Meer vinden met Google
Zoeken met Google is voor bijna elke internetter dagelijkse kost. Met een paar goed gekozen zoektermen vind u in no time wat u zoekt. Maar dankzij 'operators' liggen ook films, televisieseries en muziek voor het oprapen.
Zoeken met Google is voor bijna elke internetter dagelijkse kost. Met een paar goed gekozen zoektermen vind u in no time wat u zoekt. Maar dankzij 'operators' liggen ook films, televisieseries en muziek voor het oprapen. Kwestie van de juiste operators...Naast gewoon zoeken met Google door een of meer woorden (zoektermen) in te voeren, maakt u uw zoekopdracht specifieker door zogeheten operators te gebruiken. Die vertellen Google dat u iets speciaals wilt. Zoeken binnen een bepaalde website bijvoorbeeld, of alleen zoeken in Nederlandse pagina’s. Als u wel eens Uitgebreid zoekt met Google, dan hebt u al gebruik gemaakt van operators.
Hoewel deze pagina heel makkelijk werkt, is het in bepaalde gevallen handig om operators zelf in te voeren. Op deze pagina staan alle operators overzichtelijk vermeld.
Zoeken binnen een website
Met de operator site: (inclusief dubbele punt) zoekt u alleen binnen een bepaalde website. Voorbeeld: met de zoekopdracht site:computeridee.nl mp3 vindt u alle pagina's op de website van Computer Idee waar de term mp3 in voor komt. Deze operator gebruikt u ook om te zoeken naar websites met een bepaalde domeinextensie. Wilt u bijvoorbeeld alleen zoeken naar Nederlandse websites over adhd, dan wordt de zoekopdracht dus site:.nl adhd. Het tegenoverstelde kan ook, door gebruik te maken van een minteken voor de operator.
Titels of hele tekst?
De operators intitle: en intext: zijn voor het zoeken binnen respectievelijk de titel van de pagina en de 'normale' tekst. De titel-operator gaat op zoek naar websites die echt focussen op de door u ingegeven zoekterm en laat pagina's waarop het woord wel vóórkomt maar er wellicht alleen zijdelings mee te maken hebben, buiten beschouwing. Voorbeeld: intitle:iPhone.
Wilt u zoeken op meerdere woorden in de titel, dan gebruikt u allintitle:. Voorbeeld: allintitle:recept stoofpeertjes. Dit geeft zo'n 29 resultaten, een stuk toegespitster dus dan de 'normale' zoekopdracht, die bijna 15.000 resultaten geeft. Precies hetzelfde resultaat krijgt u overigens door intitle:recept intitle:stoofpeertjes te gebruiken, maar dat vergt meer typewerk en dus gaat de voorkeur uit naar de eerste optie.
Websites uitsluiten
U kunt ook sites of domeinen uitsluiten van uw zoektocht. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar informatie op Nederlandse websites over Windows Vista maar wilt u geen resultaten van Microsoft zelf, dan wordt uw zoekopdracht: -site:microsoft.nl site:.nl "Windows Vista". De aanhalingstekens geven aan dat er naar de exacte woordcombinatie Windows Vista moet worden gezocht. Webpagina's over andere Windows-versies doen dus niet mee.
Open directories
Met hulp van Google kunt u - door handig verschillende operators te combineren - muziek en films vinden die u desgewenst zo downloadt. U gaat dan zoeken naar zogeheten 'open directories', mappen op Apache-webservers (Apache is een open source webserver die automatisch een webpagina met mapstructuur genereert als u zelf geen index-bestand aanmaakt). En omdat Apache de meest gebruikte webserver ter wereld is, zijn er nogal wat van deze open directories te vinden.
Muziek en video downloaden
Mag dat?
Bent u strafbaar als u met Google films of muziek downloadt? Nee, in principe niet. U mag gewoon alle muziek en films downloaden. Als u echter zelf auteursrechtelijk beschermd materiaal deelt met andere internetters, bent u wel strafbaar. Pas dus op als u uw mp3-tjes online zet, Google zou wel eens langs kunnen komen!Voorbeeld: wilt u muziek van Metallica vinden, dan ziet de zoekopdracht er bijvoorbeeld als volgt uit: intitle:index.of "mp3"+"Metallica"-htm -html -php -asp "Last Modified". De zoekopdracht wordt zo wel een stuk lastiger en heel specifiek. Het eerste gedeelte zal inmiddels duidelijk zijn: u zoekt naar pagina's waar in de titel 'index of' voorkomt, de woorden die Apache standaard in de titel zet. We zoeken niet naar pagina's met de extensie htm, html, php of asp, dus die sluiten we uit. En als extra zekerheid voegen we ook nog "Last Modified" toe, wat ook altijd staat in open directories die door Apache zijn gegenereerd. Een paar keer klikken en u kunt uw favoriete nummers downloaden.
Speuren naar videobestanden werkt vergelijkbaar; u vervangt alleen "mp3" door bijvoorbeeld "avi", "mpg" of "mpeg". Voorbeeld: intitle:index.of "avi"+"LOST"-htm -html -php -asp "Last Modified" en na een paar zoekresultaten bekeken te hebben, vinden we een open directory met de eerste zes afleveringen van seizoen 3 van LOST...