ID.nl logo
Leer muziek maken met deze apps en tools
© PXimport
Huis

Leer muziek maken met deze apps en tools

Een muziekinstrument leren bespelen kost tijd. Zeker als je noten wilt leren lezen of complexe stukken wilt kunnen spelen. Gelukkig kun je online een heleboel gratis informatie vinden. Wil je gewoon wat pingelen en snel muziek maken? Dan zijn er genoeg apps voor je smartphone of tablet te vinden.

Tip 01: Muziek maken

Iedereen die een instrument wil leren spelen, loopt tegen dezelfde twee obstakels aan. Ten eerste moet je je lichaam trainen om op de juiste manier geluid uit een instrument te halen. Om te drummen moet je je beide armen en benen onafhankelijk van elkaar in de maat kunnen bewegen. Wil je gitaar leren spelen, dan zul je de eerste weken veel eelt op je vingers hebben voordat je vingers gewend zijn om de snaren goed in te drukken. Daarnaast ontkom je niet aan een beetje theorie, je moet weten hoe je een C-akkoord speelt of hoe je verschillende ritmes uit elkaar kunt houden. Gelukkig hoef je hiervoor niet naar de muziekschool, op internet zijn genoeg gratis cursussen of workshops te vinden. In de appstore van je smartphone zijn bovendien erg leuke apps verkrijgbaar die je helpen bij het leren spelen van je instrument. Wil je muziek maken met behulp van je pc of smartphone, dan zijn er tientallen goede programma’s om je eerste track te maken. En kun je al een beetje pingelen, dan is het een fluitje van een cent om je liedjes op te nemen met je pc of smartphone.

©PXimport

Tip 02: Pianospelen

Vrijwel iedereen heeft weleens geprobeerd om een fatsoenlijk geluid uit een piano of keyboard te krijgen. Op www.zebrakeys.com vind je maar liefst vijftig gratis lessen. Het mooie van Zebra Keys is dat je geen piano nodig hebt, via een Flash-toepassing heb je een klavier in je browser. De cursus begint met het bekend worden met het pianoklavier en via de toetsen van je toetsenbord krijg je geluid uit de virtuele piano. Vanaf les drie leer je al een simpel liedje, dat je vervolgens op het eerstvolgende familieweekend kunt laten horen. Uiteraard leer je ook een beetje theorie. Handig om te begrijpen wat nou precies akkoorden zijn en waarom er tussen sommige witte toetsen geen zwarte toetsen zitten. Heb je de basislessen gedaan en wil je nieuwe songs leren, kijk dan eens naar de app Flowkey. Aan de hand van video’s aan de bovenkant en een notenbalk aan de onderkant, kun je vrij snel een simpel liedje leren spelen. Acht songs zijn gratis, daarna moet je een abonnement op de dienst nemen. Via video’s kun je natuurlijk ook piano leren spelen, een paar handige Nederlandstalige video’s vind je op het kanaal van

.

©PXimport

Aan de hand van video’s en een notenbalk, leer je vrij snel een simpel liedje spelen

-

Tip 03: Gitaar spelen

Een gitaar is een totaal ander instrument dan een piano en vereist ook een andere aanpak. Ook genoteerde muziek voor gitaar wordt vaak anders weergegeven dan voor een piano, tenminste als het over popmuziek gaat. Voor een piano vind je online akkoordenschema’s die worden aangegeven met letters. Zo staat G voor een G-akkoord en Em voor een E-mineur akkoord. Voor gitaren vind je vaak tabs, dit zijn kleine tabelletjes waar de vingerzetting op wordt weergegeven. Om te leren hoe je deze tabs moet lezen, neem je hier een kijkje. Een ontzettend goede app is die Justin Guitar (Beginner Song Course). Met de gratis app voor Android en iOS zie je hoe je snaren moet vastpakken, hoe je akkoorden vormt en leer je eveneens verschillende speelstijlen. De eerste lessen zijn gratis, wil je meer leren dan kun je voor 35 euro een jaar lang alle lessen volgen, een stuk goedkoper dan de muziekschool. Op de website www.justinguitar.com vind je bovendien honderden gratis lessen en tutorials.

