ID.nl logo
Navigeren met Waze
© CIDimport
Huis

Navigeren met Waze

Tien jaar geleden was het nog ondenkbaar, maar nu kijken we niet meer op van een app om van A naar B te komen. Die apps zijn echter door de jaren heen nauwelijks veranderd, behalve dan dat er wat meer informatie bij is gekomen. Er is echter een app die navigatie op een hele andere manier bekijkt, namelijk een sociale: Waze.

We realiseren ons dat het overstappen naar een andere app voor navigatie best even wennen is. Waze heeft echter zoveel goede en handige functies, dat we je absoluut aanraden om het in ieder geval eens te proberen. We voorspellen dat je niet anders meer zult willen.

Wil jelopen, fietsen of de bus? Dan is Waze niks voor je. Waze wil de allerbeste app zijn voor automobilisten, en daarom richt het zich op één segment. Dit zorgt er direct voor dat de app eenvoudiger is in het gebruik dan veel andere navigatie-apps, simpelweg omdat je niet in hoeft te stellen hoe je reist. Je reist op vier wielen, punt. 

Sociale app

Waze is daarnaast een sociale app. Waar navigatie-apps meestal informatie van gebruikers verzamelen voor bijvoorbeeld de actuele situatie op de weg, kunnen Waze-gebruikers ook zelf eenvoudig informatie kunnen doorgeven, bijvoorbeeld over ongelukken op de weg, files enzovoort.

Gebruikers doen dit ook actief, waardoor er realtime informatie is over de stand van zaken op de weg en je bijvoorbeeld op tijd een andere route kunt nemen. Dit komt de doorstroming van het verkeer ten goede. Daarnaast stelt het gebruikers ook in staat om de locatie van flitspalen en mobiele controles aan te geven, wat uiteraard een populaire functie is onder gebruikers.

©CIDimport

Snelheidslimiet

De kracht van Waze zit hem ook in kleine dingen. Wanneer je aan het rijden bent, zie je linksonder hoe hard je rijdt. Nu zie je dat natuurlijk ook op je eigen auto, maar het verschil is dat je auto niet weet wat de maximumsnelheid is, en Waze wél (let op: dit geldt voor standaardsituaties en niet voor incidentele wijzigingen).

Wanneer je een snelheid bereikt die hoger is dan de toegestane snelheid, dan zal het lettertype in rood veranderen, zodat het je aandacht trekt en je dus weet dat je te hard rijdt. Jammer is dat je zelf geen melding kunt maken van aangepaste snelheidslimieten (bijvoorbeeld bij werk in uitvoering, maar dat is wellicht om de veiligheid op de weg te garanderen.

Er is overigens wel een manier om aan te geven dat de snelheidslimiet niet klopt (via de knop Melden (oranje cirkel) en daarna Kaartfout, maar dat is niet bedoeld voor tijdelijke situaties.

©CIDimport

Kalender koppelen

Handig (maar niet uniek) is de mogelijkheid om je kalender te koppelen. Je doet dat door in navigatieweergave linksonder te drukken op het pictogram met het vergrootglas en vervolgens op de optie Kalender koppelen onderin. Handig om de route te vinden, maar ook omdat Waze op basis van realtime verkeersinformatie aangeeft wanneer je op weg moet gaan.

Zo heb je nooit meer echt reden om te laat te zijn. Overigens wordt de app hierbij wel gekoppeld aan je standaardkalender (dus je Google-kalender op Android en je Apple-kalender in iOS); daar heb je verder niet zoveel controle over.

Aankomsttijd sturen

Het handige van een app die weet hoe laat je moet vertrekken, is dat het ook een app is die je precies kan laten weten hoe laat je aankomt. Natuurlijk kunnen een TomTom of Google Maps dat in principe ook, maar ook hier baseert Waze die tijd op realtime verkeersinformatie van andere gebruikers.

Je kunt je contactpersonen via Waze heel eenvoudig laten weten hoe laat je arriveert. Wanneer je je route hebt ingepland en gestart, verschijnt er een menu met daarin onder andere een groene knop met een auto en daaronder de tekst Verstuur ETA (hetgeen staat voor estimated time of arrival).

Na indrukken selecteer je een contactpersoon en verstuur je je aankomsttijd. Heeft deze contactpersoon geen Waze-account, dan verstuur je een tekstbericht. Heeft de persoon in kwestie wél een Waze-account, dan krijgt hij / zij een notificatie in Waze. In dat geval kan die persoon ook je voortgang volgen, een groot voordeel ten opzichte van het tekstbericht.

