ID.nl logo
Internet Explorer 7 vs. Firefox 2
© CIDimport
Huis

Internet Explorer 7 vs. Firefox 2

Websurfen was nog nooit zo leuk. Internet Explorer 7 en Firefox 2 zijn veiliger dan ooit en bieden daarnaast allerlei handige snufjes, zoals tabbladen, een overzichtelijke lay-out en talloze uitbreidingsmogelijkheden.

Websurfen was nog nooit zo leuk. Internet Explorer 7 en Firefox 2 zijn veiliger dan ooit en bieden daarnaast allerlei handige snufjes, zoals tabbladen, een overzichtelijke lay-out en talloze uitbreidingsmogelijkheden. Maar wat hebben de twee concurrenten met elkaar gemeen en waarin onderscheiden ze zich?Nadat Netscape eind jaren negentig verslagen was door Internet Explorer 4, werd Microsoft alleenheerser op de browsermarkt. Alternatieven Opera, Netscape en Mozilla kregen nauwelijks een voet (meer) aan de grond. Totdat Microsoft de webbladeraar vanaf versie 6 (die al in 2001 geintroduceerd werd) liet verstoffen.

2004 het jaar van Firefox

Downloaden

Internet Explorer 7 vindt u hier. Voor Firefox 2 klikt u hier.In 2004 startte open sourcebedrijf Mozilla een grote free publicity-campagne om zijn nieuwste browser, omgedoopt tot Firefox, te promoten. Het werd een groot succes, mede dankzij een intensief samenwerkingsverband met Google. Sinds de lancering van Firefox 1.0 is de browser ruim 200 miljoen keer gedownload. In de afgelopen jaren is het websurfen daardoor verrijkt met tabbladen, popup-blokkeerders en rss-feeds. Maar nog los van de extra functies van Firefox, was de veiligheid van de browser een extra reden om over te stappen. Internet Explorer had regelmatig te kampen met veiligheidslekken en omdat de browser zo massaal gebruikt werd, was het daardoor een geliefde prooi voor kwaadwillenden. Microsoft reageerde in eerste instantie amper op de vele vernieuwingen en claimde zelfs dat consumenten niet zaten te wachten op het surfen met behulp van tabbladen. Maar nadat het marktaandeel (licht) afnam en klanten bleven vragen om een verbeterde browser werd het tijd voor 'IE 7'. Met deze versie wil Microsoft een browser bieden die veiliger is dan ooit en over alle technologische snufjes beschikt die de concurrentie ook heeft.

Nieuw jasje

Zowel Firefox als Internet Explorer zijn in een nieuw jasje gestoken. Ogenschijnlijk geinspireerd op de stijl van Vista beschikken beide browsers over fraaie glimmende tabbladen, nieuwe knoppen en een aangepaste lay-out. Internet Explorer is opvallend minimalistisch uitgevoerd, met een beperkt aantal kleine knoppen en een grote adresbalk. Het klassieke menu is verdwenen en ondergebracht bij een paar kleine knoppen rechts bovenin. Dat is even wennen als u gewend bent altijd via de klassieke menustructuur te werken. De favorieten zitten nu bijvoorbeeld verwerkt in een tweetal knoppen; een voor het bekijken en een voor het toevoegen. Maar Internet Explorer is er absoluut overzichtelijker door geworden. Bij Firefox is wat betreft uiterlijk minder veranderd ten opzichte van de vorige versie (1.5). De knoppen zien er gelikter uit en de tabbladen hebben een mooi kleurverloop gekregen. Verder was Firefox al vrij overzichtelijk en minimalistisch. Een kleine verbetering is het feit dat een actieve tab nu een eigen knopje heeft om het tabblad te sluiten. Voorheen zat deze helemaal aan de rechterkant van de balk, wat er vaak toe leidde dat je de browser sloot in plaats van dat ene tabblad.

