ID.nl logo
Kinderen op Snapchat: zo houd je ze veilig
© MUSUC ALEXANDRU
Huis

Kinderen op Snapchat: zo houd je ze veilig

Als ouder is het belangrijk om je kinderen te beschermen bij het gebruik van sociale media. Hoe houd je je kinderen veilig op Snapchat? Wij geven je 9 tips.

Snapchat is nog altijd erg populair onder jongeren. Vorig jaar was 90% van de gebruikers tussen de 13 en 24 jaar. Net als op andere social media-platformen is bepaalde content niet geschikt voor iedereen. In dit artikel lees je: Algemene tips om je kind te beschermen op Snapchat | Welke opties Snapchat biedt voor een veiliger gebruik van de app | Wat je in het Familiecentrum kunt aanpassen.

Meer lezen? Dit zijn de beste nieuwe functies in Snapchat

1. Samen een account aanmaken

Zorg ervoor dat je samen met je kind een Snapchat-account aanmaakt op de telefoon van je kind. Je kunt er dan op toezien dat alle gegevens op een juiste manier worden ingevuld. Vooral het instellen van de leeftijd is belangrijk. Snapchat schakelt dan automatisch bepaalde instellingen in die voorkomen dat volwassen ongewenst contact kunnen opnemen. Ook blijven bepaalde functionaliteiten van de app verborgen.

2. Stel wat regels op

Jongeren kunnen een bepaalde druk voelen om zich online beter voor te doen of om content te plaatsen waar zij eigenlijk niet achterstaan. Daarom is het belangrijk om wat gedragsregels op te stellen. Geef bijvoorbeeld mee dat je kind altijd aan de bel moet trekken als er iets is niet in de haak is en vertel dat niet alle content overeenkomt met de werkelijkheid. Om stress te voorkomen kun je notificaties voor de app uitzetten en afspreken om de app voor maximaal een bepaald aantal minuten per dag te gebruiken.

©spass - stock.adobe.com

Spreek af dat je zoon of dochter een bepaald aantal minuten per dag op Snapchat mag zitten.

3. Beoordeel vriendschapsverzoeken

Voordat je kind Snapchat gaat gebruiken, is het verstandig om te praten over vriendschapsverzoeken. Laat je dochter of zoon alleen vrienden worden met kinderen die jij zelf ook kent. Ontvangt je kind een vriendschapsverzoek van iemand die je niet kent? Laat je zoon of dochter dan naar jou toe komen, zodat je zelf het verzoek kunt beoordelen.

4. Leg uit hoe je iemand kunt rapporteren

Er is een kans dat je kind alsnog wordt blootgesteld aan ongepaste of verontrustende content op Snapchat. Het is belangrijk om te weten hoe je een video op Snapchat kunt rapporteren. Een Verhaal op Snapchat kun je rapporteren door de beledigende Snap ingedrukt te houden en door dan op Snap rapporteren te tikken. Een Snapchat-account kun je rapporteren door de naam van die gebruiker ingedrukt te houden en vervolgens op optie Meer te klikken. Selecteer Melden om het account aan te geven.

©"Pavel Vladychenko vk.com/altern8or"

Bespreek wat basisregels en maken samen met je kind een Snapchat-account aan.

5. Bespreek wat je kind wel of niet mag delen

Zorg ervoor dat je kroost weet wat persoonlijke informatie is en wat wel of niet gepast is om online te delen.

6. Maak gebruik van het Familiecentrum

In het Familiecentrum krijg je een overzicht van wat je kind allemaal heeft uitgespookt in de app. Je kunt het account van je zoon of dochter koppelen aan je eigen account, waardoor je een overzicht kunt krijgen van alle vrienden van jouw kind en ook met wie je kroost contact heeft gehad in de afgelopen zeven dagen. Je kunt overigens niet de inhoud van die berichten zien. Zorgwekkende accounts kun je hier rechtstreeks melden aan de beveiligingsteams van Snapchat.

Stapelgek op Snapchat?

Met merchandise maak je je kinderen superblij!

7. Onzichtbare modus inschakelen

Om te voorkomen dat Snapchat-gebruikers de locatie van je kind kunnen achterhalen, dien je de Onzichtbare modus in te schakelen. Dit doe je door in Snapchat omlaag te vegen in het camerascherm en vervolgens rechtsboven op het tandwieltje te tikken. Scrol omlaag en kies bij Wie kan… voor Toon mijn locatie. Zet hier Onzichtbare modus aan.

