Kinderen veilig online met Norton Family
Kinderen op internet begeleiden is niet simpel. U kunt nu eenmaal niet altijd in de buurt zijn als ze het wereldwijde web op gaan. Met Norton Family haalt u – gratis – een virtuele nanny in huis.
©CIDimport
Met Norton Family kunt u het computergebruik van uw kinderen controleren en aan banden leggen. Zo slaat u meerdere vliegen in één klap: door de toegang tot bepaalde (soorten) websites te blokkeren, minimaliseert u het risico dat uw kroost een virus binnenhaalt, en u kunt hun privacy beschermen zonder dat u steeds over hun schouder moet meekijken.
Daarnaast is er ruimte voor overleg. Uw kinderen worden namelijk gewaarschuwd als ze een verboden site willen bezoeken of met een niet-goedgekeurde persoon willen chatten. Als ze het daar niet mee eens zijn, kunnen ze u een berichtje sturen. Zo houdt u de dialoog open in plaats van gewoon dingen te verbieden. Bovendien kunt u voor elk kind en voor elke computer een ander regime instellen, zodat de oudere kinderen iets meer mogen dan de jongere.
©CIDimport
1. Registreren
Surf naar https://onlinefamily.norton.com en klik op Nu registreren. Er opent een klein venster waarin u kunt kiezen tussen een betaalde en een gratis versie van Norton Family. Kies Norton Family ophalen voor de gratis variant. U hebt een Norton-account nodig om van Norton Family gebruik te maken, dus vul alle gegevens in.
De registratie verloopt daarna in vier stappen. Eerst moet u een schermnaam voor uzelf kiezen; dat kan uw voornaam zijn of uw rol in het gezin (mama of papa, bijvoorbeeld) (zie afbeelding). U kunt een van de negen Norton-avatars gebruiken, of eigen profielafbeelding kiezen met een klik op Profielafbeelding uploaden. Met een klik op Toestemmen en doorgaan gaat u naar de volgende stap.
©CIDimport
2. Kinderen toevoegen
Daarna kunt u op dezelfde manier uw kinderen toevoegen. Naast de naam van het kind en de profielafbeelding of avatar, moet u ook het geslacht en het geboortejaar invullen. Bepaalde 'huisregels' zullen immers automatisch ingesteld worden op basis van dat geboortejaar. Hebt u alle kinderen toegevoegd, dan klikt u rechts onderaan op de zwarte knop Norton safety minder installeren (zie afbeelding).
3. Installeren
Daarmee komt u op een pagina terecht die vraagt of uw kinderen deze computer gebruiken. Is dat het geval, dan klikt u op de knop Nu installeren. Is dat niet zo, dan kunt u hier de pc- of Mac-versie van het programma downloaden en die met een usb-stick op de andere computer(s) zetten.
Het bestand Nsm_installer.exe wordt binnengehaald en zodra dat proces voltooid is, dubbelklikt u erop om de installatie te starten. Norton-downloadbeheer haalt de nodige extra bestanden op en dan gaat de installatie van start. Eerst bevestigt u nog een keer dat uw kinderen deze computer wel degelijk gebruiken en daarna klikt u op Toestemmen en installeren.
©CIDimport
4. Eigen account
Na de installatie moet u instellen welk kind welk account gebruikt. Standaard staat het zó ingesteld dat geen enkel kind de computer gebruikt, maar met een druk op de knop Wijzigen past u dat aan. U kunt dan een bestaande Windows-account aanwijzen of meteen een nieuw account maken. Elk kind heeft een apart account nodig om het internetgebruik aan banden te kunnen leggen (zie afbeelding).
©CIDimport
5. Zwarte lijst
Nu moet u de computer nog een naam geven; daarna klikt u op Voltooien. U kunt nu naar https://onlinefamily.norton.com surfen, onder andere om het programma op nog meer andere computers te installeren, de activiteiten van uw kinderen te bekijken en websites toe te voegen aan een Blacklist – een lijst met verboden websites.
