ID.nl logo
Zo vind je straks de beste Black Friday-deals
© CIDimport
Huis

Zo vind je straks de beste Black Friday-deals

Het is alweer bijna 26 november 2021, oftewel Black Friday! Tijdens deze dag bieden winkels tal van mooie deals aan. Dat zijn echter nogal wat aanbiedingen. In dit artikel vol tips vertellen we hoe je straks de interessantste Black Friday-deals op het gebied van tech kunt vinden.

De Prime Big Deal Days zijn hét nieuwe koopjesfestijn van Amazon met kortingen tot 50% of meer. Lees hier de belangrijkste tips om tijdens deze megadealsdagen de échte koopjes te scoren, fouten te voorkomen en binnen je budget te blijven.

Lees meer: Zo scoor je de beste deals tijdens de Amazon Prime Days


Black Friday is van oorsprong een Amerikaans fenomeen, maar is hier inmiddels ook behoorlijk ingeburgerd. Met goede reden, want op die dag strooien winkels met hoge kortingen en Nederlanders zijn dol op koopjes! Zeker wanneer het elektronische apparaten betreft, want die lopen gauw in de papieren. Een nieuwe smartphone, televisie of laptop is een hele investering, fijn dus als je daar een paar tientjes of zelfs wel honderden euro's op kunt besparen. 

Juist omdat zoveel winkels en webshops aan Black Friday meedoen, vraag je je wellicht af: hoe vind ik de beste Black Friday-aanbiedingen? Het zou zonde zijn als je een product met korting koopt, om het vervolgens in een andere webshop voor een nóg lagere prijs aan te treffen. We zetten hier wat tips voor je op een rij, zodat je nooit teveel betaald.

Voorbereiden op Black Friday

Net zoals je een boodschappenlijstje maakt voordat je naar de supermarkt gaat, is het slim om jezelf nu al af te vragen wat je op Black Friday wilt aanschaffen. Ben je bijvoorbeeld toe aan een nieuwe laptop, kijk dan alvast eens rond bij webwinkels om te zien wat er zoal te koop is. Reviews kunnen je helpen een goed beeld van het product te krijgen.

Of zoek op Google eens naar 'beste smartphones van 2021' om een beeld te krijgen van wat er zoal op de markt is. Als je voor jezelf helder hebt wat je precies wilt kopen, is het op Black Friday alleen nog maar een kwestie van de beste prijs erbij te vinden.

©CIDimport

Begin vroeg met shoppen

Hoewel Black Friday zelf dit jaar op 26 november begint, weten we inmiddels dat veel winkels al eerder hun aanbiedingen online zetten. Eigenlijk begint de koopjesregen vaak al in de aanloop er naartoe, en loopt het door t/m 29 november. Dan is het namelijk Cyber Monday, ook een dag die in het teken staat van hoge kortingen, dan op met name elektronica.

Omdat voorraden beperkt zijn en producten met hoge kortingen snel uitverkocht raken, raden we aan de dagen voor Black Friday je favoriete webshops ook goed in de gaten te houden. Haantje de voorste zijn loont.

Gebruik een prijsvergelijker

Zelf het web afspeuren naar de beste Black Friday-deals, is eigenlijk geen doen. Daarvoor doen er simpelweg teveel winkels mee. Handig dus als een site kan helpen om de prijzen van verschillende webwinkels met elkaar te vergelijken. Hiervoor kun je terecht bij onze collega's van Kieskeurig.nl. Zoek het product dat je in huis wilt halen, en je ziet direct bij welke webshop de laagste prijs wordt geboden! 

Handig hierbij is dat je een prijsalert kunt instellen. Stel, je hebt een 4K-tv op het oog waarvoor je eigenlijk niet meer dan 1000 euro wil betalen. Je vult dan dit bedrag in als prijsalert en vervolgens krijg je een mailtje zodra de televisie onder die prijs zakt. Druk hiervoor op het icoontje van een belletje.

©CIDimport

Volg onze liveblog

In de periode rond Black Friday en uiteraard op de dag zelf, houden we een Black Friday-liveblog bij. Daarop brengen we de meest interessante prijsverlagingen onder je aandacht. Vorig jaar ontdekten we onder meer hoge kortingen op populaire koptelefoons, externe schijven, monitors, speakers, tablets en nog veel meer gadgets. 

Vinden we een goeie deal op een apparaat waarvan wij denken dat het jou wel eens aan zou aanspreken, dan vertellen we je daarover op deze Black Friday liveblog. Tip: zet de pagina in je favorieten en houd gedurende het Black Friday-weekend geregeld de updates in de gaten. 