©kovop

8. Vriendschapsverzoeken van volwassenen blokkeren

In Snapchat is het standaard niet mogelijk voor volwassenen om iemand jonger dan 17 jaar toe te voegen als vriend, tenzij beiden een bepaald aantal gemeenschappelijke vrienden hebben. Het is dus belangrijk dat de geboortedatum van je kind correct is ingevuld bij het aanmaken van een Snapchat-account, zoals we al in tip 1 schreven. Dit voorkomt niet dat volwassenen helemaal geen contact kunnen opnemen, maar de mogelijkheden zijn wel een stuk beperkter.

9. Duik in de privacy-instellingen

Snapchat biedt verschillende privacy-instellingen, waarmee je je kinderen beter kunt beschermen. Loop alle functionaliteiten langs en bekijk welke de moeite waard zijn. Zo kun je bepalen wie er contact met je kind kan opnemen en kun je specifieke accounts blokkeren. De privacy-instellingen vind je in de instellingen van de app onder Privacy Controls.

©PXimport

Duik in de privacy-instellingen van Snapchat om je kind zo goed mogelijk te beschermen tijdens het gebruik van de social media-app.

Sinds afgelopen maand heeft Snapchat ook een specifieke optie om gevoelige content af te schermen. Die nieuwe functie vind je in het Familiecentrum. Het is nog wel een beetje onduidelijk welke content er precies wordt afgeschermd: gaat het om content dat door Snapchat zelf als gevoelig wordt bestempeld of ‘snaps’ die door gebruikers zelf als zodanig worden aangemerkt?

Wat het antwoord ook is: Snapchat is sinds afgelopen maand weer iets veiliger geworden voor je kind.

Ander vermaak?!

👇🏻 Wil je dat je kinderen eens wat anders doen dan snappen? Met een kindertablet kunnen ze zich ook goed vermaken. 👇🏻


▼ Volgende artikel
De juiste stofzuiger voor jouw huis: zo vind je 'm
Huis

De juiste stofzuiger voor jouw huis: zo vind je 'm

Een stofzuiger is zo vanzelfsprekend dat je bijna vergeet wat een handig en onmisbaar apparaat het eigenlijk is. Maar als je een nieuwe zoekt, zie je al snel: er is ontzettend veel keuze. Welke stofzuiger past nu echt bij jouw vloer, gezin en manier van wonen?

Dit artikel in het kort

• Wat voor soorten stofzuigers er zijn • Hoe je een stofzuiger voor harde vloeren kiest • Hoe je een stofzuiger voor tapijt kies • Hoe je een stofzuiger kiest wanneer je huisdieren hebt • Hoe je een stofzuiger kiest wanneer je last hebt van allergieën • Wat je moet weten over het energieverbruik van stofzuigers • Hoe het zit met oplaadtijd en gebruiksduur

Verschillende soorten stofzuigers

Zoals gezegd: de keuze is enorm. Wanneer je een nieuwe stofzuiger zoekt, kun je kiezen tussen traditionele sledestofzuigers met of zonder zak, draadloze steelstofzuigers, robotstofzuigers, kruimeldieven en modellen die speciaal zijn ontworpen voor mensen met allergieën of huisdieren. Elk type heeft z'n eigen voordelen, zoals je in de tabel hieronder ziet. Wat bij jou past, hangt af van hoe en waar je het apparaat wilt gebruiken.

Type stofzuigerVoordelenNadelen
Sledestofzuiger met zakSterke zuigkracht, grote stofcapaciteit, vaak stil, goed voor allergieënZwaar en minder wendbaar, moet vaak van stopcontact wisselen
Sledestofzuiger zonder zakGeen kosten voor zakken, meestal doorzichtige opvangbak, goede zuigkrachtLeegmaken kan stoffig zijn, filter vraagt onderhoud
Draadloze steelstofzuigerWendbaar, snoerloos, compact, handig voor snel gebruikBeperkte accuduur, kleinere stofbak, vaak luidruchtig
RobotstofzuigerVolledig automatisch, ideaal voor dagelijks onderhoud, programmeerbaarKomt niet in hoeken of op trappen, werkt alleen op één verdieping
KruimeldiefHandzaam, snel inzetbaar, ideaal voor kleine klusjes en hoekjesKleine opvangcapaciteit, korte gebruiksduur, minder krachtig

©Starcom

Je vloer is grotendeels bepalend

Stofzuigen doe je vooral om je vloer schoon te houden. Het soort vloer in huis bepaalt daarom voor een groot deel welke stofzuiger handig is. Bij harde vloeren let je op andere dingen dan bij tapijt. Handig om vooraf te bedenken waar de stofzuiger het meeste werk moet verrichten.

