ID.nl logo
Maak je eigen Kodi-speler met LibreELEC
© PXimport
Huis

Maak je eigen Kodi-speler met LibreELEC

LibreELEC maakt van iedere (mini-)pc of laptop in een handomdraai een soepele mediaspeler. Met een beetje knutselwerk functioneert het zelfs op een Raspberry Pi of Android-streamer, mocht de interface van die laatste niet voldoen. Na de installatie heb je toegang tot de flexibele gebruikersinterface van het razendpopulaire mediaprogramma Kodi. Kortom: speel al je mediabestanden af en voeg via add-ons de beste streamingdiensten toe.

1 Wat is LibreELEC?

LibreELEC is een besturingssysteem dat is gebaseerd op Linux. Bij een regulier besturingssysteem als Windows of Ubuntu heb je de vrijheid om eigen programma’s te installeren. Bij LibreELEC is dat niet het geval. Na de installatie heb je uitsluitend toegang tot Kodi. Zodra je een apparaat aanzet waarop LibreELEC draait, kom je gelijk in de interface van dit populaire mediaprogramma terecht. Dat werkt uitstekend. Niet voor niets zijn sommige kant-en-klare mediaspelers standaard met Kodi uitgerust, zoals de Eminent EM7580. LibreELEC is dan ook een uitstekend hulpmiddel om zelf een mediaspeler op te tuigen.

©PXimport

LibreELEC vs. OpenELEC

Met OpenELEC bestaat er al jaren een platform om Kodi-spelers te bouwen. Het ontwikkelteam van OpenELEC kreeg echter onenigheid, waarna een deel van de programmeurs zich afsplitsten en hun eigen weg kozen. De geboorte van LibreELEC was daarmee begin 2016 een feit. De verschillen tussen beide Linux-distributies zijn minimaal. Het belangrijkste verschil is dat LibreELEC sneller nieuwe updates vrijgeeft dan OpenELEC. Hierdoor hebben gebruikers meestal eerder toegang tot nieuwe functies.

2 Apparaat kiezen

Je bepaalt eerst op welk apparaat je LibreELEC wilt installeren. Als je nog ergens een oude laptop of pc hebt liggen, kun je die als veredelde mediaspeler gebruiken. Een elegantere oplossing is om een platte mini-pc met het uiterlijk van een mediaspeler te kiezen, zoals een exemplaar uit de Intel NUC- of Gigabyte BRIX-reeks. Je kunt zo’n mini-pc prima in een televisiemeubel kwijt en via een infraroodontvanger bedienen met een afstandsbediening. Fijn is dat LibreELEC ook overweg kan met producten van Raspberry Pi en ODROID. Handig als je een complete mediaspeler tegen een laag budget wilt optuigen. Het is zelfs mogelijk om bestaande Android-boxen met een Amlogic-processor om te bouwen tot een LibreELEC-speler.

3 Opstartbaar opslagmedium

De installatie van LibreELEC voer je uit vanaf een opstartbare usb-stick of sd-kaart. Kijk dus eerst even welke aansluitingen er op de (toekomstige) mediaspeler beschikbaar zijn. LibreELEC stelt een programma beschikbaar waarmee je eenvoudig een opstartbare usb-stick of sd-kaart creëert. Surf hiernaartoe en klik bovenaan op een link om LibreELEC USB-SD Creator te downloaden. Dit programma is voor Windows, macOS en Linux beschikbaar. In Windows dubbelklik je op het exe-bestand, waarna het programma direct opstart.

©PXimport

4 LibreELEC USB-SD Creator

Prik een usb-stick of sd-kaart in de computer. Houd er rekening mee dat LibreELEC USB-SD Creator alle gegevens op dit opslagmedium wist. Belangrijk is dat je bij Kies versie voor jouw hardware de juiste keuze maakt. Voor gebruik van een reguliere (mini-)pc of laptop kies je de optie Generic AMD/Intel/NVIDIA (x86_64) om een opstartbare usb-stick aan te maken. Verder kun je je onder meer een opstartbaar opslagmedium voor Raspberry Pi en Odroid creëren. Maak een keuze en klik bij de tweede stap op Download. Je bladert naar de gewenste opslagmap, waarna je bevestigt met Map selecteren. Bij de derde stap wijs je de juiste usb-stick of sd-kaart aan. Kies als laatste voor Schrijf / Ja.