Slim zoeken op Google

We haalden het al even aan, maar op Black Friday is Google uiteraard ook een handig hulpmiddel. Weet je al welk product je wilt hebben, dan kun je bijvoorbeeld zoeken naar de productnaam + woorden als 'black friday', 'deal', 'aanbieding', 'korting' en 'goedkoop'.

Zo vind je ook de websites die aan Black Friday meedoen, maar trek niet bij de eerste de beste webwinkel gelijk de portemonnee. Dat 'ie het hoogst op Google staat, wil niet betekenen dat het ook de grootste prijsdaling betreft. Vergelijk altijd wat het product elders kost!

©CIDimport

Let op je budget

Tot slot is het verstandig om je Black Friday-budget te bepalen en daar niet (teveel) overheen te gaan. Wanneer de aanbiedingen je om de oren vliegen, is het verleidelijk om bij elke deal toe te slaan. Maar bij elkaar opgeteld kan het dan alsnog een dure grap worden terwijl je op Black Friday juist geld wilt besparen.

Geef niet meer uit dan verantwoord is, zodat je ook echt iets aan die mooie kortingen hebt. 

▼ Volgende artikel
Pak roest op een radiator grondig aan!
© MaxSafaniuk - stock.adobe.com
Energie

Pak roest op een radiator grondig aan!

Een radiator is een toestel waar lucht, water en metaal samenkomen. De combinatie van deze drie elementen is de oorzaak van roest. Corrosie verpest de look van een stijlvolle verwarming en kan op lange termijn ook problemen veroorzaken. Je wil immers niet dat de radiator uiteindelijk gaat lekken, want dan is vervangen de enige oplossing.

Dit artikel in het kort: roest op een radiator kun je gemakkelijk aanpakken met enkele eenvoudige huishoudelijke producten. Het is zelfs mogelijk om de roest binnenin de radiator af te remmen. Op deze manier ziet de radiator er weer als nieuw uit.

🔧Ook interessant: Zo repareer je een lekkende radiator

Radiatoren zijn van staal of gietijzer en dat roest nu eenmaal. Roest aan de buitenkant komt regelmatig voor als je in de badkamer doucht of baadt terwijl de verwarming uit staat. De stoom van het warme bad of douche condenseert op dit verwarmingstoestel. Een andere oorzaak die vaak voorkomt, is de gewoonte om natte handdoeken op de radiator te laten drogen. Roest kan de structuur van de radiator verzwakken en vermindert het vermogen om efficiënt warmte over te dragen. In het ergste geval kan de radiator gaan lekken, wat leidt tot dure reparaties. Het goede nieuws is dat je roest op de radiator gemakkelijk zelf kunt verwijderen en het oppervlak van de radiator herstellen. 

Roest aan de binnenkant

Ook de binnenkant van de radiator kan bedekt zijn met een roestlaag, maar zolang er niet regelmatig lucht in het verwarmingscircuit komt, zal deze vorm van roest niet zo'n vaart lopen. Je kunt trouwens aan het verwarmingswater een roestremmer toevoegen zoals Fernox Protector, dat het roesten minimaliseert. Een enkele dosis van dit product behandelt een grotere woning met een verwarmingssysteem van 130 liter, tot 16 radiatoren. Het product wordt via een drukkoker met behulp van een adapter in de ontluchtsopening van de radiator of via de vulleiding gespoten en beschermt tegen corrosie, kalkaanslag en pH-veranderingen. 

© https://fernox.com

Roest verwijderen

Het is volkomen veilig om de roest van je mooie (meestal witte) radiator te verwijderen, zolang je het maar voorzichtig doet. Het maakt niet uit of het gaat om een witte kolomradiator, een designradiator of een gietijzeren model. De methode blijft dezelfde. Er bestaan zelfs een aantal huismiddeltjes die je kunt proberen om die roest te verwijderen. Met deze tips bespaar je de kosten van gespecialiseerde artikelen. 

Witte azijn

Neem een fles witte (natuur)azijn en giet of spons dit product over de roestige radiator. Wacht tot de azijn volledig is ingetrokken. Op hardnekkige plaatsen kun je dit herhalen. Zodra de roest begint op te lossen veeg je dit weg met een doek. Zie je nog steeds oxidatie, dan doe je meer witte azijn op de doek en wrijf je het opnieuw over de radiator. 

©Robert - stock=adobe.com

Azijn en aluminiumfolie

Een andere toptip die zeker het proberen waard is, is de combinatie van azijn en aluminiumfolie. Knip repen aluminiumfolie en doop die in azijn. Leg deze repen op het radiatorroest. Wrijf de aluminiumfolie voorzichtig over de gecorrodeerde radiator en laat de repen daar zitten. Als je een groot oppervlak moet bedekken, dan gebruik je meerdere stroken.

