Maak je eigen Kodi-speler met LibreELEC

© PXimport

Maak je eigen Kodi-speler met LibreELEC

Geplaatst: 23 maart 2017 - 12:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Maikel Dijkhuizen

LibreELEC maakt van iedere (mini-)pc of laptop in een handomdraai een soepele mediaspeler. Met een beetje knutselwerk functioneert het zelfs op een Raspberry Pi of Android-streamer, mocht de interface van die laatste niet voldoen. Na de installatie heb je toegang tot de flexibele gebruikersinterface van het razendpopulaire mediaprogramma Kodi. Kortom: speel al je mediabestanden af en voeg via add-ons de beste streamingdiensten toe.

1 Wat is LibreELEC?

LibreELEC is een besturingssysteem dat is gebaseerd op Linux. Bij een regulier besturingssysteem als Windows of Ubuntu heb je de vrijheid om eigen programma’s te installeren. Bij LibreELEC is dat niet het geval. Na de installatie heb je uitsluitend toegang tot Kodi. Zodra je een apparaat aanzet waarop LibreELEC draait, kom je gelijk in de interface van dit populaire mediaprogramma terecht. Dat werkt uitstekend. Niet voor niets zijn sommige kant-en-klare mediaspelers standaard met Kodi uitgerust, zoals de Eminent EM7580. LibreELEC is dan ook een uitstekend hulpmiddel om zelf een mediaspeler op te tuigen.

© PXimport

LibreELEC vs. OpenELEC

Met OpenELEC bestaat er al jaren een platform om Kodi-spelers te bouwen. Het ontwikkelteam van OpenELEC kreeg echter onenigheid, waarna een deel van de programmeurs zich afsplitsten en hun eigen weg kozen. De geboorte van LibreELEC was daarmee begin 2016 een feit. De verschillen tussen beide Linux-distributies zijn minimaal. Het belangrijkste verschil is dat LibreELEC sneller nieuwe updates vrijgeeft dan OpenELEC. Hierdoor hebben gebruikers meestal eerder toegang tot nieuwe functies.

2 Apparaat kiezen

Je bepaalt eerst op welk apparaat je LibreELEC wilt installeren. Als je nog ergens een oude laptop of pc hebt liggen, kun je die als veredelde mediaspeler gebruiken. Een elegantere oplossing is om een platte mini-pc met het uiterlijk van een mediaspeler te kiezen, zoals een exemplaar uit de Intel NUC- of Gigabyte BRIX-reeks. Je kunt zo’n mini-pc prima in een televisiemeubel kwijt en via een infraroodontvanger bedienen met een afstandsbediening. Fijn is dat LibreELEC ook overweg kan met producten van Raspberry Pi en ODROID. Handig als je een complete mediaspeler tegen een laag budget wilt optuigen. Het is zelfs mogelijk om bestaande Android-boxen met een Amlogic-processor om te bouwen tot een LibreELEC-speler.

3 Opstartbaar opslagmedium

De installatie van LibreELEC voer je uit vanaf een opstartbare usb-stick of sd-kaart. Kijk dus eerst even welke aansluitingen er op de (toekomstige) mediaspeler beschikbaar zijn. LibreELEC stelt een programma beschikbaar waarmee je eenvoudig een opstartbare usb-stick of sd-kaart creëert. Surf hiernaartoe en klik bovenaan op een link om LibreELEC USB-SD Creator te downloaden. Dit programma is voor Windows, macOS en Linux beschikbaar. In Windows dubbelklik je op het exe-bestand, waarna het programma direct opstart.

© PXimport

4 LibreELEC USB-SD Creator

Prik een usb-stick of sd-kaart in de computer. Houd er rekening mee dat LibreELEC USB-SD Creator alle gegevens op dit opslagmedium wist. Belangrijk is dat je bij Kies versie voor jouw hardware de juiste keuze maakt. Voor gebruik van een reguliere (mini-)pc of laptop kies je de optie Generic AMD/Intel/NVIDIA (x86_64) om een opstartbare usb-stick aan te maken. Verder kun je je onder meer een opstartbaar opslagmedium voor Raspberry Pi en Odroid creëren. Maak een keuze en klik bij de tweede stap op Download. Je bladert naar de gewenste opslagmap, waarna je bevestigt met Map selecteren. Bij de derde stap wijs je de juiste usb-stick of sd-kaart aan. Kies als laatste voor Schrijf / Ja.

© PXimport

Amlogic-chipset

© PXimport

5 Bootmenu aanpassen

Hoog tijd om LibreELEC te installeren! Doe de opstartbare usb-stick of sd-kaart in de beoogde mediaspeler en start dit apparaat vanaf het opslagmedium op. Bij een pc of laptop regel je dat door in het instellingenmenu (bios/uefi) de opstartvolgorde te wijzigen. In het geval van een Intel NUC druk je tijdens de opstartfase bijvoorbeeld op F2, maar dat kan bij een ander systeem net zo goed een andere sneltoets zijn. Zorg ervoor dat het juiste opslagmedium bovenaan staat. Meestal herken je een usb-stick of sd-kaart aan de merknaam. Sla de wijzigingen op en sluit het bios of de uefi vervolgens af. Bij pc’s of laptops gebruik je hiervoor doorgaans de sneltoets F10.

