ID.nl logo
Leer muziek maken met deze apps en tools
© PXimport
Huis

Leer muziek maken met deze apps en tools

Een muziekinstrument leren bespelen kost tijd. Zeker als je noten wilt leren lezen of complexe stukken wilt kunnen spelen. Gelukkig kun je online een heleboel gratis informatie vinden. Wil je gewoon wat pingelen en snel muziek maken? Dan zijn er genoeg apps voor je smartphone of tablet te vinden.

Tip 01: Muziek maken

Iedereen die een instrument wil leren spelen, loopt tegen dezelfde twee obstakels aan. Ten eerste moet je je lichaam trainen om op de juiste manier geluid uit een instrument te halen. Om te drummen moet je je beide armen en benen onafhankelijk van elkaar in de maat kunnen bewegen. Wil je gitaar leren spelen, dan zul je de eerste weken veel eelt op je vingers hebben voordat je vingers gewend zijn om de snaren goed in te drukken. Daarnaast ontkom je niet aan een beetje theorie, je moet weten hoe je een C-akkoord speelt of hoe je verschillende ritmes uit elkaar kunt houden. Gelukkig hoef je hiervoor niet naar de muziekschool, op internet zijn genoeg gratis cursussen of workshops te vinden. In de appstore van je smartphone zijn bovendien erg leuke apps verkrijgbaar die je helpen bij het leren spelen van je instrument. Wil je muziek maken met behulp van je pc of smartphone, dan zijn er tientallen goede programma’s om je eerste track te maken. En kun je al een beetje pingelen, dan is het een fluitje van een cent om je liedjes op te nemen met je pc of smartphone.

©PXimport

Tip 02: Pianospelen

Vrijwel iedereen heeft weleens geprobeerd om een fatsoenlijk geluid uit een piano of keyboard te krijgen. Op www.zebrakeys.com vind je maar liefst vijftig gratis lessen. Het mooie van Zebra Keys is dat je geen piano nodig hebt, via een Flash-toepassing heb je een klavier in je browser. De cursus begint met het bekend worden met het pianoklavier en via de toetsen van je toetsenbord krijg je geluid uit de virtuele piano. Vanaf les drie leer je al een simpel liedje, dat je vervolgens op het eerstvolgende familieweekend kunt laten horen. Uiteraard leer je ook een beetje theorie. Handig om te begrijpen wat nou precies akkoorden zijn en waarom er tussen sommige witte toetsen geen zwarte toetsen zitten. Heb je de basislessen gedaan en wil je nieuwe songs leren, kijk dan eens naar de app Flowkey. Aan de hand van video’s aan de bovenkant en een notenbalk aan de onderkant, kun je vrij snel een simpel liedje leren spelen. Acht songs zijn gratis, daarna moet je een abonnement op de dienst nemen. Via video’s kun je natuurlijk ook piano leren spelen, een paar handige Nederlandstalige video’s vind je op het kanaal van

.

©PXimport

Aan de hand van video’s en een notenbalk, leer je vrij snel een simpel liedje spelen

-

Tip 03: Gitaar spelen

Een gitaar is een totaal ander instrument dan een piano en vereist ook een andere aanpak. Ook genoteerde muziek voor gitaar wordt vaak anders weergegeven dan voor een piano, tenminste als het over popmuziek gaat. Voor een piano vind je online akkoordenschema’s die worden aangegeven met letters. Zo staat G voor een G-akkoord en Em voor een E-mineur akkoord. Voor gitaren vind je vaak tabs, dit zijn kleine tabelletjes waar de vingerzetting op wordt weergegeven. Om te leren hoe je deze tabs moet lezen, neem je hier een kijkje. Een ontzettend goede app is die Justin Guitar (Beginner Song Course). Met de gratis app voor Android en iOS zie je hoe je snaren moet vastpakken, hoe je akkoorden vormt en leer je eveneens verschillende speelstijlen. De eerste lessen zijn gratis, wil je meer leren dan kun je voor 35 euro een jaar lang alle lessen volgen, een stuk goedkoper dan de muziekschool. Op de website www.justinguitar.com vind je bovendien honderden gratis lessen en tutorials.

