ID.nl logo
Lego Mindstorms EV3 - Robots bouwen met Lego
© PXimport
Huis

Lego Mindstorms EV3 - Robots bouwen met Lego

Als je aan de slag wil met robotica, denk je waarschijnlijk niet zo snel aan Lego. De Deense fabrikant van de plastic bouwblokjes heeft echter recent zijn derde generatie programmeerbare robots uitgebracht, Mindstorms EV3.

Mindstorms is een hardware-pakket met bijbehorende software. Voor 400 euro krijg je iets meer dan 600 stukjes, hoofdzakelijk uit de serie Lego Technic. Het grootste deel van de prijs betaal je voor de sensoren en de zogenaamde 'intelligente steen', de centrale computer van EV3. Deze kleine computer heeft een 300 MHz ARM9-processor aan boord, 64 MB RAM en draait op Linux.

Via de meegeleverde usb-kabel sluit je de intelligente steen aan op je Windows-computer of Mac. Download vervolgens de bijbehorende Mindstorms-software. Met deze software programmeer je de steen en de aangesloten sensoren en motoren. In het Mindstorms-pakket vind je twee grote motoren, een kleinere motor, een kleurensensor, een aanraaksensor, een infraroodsensor en een infrarood-afstandsbediening.

©PXimport

De steentjes zullen je bekend voorkomen als je wel eens met Lego Technic hebt gebouwd. Op de achtergrond zie je de sensoren en de intelligente steen.

TRACK3R

In de doos vind je één gedrukte handleiding van de robot TRACK3R. Het is aan te raden om eerst deze robot te bouwen, zodat je bekend wordt met het concept van Mindstorms. Denk er eveneens aan dat je voor de intelligente steen 6 AA-batterijen en voor de afstandsbediening 2 AAA-batterijen nodig hebt.

©PXimport

Doordat alle sensoren en motoren Lego-aansluitingen hebben, kun je ze in elk Lego Technic-model integreren.

Naast de instructies moet je het EV3-bestand van de robot downloaden en openen in de software. Eén bestand kan uit meerdere programma's voor dezelfde robot bestaan. Vanuit de software stuur je de EV3-programma's naar de intelligente steen, zodat je robot zonder computer kan functioneren. Het is daarna natuurlijk de bedoeling dat je zelf aan de slag gaat om programma's te schrijven voor je robot. Omdat je zowel aan de software- als aan de hardware-kant flexibel bent, zijn er honderden mogelijkheden om een robot te creëren.

Intelligente steen

De intelligente steen is uitgerust met een bluetooth-module, zodat je met je Android- of iOS-smartphone of -tablet je robot kunt besturen. Wil je je robot op afstand bedienen, dan kun je een aparte wifi-dongle kopen en via internet commando's naar de robot sturen. De software werkt goed, maar vergt wel enige gewenning en kan wat onoverzichtelijk werken, mede doordat er veel gebruik wordt gemaakt van symbolen. Gelukkig vind je veel instructiefilmpjes en stap-voor-stap aanwijzingen.

©PXimport

De vijf basismodellen, op de website vind je er nog tien.

Het programmeren en bouwen van robots met Lego Mindstorms werkt verslavend en is zeker niet alleen voor kinderen.

Fantastisch
Conclusie

Lego Mindstorms EV3 ------------------- **Prijs** € 399,99 **Taal** Nederlands **OS** Windows XP/Vista/7/8, Mac OS X **Website** [www.lego.com](http://www.lego.com/nl-nl/mindstorms)

Plus- en minpunten
  • Lage drempel
  • 15 robots
  • Veel flexibiliteit
  • App voor besturing
  • Onduidelijke software
▼ Volgende artikel
Dit is waarom de Google Home-widget zo handig is
© Stockwerk-Fotodesign
Huis

Dit is waarom de Google Home-widget zo handig is

De Google Home-app is een prima beginpunt voor gebruikers die nog niet zo bekend zijn met (het idee van) een smarthome. Maar wist je dat de app ook een goede widget heeft? In dit artikel nemen we die onder de loep.