©CIDimport

Route-overzicht

De sociale functies van Waze komen ook van pas bij het plannen van een route. Wanneer een gebruiker heeft aangegeven dat er gevaar is op de route die je plant, dan verschijnt er een driehoekje met een uitroepteken in beeld. Je weet dan dat er op je geplande route iets aan de hand is (dat kan natuurlijk ook een file zijn, een afsluiting enzovoort).

Je kunt dan drukken op de knop Routes aan de linkerkant om een andere route te selecteren waar misschien geen bijzonderheden zijn. Rechtsboven zie jeeen tandwiel; druk je hierop, dan kun je aangeven of je (standaard) voor de snelste route gaat, snelwegen wilt vermijden enzovoort.

De gedachte hierachter is dat je doorgaans dezelfde keuze maakt, dus die optie hoeft niet in elk scherm en bij elke route opnieuw getoond te worden.

©CIDimport

 

Benzineprijzen

Waze helpt je dus de juiste route te vinden, maar ook om de doorstroming van het verkeer en de veiligheid op de weg te vergroten. Een extra functie die de app daarnaast bevat, is de mogelijkheid om geld besparen.

Sta je bij een tankstation en zie je dat de prijzen van benzine hier wel erg gunstig zijn, dan kun je dus drukken op de knop Melden (de oranje cirkel) en daarna op Brandstofprijzen (dit kan overigens pas nadat je meer dan 160 kilometer hebt gereden met de app). Je kunt dan precies aangeven wat de brandstof bij deze benzinepomp kost.

Andersom kun je zelf ook heel eenvoudig zien wat de prijzen zijn bij de tankstations. In het menu (dat je overigens tijdens het rijden naar voren haalt door op de blauwe knop met het pijltje naar beneden te drukken) druk je op het pictogram met het benzinestation. Je krijgt dan direct een overzicht te zien van benzinestations en hun prijzen.

Met het pictogram rechtsboven kun je wederom uw standaardvoorkeuren aangeven, bijvoorbeeld sorteren op afstand, prijs of merk. Het bekijken daarvan is overigens niet gebonden aan een minimum aantal gereden kilometers.

©CIDimport

Flexibel stemgeluid

Je kunt Waze volledig bedienen met je stem, hetgeen natuurlijk wel zo veilig is. Maar Waze praat ook veel tegen je en wanneer je vaak en lang in de auto zit, dan is het belangrijk dat je de instructies krijgt van een stem die je prettig vindt. Veel navigatie-apps hebben een bloedirritante stem; Femke, de standaardstem van Waze, helaas ook.

Gelukkig heb je bizar veel opties voor het kiezen van een andere stem. Je kiest een stem door in het menu te drukken op het pictogram met het tandwiel rechtsboven en vervolgens op Steminstructies. Je zult direct zien dat het aantal Nederlandse stemmen (twee) een stuk beperkter is dan bijvoorbeeld het aantal Engelstalige stemmen. 

Maar dat hoeft geen enkel probleem te zijn, aangezien je zelf ook sinds kort je eigen stem kunt opnemen. Wij dachten dat dat een bizar tijdrovende klus zou zijn, maar het valt ontzettend mee. Blijkbaar is het opnemen van 43 zinnen alles dat er voor nodig is om een navigatiesysteem van je eigen stemgeluid te voorzien. Heeft iemand het telefoonnummer van Morgan Freeman?

©CIDimport

Spotify koppelen

Tot slot nog even een functie die niet zozeer heel nuttig is, maar wél heel prettig. Tijdens lange autoritten kan je favoriete muziek ontspannend werken, en hoe eenvoudiger je die muziek kunt oproepen, hoe veiliger. Je kunt de muziek natuurlijk via je autoradio laten spelen, maar dat werkt niet altijd lekker samen met de navigatie: wanneer er iets aan de hand is moet je dat wel kunnen verstaan.

Om die reden is het superhandig dat je je Spotify-account gewoon kunt koppelen aan je Waze-app. Niet alleen zorgt dat ervoor dat de muziek automatisch even wat zachter gaat bij belangrijke mededelingen, het zorgt er ook nog eens voor dat je eenvoudig Spotify kunt luisteren via uw carkit, zélfs in auto’s met een radiosysteem dat Spotify niet ondersteunt.

Kosten?

Waze is helemaal gratis én we zijn er helemaal verzot op. Is er dan niets irritant aan deze app? Helaas wel. Het ontwikkelen en onderhouden van een app als Waze kost natuurlijk handenvol geld en iemand moet die rekening betalen. Waze doet dat niet door geld voor de app te rekenen, maar door reclame in te bouwen.