©PXimport

Akkoorden en tabs zoeken

Kun je al een beetje spelen en ben je op zoek naar akkoorden, songteksten of tabs voor songs, dan heb je genoeg keuze. De websites www.chordie.com, www.azchords.com en www.ultimate-guitar.com hebben duizenden songs in de database staan. De meeste zijn door andere gebruikers geüpload en kunnen foutjes bevatten. Doordat elke song een beoordeling heeft, zie je echter meteen welke akkoordenschema’s door de community het best zijn beoordeeld en dus weinig fouten bevatten.

©PXimport

Tip 04: Drums spelen

Om drums te leren spelen, kun je ook prima online beginnen. Belangrijk is dat je ritmes kunt lezen en een onafhankelijkheid in je armen en benen ontwikkelt. Voor de basics neem je een kijkje op de uitgebreide website www.freedrumlessons.com. Je vindt hier tientallen gratis lessen en video’s. Naast speeltechnieken en het lezen van drumpartituren wordt er ook op een goede houding en het juist vasthouden van je stokken gehamerd. Klik op Legacy Lessons voor de gratis lessen. De site heeft ook een nieuwere serie met geüpdatete informatie, maar voor deze serie moet je je portemonnee trekken. Ben je door de gratis informatie heen, kijk dan eens op www.drumeo.com. Hier vind je honderden video’s van gerenommeerde drummers. Een abonnement kost je zo’n 200 euro per jaar. Een fors bedrag, maar daarvoor krijg je dan ook hoogwaardige video’s met duidelijke instructies.

©PXimport

Er wordt ook op een goede houding en het juist vasthouden van je stokken gehamerd

-

Tip 05: Samenwerken

Als je je eerste piano-, gitaar- of drumlessen achter de rug hebt, wil je misschien met andere muzikanten samen werken. Een briefje bij de Albert Heijn achterlaten is natuurlijk een optie, maar er zijn slimmere opties. Op www.muzikantenbank.eu kun je een advertentie plaatsen of klikken op Advertentie zoeken. Geef aan in welke stad of regio je woont (Nederland en België) en kies of je zelf op zoek bent naar een band of ensemble of dat je iemand voor jouw band nodig hebt. Andere opties zijn www.muzikantenbank.net of de muzikanten-afdeling van Marktplaats. Wil je online met andere muzikanten samenwerken, ga dan naar www.kompoz.com en maak een gratis account aan onder Register. Je kunt een opname van jezelf uploaden en een oproep plaatsen voor een gitaarsolo, een vocale bijdrage of een mooie pianopartij voor het intro van je song. Uiteraard moet je hiervoor wel de mogelijkheid hebben om je eigen songs op te nemen.

©PXimport

Tip 06: Pingelen met apps

Je hoeft natuurlijk geen instrument te leren spelen. Als je liever op je smartphone een beetje wilt stoeien met loops, beats en melodieën, dan is er een ruime keuze. Met Magic Piano by Smule kun je op een Guitar Hero-manier songs spelen. Je hoeft alleen maar de gekleurde rondjes te volgen en deze op het juiste tijdstip te raken om een simpel liedje te spelen. Music Maker Jam is een stuk serieuzer en met deze app voor Android en iOS maak je je eigen tracks met behulp van ingebouwde audioloops. Leuk is dat je naderhand je eigen vocalen met de app kunt opnemen. Drum Machine is een gratis app voor Android waarmee je via de pads ritmes kunt maken. Deze ritmes kun je vervolgens in een loop afspelen. Een complexere app voor Android is Caustic, hiermee maak je niet alleen je eigen beats, de app bevat ook synthesizers, effecten en kost slechts 99 cent.