©PXimport

Akkoorden en tabs zoeken

Kun je al een beetje spelen en ben je op zoek naar akkoorden, songteksten of tabs voor songs, dan heb je genoeg keuze. De websites www.chordie.com, www.azchords.com en www.ultimate-guitar.com hebben duizenden songs in de database staan. De meeste zijn door andere gebruikers geüpload en kunnen foutjes bevatten. Doordat elke song een beoordeling heeft, zie je echter meteen welke akkoordenschema’s door de community het best zijn beoordeeld en dus weinig fouten bevatten.

©PXimport

Tip 04: Drums spelen

Om drums te leren spelen, kun je ook prima online beginnen. Belangrijk is dat je ritmes kunt lezen en een onafhankelijkheid in je armen en benen ontwikkelt. Voor de basics neem je een kijkje op de uitgebreide website www.freedrumlessons.com. Je vindt hier tientallen gratis lessen en video’s. Naast speeltechnieken en het lezen van drumpartituren wordt er ook op een goede houding en het juist vasthouden van je stokken gehamerd. Klik op Legacy Lessons voor de gratis lessen. De site heeft ook een nieuwere serie met geüpdatete informatie, maar voor deze serie moet je je portemonnee trekken. Ben je door de gratis informatie heen, kijk dan eens op www.drumeo.com. Hier vind je honderden video’s van gerenommeerde drummers. Een abonnement kost je zo’n 200 euro per jaar. Een fors bedrag, maar daarvoor krijg je dan ook hoogwaardige video’s met duidelijke instructies.

©PXimport

Er wordt ook op een goede houding en het juist vasthouden van je stokken gehamerd

-

Tip 05: Samenwerken

Als je je eerste piano-, gitaar- of drumlessen achter de rug hebt, wil je misschien met andere muzikanten samen werken. Een briefje bij de Albert Heijn achterlaten is natuurlijk een optie, maar er zijn slimmere opties. Op www.muzikantenbank.eu kun je een advertentie plaatsen of klikken op Advertentie zoeken. Geef aan in welke stad of regio je woont (Nederland en België) en kies of je zelf op zoek bent naar een band of ensemble of dat je iemand voor jouw band nodig hebt. Andere opties zijn www.muzikantenbank.net of de muzikanten-afdeling van Marktplaats. Wil je online met andere muzikanten samenwerken, ga dan naar www.kompoz.com en maak een gratis account aan onder Register. Je kunt een opname van jezelf uploaden en een oproep plaatsen voor een gitaarsolo, een vocale bijdrage of een mooie pianopartij voor het intro van je song. Uiteraard moet je hiervoor wel de mogelijkheid hebben om je eigen songs op te nemen.

©PXimport

Tip 06: Pingelen met apps

Je hoeft natuurlijk geen instrument te leren spelen. Als je liever op je smartphone een beetje wilt stoeien met loops, beats en melodieën, dan is er een ruime keuze. Met Magic Piano by Smule kun je op een Guitar Hero-manier songs spelen. Je hoeft alleen maar de gekleurde rondjes te volgen en deze op het juiste tijdstip te raken om een simpel liedje te spelen. Music Maker Jam is een stuk serieuzer en met deze app voor Android en iOS maak je je eigen tracks met behulp van ingebouwde audioloops. Leuk is dat je naderhand je eigen vocalen met de app kunt opnemen. Drum Machine is een gratis app voor Android waarmee je via de pads ritmes kunt maken. Deze ritmes kun je vervolgens in een loop afspelen. Een complexere app voor Android is Caustic, hiermee maak je niet alleen je eigen beats, de app bevat ook synthesizers, effecten en kost slechts 99 cent.