Stofzuigers voor harde vloeren

Laminaat, parket, plavuizen of een gietvloer? Dan is een model dat goed scoort op 'stofopname harde vloer' belangrijk. Op het label zie je hoe goed een stofzuiger presteert, van D (minimaal 98 procent opname) tot A+++ (nog beter). Voor kwetsbare vloeren is een parketborstel aan te raden: die voorkomt krassen en glijdt soepel over het oppervlak. Soms wordt een parketzuigmond meteen meegeleverd, soms moet je hem los kopen. In het laatste geval is het wel belangrijk dat je goed controleert of 'ie op jouw stofzuiger past.

Stofzuigers voor tapijt

Tapijt vraagt om een krachtigere aanpak. Vooral bij hoogpolig tapijt is een turboborstel handig: een opzetstuk met een draaiende borstel die diep liggend vuil omhoog haalt. Bij laagpolig tapijt kun je uit de voeten met een combiborstel. Ook de stofopname voor tapijt wordt genoemd op het label: bij het laagste classificering (D) moet de stofopname minimaal 75 procent zijn. Dat is minder dan bij harde vloeren, dus een label A of hoger loont. Let ook op het vermogen van de stofzuiger: hoe krachtiger, hoe beter voor dik tapijt.

©gunnar3000

Robotstofzuigers en tapijt

Een robotstofzuiger op tapijt Veel robotstofzuigers kunnen prima overweg met tapijt, zeker als het laagpolig is. Modellen met een instelbare zuigkracht of een ingebouwde turbomotor doen het beter op deze ondergrond. Vloerkleden zijn meestal geen probleem. Bij hoogpolig tapijt wordt het lastiger: daar hebben zelfs de duurdere modellen moeite mee.

Stofzuigers voor huisdieren

Haren van hond of kat vind je overal terug. Een turboborstel is dan bijna onmisbaar, zeker als je huisdieren op de bank of in het kleed liggen. Ook voor steelstofzuigers zijn er turboborstels te koop. Let op het vermogen: 800 watt of meer is aan te raden. En hoewel een zak niet verplicht is, is het wel zo prettig met al die losse haren. Het legen van een zakloze stofzuiger kan in dit geval een stoffige klus zijn.

Houd ook rekening met het geluid. Sommige stofzuigers halen makkelijk 80 decibel, wat vervelend kan zijn voor gevoelige huisdieren. Op het label zie je het geluidsniveau. Minder dan 60 decibel is prettig stil: dan kun je zelfs stofzuigen terwijl de tv aanstaat.

Robotstofzuigers voor dierenharen

Robotstofzuigers voor dierenharen Er zijn robotstofzuigers met een ronddraaiende middenborstel, speciaal voor het opzuigen van dierenharen. Deze modellen zijn meestal ook geschikt voor tapijt, maar de combinatie van hoogpolig tapijt én veel dierenhaar is voor veel robotstofzuigers nog een uitdaging.

©Надія Коваль - stock.adobe.com

Stofzuigers voor allergieën

Heb je een stofallergie, astma of hooikoorts? Let dan extra op de stofuitstoot van de stofzuiger. Die staat op het label, van A+++ (minimaal) tot D (maximaal 1 procent). Een model met HEPA-filter is extra handig: die filtert zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht. Zo voorkom je dat je tijdens het stofzuigen juist meer klachten krijgt.

