ACM: Nieuwe maatregelen tegen verkoop van nepreviews
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat actie ondernemen tegen de verkoop van nepreviews. Volgens de ACM is dit een belangrijke stap in de strijd tegen online misleiding. Eerder trad de organisatie al op tegen websites die nepreviews kochten en gebruikten.
Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, verklaart: “Webshops die online technieken inzetten om consumenten te misleiden en bedrijven die dat faciliteren, maken dat consumenten verkeerde keuzes maken en hun vertrouwen verliezen om online aankopen te doen. Daarom treden wij hiertegen op. Consumenten moeten op reviews kunnen vertrouwen bij het vergelijken van aanbieders. Door foute praktijken aan te pakken en door voorlichting aan bedrijven en consumenten willen wij de online misleiding terugdringen.”
Acties tegen verkopers en gebruikers
De ACM richt zich zowel op de verkopers van nepreviews als op webshops die deze reviews gebruiken. Bij het vaststellen van overtredingen kan de ACM boetes opleggen tot maar liefst 900.000 euro per overtreding.
Consumenten raadplegen reviews om verschillende aanbieders online met elkaar te vergelijken. Het gebruik van nepreviews vergroot de kans dat consumenten kiezen voor een product of dienst dat minder goed bij hen past dan wanneer zij over de juiste informatie beschikken. Dit leidt ook tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van aanbieders die wel authentieke klantbeoordelingen hanteren.
Sinds medio 2022 zijn er strengere regels voor reviews geïntroduceerd, waaronder een verbod op het plaatsen van valse klantbeoordelingen. De ACM kan nu ook optreden tegen partijen die nepreviews verkopen en publiceren.
Breder beleid tegen online misleiding
De bredere aanpak van online misleiding is gericht op het creëren van een eerlijke omgeving voor consumenten om hun aankopen te doen. De ACM constateert dat er online aanbieders zijn die snel winst willen maken zonder rekening te houden met de belangen van hun klanten.
De ACM blijft optreden tegen online misleiding en biedt voorlichting aan consumenten en bedrijven over hun rechten en plichten. Recentelijk heeft de ACM ook onderzoek gedaan naar misleidende aftelklokjes op websites. Webshops gebruiken vaak een aftelklokje naast een aanbieding, wat consumenten onder druk zet om snel een beslissing te nemen.
Als de aanbieding echter blijft bestaan en het klokje opnieuw begint te lopen, is er sprake van misleiding. De ACM heeft tientallen webshops aangesproken die gebruik maakten van deze misleidende praktijken, en zij zijn inmiddels gestopt. Eerder heeft de ACM ook ingegrepen bij onjuiste van-voor prijzen.
Webshop-eigenaren zelf verantwoordelijk
In 2020 heeft de ACM de "Leidraad bescherming online consument" gepubliceerd, waarin de regels voor online beïnvloeding voor bedrijven zijn uiteengezet. Deze leidraad behandelt ook het gebruik van reviews en aftelklokken. Onlangs heeft de ACM onderzocht hoe goed webshops die zijn aangesloten bij Thuiswinkel of Webwinkel Keur zich inzetten om online misleiding te voorkomen.
De meeste deelnemers keurden subtiele vormen van misleiding sterk af en beschouwden veel voorbeelden van dit soort design als misleidend. Echter, webshophouders gaan er vaak van uit dat de bedrijven die hun webshop ontwerpen, alles volgens de regels zullen doen. Dit is echter geen excuus; de eigenaar van de webshop blijft altijd verantwoordelijk voor overtredingen op zijn website. Het is dus belangrijk dat webshop-eigenaren zelf controleren of hun design aan de regels voldoet.