Mikogo
Het delen van een scherm en webconferencing zijn handig om op afstand presentaties te geven of technische ondersteuning te ontvangen. Normaal kosten zulke applicaties aardig wat geld, maar Mikogo doet het voor niets.
Mikogo blinkt uit in zijn eenvoud. Het delen van je scherm is erg eenvoudig, maar bij het opstarten van het programma verschijnen wel enkele nietszeggende pictogrammen. Zo is het pictogram om een sessie te starten gelijk aan het algemeen bekende afsluitpictogram, niet de meest logische keuze. Houd je de muis boven deze iconen, dan verschijnt een label en wordt duidelijk wat er allemaal mogelijk is met Mikogo.
Bij het opzetten van een sessie krijgt de sessiestarter een code die moet worden doorgegeven aan de overige deelnemers. Direct na het invoeren van de code zitten de deelnemers in de sessie en is het mogelijk om het scherm te delen, met elkaar te chatten en meer. Hoewel er maar één scherm tegelijk kan worden gedeeld, is het wisselen van presentator wel erg eenvoudig. De sessiestarter bepaalt wie presenteert en kan met een druk op de knop het beeld doorgeven aan een andere deelnemer.
Handig is de mogelijkheid om slechts één toepassing weer te geven of om een bepaalde toepassing te verbergen. Daarnaast kunnen deelnemers de computer overnemen, om bijvoorbeeld technische ondersteuning te bieden. Ook is er de mogelijkheid om bestanden met elkaar te delen en is er een whiteboard waarmee geschreven en getypt kan worden door alle deelnemers op het gedeelde scherm. Er kunnen tot tien personen deelnemen aan een sessie, die bovendien kan worden opgenomen.
De kwaliteit van het beeld is goed. Standaard wordt het beeld samengeperst, waardoor sommige kleuren verloren gaan, maar de kwaliteit kan via de instellingen worden verbeterd, zodat alles er goed uitziet. In onze test is bij het overnemen van de controle wat vertraging waarneembaar, maar de rest van de sessie verloopt snel. Omdat Mikogo zich voornamelijk op bedrijven richt, is er gekozen voor 256-bits aes-encryptie. Er is ook een websiteclient beschikbaar. Deze maakt echter gebruik van slechts 128-bits aes-encryptie en mist veel functies, waaronder de mogelijkheid om de controle van de pc over te nemen.
Wat ook ontbreekt, zijn audio- en videomogelijkheden. Er is weliswaar de mogelijkheid om met elkaar te praten, maar helaas niet via een microfoon. In plaats daarvan moeten alle gebruikers inbellen naar een speciaal (waaronder ook Nederlands) telefoonnummer. Daarbij worden enkel de kosten van het telefoongesprek in rekening gebracht, wat een klein pluspunt is, maar het is jammer dat er geen voip wordt gebruikt.
Mikogo blinkt uit in kwaliteit: het werkt op Windows, Mac OS X en Linux. In de Linux-versie ontbreken echter nog wel de whiteboardmogelijkheid en de optie om de kwaliteit en snelheid van het delen in te stellen. In versie 4 zijn verder aardig wat wijzigingen aangebracht. Zo is het sinds deze versie mogelijk om deel te nemen aan een sessie in de browser, is er ondersteuning voor meerdere monitors toegevoegd en is het eindelijk mogelijk om met elkaar te chatten.
PluspuntenMinpuntenConclusie
eenvoudig
gratis
crossplatform
sterke encryptie
Linux-versie bevat niet alle functies
bij langzame internetverbinding mogelijk traag
Mikogo is beperkt, maar bevat toch voldoende functionaliteit voor een grote groep gebruikers. Het is eenvoudig te gebruiken, werkt (bijna compleet) op veel platformen en is geheel gratis, zonder irritante advertenties. Het enige echte gemis is een goede mogelijkheid voor audio- en videoconferencing.