Energieverbruik van stofzuigers

Hoewel stofzuigers momenteel geen verplicht energielabel hebben, is het energieverbruik wel iets om op te letten. De zuigkracht en het vermogen van een stofzuiger zeggen niet automatisch iets over hoe zuinig hij is. Sommige modellen leveren goede prestaties bij een relatief laag wattage. Er zijn fabrikanten die zuinigere motoren of een eco-stand gebruiken. Het wattage zegt iets over het energieverbruik van de motor, maar niet direct over de zuigkracht. Een hoger wattage betekent dus niet automatisch dat een stofzuiger beter schoonmaakt. Sommige modellen met een lagere wattage zijn juist efficiënter ontworpen en leveren alsnog krachtige prestaties. Naar verwachting wordt het energielabel in 2026 opnieuw ingevoerd voor stofzuigers, zodat je beter kunt vergelijken

Klein maar handig: de kruimeldief

Een kruimeldief is perfect voor kleine klusjes: even wat kruimels van tafel, haren van de bank of stof uit een lastig hoekje. Ze werken meestal op een accu, dus let op de accuduur. Ook het soort accu speelt mee in de prestaties. Sommige kruimeldieven maken behoorlijk wat herrie. En kijk of er accessoires bijzitten zoals een verlengstuk of borstel. Nat-droogmodellen kunnen ook vocht opzuigen, bijvoorbeeld gemorste koffie. Dat maakt ze net wat veelzijdiger.

©sebra

Let ook op oplaadtijd en gebruiksduur

Bij oplaadbare modellen – zoals steelstofzuigers en kruimeldieven – is het slim om te checken hoe lang ze meegaan op een volle accu. Je wilt niet halverwege moeten stoppen om op te laden. Minstens zo belangrijk is de oplaadtijd: hoe lang moet het apparaat aan de lader voordat je 'm weer kunt gebruiken? Bij sommige modellen is dat een paar uur, terwijl andere pas na een nacht opladen weer inzetbaar zijn.

Tot slot

Welke stofzuiger het beste bij je past, hangt af van jouw woning, vloer, gezinssamenstelling en wensen. Denk na over waar je hem het vaakst gebruikt, wat je belangrijk vindt – zoals zuigkracht, geluid, accuduur of een HEPA-filter – en waar je eventueel concessies kunt doen. Door goed te vergelijken voordat je een nieuwe stofzuiger kopen gaat, voorkom je frustratie achteraf. En heb je eenmaal de juiste stofzuiger gevonden, dan wordt schoonmaken net een stukje makkelijker.

▼ Volgende artikel
Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!
© Yuri A/Shutterstock
Huis

Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!

Werk je veel met grote bestanden, ben je vaak onderweg of wil je gewoon nooit meer wachten tot je data eindelijk gekopieerd zijn? Dan is een externe SSD precies wat je nodig hebt! De nieuwe Philips Draagbare SSD met usb-c combineert snelheid, betrouwbaarheid en een slank design in één krachtig pakket – en wij mogen drie exemplaren van 1 TB weggeven!

Voor creatieve geesten en snelle denkers

Of je nu fotograaf bent die RAW-bestanden bewerkt, een videomaker met 4K-projecten of een gamer die zijn bibliotheek altijd bij de hand wil hebben, deze SSD is ontworpen voor jou. Met overdrachtssnelheden tot 550 MB/s verplaats je grote bestanden in een oogwenk, en dankzij het compacte formaat (net een tikkie groter dan een oldskool usb-stick) neem je deze SSD overal mee naartoe. Plug-and-play, dus geen installatie nodig. Gewoon aansluiten en gaan.

©Philips

Alleskunner voor onderweg én thuis

Ook voor mobiele professionals en thuisgebruikers is dit een ideale oplossing. Werk je vaak op verschillende locaties? De Philips SSD past moeiteloos in je tas of jaszak. Wil je back-ups maken van al je foto's, video's en documenten? Geen probleem. Deze SSD werkt met Windows, macOS, Linux én Android, dus je koppelt 'm dankzij de usb-c 3.2 Gen 1-aansluiting aan vrijwel elk apparaat – van laptops tot smartphones.

De Philips Externe SSD is beschikbaar in drie capaciteiten: 500 GB voor € 50,99, 1 TB voor € 90,99 en 2 TB voor € 175,99. Meer informatie vind je op www.philips-media.com.

Winactie: maak kans op een 1 TB Philips SSD!

Wil jij zo'n razendsnelle SSD winnen? We geven drie stuks van 1 terabyte weg!

Zo doe je mee:

  • Beantwoord de volgende vraag: Wat zou jij als eerste opslaan op jouw gloednieuwe Philips SSD?
  • Mail je antwoord vóór 10 juli naar winnen@id.nl o.v.v. Philips SSD-winactie
  • Vergeet niet je naam en adres in de mail te vermelden!

De drie origineelste inzendingen winnen. Veel succes, en vergeet niet: snel zijn is niet alleen iets voor SSD's!