Via je touchscreen kun je melodieën op een soort virtuele gitaar spelen

-

Tip 07: Andere leuke apps

MorphWiz-Play is een app voor Android en iOS die is ontwikkeld door Jordan Rudess, toetsenist van de band Dream Theater. Via je touchscreen kun je melodieën op een soort virtuele gitaar spelen. Vanuit de app zijn meerdere geluiden te kiezen en ook zonder enige muzikale ervaring krijg je al snel een leuk geluid uit de app. Ethereal Dialpad is een Android-app waarmee je met een vinger over je scherm kunt glijden en zo geluiden kunt maken. Heb je iets minder met new-age-geluiden en wellicht aspiraties als beatboxer, download dan de app Looper voor Android. Hiermee kun je loops van je eigen stem opnemen en deze vervolgens afspelen en nieuwe loops eroverheen opnemen. Voor iOS zijn de apps Figure, Shyne! en DM1 erg goede keuzes. Wil je graag karaoke zingen met vrienden, download dan de app Sing! Karaoke van Smule, deze app is voor Android en iOS verkrijgbaar.

©PXimport

Tip 08: Dj met Spotify

Als je echt professioneel dj wilt worden, dan moet je wel even oefenen. Maar om een simpele dj-set op een feestje van wat vrienden neer te zetten, heb je niet zoveel kennis nodig. Als je Spotify gebruikt, kun je een afspeellijst maken met een selectie van nummers die je wilt gaan draaien. Een nummer voeg je toe door op de drie stipjes achter een nummer te klikken en voor Aan afspeellijst toevoegen te kiezen. Je kunt een nieuwe afspeellijst aanmaken of het nummer aan een bestaande lijst toevoegen. Als je een betaald abonnement hebt, kun je een afspeellijst naar je pc downloaden en op de feestlocatie zonder wifi-netwerk je nummers selecteren en afspelen. Dit doe je door links op de naam van de afspeellijst te klikken en bovenaan de schuif naast Downloaden aan te zetten. Je kunt bij de voorkeuren ook nog even op Geavanceerde instellingen weergeven klikken en de optie Nummers in elkaar over laten lopen aanzetten. Tijdens het feestje klik je op de drie stipjes en kies je In wachtrij zetten. Het geselecteerde nummer wordt nu pas afgespeeld als de huidige track is afgelopen.

©PXimport

Tip 09: Muziek opnemen

Het opnemen van je muziek hoeft niet moeilijk te zijn. Je kunt natuurlijk een muziekprogramma hiervoor gebruiken, maar als je simpelweg je gitaar en zang wilt opnemen, kan dit gewoon met je smartphone. Op de iPhone open je de app Dictafoon en op Android download je de gratis app Smart Voice Recorder. Voor iOS is er overigens ook een relatief nieuwe gratis app die speciaal gericht is op singer-songwriters: Muziekmemo’s is een dictafoon-app voor muzikanten. Hier neem je nieuwe ideetjes mee op en geef je akkoordenschema’s of songteksten als notitie aan. Ook heb je een ingebouwde virtuele drummer en bassist zodat je als singer-songwriter meteen een band op zak hebt. Op de pc kun je het gratis programma MuLab downloaden. Dit programma is een zogenaamd DAW (Digital Audio Workstation) en kun je gebruiken om muziek mee op te nemen, te mixen en te produceren.

©PXimport

Tip 10: Audiotool

Wil je elektronische muziek maken zonder dat je al te veel kennis hebt van produceren, kijk dan eens naar Audiotool op www.audiotool.com. Als je voor de eerste keer op het gratis platform inlogt, dan kun je een korte video kijken om te zien hoe de dienst werkt. Klik vervolgens op App om de applicatie te starten. Het handigste is om één van de sjablonen te gebruiken door onder Get Started een muziektrack te selecteren. Onderin vind je een tijdlijn met verschillende sporen onder elkaar. Eén spoor kan bijvoorbeeld een drumcomputer zijn, het spoor eronder is bijvoorbeeld een synthesizer of keyboard. Aan de rechterkant vind je verschillende instrumenten. Zodra je een instrument naar het grote scherm sleept, wordt er automatisch een nieuw spoor aan de tijdlijn toegevoegd. Audiotool is zeker niet binnen een paar minuten te doorgronden, maar als je de tutorial-video’s bekijkt, heb je vrij snel door hoe je een eigen track maakt.