Tabbladen

De installatie

De installatie van beide browsers is vrij eenvoudig. Wanneer er een eerdere versie op de computer staat wordt deze simpelweg vervangen. Het installeren (of updaten) van Firefox gaat als een trein. Alle instellingen van een eventuele eerdere versie worden overgenomen en de browser controleert zelf welke plugins er geïnstalleerd zijn en of deze wel compatibel zijn met de nieuwe versie. Is dat niet het geval, dan biedt Firefox aan zelf naar updates te zoeken - iets wat meestal probleemloos werkt. Na amper een minuut is de installatie voltooid en kunt u direct met de nieuwe versie aan de slag.
Internet Explorer vraagt wat meer tijd voor de installatie. Allereerst is het installatiebestand groter, waardoor het geheel ook meer tijd vraagt. Verder wil Microsoft eerst controleren of u wel over een legale Windows-versie beschikt. Is dat niet het geval, dan kunt u de nieuwe browser niet installeren. Ook moet u Service Pack 2 van Windows XP geinstalleerd hebben. Ten slotte moet de computer aan het eind van de installatie opnieuw worden opgestart. Als Firefox of Internet Explorer voor het eerst wordt gestart, wordt u eenmalig gewezen op het bestaan van extra uitbreidingen (plugins). Als u beide browsers tegelijkertijd geinstalleerd hebt, wordt u gevraagd welke browser standaard moet worden gebruikt.Wat wel direct de aandacht trekt bij Internet Explorer, zijn de grote tabbladen. Het voordeel van het werken met tabbladen is dat verschillende websites nu binnen een enkel venster getoond kunnen worden, in plaats van in aparte browsers. Dit voorkomt dat al deze losse browservensters een onoverzichtelijke chaos vormen op de taakblak. Wie eenmaal gewend is aan het browsen met tabbladen, wil nooit meer zonder. Los van het feit dat Internet Explorer 7 nu ook over deze functionaliteit beschikt, heeft Microsoft nog een extra vernuftig snufje toegevoegd: de zogenoemde QuickTabs. Daarmee toont de browser met een enkele druk op de knop miniatuurweergaven van alle openstaande websites, waardoor u heel eenvoudig visueel kunt navigeren. Firefox, pleitbezorger van tabbladen, mist deze functionaliteit helaas (nog). Een prettige verbetering is wel dat links die oorspronkelijk een nieuw venster openden (wat bij Internet Explorer nog steeds het geval is), nu automatisch in een nieuw tabblad geladen worden. In zowel Internet Explorer als Firefox is het nu ook mogelijk om tabbladen te herschikken (bijvoorbeeld om relevante sites naast elkaar te zetten) en een groep van tabbladen in een keer op te slaan. Op die manier kan een verzameling websites die bij elkaar horen, zoals informatie over een bepaald onderwerp op meerdere sites, overzichtelijk bewaard worden. Op een ander moment kunnen deze ook met een druk op de knop weer tevoorschijn worden getoverd. Bij Internet Explorer is het bovendien mogelijk om meerdere startpagina's tegelijk te openen, zodra de browser gestart wordt. Een handig extraatje van Firefox is dat recent gesloten tabbladen eenvoudig opnieuw te openen zijn via het menu Geschiedenis.

Veiligheid

Het grootste probleem van Internet Explorer betrof de veiligheid. Versie zes kwam in 2001 uit, een periode waarin het op grote schaal misbruiken van veiligheidslekken in de code nog een zeldzaamheid was. Vooral de laatste jaren was de browser daardoor negatief in het nieuws. Versie 7 is daarom voor het overgrote deel gebaseerd op compleet herschreven code, waarbij veiligheid bij het ontwerp een belangrijk uitgangspunt was. Hierdoor is de kans dat kwaadwillenden misbruik kunnen maken van bugs aanzienlijk verkleind. Daarnaast biedt de browser, net als Firefox, bescherming tegen 'Phishing', waarbij malafide websites zich voordoen als een bekende en betrouwbare website, zoals eBay, Paypal of een bank. Nietsvermoedende internetters worden via e-mail (spam) of links naar de nepsite gelokt om daar privegegevens als een naam en wachtwoord achter te laten. Vaak in combinatie met de verontrustende mededeling dat vanwege veiligheidsredenen het wachtwoord moet worden veranderd, omdat het account anders wordt afgesloten. Met deze gegevens wordt vervolgens het account gehackt, met als doel om er op een bepaalde manier geld aan te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van dure (nep)goederen op eBay, onder een vertrouwd account met een hoge feedbackscore. Ook een bank als de Postbank heeft regelmatig het nieuws gehaald omdat zijn klanten naar valse Postbank-sites werden gelokt. Firefox en Internet Explorer houden een database bij van ontdekte phishing-sites en letten tegelijkertijd op verdachte code. Beide browsers zijn hierdoor een stuk veiliger geworden, maar de methode is niet waterdicht. Met gezond verstand surfen is nog steeds aan te bevelen.

