ID.nl logo
Laat uw eigen boek printen
© CIDimport
Huis

Laat uw eigen boek printen

Bent u een geboren schrijver of wilt u van uw weblog een boek maken? Dan zou u met allerlei handige software zelf een aardig A5-boekje kunnen maken. Maar u kunt natuurlijk ook een écht boek laten maken. Dat laatste is dankzij internet heel betaalbaar geworden, ook voor de particulier die in kleine oplage zijn pennenvruchten wil laten drukken.

Bent u een geboren schrijver of wilt u van uw weblog een boek maken? Dan zou u met allerlei handige software zelf een aardig A5-boekje kunnen maken. Maar u kunt natuurlijk ook een écht boek laten maken. Dat laatste is dankzij internet heel betaalbaar geworden, ook voor de particulier die in kleine oplage zijn pennenvruchten wil laten drukken. Na de nodige boekdruksites te hebben bezocht, besloten we de proef op de som te nemen bij Lulu.com, want daar is de klus 'binnen een paar minuten geklaard'.Lulu belooft een wereld aan mogelijkheden op het gebied van publiceren, boekformaten en online distributie. Uw enige risico is dat u uw eigen boek zelf een keer aanschaft. Per slot van rekening wilt u toch zien hoe uw boek eruit ziet en ervaren hoe prettig het leest. Wij maakten een leuk dun boekje van een serie columns. In woorden omgerekend: 15.000 woorden of vijftig volgetikte A4'tjes. Van de tekst maakten we eerst één groot Word-document. Vervolgens surften we naar Lulu.com.

Stap 1: Aanmelding

Alternatief 1: Duur

Gopher Publishers biedt een vrij dure ‘printing-on-demand’-functie aan via Mijneigenboek.nl. Voor standaard 1350 euro (inclusief btw) verzorgt Gopher de opmaak, publiciteit en distributie van het boek. De tekst moet in pdf-formaat worden aangeleverd. Een boek distribueren via de Bruna-winkels behoort ook tot de mogelijkheden. Daarvoor is een speciale actie op touw gezet.De kosten bedragen 999 euro.De auteur ontvangt hiervoor veertig boeken en bepaalt zelf hoeveel exemplaren hij via een Bruna-winkel wil verkopen.Lulu.com vraagt naam, mailadres, wachtwoord, land en taal. Creditcardgegevens of persoonlijke informatie zijn pas nodig als we besluiten ons boek te kopen. Een tekst wijst ons op de voordelen van de site: "Het is gratis en makkelijk in gebruik!" Dat laatste moeten we echter nog zien. Na het invullen volgt een leeg scherm met het woordje 'Aanmelden...'. De bevestiging van onze aanmelding wordt naar ons mailadres gestuurd. Inloggen doen we voortaan met ons mailadres en het opgegeven wachtwoord.

Stap 2: Instructies

Op het welkomstscherm binnen het publicatiesysteem krijgen we informatie over onze 'publicatieprojecten'. De site legt uit waar deze projecten uit bestaan: al onze boeken en alle afbeeldingen, video's en software die we hebben geüpload. Wij hoeven alleen ons tekstdocument te uploaden. Via de button Start kunnen we een nieuw project opstarten ofwel een nieuw boek laten printen. Het scherm vraagt ons het type content dat we willen uploaden te selecteren en daarna stap-voor-stap de instructies te volgen. "Er is niets aan; begin nu!" roept Lulu.com.

Stap 3: Alle informatie invullen...

De pagina die volgt biedt uitleg over het te kiezen boekformaat en de beschikbare printmogelijkheden. Hier vullen we de titel van ons boek in, het boekgenre, een serie trefwoorden, een beschrijving, de taal en de doelgroep. Onze naam bij auteur is al ingevuld. Onder de boekgenres staat helaas geen categorie nieuws of media, die bij onze uitgave past. We kiezen voor computers. Een ISBN-nummer is optioneel. Dat kan alleen worden ingevuld als het nummer ook écht is aangevraagd. De mogelijkheid om ons copyright te claimen is eveneens optioneel. Voor de zekerheid vullen we hier onze naam in. De eerste foutmelding duikt op tijdens het opslaan van de data. We hebben te lang getreuzeld met invullen. Een tweede keer opslaan heeft meer succes. Het probleem zit in onze browser. We hebben de functie Popupvensters tonen uitgezet.