©PXimport

Als je de tutorial-video’s bekijkt, heb je vrij snel door hoe je een eigen track maakt

-

Tip 11: Muziektheorie

Niet het meest interessante van het leren spelen van een instrument, maar helaas hoort muziektheorie er ook bij als je een instrument echt wilt begrijpen. Het is niet altijd noodzakelijk om noten te leren lezen, maar als je dit onder de knie wilt krijgen, kun je dit prima online doen. De goede gratis opties zijn echter alleen in het Engels. Op www.musictheory.net/lessons vind je veel informatie over toonladders, akkoorden en hoe je noten kunt leren lezen. Voor iOS is er zelfs een app beschikbaar. Als je liever video’s kijkt, ga dan eens hiernaartoe. Deze afspeellijst bevat vijf video’s van elk ongeveer een halfuur waarin instructeur Ethan Winer zaken als harmonie, akkoorden en ritme behandelt. Wil je liever een Nederlandse cursus, ga dan naar www.virtuelelesruimte.nl. Hier krijg je voor vijf euro per maand toegang tot een uitgebreid programma waar je alles over muziektheorie kunt leren. Klik op Live Demo om een voorproefje van de lessen in te zien.

©PXimport

Tip 12: Investeren in hardware

Ben je serieus van plan om je pianospel, gitaarspel of zang op te nemen, dan is de kwaliteit van de ingebouwde microfoon van je laptop of smartphone niet voldoende. Gelukkig zijn microfoons tegenwoordig voor weinig geld verkrijgbaar en heb je geen dure kabels of interfaces nodig. Je kunt namelijk gewoon een usb-microfoon aanschaffen en deze op je pc aansluiten. Vanaf een paar tientjes heb je een microfoon waarmee je prima je eigen stem of akoestische gitaar kunt opnemen. Een goede koptelefoon is ook handig als je meerdere tracks na/over elkaar wilt opnemen. Stel, je hebt een gitaarpartij opgenomen en je wilt hier je stem overheen opnemen. Je moet dan de gitaarpartij afspelen en tegelijkertijd in de microfoon zingen. Als je geen koptelefoon hebt, dan neemt de microfoon de weergegeven gitaarpartij via de luidsprekers ook weer op. Daarom is een koptelefoon in zo’n situatie onontbeerlijk. Investeren in betere luidsprekers voor je pc is ook aan te raden, een goed setje pc-speakers heb je vanaf een paar tientjes. Goede opties zijn de Bose Companion, Harman Kardon Soundsticks of de Logitech Z313 met subwoofer.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?
© Leonid Iastremskyi
Energie

Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?

Je wilt de oude badkamer slopen en volledig opnieuw inrichten, of je droomt van een paleis van een badkamer in je nieuwbouw. Terwijl je in je plannen helemaal losgaat, rijst de vraag of vloerverwarming in de badkamer überhaupt een goed idee is?

Vloerverwarming in de badkamer is een luxe, maar je moet wel op een aantal dingen letten. Er zijn twee soorten vloerverwarming, bovendien is de oppervlakte van de ruimte soms te klein om de badkamer voldoende warm te maken. In dit artikel komen de volgende punten terug:

  • Twee systemen: Hydronische vloerverwarming is energiezuiniger op lange termijn, terwijl elektrische vloerverwarming sneller opwarmt en geschikt is als bijverwarming.
  • Ruimte en opbouwhoogte: Watergedragen systemen hebben meer ruimte nodig (ca. 13 cm), elektrische systemen zijn dunner (vanaf 2,5 cm).
  • Combineren met radiatoren: Door beperkte vloeroppervlakte in badkamers is een combinatie met een radiator vaak nodig voor voldoende warmte.

Vooral in de badkamer wil je het comfortabel warm hebben wanneer je in bad gaat of een douche neemt. Daarbij komt dat je in de badkamer vaak op blote voeten loopt en dan is een verwarmd vloer een luxe. Er zijn twee soorten vloerverwarming die vaak worden gebruikt in de badkamer: de traditionele vloerverwarming die gebaseerd is op water, oftewel een hydronisch systeem, en er is de elektrische vloerverwarming. 