Na een druk op Gereed wordt u automatisch naar de website van Norton Family geloodst. Daar kunt u per kind en per toestel de activiteit opvragen. U ziet welke websites er bezocht werden, welke zoektermen er werden ingegeven in Google, met wie er het vaakst gechat werd en ga zo maar door. Alle resultaten kunt u bovendien sorteren en filteren om verdachte dingen zo snel mogelijk op het spoor te komen (afbeelding 4). Standaard staan er al een aantal websites op de zwarte lijst.
6. Finetunen
Voor u uw kinderen op de computer laat, kunt u het best eerst de instellingen finetunen. Die vindt u door op de website een kind te selecteren en op instellingen te klikken. Nu kunt u aanpassingen uitvoeren in zeven categorieën, waaronder Zoeken, Sociaal en Waarschuwen. Bij Profiel kunt u Norton Safety Minder supervision eventueel uitschakelen, waarmee u alle controle opheft. Houd er wel rekening mee dat alle gegevens in de Verenigde Staten bewaard worden en dat de Amerikaanse regering dus alles kan bekijken – de Patriot Act, u weet wel. Belangrijk: vergeet niet op Opslaan te klikken voor u naar het volgende tabblad gaat.
©CIDimport
7. Verboden sites
In het tabblad Web kunt u het toezicht op webactiviteiten in- of uitschakelen. U kunt ook kiezen wat er gebeurt als uw kind een website uit een verboden categorie wil bezoeken: een waarschuwing geven maar toch toestaan, de site blokkeren of enkel controleren. Uiteraard kunt u ook aangeven welke categorieën verboden zijn, zoals drugs, pornografie en religie.
Wilt u specifieke sites blokkeren of toestaan? Dan kunt u hier de url invoeren. Het tabblad Zoeken geeft u de mogelijkheid om het Safe search-filter in te schakelen op zes populaire zoekmachines op internet, zodat zoekresultaten met op volwassenen gerichte inhoud niet weergegeven worden. Wilt u vermijden dat uw kind andere zoekmachines gebruikt? Dan zult u die apart moeten blokkeren in het tabblad Web.
Surft uw kind naar een geblokkeerde site, dan krijgt het een stop-pagina te zien (afbeelding 5). Daarop kan uw kind aanduiden dat het zich vergist heeft, maar hij of zij kan u ook laten weten waarom het die specifieke website wilde bezoeken, zodat u eventueel alsnog kunt besluiten om de site in kwestie toe te staan.
©CIDimport
8. Chatten
Met Expresberichten kunt u nieuwe chatvrienden blokkeren tot u ze hebt goedgekeurd. Op deze pagina ziet u alle accounts van instant messengers die uw kind geregistreerd heeft. Online chatdiensten worden niet gecontroleerd. Voor een overzicht van de accounts die uw kind op sociale netwerken heeft, klikt u op het tabblad Sociaal zijn. Daar krijgt u een lijst te zien van de sites, de naam en de leeftijd die uw kind gebruikt, wanneer het de site voor het laatst bezocht en het totale aantal bezoeken (afbeelding 6).
©CIDimport
9. Tijdslimiet
Het tabblad Tijd is voor de meeste ouders heel interessant. Zodra u het inschakelt, kunt u voor elke weekdag de uren aanduiden waarbinnen uw kroost op de computer mag. U kunt ook instellen hoelang ze per dag op de computer mogen, met een onderscheid tussen week- en weekenddagen (afbeelding 7). Tot slot moet u aangeven of de computer na het verstrijken van de tijd vergrendeld wordt, of dat uw kind de computer verder mag gebruiken. Op het laatste tabblad, Waarschuwen, vindt u de meldingsinstellingen. Hier geeft u aan naar welk e-mailadres meldingen verstuurd moeten worden en welke meldingen u precies wilt krijgen.
Tekst: Frederik Meuris