©PXimport

Amlogic-chipset

Veel Android-boxen draaien op een chipset van Amlogic. Indien je ontevreden bent over je mediaspeler, gebruik je eventueel LibreELEC vanaf een sd-kaart of het interne opslaggeheugen. LibreELEC stelt zelf geen officiële versies voor Amlogic-chipsets beschikbaar, maar diverse forumleden hebben aangepaste versies ontwikkeld. Voor spelers met een Amlogic S802, S805 of S905 vind je hier de juiste downloadlinks. Kies bij het onderdeel DIRECT DOWNLOADS voor Generic Amlogic HTPC. De installatie verschilt per apparaat en is alleen bestemd voor gevorderde gebruikers.

©PXimport

5 Bootmenu aanpassen

Hoog tijd om LibreELEC te installeren! Doe de opstartbare usb-stick of sd-kaart in de beoogde mediaspeler en start dit apparaat vanaf het opslagmedium op. Bij een pc of laptop regel je dat door in het instellingenmenu (bios/uefi) de opstartvolgorde te wijzigen. In het geval van een Intel NUC druk je tijdens de opstartfase bijvoorbeeld op F2, maar dat kan bij een ander systeem net zo goed een andere sneltoets zijn. Zorg ervoor dat het juiste opslagmedium bovenaan staat. Meestal herken je een usb-stick of sd-kaart aan de merknaam. Sla de wijzigingen op en sluit het bios of de uefi vervolgens af. Bij pc’s of laptops gebruik je hiervoor doorgaans de sneltoets F10.

©PXimport

6 LibreELEC installeren

Nadat je het bootmenu hebt aangepast, start het systeem opnieuw op. Het logo van LibreELEC verschijnt in koeienletters op het scherm. Selecteer de optie Quick Install of LibreELEC en bevestig met OK. Geef in het volgende scherm aan op welke schijf je het besturingssysteem wilt installeren. Nadat je bevestigt met OK, waarschuwt LibreELEC dat alle bestaande bestanden worden verwijderd. Kies tweemaal voor YES om de installatie definitief te starten. Meestal is de installatie binnen een minuutje afgerond. Verwijder de usb-stick of sd-kaart uit het apparaat en herstart via Reboot het systeem.

©PXimport

7 Eerste instellingen

Zodra je je eigengemaakte mediaspeler voor de eerste keer opstart, verschijnt er een welkomstvenster. Kies voor Next en bedenk onder Hostname een relevante naam voor je mediaspeler. Onder deze naam verschijnt het apparaat namelijk in je netwerk. In het volgende scherm neem je de netwerkinstellingen door. Het beste sluit je een mediaspeler bedraad op het netwerk aan, zodat je zonder haperingen mediastreams binnenhaalt. Klik op Next. Gevorderde gebruikers kunnen het systeem eventueel via het ssh-protocol bedienen. Het samba-protocol is handig wanneer je de Kodi-speler vanaf andere netwerklocaties wilt benaderen, bijvoorbeeld een pc. Via tweemaal Next rond je de introductiewizard af.

©PXimport

8 Taal en tijd

De voertaal binnen LibreELEC is standaard Engels, maar gelukkig wijzig je dat eenvoudig naar het Nederlands. Navigeer achtereenvolgens naar SYSTEM / Settings / Appearance / International. Kies daarna voor Language waarbij je Dutch als standaardtaal instelt. LibreELEC haalt het taalbestand binnen en wijzigt op eigen houtje de interface naar het Nederlands. Verder is het raadzaam om een tijdzone in te stellen, zodat het besturingssysteem het juiste tijdstip weergeeft. Ga links naar Land- en taalinstellingen en kies bij Tijdzone land voor Netherlands.