Traditionele vloerverwarming

Het hydronische type wordt het meest toegepast. Kunststof leidingen onder de vloer transporteren warm water om warmte in de badkamer te creëren. Het water wordt op temperatuur gebracht door de cv-ketel of door een warmtepomp. Beton is een fantastische warmtegeleider en verdeelt de warmte gelijkmatig over het gehele oppervlak van de vloer. Dit systeem is misschien wel duurder om te laten aanleggen, maar op lange termijn spaar je energiekosten. Hoe meer kamers in de woning worden verwarmd door vloerverwarming, hoe kostenefficiënter de installatie wordt.

© Kadmy - stock.adobe.com

De hydronische vloerverwarming bestaat uit leidingen die warm water transporteren. 

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming gebruikt geleidende kunststofmatten onder de vloer die de warmte produceren. Elektrische vloerverwarming werkt net zo goed als het hydronische systeem, maar stroom is nog steeds duurder dan bijvoorbeeld gas. Nadeel is dat dit systeem in grote ruimtes hoge energiekosten met zich meebrengt.

Een voordeel van een elektrische vloerverwarming is dat hij onafhankelijk van de cv werkt. Deze bijverwarming wordt alleen aangezet wanneer nodig en werkt dus zelfs wanneer de cv uitstaat, bijvoorbeeld op een koude zomerdag. De rest van de woning hoeft niet onnodig verwarmd te worden als je bijvoorbeeld wilt douchen.

Bovendien heeft het elektrische systeem een veel kortere opwarmtijd dan de traditionele vloerverwarming. De gewenste temperatuur wordt al bereikt in slechts 30 tot  60 minuten. De dunne matten zijn verbonden met een thermostaatregelaar, zodat je eenvoudig de ideale vloerwarmte kunt instellen. En als je voldoende warmte hebt gehad, kun je  de elektrisch verwarmde badkamertegels uitschakelen met de afstandsbediening.

©ELIZAVETA GALITCKAIA

De elektrische vloerverwarming is een veel dunner systeem.  

Dun of dik

Belangrijk is dat de opbouwhoogte van elektrische vloerverwarming veel lager is dan bij een hydronisch systeem. Dit is een dunne vloerverwarming. Je kunt zowel de matten als de folies zelfs rechtstreeks op de bestaande vloer aanleggen. En je moet rekening houden met een opbouwhoogte vanaf 2,5 centimeter. Bij een hydronisch systeem wordt er eerst een isolatieplaat aangebracht, dan komen de leidingen voor het cv-water in een zand-cement-ondergrond  en daarop wordt de eindvloer geplaatst. Reken op een opbouwhoogte van 13 cm. 

STRALINGSWARMTE

Welk van beide systemen je ook kiest, vloerverwarming produceert voornamelijk stralingswarmte. Deze energie straalt door de vloer omhoog, daarom wordt dit ook een stralingsverwarmde vloer genoemd. In dit artikel lees je alles over de verschillende manieren waarop warmte wordt overgedragen en wat stralingswarmte is. Stralingswarmte verplaatst zich rechtlijnig zoals de stralen van de zon. Wanneer je dus een grote badmat op de badkamervloer zou leggen, dan houd je de stralingswarmte tegen.

Als vloerverwarming niet kan, werkt een los kacheltje ook prima

Kies er wel één speciaal voor de badkamer

Vloerverwarming en badkamerradiator combineren

Kies je ervoor om de vloerverwarming te gebruiken als hoofdverwarming, dan zal de vloerverwarming de volledige ruimte moeten verwarmen. Er is dan geen andere warmtebron in de badkamer aanwezig. In dat geval moet je er rekening mee houden dat de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft.

Een voordeel is dat er geen radiatoren nodig zijn. Een badkamer is een lastige ruimte om alleen door middel van vloerverwarming op 21- 24 graden te krijgen. De vloeroppervlakte van de badkamer wordt grotendeels ingenomen door de douche, het bad, het badkamerkastje, het toilet en eventuele andere meubels. Bovendien is het totale oppervlak meestal te klein om voldoende warmte af te geven. Om dit tekort aan te vullen, kun je een handdoekdroger of badkamerradiator plaatsen. Dit is vaak ook nog een esthetische oplossing. De vloerverwarming en radiator vullen elkaar en de capaciteit van de vloerverwarming hoeft dan niet zo hoog te zijn.