Via je touchscreen kun je melodieën op een soort virtuele gitaar spelen

-

Tip 07: Andere leuke apps

MorphWiz-Play is een app voor Android en iOS die is ontwikkeld door Jordan Rudess, toetsenist van de band Dream Theater. Via je touchscreen kun je melodieën op een soort virtuele gitaar spelen. Vanuit de app zijn meerdere geluiden te kiezen en ook zonder enige muzikale ervaring krijg je al snel een leuk geluid uit de app. Ethereal Dialpad is een Android-app waarmee je met een vinger over je scherm kunt glijden en zo geluiden kunt maken. Heb je iets minder met new-age-geluiden en wellicht aspiraties als beatboxer, download dan de app Looper voor Android. Hiermee kun je loops van je eigen stem opnemen en deze vervolgens afspelen en nieuwe loops eroverheen opnemen. Voor iOS zijn de apps Figure, Shyne! en DM1 erg goede keuzes. Wil je graag karaoke zingen met vrienden, download dan de app Sing! Karaoke van Smule, deze app is voor Android en iOS verkrijgbaar.

©PXimport

Tip 08: Dj met Spotify

Als je echt professioneel dj wilt worden, dan moet je wel even oefenen. Maar om een simpele dj-set op een feestje van wat vrienden neer te zetten, heb je niet zoveel kennis nodig. Als je Spotify gebruikt, kun je een afspeellijst maken met een selectie van nummers die je wilt gaan draaien. Een nummer voeg je toe door op de drie stipjes achter een nummer te klikken en voor Aan afspeellijst toevoegen te kiezen. Je kunt een nieuwe afspeellijst aanmaken of het nummer aan een bestaande lijst toevoegen. Als je een betaald abonnement hebt, kun je een afspeellijst naar je pc downloaden en op de feestlocatie zonder wifi-netwerk je nummers selecteren en afspelen. Dit doe je door links op de naam van de afspeellijst te klikken en bovenaan de schuif naast Downloaden aan te zetten. Je kunt bij de voorkeuren ook nog even op Geavanceerde instellingen weergeven klikken en de optie Nummers in elkaar over laten lopen aanzetten. Tijdens het feestje klik je op de drie stipjes en kies je In wachtrij zetten. Het geselecteerde nummer wordt nu pas afgespeeld als de huidige track is afgelopen.

©PXimport

Tip 09: Muziek opnemen

Het opnemen van je muziek hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt natuurlijk een muziekprogramma hiervoor gebruiken, maar als je simpelweg je gitaar en zang wilt opnemen, kan dit gewoon met je smartphone. Op de iPhone open je de app Dictafoon en op Android download je de gratis app Smart Voice Recorder. Voor iOS is er overigens ook een relatief nieuwe gratis app die speciaal gericht is op singer-songwriters: Muziekmemo’s is een dictafoon-app voor muzikanten. Hier neem je nieuwe ideetjes mee op en geef je akkoordenschema’s of songteksten als notitie aan. Ook heb je een ingebouwde virtuele drummer en bassist zodat je als singer-songwriter meteen een band op zak hebt. Op de pc kun je het gratis programma MuLab downloaden. Dit programma is een zogenaamd DAW (Digital Audio Workstation) en kun je gebruiken om muziek mee op te nemen, te mixen en te produceren.

©PXimport

Tip 10: Audiotool

Wil je elektronische muziek maken zonder dat je al te veel kennis hebt van produceren, kijk dan eens naar Audiotool op www.audiotool.com. Als je voor de eerste keer op het gratis platform inlogt, dan kun je een korte video kijken om te zien hoe de dienst werkt. Klik vervolgens op App om de applicatie te starten. Het handigste is om één van de sjablonen te gebruiken door onder Get Started een muziektrack te selecteren. Onderin vind je een tijdlijn met verschillende sporen onder elkaar. Eén spoor kan bijvoorbeeld een drumcomputer zijn, het spoor eronder is bijvoorbeeld een synthesizer of keyboard. Aan de rechterkant vind je verschillende instrumenten. Zodra je een instrument naar het grote scherm sleept, wordt er automatisch een nieuw spoor aan de tijdlijn toegevoegd. Audiotool is zeker niet binnen een paar minuten te doorgronden, maar als je de tutorial-video’s bekijkt, heb je vrij snel door hoe je een eigen track maakt.