© PXimport

6 LibreELEC installeren

Nadat je het bootmenu hebt aangepast, start het systeem opnieuw op. Het logo van LibreELEC verschijnt in koeienletters op het scherm. Selecteer de optie Quick Install of LibreELEC en bevestig met OK. Geef in het volgende scherm aan op welke schijf je het besturingssysteem wilt installeren. Nadat je bevestigt met OK, waarschuwt LibreELEC dat alle bestaande bestanden worden verwijderd. Kies tweemaal voor YES om de installatie definitief te starten. Meestal is de installatie binnen een minuutje afgerond. Verwijder de usb-stick of sd-kaart uit het apparaat en herstart via Reboot het systeem.

© PXimport

7 Eerste instellingen

Zodra je je eigengemaakte mediaspeler voor de eerste keer opstart, verschijnt er een welkomstvenster. Kies voor Next en bedenk onder Hostname een relevante naam voor je mediaspeler. Onder deze naam verschijnt het apparaat namelijk in je netwerk. In het volgende scherm neem je de netwerkinstellingen door. Het beste sluit je een mediaspeler bedraad op het netwerk aan, zodat je zonder haperingen mediastreams binnenhaalt. Klik op Next. Gevorderde gebruikers kunnen het systeem eventueel via het ssh-protocol bedienen. Het samba-protocol is handig wanneer je de Kodi-speler vanaf andere netwerklocaties wilt benaderen, bijvoorbeeld een pc. Via tweemaal Next rond je de introductiewizard af.

© PXimport

8 Taal en tijd

De voertaal binnen LibreELEC is standaard Engels, maar gelukkig wijzig je dat eenvoudig naar het Nederlands. Navigeer achtereenvolgens naar SYSTEM / Settings / Appearance / International. Kies daarna voor Language waarbij je Dutch als standaardtaal instelt. LibreELEC haalt het taalbestand binnen en wijzigt op eigen houtje de interface naar het Nederlands. Verder is het raadzaam om een tijdzone in te stellen, zodat het besturingssysteem het juiste tijdstip weergeeft. Ga links naar Land- en taalinstellingen en kies bij Tijdzone land voor Netherlands.

© PXimport

9 Updaten

Het is belangrijk om LibreELEC up-to-date te houden. Je hebt dan altijd toegang tot een recente editie van Kodi met eventuele nieuwe functies. De makers stellen regelmatig een nieuwe versie van het besturingssysteem beschikbaar. Blader vanuit het hoofdvenster van Kodi naar SYSTEEM / LibreELEC / Systeem. Bij het onderdeel Updates neem je de mogelijkheden door. De optie Automatische updates staat standaard op manual. Wanneer je updates liever automatisch installeert, kies je hier voor auto. LibreELEC haalt met deze instelling alleen stabiele updates binnen, dus je krijgt niet te maken met bètaversies. Via Controleer nu op updates zie je meteen of er toevallig al een nieuwe versie klaarstaat.

© PXimport

Kodi bedienen

10 Video-instellingen

Het is na aansluiting van de mediaspeler nuttig om de video-instellingen even door te nemen. Ga naar SYSTEEM / Instellingen / Systeem / Videohardware en controleer of de ingestelde resolutie klopt. Zeker wanneer je mediaspeler op een televisie is aangesloten, zijn er vaak zwarte randen te zien. Kies voor Beeldkalibratie om daar iets aan te doen. Je gebruikt de pijltjestoetsen op de afstandsbediening of het toetsenbord om de pijl precies in de hoek te manoeuvreren. Druk daarna op Enter of OK en herhaal dit proces voor de volgende pijl. Beweeg vervolgens de balk om de positie van de ondertitels te kiezen. Voor de juiste verhouding zorg je daarna dat het figuur precies vierkant is. Via het kruisje keer je weer terug.

© PXimport

11 Audio-instellingen (1)

We blijven nog even in de systeeminstellingen, want je wilt natuurlijk genieten van fatsoenlijk geluid. Kies links voor Geluidsuitgang en open de optie Apparaat voor geluidsuitvoer. Je bepaalt hier via welke verbinding je mediaspeler audio afspeelt. Wanneer je de mediaspeler via hdmi hebt aangesloten op een receiver, kies je hier de naam van dit audioapparaat. Via Aantal kanalen geef je aan dat je bijvoorbeeld via een 5.1kanaals-audiosysteem geluid wilt afspelen.

© PXimport

12 Audio-instellingen (2)

Alle moderne receivers zijn in staat om zelfstandig bekende surroundformaten te decoderen, zoals dts(-hd) en dolby digital. Vanuit Kodi dien je het geluidsspoor om die reden ongecodeerd door te sturen, waarna je receiver vervolgens de geluidsverwerking afhandelt. Standaard is deze optie binnen de instellingen van Kodi onzichtbaar. We gaan ervan uit dat je nog steeds het menuonderdeel Geluidsuitgang uit de vorige stap hebt geopend. Klik linksonder tweemaal op Instellingenniveau om de expertinstellingen te tonen. Scrol zo nodig een stukje omlaag en markeer de optie Activeer doorvoer. Neem de opties door en bepaal of je dts, dts-hd en/of dolby digital wilt doorvoeren.

