Internet Explorer 7 vs. Firefox 2

© CIDimport

Internet Explorer 7 vs. Firefox 2

Geplaatst: 18 december 2006 - 11:12

Aangepast: 20 september 2022 - 07:50

Redactie

Websurfen was nog nooit zo leuk. Internet Explorer 7 en Firefox 2 zijn veiliger dan ooit en bieden daarnaast allerlei handige snufjes, zoals tabbladen, een overzichtelijke lay-out en talloze uitbreidingsmogelijkheden.

Internet Explorer 7 vs. Firefox 2

Websurfen was nog nooit zo leuk. Internet Explorer 7 en Firefox 2 zijn veiliger dan ooit en bieden daarnaast allerlei handige snufjes, zoals tabbladen, een overzichtelijke lay-out en talloze uitbreidingsmogelijkheden. Maar wat hebben de twee concurrenten met elkaar gemeen en waarin onderscheiden ze zich?Nadat Netscape eind jaren negentig verslagen was door Internet Explorer 4, werd Microsoft alleenheerser op de browsermarkt. Alternatieven Opera, Netscape en Mozilla kregen nauwelijks een voet (meer) aan de grond. Totdat Microsoft de webbladeraar vanaf versie 6 (die al in 2001 geintroduceerd werd) liet verstoffen.

2004 het jaar van Firefox

Downloaden

Internet Explorer 7 vindt u hier. Voor Firefox 2 klikt u hier.In 2004 startte open sourcebedrijf Mozilla een grote free publicity-campagne om zijn nieuwste browser, omgedoopt tot Firefox, te promoten. Het werd een groot succes, mede dankzij een intensief samenwerkingsverband met Google. Sinds de lancering van Firefox 1.0 is de browser ruim 200 miljoen keer gedownload. In de afgelopen jaren is het websurfen daardoor verrijkt met tabbladen, popup-blokkeerders en rss-feeds. Maar nog los van de extra functies van Firefox, was de veiligheid van de browser een extra reden om over te stappen. Internet Explorer had regelmatig te kampen met veiligheidslekken en omdat de browser zo massaal gebruikt werd, was het daardoor een geliefde prooi voor kwaadwillenden. Microsoft reageerde in eerste instantie amper op de vele vernieuwingen en claimde zelfs dat consumenten niet zaten te wachten op het surfen met behulp van tabbladen. Maar nadat het marktaandeel (licht) afnam en klanten bleven vragen om een verbeterde browser werd het tijd voor 'IE 7'. Met deze versie wil Microsoft een browser bieden die veiliger is dan ooit en over alle technologische snufjes beschikt die de concurrentie ook heeft.

Nieuw jasje

Zowel Firefox als Internet Explorer zijn in een nieuw jasje gestoken. Ogenschijnlijk geinspireerd op de stijl van Vista beschikken beide browsers over fraaie glimmende tabbladen, nieuwe knoppen en een aangepaste lay-out. Internet Explorer is opvallend minimalistisch uitgevoerd, met een beperkt aantal kleine knoppen en een grote adresbalk. Het klassieke menu is verdwenen en ondergebracht bij een paar kleine knoppen rechts bovenin. Dat is even wennen als u gewend bent altijd via de klassieke menustructuur te werken. De favorieten zitten nu bijvoorbeeld verwerkt in een tweetal knoppen; een voor het bekijken en een voor het toevoegen. Maar Internet Explorer is er absoluut overzichtelijker door geworden. Bij Firefox is wat betreft uiterlijk minder veranderd ten opzichte van de vorige versie (1.5). De knoppen zien er gelikter uit en de tabbladen hebben een mooi kleurverloop gekregen. Verder was Firefox al vrij overzichtelijk en minimalistisch. Een kleine verbetering is het feit dat een actieve tab nu een eigen knopje heeft om het tabblad te sluiten. Voorheen zat deze helemaal aan de rechterkant van de balk, wat er vaak toe leidde dat je de browser sloot in plaats van dat ene tabblad.