©Mike Higginson - stock.adobe.com

Combineer vloerverwarming met een badkamerradiator of handdoekdroger om een snellere reactietijd te garanderen. 

Voordelen en nadelen van vloerverwarming in de badkamer

Welke type je ook kiest, elektrisch of hydronisch, we noemen nog even de voordelen en de aandachtspunten van vloerverwarming in de badkamer op.

 Voordelen

  • Dit afgiftesysteem werkt op lage temperatuur en vraagt minder energie om deze kamer te verwarmen. 

  • De aangename stralingswarmte wordt gelijkmatig verdeeld over de volledige badkamervloer. Dat is het tegenovergestelde van een geforceerd luchtsysteem dat warme lucht in de kamer blaast en dat automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

  • Hierdoor geniet je van meer comfort. De lucht in de badkamer is gezonder en minder droog. 

  • Bovendien neemt dit warmteafgiftesysteem geen plaats in, wat handig is een ruimte waar de plaats beperkt is.

  • Dit systeem heeft een geruisloze werking. Er is dus geen lawaaierig luchtverwarmingssysteem.

  • Er is nauwelijks onderhoud nodig. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudsschema's.

🌡Leestip: Je woning verwarmen met lage temperaturen? Dat kan ook zonder vloerverwarming

Aandachtspunten

  • Het kost meer tijd om de kamer op te warmen dan met een radiator. Daarom combineert men vaak vloerverwarming met een lage-temperatuurradiator. 

  • Niet alle vloerafwerkingen zijn geschikt om gecombineerd te worden met vloerverwarming. Toch werkt dit systeem prima met tegels en laminaatvloeren, die doorgaans in een badkamer worden gebruikt. 

  • Wanneer het misgaat met een van de beide typen, kan het nodig zijn dat je de vloer moet openbreken om het probleem te repareren. 

  • Houd zeker rekening met de opbouwhoogte. Je kunt de vloer in de badkamer misschien wel wat hoger maken, maar het is niet de bedoeling dat dit letterlijk een struikelblok wordt.  

NOOIT ONDER DE DOUCHE

Vloerverwarming onder de douche is een slecht idee. Gaat het om elektrische vloerverwarming, dat kan dit een gevaarlijke situatie opleveren als de installatie niet volledig waterdicht is. Je loopt het risico op kortsluiting. Het is bekend dat water door de voegen van de douchetegels sijpelt en in de ondervloer terechtkomt. Door vloerverwarming onder de douche te installeren, verhoog je ook het gevaar op lekkages.

Lees ook: Vloerverwarming: tips voor een behaaglijk huis

 


▼ Volgende artikel
Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens

De OnePlus 13R is een goedkopere en minder complete smartphone dan topmodel OnePlus 13. Is deze telefoon met een adviesprijs van 749 euro een slimme keuze of ben je beter af met een ander toestel? Je leest het in deze review van de OnePlus 13R.

Goed
Conclusie

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt, dankzij een mooi scherm en krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen wij deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Krachtige hardware
  • Goede primaire camera
  • Houdt niet zo prettig vast
  • Niet waterdicht, geen draadloos opladen
  • Matige groothoekcamera
  • Updatebeleid had beter gekund

Je koopt de OnePlus 13R voor een adviesprijs van 750 euro, waarmee hij 250 euro goedkoper is dan de OnePlus 13. Verwar het toestel overigens niet met de OnePlus 12 en 12R, die in 2024 zijn uitgebracht.

Grote smartphone mist functies

De OnePlus 13R is te koop in het zwart en in het wit, en ziet er modern en premium uit. Dat is het uiterlijk, want over de ergonomie zijn we minder enthousiast. De smartphone heeft een groot 6,78inch-scherm en gebruikt een erg rechthoekig ontwerp, zonder afgeronde schermranden en zonder afgeronde achterkant. In de praktijk vinden wij het toestel daarom niet heel prettig vasthouden. Zeker met één hand is het onmogelijk om het bovenste deel van het scherm te bedienen.