Laat de stroken lang genoeg zitten zodat de folie het ijzeroxide (de roest dus) kan oplossen. Je zult merken dat er bruine druppels op de radiator verschijnen. Dat is roest die vloeibaar is geworden. Vang deze druppels op met een doek. Trek na tijd een strook de aluminiumfolie los om te zien of de meeste roest op de radiator is opgelost. Ben je tevreden, dan haal je de stroken weg en veeg je de rest van de roest weg met een doek. Merk je dat een deel van de roest hardnekkig blijft hangen, pak dan een nieuw stuk aluminiumfolie. Kneed hem tot een bal, doop hem in azijn en wrijf de roest in een cirkelvormige beweging weg. Daarna veeg je de overtollige roest weg met een doek en zeepsop.  

Natriumcarbonaat 

Maak een dik papje door natriumcarbonaat (dat is baking soda) te mengen met water. Smeer de pasta op de roest en wacht tot het is uitgehard en droog is. Neem dan een doek of een oude tandenborstel en verwijder het mengsel. Tegelijkertijd haal je de roest weg. 

Schuurpapier

De bovenste manieren zijn milde reinigingsmethoden. Schuurpapier of een staalborstel is het laatste redmiddel. Wees voorzichtig om te voorkomen dat je de goede radiatorverf zou beschadigen. Gebruik fijn schuurpapier met een korrelgrootte van 120 tot 220 voor dikke roest. Ben je bang dat het de afwerking van de radiator zou bekrassen dan kun je fijn schuurpapier gebruiken, bijvoorbeeld korrelgrootte 240 of 600. Verwijder de roest door een lichte druk op het schuurpapier uit te oefenen terwijl je cirkelvormige bewegingen maakt. Vaak zie je ook roest bij een koppeling. De mogelijke oorzaak is dat de koppeling niet goed is uitgevoerd, waardoor een erg klein lek is ontstaan en vandaar het vieze uitzicht. 

Voorbereiding om te schilderen

Wanneer de roest grondig en volledig is verwijderd, dan kun je de radiator opnieuw verven. Als er nog roestplekken op de radiator zouden achterblijven, dan zullen die ook zichtbaar blijven met een laagje verf erop. Bovendien gaat het roestproces onder de verf dan gewoon verder. Om te verven zorg je dat de radiator uit staat en niet langer warm is, anders gaat de verf sterk geuren. Daarna ontvet je de volledige radiator. Er bestaan speciale ontvettingsmiddelen voor, maar het lukt ook gewoon met water en een scheut ammoniak.

Behandel de plaatsen waar je de roest hebt weggehaald daarna met een anti-roest primer. Op die manier voorkom je dat het probleem terugkeert. Kleine kuiltjes en krassen kun je eventueel opvullen met metaalplamuur. Schuur dan de radiator nog een keer af met een heel fijn schuurpapier zodat het oppervlak zo egaal mogelijk is. Dan maak je de radiator voor de laatste keer schoon. Dat kan met water, maar wasbenzine werkt grondiger. Dek de wand en de vloer af voordat je aan de slag gaat om verfvlekken te vermijden. Zorg dat de ruimte waarin je werkt zo goed als mogelijk stofvrij is. 

©Peter de Kievith - stock.adobe.com

Niemand zegt dat de radiator altijd wit moet zijn.  

Kwast of spuitbus

Je kunt verven met een kwast of met de spuitbus. Schilderen met een airless spray-toestel laat je beter over aan de vakman. Zorg dus dat je grondverf en daarna speciale radiatorlak gebruikt. Gebruik in ieder geval radiatorverf. Gewone verf en vooral wit, zal vergelen als je de radiator verhit. Begin met lange verticale banen en verdeel dan de verf horizontaal. Verf ten slotte nog eenmaal in verticale banen. Laat de grondverf goed drogen en wacht een dag voor het aflakken. Lucht de kamer goed waar de radiator hangt. Hitte en een te hoge luchtvochtigheid kunnen de oorzaak zijn van een sterke verflucht.

Heb je een radiator met twee panelen? Dan gebruik radiatorlak in een spuitbus. Gemiddeld heb je één spuitbus per vierkante meter nodig. Belangrijk is dat je de spuitbus minstens drie minuten schudt en dat je bij het spuiten minstens 25 centimeter afstand houdt van de radiator. Houd de spuitbus steeds op dezelfde afstand zodat er geen kleurverschillen ontstaan. Ben je klaar, dan houd je de spuitbuis ondersteboven om de laatste resten uit de spuitkop te krijgen.