Tabbladen

De installatie

De installatie van beide browsers is vrij eenvoudig. Wanneer er een eerdere versie op de computer staat wordt deze simpelweg vervangen. Het installeren (of updaten) van Firefox gaat als een trein. Alle instellingen van een eventuele eerdere versie worden overgenomen en de browser controleert zelf welke plugins er geïnstalleerd zijn en of deze wel compatibel zijn met de nieuwe versie. Is dat niet het geval, dan biedt Firefox aan zelf naar updates te zoeken - iets wat meestal probleemloos werkt. Na amper een minuut is de installatie voltooid en kunt u direct met de nieuwe versie aan de slag.
Internet Explorer vraagt wat meer tijd voor de installatie. Allereerst is het installatiebestand groter, waardoor het geheel ook meer tijd vraagt. Verder wil Microsoft eerst controleren of u wel over een legale Windows-versie beschikt. Is dat niet het geval, dan kunt u de nieuwe browser niet installeren. Ook moet u Service Pack 2 van Windows XP geinstalleerd hebben. Ten slotte moet de computer aan het eind van de installatie opnieuw worden opgestart. Als Firefox of Internet Explorer voor het eerst wordt gestart, wordt u eenmalig gewezen op het bestaan van extra uitbreidingen (plugins). Als u beide browsers tegelijkertijd geinstalleerd hebt, wordt u gevraagd welke browser standaard moet worden gebruikt.Wat wel direct de aandacht trekt bij Internet Explorer, zijn de grote tabbladen. Het voordeel van het werken met tabbladen is dat verschillende websites nu binnen een enkel venster getoond kunnen worden, in plaats van in aparte browsers. Dit voorkomt dat al deze losse browservensters een onoverzichtelijke chaos vormen op de taakblak. Wie eenmaal gewend is aan het browsen met tabbladen, wil nooit meer zonder. Los van het feit dat Internet Explorer 7 nu ook over deze functionaliteit beschikt, heeft Microsoft nog een extra vernuftig snufje toegevoegd: de zogenoemde QuickTabs. Daarmee toont de browser met een enkele druk op de knop miniatuurweergaven van alle openstaande websites, waardoor u heel eenvoudig visueel kunt navigeren. Firefox, pleitbezorger van tabbladen, mist deze functionaliteit helaas (nog). Een prettige verbetering is wel dat links die oorspronkelijk een nieuw venster openden (wat bij Internet Explorer nog steeds het geval is), nu automatisch in een nieuw tabblad geladen worden. In zowel Internet Explorer als Firefox is het nu ook mogelijk om tabbladen te herschikken (bijvoorbeeld om relevante sites naast elkaar te zetten) en een groep van tabbladen in een keer op te slaan. Op die manier kan een verzameling websites die bij elkaar horen, zoals informatie over een bepaald onderwerp op meerdere sites, overzichtelijk bewaard worden. Op een ander moment kunnen deze ook met een druk op de knop weer tevoorschijn worden getoverd. Bij Internet Explorer is het bovendien mogelijk om meerdere startpagina's tegelijk te openen, zodra de browser gestart wordt. Een handig extraatje van Firefox is dat recent gesloten tabbladen eenvoudig opnieuw te openen zijn via het menu Geschiedenis.

Veiligheid

Het grootste probleem van Internet Explorer betrof de veiligheid. Versie zes kwam in 2001 uit, een periode waarin het op grote schaal misbruiken van veiligheidslekken in de code nog een zeldzaamheid was. Vooral de laatste jaren was de browser daardoor negatief in het nieuws. Versie 7 is daarom voor het overgrote deel gebaseerd op compleet herschreven code, waarbij veiligheid bij het ontwerp een belangrijk uitgangspunt was. Hierdoor is de kans dat kwaadwillenden misbruik kunnen maken van bugs aanzienlijk verkleind. Daarnaast biedt de browser, net als Firefox, bescherming tegen 'Phishing', waarbij malafide websites zich voordoen als een bekende en betrouwbare website, zoals eBay, Paypal of een bank. Nietsvermoedende internetters worden via e-mail (spam) of links naar de nepsite gelokt om daar privegegevens als een naam en wachtwoord achter te laten. Vaak in combinatie met de verontrustende mededeling dat vanwege veiligheidsredenen het wachtwoord moet worden veranderd, omdat het account anders wordt afgesloten. Met deze gegevens wordt vervolgens het account gehackt, met als doel om er op een bepaalde manier geld aan te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van dure (nep)goederen op eBay, onder een vertrouwd account met een hoge feedbackscore. Ook een bank als de Postbank heeft regelmatig het nieuws gehaald omdat zijn klanten naar valse Postbank-sites werden gelokt. Firefox en Internet Explorer houden een database bij van ontdekte phishing-sites en letten tegelijkertijd op verdachte code. Beide browsers zijn hierdoor een stuk veiliger geworden, maar de methode is niet waterdicht. Met gezond verstand surfen is nog steeds aan te bevelen.