©PXimport

9 Updaten

Het is belangrijk om LibreELEC up-to-date te houden. Je hebt dan altijd toegang tot een recente editie van Kodi met eventuele nieuwe functies. De makers stellen regelmatig een nieuwe versie van het besturingssysteem beschikbaar. Blader vanuit het hoofdvenster van Kodi naar SYSTEEM / LibreELEC / Systeem. Bij het onderdeel Updates neem je de mogelijkheden door. De optie Automatische updates staat standaard op manual. Wanneer je updates liever automatisch installeert, kies je hier voor auto. LibreELEC haalt met deze instelling alleen stabiele updates binnen, dus je krijgt niet te maken met bètaversies. Via Controleer nu op updates zie je meteen of er toevallig al een nieuwe versie klaarstaat.

©PXimport

Kodi bedienen

Er zijn meerdere mogelijkheden om je Kodi-speler te bedienen. Met een draadloos toetsenbord en muis kun je alles doen wat nodig is binnen LibreELEC. Is je mediaspeler eenmaal geconfigureerd, dan is het wel zo lekker wanneer je een afstandsbediening kunt gebruiken. Veel mini-pc’s zijn uitgerust met een infraroodontvanger, zoals de Intel NUC-reeks. Handig, want je kunt dan iedere mce-afstandsbediening of Logitech Harmony gebruiken. Je gebruikt als alternatief een iOS- of Android-toestel als veredelde afstandsbediening. In dat geval installeer je de app Official Kodi Remote op je smartphone of tablet.

10 Video-instellingen

Het is na aansluiting van de mediaspeler nuttig om de video-instellingen even door te nemen. Ga naar SYSTEEM / Instellingen / Systeem / Videohardware en controleer of de ingestelde resolutie klopt. Zeker wanneer je mediaspeler op een televisie is aangesloten, zijn er vaak zwarte randen te zien. Kies voor Beeldkalibratie om daar iets aan te doen. Je gebruikt de pijltjestoetsen op de afstandsbediening of het toetsenbord om de pijl precies in de hoek te manoeuvreren. Druk daarna op Enter of OK en herhaal dit proces voor de volgende pijl. Beweeg vervolgens de balk om de positie van de ondertitels te kiezen. Voor de juiste verhouding zorg je daarna dat het figuur precies vierkant is. Via het kruisje keer je weer terug.

©PXimport

11 Audio-instellingen (1)

We blijven nog even in de systeeminstellingen, want je wilt natuurlijk genieten van fatsoenlijk geluid. Kies links voor Geluidsuitgang en open de optie Apparaat voor geluidsuitvoer. Je bepaalt hier via welke verbinding je mediaspeler audio afspeelt. Wanneer je de mediaspeler via hdmi hebt aangesloten op een receiver, kies je hier de naam van dit audioapparaat. Via Aantal kanalen geef je aan dat je bijvoorbeeld via een 5.1kanaals-audiosysteem geluid wilt afspelen.

©PXimport

12 Audio-instellingen (2)

Alle moderne receivers zijn in staat om zelfstandig bekende surroundformaten te decoderen, zoals dts(-hd) en dolby digital. Vanuit Kodi dien je het geluidsspoor om die reden ongecodeerd door te sturen, waarna je receiver vervolgens de geluidsverwerking afhandelt. Standaard is deze optie binnen de instellingen van Kodi onzichtbaar. We gaan ervan uit dat je nog steeds het menuonderdeel Geluidsuitgang uit de vorige stap hebt geopend. Klik linksonder tweemaal op Instellingenniveau om de expertinstellingen te tonen. Scrol zo nodig een stukje omlaag en markeer de optie Activeer doorvoer. Neem de opties door en bepaal of je dts, dts-hd en/of dolby digital wilt doorvoeren.

©PXimport

13 Ondertitels

Wanneer je graag internationale films of series kijkt, is het gebruik van degelijke ondertitels wel zo prettig. Navigeer vanuit het hoofdmenu naar SYSTEEM / Instellingen / Video / Ondertiteling. Bij Voorkeur ondertitelingstaal kies je voor Dutch. Naar eigen inzicht kun je het lettertype, de grootte en de kleur van ondertitels aanpassen. Sommige mensen prefereren bijvoorbeeld gele ondertitels, omdat witte letters op een lichte achtergrond slecht te zien zijn. Zijn er geen ondertitels beschikbaar, dan kan Kodi die zelfstandig downloaden. Kies onderaan voor Talen van te downloaden ondertiteling en selecteer Dutch. Schakel English uit als je niet zit te wachten op Engelstalige ondertitels.