©PXimport

Als je de tutorial-video’s bekijkt, heb je vrij snel door hoe je een eigen track maakt

-

Tip 11: Muziektheorie

Niet het meest interessante van het leren spelen van een instrument, maar helaas hoort muziektheorie er ook bij als je een instrument echt wilt begrijpen. Het is niet altijd noodzakelijk om noten te leren lezen, maar als je dit onder de knie wilt krijgen, kun je dit prima online doen. De goede gratis opties zijn echter alleen in het Engels. Op www.musictheory.net/lessons vind je veel informatie over toonladders, akkoorden en hoe je noten kunt leren lezen. Voor iOS is er zelfs een app beschikbaar. Als je liever video’s kijkt, ga dan eens hiernaartoe. Deze afspeellijst bevat vijf video’s van elk ongeveer een halfuur waarin instructeur Ethan Winer zaken als harmonie, akkoorden en ritme behandelt. Wil je liever een Nederlandse cursus, ga dan naar www.virtuelelesruimte.nl. Hier krijg je voor vijf euro per maand toegang tot een uitgebreid programma waar je alles over muziektheorie kunt leren. Klik op Live Demo om een voorproefje van de lessen in te zien.

©PXimport

Tip 12: Investeren in hardware

Ben je serieus van plan om je pianospel, gitaarspel of zang op te nemen, dan is de kwaliteit van de ingebouwde microfoon van je laptop of smartphone niet voldoende. Gelukkig zijn microfoons tegenwoordig voor weinig geld verkrijgbaar en heb je geen dure kabels of interfaces nodig. Je kunt namelijk gewoon een usb-microfoon aanschaffen en deze op je pc aansluiten. Vanaf een paar tientjes heb je een microfoon waarmee je prima je eigen stem of akoestische gitaar kunt opnemen. Een goede koptelefoon is ook handig als je meerdere tracks na/over elkaar wilt opnemen. Stel, je hebt een gitaarpartij opgenomen en je wilt hier je stem overheen opnemen. Je moet dan de gitaarpartij afspelen en tegelijkertijd in de microfoon zingen. Als je geen koptelefoon hebt, dan neemt de microfoon de weergegeven gitaarpartij via de luidsprekers ook weer op. Daarom is een koptelefoon in zo’n situatie onontbeerlijk. Investeren in betere luidsprekers voor je pc is ook aan te raden, een goed setje pc-speakers heb je vanaf een paar tientjes. Goede opties zijn de Bose Companion, Harman Kardon Soundsticks of de Logitech Z313 met subwoofer.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)

▼ Volgende artikel
Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal
Huis

Vermijd pottenkijkers: zo beveilig je je camera of deurbel optimaal

Misschien heb je er wel een: een beveiligingscamera of videodeurbel waarmee je je woning via een online-verbinding in de gaten kunt houden. Dat kan handig zijn, maar er zijn ook privacyrisico's. Als je niet voorzichtig bent, kunnen onbevoegden namelijk toegang krijgen tot jouw camerabeelden. In dit artikel geven we wat tips om dat te voorkomen.

In dit artikel bespreken we manieren waarop je kunt voorkomen dat mensen je zomaar in je tuin of huiskamer kunnen begluren via je videodeurbel of IP-camera. We gaan daarbij in op de volgende aspecten:

  • De keuze van de camera 
  • Het instellen van een (uniek) wachtwoord
  • Het (zo veel mogelijk) voorkomen van hacks

Ook lezen: 5 fouten met je beveiligingscamera die je hierna nooit meer maakt

Kies een betrouwbaar merk

Er zijn natuurlijk heel veel soorten beveiligingscamera's voor consumenten, maar de privacyrisico's die wij bespreken spelen zich vooral af bij videodeurbellen en zogenoemde IP-camera's. Deze hebben als overeenkomst dat ze de opgenomen beelden online opslaan, zodat je via een website of app altijd toegang hebt tot de camerafeeds.

Mocht je op zoek zijn naar zo'n apparaat, zorg er dan voor dat het merk betrouwbaar en privacyvriendelijk is. Zo adviseren experts om op te passen met Chinese merken als Dahua en Hikvision, en Chinese smarthomeplatformen als Tuya (waar onder meer de camera's van Action, Woox en Marmitex gebruik van maken). Hoewel het niet is bewezen, is het goed mogelijk dat de software een achterdeurtje bevat waardoor de fabrikant met de beelden kan meekijken. De lokale wetgeving dwingt fabrikanten namelijk om data te verzamelen en af te staan aan de overheid.