Plugins

Een van de grote voordelen van Firefox zijn de honderden gratis beschikbare plugins (handige software die aan de browser toegevoegd kan worden). Het eerste dat opvalt na het installeren van versie 2 is dat er al een enorm arsenaal uitbreidingen beschikbaar is. Dit varieert van de bekende Google toolbar tot een ingebouwd notitieblok of zelfs een compleet geintegreerde ftp-client. Internet Explorer 7 beschikt eveneens ober een compleet scala plugins, maar het aanbod en de diversiteit aan programma's is duidelijk minder. Bovendien is de installatiemethode van Firefox makkelijker. U klikt gewoon op een link naar een uitbreiding, waarna een speciaal venster verschijnt waarmee u met een enkele klik de software kunt installeren. Bij Internet Explorer is een add-on in feite een stuk zelfstandige software dat via de bekende 'installatiewizard' wordt geinstalleerd. Hou er overigens rekening mee dat er ook plugins zijn met een commercieel oogmerk, of uitbreidingen waarvoor u zich moet registreren alvorens deze te kunnen gebruiken.
Firefox heeft een streepje voor wat betreft het aantal uitbreidingsmogelijkheden, omdat het aanbod veel groter is en de plugins krachtiger zijn. Onze aanraders zijn Cooliris Previews (waarmee een preview van een site verschijnt als u met de muis op een link staat), FireFTP (een gratis ftp-client) en ChatZilla (een IRC-client).

Andere verbeteringen

Conclusie

Internet Explorer 7 is ten opzichte van versie 6 een grote stap voorwaarts. De browser is veiliger, stabieler en bevat een groot aantal uitbreidingen, zoals tabbladen. Als u versie 6 nog gebruikt is het zeer aan te raden om over te stappen naar versie 7 (alleen al vanwege de kleinere kans op veiligheidsproblemen). Hiervoor dient u (uiteraard) wel te beschikken over een legale Windows XP-versie, inclusief Service Pack 2. De stap van Firefox versie 1.5 naar 2.0 is veel minder groot dan die van Internet Explorer 6 naar 7. De oude versie van Firefox was eigenlijk al heel compleet, maar Mozilla zet met de nieuwe versie echt de puntjes op de i. Upgraden is kinderspel, dus dat is geen reden om het niet te doen. En uiteraard kunnen Internet Explorer en Firefox ook probleemloos naast elkaar gebruikt worden.Een erg handige verbetering aan Firefox is 'sessie-herstel'. Wanneer de computer (of browser) vastloopt, wordt u bij de eerstvolgende start gevraagd of u de vorige sessie wilt herstellen. U behoudt dus hoe dan ook alle informatie op de geopende websites. Bovendien is het mogelijk om standaard in te stellen dat Firefox de sessie-informatie opslaat. U kunt de browser dan sluiten, waarna deze de volgende keer allen openstaande sites weer automatisch opstart (u moet een tabblad dan steeds zelf afsluiten).
Een andere troef van Firefox is de ingebouwde spellingcontrole. Tijdens het typen van berichten in fora, weblogs of webmail kan uw Nederlands op spelling worden gecontroleerd. In Internet Explorer ontbreekt dit. Verder bevatten beide browsers zeer uitgebreide mogelijkheden voor het bekijken en managen van rss-feeds, waarmee recente nieuwskoppen van duizenden websites bekeken kunnen worden.

▼ Volgende artikel
Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

Uitstekend
Conclusie

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

Plus- en minpunten
  • Privacyvriendelijke sluiter...
  • Automatische opties
  • Snelle installatie
  • Goede beeld- en audiokwaliteit
  • Alleen nuttige meldingen
  • Geen fysieke schakelaar
  • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
  • Hoge prijs

In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

©Wesley Akkerman

De achterkant van het apparaat.

Meer gemoedsrust

Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

©Wesley Akkerman

De binnencamera met het klepje dicht...

©Wesley Akkerman

...en vervolgens met het klepje open.

Veel mogelijkheden

Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

©Wesley Akkerman

Meldingsmogelijkheden

Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

Netatmo Binnencamera Advance kopen?

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

▼ Volgende artikel
9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
© Wesley Akkerman
Huis

9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

  • Niet van modus wisselen
  • Niet goed opbergen
  • Te grote dingen willen opzuigen
  • Geen rekening houden met een houten vloer
  • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

Verkeerde dingen opzuigen

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

©Wesley Akkerman

Leeg de vuilwatertank regelmatig.

Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

Van modus wisselen en meer

Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!