Plugins

Een van de grote voordelen van Firefox zijn de honderden gratis beschikbare plugins (handige software die aan de browser toegevoegd kan worden). Het eerste dat opvalt na het installeren van versie 2 is dat er al een enorm arsenaal uitbreidingen beschikbaar is. Dit varieert van de bekende Google toolbar tot een ingebouwd notitieblok of zelfs een compleet geintegreerde ftp-client. Internet Explorer 7 beschikt eveneens ober een compleet scala plugins, maar het aanbod en de diversiteit aan programma's is duidelijk minder. Bovendien is de installatiemethode van Firefox makkelijker. U klikt gewoon op een link naar een uitbreiding, waarna een speciaal venster verschijnt waarmee u met een enkele klik de software kunt installeren. Bij Internet Explorer is een add-on in feite een stuk zelfstandige software dat via de bekende 'installatiewizard' wordt geinstalleerd. Hou er overigens rekening mee dat er ook plugins zijn met een commercieel oogmerk, of uitbreidingen waarvoor u zich moet registreren alvorens deze te kunnen gebruiken.
Firefox heeft een streepje voor wat betreft het aantal uitbreidingsmogelijkheden, omdat het aanbod veel groter is en de plugins krachtiger zijn. Onze aanraders zijn Cooliris Previews (waarmee een preview van een site verschijnt als u met de muis op een link staat), FireFTP (een gratis ftp-client) en ChatZilla (een IRC-client).

Andere verbeteringen

Conclusie

Internet Explorer 7 is ten opzichte van versie 6 een grote stap voorwaarts. De browser is veiliger, stabieler en bevat een groot aantal uitbreidingen, zoals tabbladen. Als u versie 6 nog gebruikt is het zeer aan te raden om over te stappen naar versie 7 (alleen al vanwege de kleinere kans op veiligheidsproblemen). Hiervoor dient u (uiteraard) wel te beschikken over een legale Windows XP-versie, inclusief Service Pack 2. De stap van Firefox versie 1.5 naar 2.0 is veel minder groot dan die van Internet Explorer 6 naar 7. De oude versie van Firefox was eigenlijk al heel compleet, maar Mozilla zet met de nieuwe versie echt de puntjes op de i. Upgraden is kinderspel, dus dat is geen reden om het niet te doen. En uiteraard kunnen Internet Explorer en Firefox ook probleemloos naast elkaar gebruikt worden.Een erg handige verbetering aan Firefox is 'sessie-herstel'. Wanneer de computer (of browser) vastloopt, wordt u bij de eerstvolgende start gevraagd of u de vorige sessie wilt herstellen. U behoudt dus hoe dan ook alle informatie op de geopende websites. Bovendien is het mogelijk om standaard in te stellen dat Firefox de sessie-informatie opslaat. U kunt de browser dan sluiten, waarna deze de volgende keer allen openstaande sites weer automatisch opstart (u moet een tabblad dan steeds zelf afsluiten).
Een andere troef van Firefox is de ingebouwde spellingcontrole. Tijdens het typen van berichten in fora, weblogs of webmail kan uw Nederlands op spelling worden gecontroleerd. In Internet Explorer ontbreekt dit. Verder bevatten beide browsers zeer uitgebreide mogelijkheden voor het bekijken en managen van rss-feeds, waarmee recente nieuwskoppen van duizenden websites bekeken kunnen worden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000