ID.nl logo
Huis

Hoe het internet voor iedereen werd

'Het web' bestaat vandaag precies 25 jaar. Op deze dag in 1991 zette een computerwetenschapper genaamd Tim Berners-Lee de eerste verbinding op waar meerdere internetgebruikers informatie konden vinden. Dit is het verhaal van hoe een post op een forum leidde tot het wereldwijde web waar je dit bericht nu op leest.

Vóór 1991 was het internet er wel, maar het world wide web (WWW) nog niet. Het internationale ‘netwerk der netwerken’ was al jaren in gebruik en telde enkele miljoenen gebruikers, verspreid over de hele wereld. Deze vroege gebruikers waren veelal wetenschappers, zoals ene Tim Berners-Lee. Die Britse computerwetenschapper werkte in het gerenommeerde nucleaire onderzoekscentrum CERN en had behoefte aan een handiger systeem om informatie te delen, te koppelen en te beheren. Dus bedacht en maakte hij dat zelf.
 

Gescheiden nieuwsgroepen

Het ging Berners-Lee om een handiger systeem dan bijvoorbeeld de diverse - en onderling niet gekoppelde - internetfora die toen gangbaar waren. Usenet was het systeem waarop die oudere vorm van communicatie en informatieverspreiding gebeurde. In een van de onderwerpgerichte ‘gespreksgroepen’ (zogeheten nieuwsgroepen) is op 6 augustus 1991 een vraag gesteld over het toen nieuwe idee van hypertext: tekstbestanden die middels verre-verwijzingen tekstbestanden elders aanwezen, zodat lezers zich verder kunnen verdiepen in gerelateerde informatie.

Dit lijkt nu zó normaal en logisch dat het moeilijk is voor te stellen dat zo’n systeem er niet van begin af aan is geweest op internet. Toch is dit werkelijk het geval: vóór Berners-Lee’s uitvinding van het web met onderling linkende pagina’s en systemen was het internet nogal gefragmenteerd. Daarnaast konden informatiebronnen die toen online stonden ook nog eens veel doublures bevatten en - erger nog - konden die kopieën niet bijgewerkt zijn en daardoor incorrect of achterlopend.
 

Wereldwijde revolutie

'Is iemand die deze nieuwsgroep leest zich bewust van onderzoek of ontwikkelingswerk op de volgende gebieden'

“Is iemand die deze nieuwsgroep leest zich bewust van onderzoek of ontwikkelingswerk op de volgende gebieden: 1. Hypertext-links die het mogelijk maken informatie op te halen uit meerdere, heterogene bronnen?” Dat was de vraag in 1991 waar niemand minder dan Berners-Lee op antwoordde. Hij was toen gewoon een computerwetenschapper, één van de vele. Maar zijn antwoord en natuurlijk zijn ontwikkelwerk hebben zijn reputatie gevestigd en de hele wereld veranderd.

De uitleg op Usenet van de ‘webvader’ was de eerste openbare vermelding van het toen nog in ontwikkeling zijnde WWW. Formeel valt 6 augustus dus als verjaardag te beschouwen, maar die datum mist een belangrijk element dat het web juist zo groot heeft gemaakt. Enkele weken na die eerste ‘mention’ van het WorldWideWeb-project door de maker ervan heeft Berners-Lee zijn systeem opengezet voor nieuwe gebruikers. De datum was 23 augustus. Later is die dag uitgeroepen tot ‘internaut day’, als combinatie van internet en astronaut omdat de verkenning van het internet toen echt is begonnen.
 

De website over een website

De eerste website was een website over een website

Het openzetten van het prille web heeft namelijk grote groepen gebruikers gemakkelijk toegang gegeven en daarmee internet echt naar de massa gebracht. Mensen hoefden niet langer met complexe of primitieve gebruikersinterfaces toegang zien te krijgen tot gescheiden silo’s van informatie. Natuurlijk, het ging niet allemaal vanzelf. De eerste website ooit was dan ook letterlijk een uitleg van wat een website is.

Berners-Lee heeft die website zelf gemaakt en draaide die op zijn eigen werkcomputer bij CERN. Dat was dus niet een server, ergens in een datacenter met speciale internetverbindingen. Het was gewoon een krachtige computer (een zogeheten werkstation) waar hij toen zijn onderzoekswerk op deed. Ja, dit was vóór de tijd van Windows. PC’s moesten het toen nog voornamelijk doen met de commandoprompt van MS-DOS (en andere DOS-uitvoeringen). Pas in april 1992 is het Windows-tijdperk begonnen met de komst van Windows 3.1.
 

Geen Mac, toch Jobs

Maar Berners-Lee werkte ook niet op een Mac, die al sinds januari 1984 een gebruiksvriendelijke grafische gebruikersinterface bood. Een jaar na de revolutie van de Macintosh-computer is Apple-grondlegger Steve Jobs gewipt uit zijn eigen bedrijf. Conflicten met het toenmalige bestuur, deels door Jobs zelf in huis gehaald, hebben de eigengereide topman de das om gedaan. In reactie heeft de toen 30-jarige Jobs een nieuw computerbedrijf opgezet: NeXT. Jobs wou zo zijn visie voor

van computerontwikkeling realiseren.

Geavanceerde, krachtige computers waren toen iets heel anders dan gewone pc’s en de voorgaande lichting van microcomputers (zoals de Apple ][, de Commodore 64, MSX, enzovoorts). De vierkante NeXTcubes waren werkstations die dienst deden voor wetenschappers en computeronderzoekers als Berners-Lee. Zijn computer bij het CERN kreeg met de uitvinding van het web dus ook serverwerk te doen, waarvoor de ‘webvader’ nog een belangrijke maatregel heeft genomen. De NeXTcube met daarop ‘s werelds allereerste website was getooid met een sticker waarop Berners-Lee had geschreven: “Deze machine is een server. NIET UITZETTEN!!”.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.