© PXimport

13 Ondertitels

Wanneer je graag internationale films of series kijkt, is het gebruik van degelijke ondertitels wel zo prettig. Navigeer vanuit het hoofdmenu naar SYSTEEM / Instellingen / Video / Ondertiteling. Bij Voorkeur ondertitelingstaal kies je voor Dutch. Naar eigen inzicht kun je het lettertype, de grootte en de kleur van ondertitels aanpassen. Sommige mensen prefereren bijvoorbeeld gele ondertitels, omdat witte letters op een lichte achtergrond slecht te zien zijn. Zijn er geen ondertitels beschikbaar, dan kan Kodi die zelfstandig downloaden. Kies onderaan voor Talen van te downloaden ondertiteling en selecteer Dutch. Schakel English uit als je niet zit te wachten op Engelstalige ondertitels.

© PXimport

14 Lokale mediamappen

Voordat je films en series gaat afspelen, geef je eerst aan met welke mappen je een mediabibliotheek wilt opbouwen. De eenvoudigste optie is om films, series en muziek via lokale opslagmedia af te spelen. Sluit bijvoorbeeld een externe schijf, usb-stick of sd-kaart met mediabestanden op het apparaat aan. Ga naar VIDEO’S / Bestanden / Toevoegen video’s en kies voor Bladeren. Navigeer naar Root bestandssysteem / media en open het juiste schijfstation. Nadat je de goede mediamap hebt gevonden, bevestig je met OK. Onderaan geef je deze locatie een relevante naam, bijvoorbeeld Filmmap. Klik daarna op OK.

© PXimport

15 LibreELEC in Windows

Bevat jouw Kodi-speler een interne schijf? Vanaf iedere Windows-pc vul je deze schijf eenvoudig met mediabestanden. Je hebt hiervoor wel het ip-adres van jouw mediaspeler nodig. Je achterhaalt dat door in Kodi te kiezen voor SYSTEEM / Systeeminformatie. Schrijf de getallenreeks op een briefje en open op je Windows-pc de Verkenner. Je typt in de adresbalk \\ip-adres_mediaspeler\, bijvoorbeeld \\192.168.1.20\. Druk daarna op Enter. Als je pc vraagt naar inloggegevens, vul je tweemaal libreelec in. Alle interne mappen verschijnen netjes op het scherm. Via het netwerk kopieer je nu bijvoorbeeld films naar de map Videos.

© PXimport

16 Media-informatie

Een enorm pluspunt van Kodi is dat het mediaprogramma extra informatie en afbeeldingen van films laat zien. Dankzij fraaie filmcovers ziet de mediabibliotheek er aantrekkelijk uit. Bovendien weet je aan de hand van een korte omschrijving waar de film over gaat. Als je de vorige stap volledig hebt doorgenomen, kun je inhoud aan de mediamap toewijzen. Kies onder Deze map bevat voor Speelfilms, Series of Muziekvideo’s. Aan de rechterkant zie je bij welke internetbron Kodi media-informatie ophaalt. Dat kun je wijzigen, hoewel de standaardbronnen prima werken. Via het onderdeel Instellingen kies je bij Voorkeurstaal voor nl. Bevestig tweemaal met OK en geef met Ja aan dat je alle informatie wilt vernieuwen. Vanuit het hoofdmenu heb je nu rechtstreeks toegang tot speelfilms en/of series.

© PXimport

17 Netwerkbronnen

Kodi is ook in staat om netwerkbronnen te benaderen, zoals een pc of nas. Deze functie is bruikbaar als alle mediabestanden op een centrale mediaserver in je thuisnetwerk staan opgeslagen. Kodi herkent eenvoudig upnp/dlna-mediaservers in je netwerk. Blader vanuit het hoofdmenu naar VIDEO’S / Bestanden / Toevoegen video’s. Via Bladeren kies je voor UPnP apparaten. Klik op de netwerkbron waarbij de mediabestanden staan opgeslagen en voeg hiervan de juiste map toe. Bevestig als laatste met OK.

© PXimport

18 Media afspelen

Uiteraard wil je Kodi gebruiken voor het afspelen van films. Kies in het hoofdmenu voor Speelfilms en klik op een titel die je wilt zien. De weergave start direct. Gebruik onderaan de mediaknoppen om bijvoorbeeld hoofdstukken te skippen of te pauzeren. Via het ondertiteling-symbool rechtsonder schakel je ondertitels desgewenst in of uit. Klik zo nodig op het luidsprekertje om het geluidskanaal aan te passen. Op die manier activeer je bijvoorbeeld Nederlandse stemmen en/of dts-surroundgeluid.

© PXimport

Add-ons

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000