De Google Home-widget kan smarthomebeheer toegankelijker maken. Maar:

1. Hoe activeer en beheer je de widget?

2. En wat zijn de beperkingen?

Misschien ook interessant voor jou: Google Home versus Apple HomeKit: welk smarthomeplatform is beter voor jou?

Voordat je aan de slag kunt met de Google Home-app of -widget is het handig om je eerst even kort in te lezen. In een eerder gepubliceerd artikel leggen we precies uit wat dit voor applicatie is, hoe je verschillende apparaten toevoegt en of er nog dingen zijn waar je wellicht niet aan gedacht hebt. Daarna kun je pas eigenlijk de widget inzetten. Je moet eerst dus minimaal één apparaat toegevoegd hebben aan de app. In het kort: dat doe je door een ondersteunend product te installeren via de tab Apparaten en de knop Toevoegen (rechts onderin).

Google Home-widget toevoegen

Als je zover bent, dan kunnen we kijken naar hoe we de widget kunnen toevoegen. Je hebt hier minimaal Android 12 voor nodig op je smartphone. Ook dien je natuurlijk de meest recente versie van de app te hebben. Voldoe je aan de eisen, zoek dan een leeg plekje op je thuisscherm op. Houd die plek kort ingedrukt en selecteer daarna de optie Widgets in het contextuele menu. Scrol door de lijst totdat je Home ziet staan en tik daarop. Houd de widget kort ingedrukt en versleep hem naar het vorige scherm; laat hem los op de plek die je prettig vindt.

Je krijgt nu twee opties voorgeschoteld: je favorieten of aangepast. Als je voor de eerste optie kiest, dan presenteert de widget alleen de apparaten die je aangemerkt hebt als favoriet (in ons geval is dat de lamp in de slaapkamer). Als je de widget nu oppakt en naar de bovenkant van het scherm sleept, dan kun je Widgetinstellingen selecteren. Je laat hem dan op die knop vallen. Vervolgens kun je allerlei zaken aanpassen. Zo kun je een ander huis kiezen of je favorieten bijwerken. En anders kun je de aard van de widget aanpassen, via de tweede optie.

Kies je voor de tweede mogelijkheid (aan het begin of via Widgetinstellingen), dan heb je veel meer opties. Hier kun je, via Aanpassen, precies de onderdelen toevoegen die je wilt. Selecteer de producten die je wilt en druk daarna op Opslaan. De widget wordt dan direct geüpdatet. Je kunt hem eventueel groter maken als je nog een knop mist, of kleiner als je denkt dat alles er dan nog steeds op past. Dat doe je door de widget in te drukken en dan via de bolletjes de grootte aan te passen. Pak het bolletje vast en versleept het totdat je het formaat hebt dat je wilt.

De beperkingen van de Google Home-widget

Als je hiermee aan de slag wilt gaan, dan is het wel handig om je bewust te zijn van enkele beperkingen van de Google Home-widget.

  • Je kunt alleen apparaten bedienen die werken met een schakelaar; voor camera's en dergelijke moet je de app openen.

  • Google Home biedt slechts één widget voor alle apparaten aan.

  • De widget ververst zijn informatie elke dertig minuten, waardoor sommige acties niet meteen zichtbaar zijn.

  • Je kunt helaas niet direct de volgorde van de knoppen bepalen.

Maar ondanks de beperkingen kan de widget toch een handige toevoeging zijn. De digitale omgeving voorkomt wellicht onnodig appgebruik en biedt direct toegang tot enkele veelgebruikte apparaten in huis. Bovendien kan dit in sommige gevallen sneller werken dan stembediening en het maakt het beheer van een smarthome toegankelijker dan ooit.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger verstopt? Dit kun je doen
© Georgy Dzyura
Huis

Stofzuiger verstopt? Dit kun je doen

Een verstopte stofzuiger werkt niet goed, of zelfs helemaal niet. Als je merkt dat er stof en vuil blijft liggen als je er met de stofzuiger langs gaat, is het een goed idee om even te checken of er geen vuil in het apparaat zit opgehoopt. Dit kun je doen als je stofzuiger verstopt zit.

