db. Kopieer hier de bestandsnaam van en gebruik dit tekstdeel om het zojuist gedownloade db-bestand te hernoemen. Vervolgens verwijdert u de oude database en kopieert u het hernoemde bestand naar de Spotnet-map. Als u Spotnet nu opstart, worden de meest recente spots automatisch aan de database toegevoegd.

©PXimport

Importeer een externe database, als u een nieuwsserver gebruikt met een korte headerretentie.

20. Uitbreidingen

Er zijn allerlei filters en add-ons voor Spotnet in omloop waarmee u het uiterlijk en de categorieën aan de linkerkant kunt aanpassen. Het voordeel daarvan is dat u zo zelf geen filters meer hoeft te creëren. Er bestaat zelfs een tooltje waarmee u de categorieën van FTD in Spotnet gebruikt. Als u binnen het downloadprogramma op het trefwoord 'filter' zoekt, ziet u van alles voorbijkomen. Vaak is er uitleg beschikbaar over de manier waarop u de uitbreiding binnen Spotnet integreert. Meestal moet u daarbij het bestand filters.xml in de Spotnet-map vervangen. Als er plaatjes zijn bijgevoegd, moet u ook de map Images vervangen. Sommige filters beschikken over een installatiewizard, zodat het geen enkele moeite zal kosten om de interface van Spotnet aan te passen. Bent u de extra filters zat? Klik dan met de rechtermuisknop ergens op een filter en kies Standaard. Vervolgens zullen de standaardcategorieën weer tevoorschijn komen.

©PXimport

Experimenteer met externe filters om het uiterlijk van Spotnet aan te passen.

21. SpotLite

Hebt u alleen behoefte aan een overzichtelijke database met films en muziek? SpotLite is, zoals de naam al doet vermoeden, een uitgeklede variant van Spotnet. Het bestaat uitsluitend uit een database waarin de nieuwsgroep en bestandsnaam van iedere post worden genoemd. Als u iets van uw gading vindt, moet u vervolgens zelf een nzb-bestand maken en het importeren in een nieuwslezer zoals GrabIt. Ga naar SpotLite en download de nieuwste versie van het programma. Er zijn versies beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux. Start het exe-bestand en volg alle stappen van de installatiewizard. Kies daarbij voor de Nederlandse taal en start vervolgens het programma op.

Hoewel u met SpotLite niet kunt downloaden, moet u evengoed de gegevens van een nieuwsserver invullen. Het programma haalt de database namelijk op uit de headers van een nieuwsgroep, zoals ook Spotnet dat doet. Het gaat daarbij om precies dezelfde database. Nadat u het programma hebt opgestart, komt u in het dialoogvenster Instellingen terecht. Vul hier het hostadres, het poortnummer, en de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw nieuwsserver in. Als u de verbinding wilt versleutelen, zet u een vinkje voor SSL encryptie. Op het moment van schrijven functioneerde de SSL-versleuteling van SpotLite overigens niet geheel feilloos. Verder stelt u naar eigen inzicht in hoeveel spots het programma maximaal mag opslaan en hoeveel dagen u de spots wilt bewaren. Het is aan te raden om deze periode ongeveer af te stemmen op de downloadretentie van uw nieuwsserver. Pas hier overigens wel mee op, want veel aanbieders breiden de downloadretentie periodiek uit. Het is natuurlijk zonde als u spots wist uit de database, terwijl uw nieuwsserver wel in staat is om de data te downloaden. Vul eventueel een schuilnaam in voor het plaatsen van reacties. U kunt desgewenst plaatjes van spots ophalen en weergeven in SpotLite. Meestal gaat het om hoesjes van blu-ray's, dvd's en cd's. Bepaal ten slotte of ook spots met erotische inhoud moeten worden weergegeven. Zodra u nu op OK klikt, worden de databasegegevens gedownload. De database wordt overigens automatisch ververst, daar hoeft u dus niet naar om te kijken.

©PXimport

Vul de gegevens van een nieuwsserver in om toegang tot de database te genereren.

Als u gewend bent om met Spotnet te werken, is ook SpotLite niet moeilijk in gebruik. De standaardfilters in het linkerdeelvenster zijn een stuk uitgebreider en komen overeen met die van FTD. Hebt u een mooie spot gevonden? Kopieer de bestandsnaam dan naar een nzb-zoekmachine, bijvoorbeeld NZBIndex. Maak een nzb-bestand aan en importeer dit vervolgens in een geschikt downloadprogramma. SpotLite beschikt helaas niet over een nzb-knop, maar verder biedt het programma grotendeels dezelfde functies als Spotnet. Zo creëert u eenvoudig nieuwe filters en kunt u spots toevoegen aan een watchlist. In het adresboek kunt u vervelende gebruikers op een banlijst plaatsen, zodat u geen berichten van deze personen meer krijgt te zien. U kunt er echter ook vrienden aan toevoegen. Een nieuwe functie is SpotMobiel. Hiermee bedient u het programma op een mobiel apparaat binnen een thuisnetwerk. Het grootste verschil tussen SpotLite en Spotnet is dat SpotLite iets vlotter reageert op muisopdrachten, w aardoor u minder lang hoeft te wachten. Het programma vormt in combinatie met een goede nieuwslezer een perfect hulpmiddel als u leuke mediabestanden wilt ontdekken.

©PXimport

SpotLite biedt u snel toegang tot het multimedia-aanbod van usenet.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.