©PXimport

14 Lokale mediamappen

Voordat je films en series gaat afspelen, geef je eerst aan met welke mappen je een mediabibliotheek wilt opbouwen. De eenvoudigste optie is om films, series en muziek via lokale opslagmedia af te spelen. Sluit bijvoorbeeld een externe schijf, usb-stick of sd-kaart met mediabestanden op het apparaat aan. Ga naar VIDEO’S / Bestanden / Toevoegen video’s en kies voor Bladeren. Navigeer naar Root bestandssysteem / media en open het juiste schijfstation. Nadat je de goede mediamap hebt gevonden, bevestig je met OK. Onderaan geef je deze locatie een relevante naam, bijvoorbeeld Filmmap. Klik daarna op OK.

©PXimport

15 LibreELEC in Windows

Bevat jouw Kodi-speler een interne schijf? Vanaf iedere Windows-pc vul je deze schijf eenvoudig met mediabestanden. Je hebt hiervoor wel het ip-adres van jouw mediaspeler nodig. Je achterhaalt dat door in Kodi te kiezen voor SYSTEEM / Systeeminformatie. Schrijf de getallenreeks op een briefje en open op je Windows-pc de Verkenner. Je typt in de adresbalk \\ip-adres_mediaspeler\, bijvoorbeeld \\192.168.1.20\. Druk daarna op Enter. Als je pc vraagt naar inloggegevens, vul je tweemaal libreelec in. Alle interne mappen verschijnen netjes op het scherm. Via het netwerk kopieer je nu bijvoorbeeld films naar de map Videos.

©PXimport

16 Media-informatie

Een enorm pluspunt van Kodi is dat het mediaprogramma extra informatie en afbeeldingen van films laat zien. Dankzij fraaie filmcovers ziet de mediabibliotheek er aantrekkelijk uit. Bovendien weet je aan de hand van een korte omschrijving waar de film over gaat. Als je de vorige stap volledig hebt doorgenomen, kun je inhoud aan de mediamap toewijzen. Kies onder Deze map bevat voor Speelfilms, Series of Muziekvideo’s. Aan de rechterkant zie je bij welke internetbron Kodi media-informatie ophaalt. Dat kun je wijzigen, hoewel de standaardbronnen prima werken. Via het onderdeel Instellingen kies je bij Voorkeurstaal voor nl. Bevestig tweemaal met OK en geef met Ja aan dat je alle informatie wilt vernieuwen. Vanuit het hoofdmenu heb je nu rechtstreeks toegang tot speelfilms en/of series.

©PXimport

17 Netwerkbronnen

Kodi is ook in staat om netwerkbronnen te benaderen, zoals een pc of nas. Deze functie is bruikbaar als alle mediabestanden op een centrale mediaserver in je thuisnetwerk staan opgeslagen. Kodi herkent eenvoudig upnp/dlna-mediaservers in je netwerk. Blader vanuit het hoofdmenu naar VIDEO’S / Bestanden / Toevoegen video’s. Via Bladeren kies je voor UPnP apparaten. Klik op de netwerkbron waarbij de mediabestanden staan opgeslagen en voeg hiervan de juiste map toe. Bevestig als laatste met OK.

©PXimport

18 Media afspelen

Uiteraard wil je Kodi gebruiken voor het afspelen van films. Kies in het hoofdmenu voor Speelfilms en klik op een titel die je wilt zien. De weergave start direct. Gebruik onderaan de mediaknoppen om bijvoorbeeld hoofdstukken te skippen of te pauzeren. Via het ondertiteling-symbool rechtsonder schakel je ondertitels desgewenst in of uit. Klik zo nodig op het luidsprekertje om het geluidskanaal aan te passen. Op die manier activeer je bijvoorbeeld Nederlandse stemmen en/of dts-surroundgeluid.