Die reclame wordt uiteraard niet getoond tijdens het rijden, maar bijvoorbeeld wanneerje stilstaat voor een stoplicht of wanneer je dichtbij een bepaalde locatie bent. Hoewel we begrijpen dat Waze betaald moet worden, zorgt het ergens toch wel voor wat afleiding. We zouden eigenlijk liever zien dat we gewoon een paar euro voor Waze moesten betalen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs
© Lars
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keramische barbecues voor een schappelijke prijs

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Met het mooie weer op komst is barbecueën erg aantrekkelijk. We vonden vijf luxe keramische modellen voor een schappelijke prijs.

Een keramische barbecue, ook wel kamado genoemd, heeft veel te bieden voor wie graag buiten kookt. Het dikke keramiek houdt de warmte goed vast, waardoor je de temperatuur veel preciezer kunt regelen dan bij een gewone stalen barbecue. Je verbruikt ook minder houtskool, wat op de lange termijn best wat geld scheelt. Leuk is dat je er niet alleen kunt grillen, maar ook roken, langzaam garen en zelfs bakken. Je eten wordt lekker mals doordat het vocht en de smaken goed bewaard blijven. De kamado kost wel wat meer dan een gewone barbecue, maar dan doorgaans ook veel langer mee.

Patton Kamado Grill Classic

De Patton Kamado Grill Classic is de ideale partner voor gezellige barbecue-avonden. Met zijn keramische behuizing zorgt deze barbecue voor een perfecte warmteverdeling en -behoud. De compacte afmetingen (een rooster van 34 cm doorsnede) en het lichte gewicht maken hem bijzonder geschikt voor balkon, terras of zelfs als aanvulling naast een grote barbecue.

Een geïntegreerde dekselthermometer zorgt dat je eenvoudig de juiste temperatuur aanhoudt, essentieel bij slow-cooking of roken. Het compacte rooster is precies goed voor kleinere gezelschappen. Voeg daarbij het tijdloze zwarte design, en je hebt een stijlvolle alleskunner die ondanks zijn formaat serieuze prestaties levert.

The Bastard BU105 Urban Compact

Wie op zoek is naar een robuuste, compacte barbecue voor kleine buitenruimtes, vindt in de The Bastard BU105 Urban Compact een uitstekende keuze. Deze kamado is vervaardigd uit hoogwaardig industrieel keramiek en biedt hierdoor niet alleen geweldige warmtebehoud, maar ook uitzonderlijke duurzaamheid. Met een grillrooster van 33 cm is hij perfect voor gezelschappen van twee tot vier personen.

Wat deze compacte krachtpatser onderscheidt, is het strakke matzwarte ontwerp gecombineerd met praktische handvatten die het verplaatsen vergemakkelijken. De geïntegreerde thermometer en het gietijzeren topventiel zorgen voor precieze controle over de temperatuur, essentieel voor slow-cooking, grillen en roken. Klein van formaat, groot in prestaties – deze Bastard laat zich niet zomaar wegzetten.

Patton Kamado

Met zijn royale kookoppervlak van 47 cm biedt de Patton Kamado alle ruimte voor een gezellige barbecue met familie en vrienden. Deze keramische barbecue combineert een klassiek uiterlijk met moderne prestaties, dankzij zijn extreem hittebestendige keramiek en ingebouwde slimme thermometer.

Bij deze barbecue draait alles om veelzijdigheid: grillen, roken, slow-cooken en zelfs bakken behoren tot de mogelijkheden. De Patton 21 inch is ontworpen om lang mee te gaan en hoge temperaturen moeiteloos te weerstaan. Daarbij zorgt het elegante design ervoor dat hij een echte eyecatcher in de tuin is. Functioneel én stijlvol tegelijk.

The Bastard Compact Compleet

Voor wie compactie én professionaliteit zoekt, is The Bastard Compact Compleet een perfecte match. Deze kamado is uitgerust met alles wat je nodig hebt voor een complete barbecue-ervaring, verpakt in een handzaam formaat met een rooster van 33 cm.

Het industriële cordieriet keramiek waaruit deze Bastard is vervaardigd, zorgt voor fantastische hittebestendigheid en isolatie. Dankzij de handige handvatten en het relatief lichte gewicht is hij eenvoudig te verplaatsen. Precieze temperatuurregeling wordt mogelijk gemaakt door een gietijzeren topventiel en geïntegreerde thermometer. Van grillen tot roken, deze compacte Bastard is altijd klaar voor actie.

Grill Guru Original Compact Basic

Compact, degelijk encompleet – zo laat de Grill Guru Original Compact Basic zich het beste omschrijven. Deze kamado heeft een grillrooster van 33 cm en is gemaakt van vuurvast keramiek, wat zorgt voor uitstekende hittebehoud tijdens het koken.