▼ Volgende artikel
Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past
© busse yankushev
Huis

Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Of je nu een snelle pasta maakt of uitpakt met een uitgebreid diner voor vrienden, het aantal pitten op je fornuis bepaalt voor een groot deel wat er mogelijk is. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen vier-, vijf- en zespitsfornuizen, zodat je straks een keuze kunt maken die helemaal bij jouw keuken en kookstijl past.

In dit artikel lees je:

  • Waarom het aantal pitten op je fornuis belangrijk is voor je kookplezier
  • Wat de voor- en nadelen zijn van een vierpitsfornuis en voor wie dit type ideaal is
  • Welke extra mogelijkheden een vijfde pit biedt en hoe dat je kookmogelijkheden vergroot
  • Wanneer een zespitsfornuis de beste keuze is en wat je daarbij moet overwegen
  • Praktische tips om het juiste fornuis te kiezen dat bij jouw kookstijl past

Ook interessant: Kookplaat met ingebouwde afzuiging kopen? Hier moet je op letten

Het vierpitsfornuis: de vertrouwde klassieker

Ken je dat? Je staat in de keuken en met vier pitten red je je prima voor die dagelijkse maaltijd. Het vierpitsfornuis is niet voor niets de meest gekozen optie in Nederlandse keukens. Het past perfect in kleinere ruimtes en doet precies wat je nodig hebt. Natuurlijk, als je een grote stoofpot én rijst én groenten én saus tegelijk wilt maken, moet je soms even puzzelen. Maar voor de meeste mensen is dit formaat gewoon ideaal – het is compact, betaalbaar en je kunt er prima mee uit de voeten.

©brizmaker

Vijf pitten voor net dat beetje extra

Stel je voor: je bent bezig met een heerlijke curry en wilt tegelijk rijst koken, groenten roerbakken én die speciale saus warm houden. Dan komt die vijfde pit ineens goed van pas! Vooral die grote middelste pit is een uitkomst voor je wok of braadpan. Het vijfpitsfornuis is eigenlijk de gulden middenweg – je hebt net wat meer mogelijkheden dan met vier pitten, zonder dat je meteen een enorm fornuis in huis haalt.

©navintar

Voor de echte kookfanaat: zes pitten

Voor wie dol is op koken en regelmatig uitgebreide diners maakt, is een zespitter een droom. Met zes pitten zijn de mogelijkheden eindeloos: een bouillon die urenlang staat te trekken, verse pasta die kookt, een saus die pruttelt en dan nog ruimte over voor andere gerechten. Natuurlijk moet je wel de ruimte hebben – zo'n zespitsfornuis vraagt om een flinke keuken. Ook het prijskaartje is wat hoger, maar voor wie koken een passie is, is het elke cent waard.

Gas of inductie?

Of je nu kiest voor een vier-, vijf- of zespitsfornuis, de volgende keuze is de kookmethode. Gas of inductie: wat past bij jou? Goed om te weten: nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig standaard zonder gasaansluiting opgeleverd. Overweeg je een nieuwe keuken? Dan is inductie wellicht een toekomstbestendige keuze.

Koken op gas

  • Direct zichtbare vlam geeft controle
  • Werkt met alle soorten pannen
  • Vertrouwd voor ervaren koks
  • Minder energiezuinig dan inductie
  • Schoonmaken vraagt meer werk
  • In nieuwbouw meestal niet meer mogelijk

Koken op inductie

  • Zeer energiezuinig
  • Makkelijk schoon te maken
  • Veiliger (geen open vuur)
  • Sneller op temperatuur
  • Werkt alleen met speciale pannen
  • Vraagt even wennen qua kookgedrag
  • Aanschafprijs ligt vaak hoger

Wat past bij jou?

Kijk eens naar je eigen kookgewoontes. Ben je iemand die doordeweeks snel even wat in elkaar draait? Dan is een vierpitter waarschijnlijk meer dan genoeg. Kook je graag uitgebreid in het weekend? Dan geeft een vijfpits net dat beetje extra speelruimte. En voor wie niet kan wachten om nieuwe recepten uit te proberen en regelmatig vrienden uitnodigt voor etentjes, is een zespitsfornuis misschien wel de beste keuze.

Tot slot

Een fornuis kiezen is eigenlijk net als koken zelf – het draait om wat bij jou past. Of je nu gaat voor vier, vijf of zes pitten, het belangrijkste is dat je er met plezier aan staat te kokkerellen. Want uiteindelijk gaat het niet om het aantal pitten, maar om de heerlijke maaltijden die je ermee op tafel tovert.