In dit artikel lees je:

  • Hoe het komt dat je stofzuiger verstopt zit
  • Waarom dat een probleem is
  • Hoe je het zelf oplost

Lees ook: Stofzuigen? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

Traditionele stofzuiger

Bij een traditionele stofzuiger, een met een karretje, een slang, een steel en een mondstuk, zijn er verschillende plekken waar een eventuele verstopping kan zitten. In dat geval is het een kwestie van een voor een de onderdelen losmaken en kijken waar het probleem zit. 

Begin bij het mondstuk, en check of de stofzuiger wel goed werkt als je alleen de steel gebruikt. Doet hij het nog steeds niet goed, haal dan de steel los en probeer het opnieuw. Ook de slang kun je losmaken: het kan prima zijn dat er iets in zit waardoor de zuigkracht afneemt. Het kan ook nog aan de ingang van de stofzuigerzak liggen. 

Met een lange staaf kun je in principe overal bij. Wees creatief: een tentstok, een meetlat, een stevige kabel of een trekveer voor je waterleidingen, het werkt allemaal prima. 

Nog geen trekveer in huis?

Bestel hem gewoon

Steelstofzuiger

Bij een steelstofzuiger is de kans groot dat het probleem in de borstel zit. Daar hoopt zich na verloop van tijd vuil, stof en haar op, waardoor de zuigkracht afneemt, of de stofzuiger helemaal niet meer werkt. Die borstel kun je zelf losmaken en uit de zuigmond halen, zodat je hem makkelijk kunt schoonmaken. 

Natuurlijk kan het probleem ook in de steel zitten. Dan geldt hetzelfde als bij een traditionele stofzuiger: maak hem los, pak een lange stok of trekveer en haal het opgehoopte vuil eruit. 

Ook de filters in de steelstofzuiger kunnen verstopt raken. Die filters kun je ook gewoon losmaken en uitkloppen boven de vuilnisbak. Maak ze maandelijks schoon, en het loont de moeite ze één keer per jaar helemaal te vervangen. Wasbare filters kun je zelfs schoonmaken onder de kraan, dus check vooral even of jouw stofzuiger die heeft. 

©Redpixel

Robotstofzuiger

Heb je een robotstofzuiger? Ook die kan natuurlijk verstopt raken. Als je merkt dat er stof blijft liggen, is het een goed idee om even te checken of dat het geval is. Zorg wel dat de robotstofzuiger uit staat voor je ermee begint. 

De opvangbak van een robotstofzuiger is een stuk kleiner dan bij een gewone of steelstofzuiger, dus dikke kans dat hij gewoon vol zit. Leeg de bak, en hij doet gewoon weer wat hij moet doen. 

Kijk ook of het mondstuk aan de onderzijde niet vol zit met stof en haren. Dat kun je makkelijk lostrekken en in de prullenbak doen. Verder zijn er weinig andere mogelijkheden, dus als je robotstofzuiger na een kleine schoonmaak nog steeds niet doet wat-ie moet doen, is er misschien iets anders aan de hand. 

Conclusie

Een niet goed werkende stofzuiger hoeft helemaal niet te betekenen dat hij kapot is. Sterker nog, de kans is veel groter dat er gewoon een kleine verstopping ergens in het apparaat zit, waardoor de zuigkracht afneemt. Haal alle onderdelen een voor een los en test of het apparaat dan wel goed werkt. Met een lange stok of trekveer kun je opgehoopt vuil ook uit de steel of slang halen. 

Onderhoud is natuurlijk ook belangrijk: zorg ervoor dat je de filters regelmatig schoonmaakt en af en toe vervangt, stop er regelmatig een nieuwe zak in, en leeg de opvangbak als dat nodig is. Het zijn klusjes van niks, en je stofzuiger blijft er een stuk beter door werken.