©Rens Blom

Het is ook jammer dat de OnePlus 13R qua ontwerp minder compleet is dan de 13 én veel vergelijkbaar geprijsde smartphones. Zo kan het toestel niet draadloos opladen en is de behuizing alleen stof- en waterbestendig – niet waterdicht.

Het grote oledscherm laat een goede indruk achter: lekker scherp dankzij de resolutie van 2780 x 1264 pixels, fel genoeg om altijd prima afleesbaar te zijn en het weet mooie kleuren weer te geven. Handig is dat het scherm je vingers nauwkeurig blijft registreren tijdens een regenbui. Dat kunnen maar weinig andere telefoons. Die raken namelijk in de war en registreren ook regendruppels als aanrakingen. Daar heeft de OnePlus 13R geen last van.

©Rens Blom

Krachtige specificaties

Over de specificaties van de OnePlus 13R zijn we enthousiast. Het toestel is voorzien van veel werkgeheugen (12 GB) en opslagcapaciteit (256 GB), inmiddels een gangbare combinatie in dit prijssegment. De gebruikte Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor is van vorig jaar en zat toen in de duurste smartphones, waaronder de OnePlus 12. Tegenwoordig is deze betrouwbare en hartstikke snelle processor goedkoper in te kopen, dus zijn we blij met deze logische keuze van OnePlus.

©Rens Blom

Van de accuduur hadden we stiekem meer gehoopt. Begrijp ons niet verkeerd: je kunt de OnePlus 13R zonder problemen een lange dag gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over de batterij. Maar daar houdt het op, lezen we ook in andere reviews terug. Dat is best gek, want ten opzichte van andere smartphones heeft de 13R een grotere accucapaciteit (totaal 6000 mAh). En de Snapdragon 8 Gen 3-processor is energiezuinig, weten we van smartphones van vorig jaar. Waar het dan 'misgaat', weten we niet, maar de enorme accu vertaalt zich dus niet in een enorme accuduur.

Opladen doet de OnePlus 13R alleen via usb-c. Dat kan met maximaal 80 watt als je een OnePlus-snellaadadapter hebt of koopt voor 50 euro. Die adapter is niet bij de smartphone inbegrepen. Met een andere adapter laadt de 13R veel langzamer op. Jammer, maar geen probleem als je het toestel 's nachts oplaadt.

Camera's

De smartphone is voorzien van een prima selfiecamera en drie camera's op de achterkant. Dat zijn een 50megapixel-hoofdcamera, een 8megapixel-groothoekcamera en een 50megapixel-telelens voor een paar keer zoom. Na een week met de OnePlus 13R zijn we niet bijster enthousiast over de camera's. De hoofdcamera scoort een ruime voldoende, ook in het donker. De groothoekcamera daarentegen presteert ondergemiddeld in dit prijssegment en de zoomcamera biedt slechts 2x zoom. Sommige vergelijkbare telefoons komen tot 5x zoom.

©Rens Blom

Updatebeleid had beter gekund

Op de OnePlus 13R is Android 15 geïnstalleerd, waar OnePlus zijn OxygenOS-schil overheen legt. Die schil lijkt sprekend op ColorOS van Oppo, wat verklaarbaar is omdat het zusterbedrijven zijn. ColorOS werkt prima, maar is wel erg druk. Niet alle functies lijken ons even nodig en andere functies lijken wel erg veel op die van Apples iOS. OnePlus mag bovendien best stoppen met games en apps aanraden. Die weten we heus wel zelf te vinden.

©Rens Blom

We zien liever dat het merk focust op een beter updatebeleid. De OnePlus 13R krijgt namelijk vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Dat is korter dan concurrerende smartphones van Motorola (zes jaar complete updates), Google, Samsung en Apple (allemaal zeven jaar). En best gek: de OnePlus 13R krijgt even lang updates als de OnePlus Nord 4, die honderden euro's minder kost.

Conclusie: OnePlus 13R kopen?

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt: hij heeft een mooi scherm, krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen we deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.