©PXimport

Add-ons

Een aantrekkelijke eigenschap van Kodi is de ondersteuning van add-ons. Onder LibreELEC werken deze uitbreidingen uitstekend. Vanuit Kodi zijn er al een heleboel add-ons beschikbaar. Neem via SYSTEEM / Instellingen / Add-ons maar eens een kijkje. Je voegt bijvoorbeeld een ondertiteldienst toe, zodat je ontbrekende ondertitels kunt downloaden. Of je luistert naar muziekalbums, terwijl Kodi via een uitbreiding overeenkomstige songteksten voor je ophaalt. De interessantste uitbreidingen vind je onder Video add-ons. Je voegt hier onder meer de gemist-diensten van RTL XL en NPO Gemist toe. Pak verder Computer!Totaal 3/2017 er nog eens bij, waarin we uitgebreid uit de doeken deden hoe je interessante add-ons van derden installeert.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal
© Wesley Akkerman
Huis

Review Samsung Galaxy A26 – Betrouwbaar maar basaal

De Samsung Galaxy A26 is bedoeld voor wie op zoek is naar een degelijke smartphone zonder toeters en bellen. Het toestel combineert een moderne uitstraling met een stevig updatebeleid, maar kent ook duidelijke beperkingen.

Goed
Conclusie

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.

Plus- en minpunten
  • Prachtig scherm
  • Redelijke processor
  • Prima batterijduur
  • Fijne hoofdcamera
  • Beperkt gebruik van AI-functies
  • Sterk updatebeleid
  • Andere twee lenzen
  • Processor is al oud
  • Monospeaker
  • Geen koptelefoonaansluiting
  • Achterhaalde standaarden
  • Vingerafdrukken en stof

De Samsung Galaxy A26 is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 299 euro en wordt geleverd met 128 GB aan opslagruimte en 6 GB aan werkgeheugen. We hoeven niemand voor de gek te houden: dit komt allerminst in de buurt van de S-lijn. Maar voor de prijs valt dit allemaal binnen de verwachtingen. We zullen het toestel niet aan onnodig hoge standaarden houden en willen gewoon eens kijken wat het biedt voor de prijs en wat je kunt met de specs.

©Wesley Akkerman

Solide bouw, maar met concessies

Qua bouwkwaliteit zien we dat Samsung stappen vooruit gezet heeft. Zo heeft het toestel bijvoorbeeld een IP67-classificatie voor stof- en waterbestendigheid. De glazen panelen aan voor- en achterkant – beschermd met Corning Gorilla Glass Victus+ – geven het toestel iets meer allure mee. Het is dan wel jammer dat dat glas gevoelig is voor stof en vingerafdrukken, dus de kans is groot dat je het sobere ontwerp alsnog onder een hoesje verstopt.

Het frame is nog steeds van kunststof, maar de A26 is met 7,7 mm wat slanker dan zijn voorganger en is met zo'n 200 gram lekker licht. Een opvallend minpunt, zeker ten opzichte van eerdere modellen in de lijn, is dat de 3,5mm koptelefoonaansluiting is verdwenen. Er zijn ook geen stereoluidsprekers meer; de A26 heeft nu een monoluidspreker. Audio uit die speaker klinkt al snel plat, kil en soms nodeloos scherp.

©Wesley Akkerman

Scherm en processor

Voorop zit een lekker groot amoled-scherm van 6,7 inch, met dezelfde hoge resolutie als we vorig jaar ook zagen op de Samsung Galaxy A25. De verversingssnelheid van 120 Hz en een maximale helderheid van 1000 nits zorgen voor een prettige kijkervaring. Kleuren ogen levendig en details zijn scherp. Waarom een budgettoestel dit scherm nodig heeft, kun je je afvragen – maar prettig is het wel.

Als we onder de motorkap kijken, zien we de Exynos 1380-chipset. Die levert prestaties die voldoende zijn voor alledaags gebruik en ook geschikt zijn voor gaming, maar verwacht er niet te veel van. Dit is overigens dezelfde processor als in de Galaxy A35 uit 2024 (dus niet de eerder geteste A36 dit jaar), waardoor je dus wel degelijk een prestatieboost merkt. De software draait er verder prima op. We hebben minimaal gestotter ervaren in de afgelopen twee weken.

©Wesley Akkerman

Riant updatebeleid, maar…

Samsung levert de A26 met Android 15 en One UI 7 en belooft zes jaar aan upgrades en beveiligingsupdates. Voorlopig ben je dus verzekerd van goede software. Tegelijk is de gebruikte chipset in 2025 al twee jaar oud. Dat betekent dat hij in 2031 acht jaar oud is en de vraag is of hij het allemaal kan blijven bijbenen. Dit vormt dus een klein risico, maar gezien de prijs kunnen we er niet te zwaar aan tillen. Het is wel iets om even rekening mee te houden.