Ook andere bekende merken hebben in het verleden te maken gehad met beveiligingsproblemen. Zo belandden in 2019 duizenden inloggegevens van Ring-klanten op het darkweb en hadden Amazon-medewerkers jarenlang toegang tot de camerafeeds. Verder kwam Wyze vorig jaar in opspraak doordat sommige klanten ineens de camerabeelden van anderen in hun app te zien kregen.

De LSC Smart Connect-beveiligingscamera van de Action maakt gebruik van Chinese software.

Stel een eigen wachtwoord in

Het klinkt misschien als een open deur, maar het niet instellen van een eigen wachtwoord is de meest voorkomende oorzaak waardoor onbevoegden kunnen meekijken met camerabeelden. Veel fabrikanten leveren hun camera’s met een standaardgebruikersnaam en -wachtwoord, zoals 'admin' of '1234'. Er bestaan zelfs complete websites waarop lijsten circuleren met de standaardinloggegevens van tientallen cameramerken.

Hoewel het niet legaal is, kunnen pottenkijkers zo met wat trial-and-error relatief makkelijk toegang krijgen tot camerabeelden. Er zijn zelfs websites die deze onbeveiligde feeds verzamelen en openbaar op hun website plaatsen. Een bekend voorbeeld hiervan is Insecam, die hier in 2014 wereldwijd het nieuws mee haalde.

Na alle ophef heeft die website alle privacy-schendende streams van bijvoorbeeld deurbelcamera's of webcams in woningen verwijderd, maar er zijn nog andere plekken online waarop zulke beelden wél te zien zijn. Toegegeven, deze websites zijn niet makkelijk te vinden (het delen van deze beelden is immers illegaal), maar als je een beetje weet waar je moet zoeken, kom je ze zeker tegen.

Er zijn gelukkig steeds meer camerafabrikanten die klanten verplichten een uniek wachtwoord te gebruiken, waaronder Panasonic, maar als dat niet het geval is, is het dus ten zeerste aan te raden om meteen een nieuw wachtwoord te verzinnen en (mits die mogelijkheid er is) tweestapsverificatie te activeren.

Insecam stond tien jaar geleden vol met links naar onbeveiligde webcams.

Voorkom hacks

Hoewel het veel minder vaak voorkomt, is het mogelijk om beveiligingscamera's te 'hacken' en op die manier bij de beelden te komen. Voor sommige IP-camera's moet je namelijk bepaalde TCP-poorten op je router/modem openzetten, zoals 80 of 443, om van buitenaf met deze camera's te kunnen verbinden.

Als je dat handmatig (en zorgvuldig) doet, hoeft dat geen probleem te zijn. Het wordt pas echt gevaarlijk als je de camera deze poorten zelfstandig laat openzetten via uPnP (Universal Plug and Play). Deze functie vereist geen enkele vorm van authenticatie. Onbevoegden kunnen met malware daardoor eenvoudig allerlei poorten openen. Je kunt dus beter ver uit de buurt van uPNP blijven.

Zorg er tot slot ook voor dat je de firmware van de camera regelmatig bijwerkt, voor het geval er een kritieke kwetsbaarheid is gedicht. Malware als Mirai heeft in het verleden veel schade aangericht door kwetsbaarheden van slecht beveiligde camera's te misbruiken. Het is daarom ook een risico om je camera's en deurbellen met het internet te (laten) verbinden als de fabrikant geen updates meer uitbrengt.

Beelden lokaal opslaan

Als je het risico op pottenkijkers helemaal wilt voorkomen, kun je er in sommige gevallen (zoals bij de camera's van UniFi) ook voor kiezen om de camerabeelden uitsluitend lokaal op te slaan. In plaats van in de cloud, worden de beelden dan bijvoorbeeld op een SD-kaartje of basisstation opgeslagen. Dat gaat ten koste van het gemak, omdat je dan zelf ook niet meer eenvoudig op een website of app kunt inloggen om je beelden te bekijken, maar het is natuurlijk wel privacyvriendelijker.