Hoe installeer je apps buiten de Play Store om?
Soms wil je wel eens een app intalleren die niet in de Play Store staat. Dat kan zijn omdat het een app is die nog niet af is, of omdat het eigenlijk illegaal is en Google het niet toelaat (zoals Popcorn Time). Gelukkig kun je zulke apps op Android nog steeds installeren. In deze workshop leggen we je uit hoe je apps installeert buiten de Play Store om.
Let op! Als je apps buiten de Play Store om installeert, loop je altijd een bepaald risico dat de apps niet helemaal 'schoon' zijn of niet helemaal goed werken op jouw apparaat. Blijf daarom altijd goed opletten wat je downloadt, en installeer niet lukraak alles wat je tegenkomt. Behandel een app buiten de Play Store om altijd als een .exe-bestand op je pc: Die installeer je ook niet zomaar. Ben je bewust van de risico's! Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen telefoon.
Virusscanner
Voor je een app installeert, ook volgens deze methode, kun je er een virusscanner overheen laten gaan. Een goede en betrouwbare virusscanner voor Android is Lookout. Dat kun je hier downloaden. We behandelden Lookout al eerder in deze video. Installeer een dergelijke anti-virus-app op je apparaat, en zorg dat je weet hoe het werkt vóór je een app installeert.
.apk
Een Android-app komt in een bestandsformaat genaamd .apk, enigszins vergelijkbaar met een .exe-bestand op Windows of een .deb-bestand in Linux. Zodra dat op je telefoon staat kun je het direct installeren.
Twee methodes
Je kunt een Android-app op 2 manieren installeren. Manier 1 is om het .apk-bestand direct op je smartphone te download, bijvoorbeeld vanaf een mobiele website. Je kunt het bestand echter ook op je pc downloaden en dan naar je telefoon verplaatsen. Dat laatste heeft als voordeel dat je het bestand kunt plaatsen op de plek waar jij het wil hebben, wat je bij het downloaden vanaf je smartphone vaak niet kunt bepalen.
Het eerste dat je moet doen, is zorgen dat je telefoon .apk-bestanden kan installeren. Je doet dat door naar Instellingen -> Beveiliging te gaan. Als je daar naar beneden scrollt, zie je 'Onbekende bronnen' staan (met de tekst "Toestaan dat apps uit onbekende bronnen worden geïnstalleerd'). Vink dat aan. Je krijgt hier en waarschuwing te zien met de risico's van het installeren van ongeverifieerde bestanden.
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Installeren
Laten we nu eens kijken hoe je een .apk-bestand installeert. We nemen als voorbeeld WhatsApp. Dat biedt via zijn website vaak bèta-versies aan van zijn app die nog niet in de Play Store staan. We gaan op ons toestel naar WhatsApp.com/Android. Daar staat een grote knop met 'Downloaden'. Als we die aantikken, downloadt het .apk-bestand gelijk naar onze smartphone.
Via het notificatiecentrum kun je het bestand direct installeren. Je hoeft er alleen maar op te tikken en het installatie-scherm komt naar voren. Hier zie je ook alle permissies die het programma nodig heeft. Tik onderaan op 'Installeren', en voíla! je app is geïnstalleerd!
©CIDimport
©CIDimport
©CIDimport
Je kunt een app ook via op je pc downloaden. Je zet de .apk dan via usb over naar je telefoon, en zet 'em daar in een map waar je er makkelijk bij kunt. Om bij je bestanden op je smartphone te komen heb je een aparte app nodig, een soort Verkenner voor je Android-toestel. Bij sommige telefoons staat die er al standaard op, maar als je er één nodig hebt raden we je Astro aan, een kleine app met veel opties. Via Astro (of je andere bestandenbeheerder) zoek je de app op in je app. Daarom is het zo belangrijk de app ergens te plaatsen waar je hem makkelijk vindt.
Zodra je de app hier aantikt, krijg je hetzelfde installatiescherm als hierboven genoemd. Even op 'Installeren' drukken, en je nieuwe app staat erop!