Standaard meegeleverd zijn handige accessoires zoals een plate setter, regenhoes en aspook, waardoor je meteen alle benodigdheden hebt om aan de slag te gaan. De temperatuurregeling gaat eenvoudig via de roestvrijstalen ventilatieschijf bovenop en de geïntegreerde thermometer in de deksel. Perfect voor iedereen die zonder poespas heerlijke resultaten wil behalen, en dat allemaal in een compact, handzaam formaat.

▼ Volgende artikel
Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)
© Zoran Obradovic | zphoto83
Huis

Powertips voor je hogedrukreiniger (voor als het écht goed schoon moet worden)

Een hogedrukreiniger is een handig hulpmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen. Maar zonder de juiste aanpak kan het meer kwaad dan goed doen. Voordat je begint, is het belangrijk om te weten hoe je het apparaat veilig en effectief gebruikt. In dit artikel lees je waar je op moet letten om schade te voorkomen en het beste resultaat te behalen.

In dit artikel lees je handige tips over het gebruik van een hogedrukreiniger:

  • Doe het veilig
  • Druk en spuitkop goed afstemmen
  • Houd voldoende afstand
  • Werk gestructureerd: van boven naar beneden
  • Kies het juiste reinigingsmiddel
  • Let extra op bij kwetsbare materialen
  • Vergeet de lastige plekken niet

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Doe het veilig

Een hogedrukreiniger is geen speelgoed. De straal is krachtig genoeg om verf weg te blazen of hout te beschadigen – en kunnen dus ook letsel aan mensen veroorzaken. Draag dus altijd stevige schoenen, handschoenen en een veiligheidsbril. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt zolang je bezig bent. Dan kun je met een gerust hart aan de slag.

Druk en spuitkop goed afstemmen

Een groot voordeel van een hogedrukreiniger is dat je de druk kunt aanpassen. Stem die altijd af op wat je wilt schoonmaken. Hout vraagt om een lagere druk, terwijl je bij vervuilde terrastegels juist wat meer kracht nodig hebt. Minstens zo belangrijk is de keuze van de spuitkop. Een brede straal werkt goed op grote oppervlakken, een smalle straal is geschikt voor hardnekkig vuil.

Veel modellen worden geleverd met opzetstukken voor verschillende toepassingen. Denk aan terrasreinigers of rioolslangen. Online is het aanbod nog groter, dus je kunt je reiniger makkelijk uitbreiden.

Ook interessant: Groene aanslag op je terras? Met deze tips krijg je het weg!

©kelifamily

Houd voldoende afstand

Dicht op het vuil spuiten lijkt misschien effectief, maar vergroot de kans op schade. Houd daarom altijd zo'n 20 tot 30 centimeter afstand van het oppervlak. Kom je te dichtbij, dan kun je verf losspuiten, hout beschadigen of zelfs glas laten barsten. Begin liever wat verder weg en werk – als het nodig is – langzaam naar het oppervlak toe.

Werk gestructureerd: van boven naar beneden

Voor een gelijkmatig resultaat werk je het best van boven naar beneden. Zo voorkom je dat vuil van boven opnieuw op al schoongemaakte delen terechtkomt. Reinig hout altijd met de nerf mee, dat voorkomt beschadigingen. Neem de tijd en werk in rustige banen, zodat het water en eventuele reiniger hun werk kunnen doen.

©Picunique

Kies het juiste reinigingsmiddel

Alleen water is niet altijd genoeg. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor gebruik met een hogedrukreiniger. Kies altijd een middel dat past bij het materiaal dat je schoonmaakt én dat veilig is voor de machine. Vermijd agressieve stoffen zoals bleekmiddel: die kunnen schade veroorzaken én zijn slecht voor het milieu. Lees de verpakking voor de juiste dosering.

Reinigingsmiddelen

Speciaal voor de hogedrukreiniger

Let extra op bij kwetsbare materialen

Niet elk oppervlak is bestand tegen hoge druk. Wees voorzichtig met kwetsbare materialen zoals zacht hout, glas of afgebladderde verflagen. Ook oudere voegen in metselwerk kunnen losraken. Twijfel je? Test dan eerst op een onopvallende plek en pas de druk zo nodig aan. In sommige gevallen is een borstel of spons toch de betere keuze.

Vergeet de lastige plekken niet

Schoonmaken beperkt zich niet tot wat je direct ziet. Vuil hoopt zich vaak op in hoeken, onder tuinmeubels of langs de randen van een terras. Met een geschikte spuitkop en wat extra aandacht maak je ook die plekken goed schoon. Zo blijft het resultaat langer zichtbaar en voorkom je dat vuil snel terugkomt.