Stap 4: Uploaden en converteren

Alternatief 2: Minder duur

Internetuitgeverij Boekenbent biedt de mogelijkheid om boeken vanaf één exemplaar te laten printen. Voor 125 euro verzorgt Boekenbent de opmaak, wordt het boek in de webshop opgenomen en handelt de site de administratie voor de verkoop af. Voor de opmaak is er ook een doe-het-zelf-pakket. Voor 15 euro kan een auteur daarmee zijn eigen boek layouten.Lulu.com vraagt een bestand op de pc te selecteren. Het uploaden van ons Word-bestand duurt een paar seconden. Onder het uploadvenstertje staan de optionele boekformaten: van Crown Cuatro (Brits papierformaat) tot en met Pocket. Wij kiezen voor de pocket. Om een printbaar boek van het bestand te maken, converteert Lulu.com het .doc-bestand naar een pdf-bestand. Per e-mail waarschuwt Lulu.com dat het converteren klaar is: "Je bent nu klaar om te publiceren!" Het pdf-bestand toont de tekst echter niet als een printbaar boek. Adobe zet de tekst alleen op zestig ongenummerde pagina's. Van enige opmaak is geen sprake. De tekst begint soms zelfs halverwege de pagina. Erg onhandig! Volgens Lulu. com ligt de fout aan het gekozen paginaformaat in Word. Via Pagina-instelling en de tab Papier moeten we dat in Word aanpassen.

Stap 5: Bindwijze en omslagontwerp

Het boek is nu bijna klaar om geprint te worden. Lulu vraagt het soort pagina’s (zwart-wit of fullcolor) en de bindwijze te kiezen. Ook de boekomslag moet nog ontworpen worden. Als omslagillustratie eist Lulu een vrij groot plaatje van minimaal 1838 x 2775 pixels. De boektitel komt alleen op de cover als je de betrokken optie ook aanvinkt; even doen dus. Ook de mogelijkheid om een foto op de achterkant te zetten, is optioneel. Als lettertype kiezen we de Arial. Nog twee belangrijke dingen moeten worden afgehandeld: het bepalen van de prijs en de hoogte van de royalty's die we willen ontvangen.Wilt u het boek verder direct ter download aanbieden? Kwestie van aanvinken...

Kost dat nou?

Lulu.com rekent alleen een bedrag voor het printen, geen opstartkosten. Het printen van een paperback kost 4,68 euro. Wie honderd exemplaren bestelt, betaalt dus 468 euro. Er kan echter ook per exemplaar worden geprint. Voor de distributie via meerdere online kanalen, waaronder Amazon.com, moet 78,65 euro extra worden betaald; dat is inclusief een ISBN-nummer.

Conclusie

Alternatief 3: Gratis

Bij Free Musketeers is printing-on-demand helemaal gratis. U betaalt niets voor het productie- en verkoopproces van uw boek! En u krijgt jaarlijks royalty's uitbetaald.Hoe dat kan? Omdat de winst wordt gemaakt uit de verkoop van boeken via de internetsite. Free Musketeers werkt als een doodgewone uitgeverij. Elke auteur krijgt een contract. En elk boek dat wordt uitgeven, is ook bij de erkende boekwinkels te bestellen.Lulu.com is een handige site met veel hulpfuncties, waaronder een Nederlandstalig forum en een Engelstalige Live Chat voor trouble shooting. De site helpt bovendien bij de online distributie van het boek. Dat het maken van het boek een 'paar minuten' zou vergen – zoals Lulu stelt – is bepaald niet waar. Een simpel pdf-document is verder nog geen mooi opgesmukt boek. Dat blijkt wel als we het resultaat zien.

▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2,5 uur