Net zoals bij de duurdere Galaxy's wordt ook de Samsung Galaxy A26 geleverd met AI. Samsung noemt dat voor dit toestel Awesome Intelligence, omdat het niet precies hetzelfde AI-pakket is als op bijvoorbeeld de S25-lijn. De AI-ervaring is op dit toestel kernachtig, en dat kun je zowel positief als negatief ervaren. Heb je niets met al die AI-dingen, dan past de A26 prima in leven. Wil je juist meer met AI gaan doen, dan kun je wellicht beter verder kijken.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Macrolens.

Welke AI wel en welke AI niet?

Maar wat kun je dan precies verwachten? De meest geavanceerde Galaxy AI-functies, zoals Now Bar en Now Brief, ontbreken op de A26. Wat je wél krijgt is Google's Circle to Search, waarmee je objecten op afbeeldingen kunt opzoeken of tekst kunt kopiëren.

Daarnaast kan de Galaxy A26 suggesties doen voor foto's en met je meedenken welke aanpassingen nodig zijn om de foto beter te maken. Ook is er de magische gum, waarmee je objecten en personen uit foto's kunt knippen. Het systeem vult de digitale gaten dan op met soms twijfelachtige invullingen, maar ook dat ligt (helaas) binnen de verwachtingen. Tot slot zijn er allerlei fotofilters waarmee je kunt spelen.

©Wesley Akkerman

2x.

©Wesley Akkerman

1x.

Camera's op de Samsung Galaxy A26: wisselend beeld

De hoofdcamera van 50 megapixel is voorzien van optische beeldstabilisatie. Bij goed licht levert die degelijke foto’s met genoeg detail en verzadiging voor social media. Dat is precies wat je van een toestel als dit mag verwachten. De ultragroothoeklens van 8 en de macrocamera van 2 megapixel vallen duidelijk tegen. De eerstgenoemde levert vaak in op kleur en detail, terwijl de macrovariant niet eens zijn basale taak kan uitvoeren. Scherpstellen lukt niet altijd even goed, en je kunt bovendien niet heel dicht op je onderwerp zitten. Vaak moet je drie tot vijf centimeter afstand houden, waardoor het lastig wordt om het gewenste detail goed in beeld te krijgen.

©Wesley Akkerman

0,5x.

©Wesley Akkerman

0,5x.

Batterij en connectiviteit: voldoende, niet vooruitstrevend

De accu van 5000 mAh houdt het met gemak een dag vol. Aangezien je op dit toestel waarschijnlijk niet heel veel gaat gamen, is dat ruim voldoende. Het opladen gaat met een maximaal vermogen van 25W (bedraad). Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Ook moet je er rekening mee houden dat er geen oplader in de doos zit.

Op het vlak van connectiviteit zie je hier en daar veroudering. Zo heeft de A26 alleen wifi 5, geen e-simondersteuning en werkt de usb-c-poort op usb 2.0-snelheden. Bluetooth 5.3 is wel aan boord, en dat volstaat voor de meeste draadloze toepassingen.

©Wesley Akkerman

1x.

©Wesley Akkerman

2x.

Samsung Galaxy A26 kopen?

De Samsung Galaxy A26 laat voor zijn adviesprijs van 299 euro een wisselend beeld zien. Positief valt het heldere amoled-scherm van 120 Hz op, net als de lange softwareondersteuning van zes jaar en de capabele hoofdcamera bij goed licht. Ook qua batterijduur stelt het toestel niet teleur. Tegelijk zijn er duidelijke compromissen. Zo ontbreekt de 3,5mm-aansluiting, is er slechts één luidspreker aanwezig en laten de ultragroothoek- en macrocamera weinig indruk achter. Verder zijn sommige verbindingsopties, zoals wifi 5 en usb 2.0, inmiddels verouderd. Toch zal niet iedereen daar last van hebben. Wie vooral op zoek is naar een toegankelijke smartphone met een goed scherm, degelijke camera en vlotte prestaties, zit met de Galaxy A26 nog steeds goed.