Het belang van back-ups: extra bescherming tegen digitale problemen

© jahidsuniverse

Het belang van back-ups: extra bescherming tegen digitale problemen

Geplaatst: 3 december 2023 - 13:01

Partnerredactie

Het verlies van bestanden, beschadiging van gegevens en de dreiging van virussen en ransomware vormen voortdurende risico’s in de digitale wereld. Nog veel mensen denken “Dat overkomt mij niet”, totdat het te laat is. Gelukkig zijn er effectieve manieren om je data en systemen te beschermen. Eén daarvan is het regelmatig maken van back-ups.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Bitdefender

Daarom zijn back-ups belangrijk!

Er zijn veel manieren waarop je data, systemen en gegevens kunt verliezen of beschadigen. Mocht zoiets je overkomen, dan zou je willen dat je al je data had beschermd door regelmatig back-ups te maken. Lees hieronder een aantal scenario’s die vaker voorkomen dan je denkt!

  • Onverwacht verlies van bestanden
    Het overkomt ons allemaal: je verwijdert per ongeluk een bestand dat eigenlijk behouden had moeten blijven. Of het nu gaat om belangrijke werkdocumenten of dierbare foto's, het onbedoeld verliezen van bestanden is een veelvoorkomend probleem. Back-ups bieden hierbij een oplossing, door altijd een recente kopie van al je bestanden opgeslagen is.

  • Beschadiging van bestanden
    Digitale bestanden en systemen kunnen beschadigd raken door verschillende oorzaken, zoals stroomstoringen of technische fouten. Daar heb je niet altijd invloed op. Een regelmatige back-up zorgt er gelukkig voor dat je altijd ergens een onaangetaste versie van je gegevens hebt om op terug te vallen.

  • Virussen en ransomware
    Computers zijn helaas niet immuun voor technische storingen, virussen of ransomware. Een computercrash of een virusaanval kan daardoor leiden tot het verlies van gegevens als er geen recente back-ups zijn gemaakt.

  • Software upgrades en migraties
    Het uitvoeren van software-upgrades of migraties naar nieuwe systemen brengt altijd risico's met zich mee. Een onvoorziene fout tijdens een van de processen kan zomaar leiden tot gegevensverlies. Back-ups bieden een veilige manier om je gegevens te behouden tijdens belangrijke upgrades en ingrijpende migraties.

  • Fysieke schade aan apparaten
    Naast digitale gevaren kan er natuurlijk ook iets anders misgaan. Ongevallen gebeuren, en het kan zijn dat je digitale apparaten fysieke schade oplopen. Denkaan waterschade of het laten vallen van een apparaat. Een back-up garandeert dat je gegevens veilig zijn, zelfs als je apparaat dat niet is.

computerkast met bestanden

© jahidsuniverse

Bescherming in het geval van ransomware

Een van de meest ingrijpende dreigingen uit dit lijstje is ransomware. Cybercriminelen kunnen daarmee al je bestanden versleutelen en eisen vervolgens losgeld om weer toegang te krijgen tot je eigen data en systemen. Een goed onderhouden back-up kan je reddingsboei zijn in deze situatie. Deze stelt je namelijk in staat om je systeem en data te herstellen zonder toe te geven aan de eisen van de hackers. Uit recent onderzoek is dan ook gebleken dat Nederlandse bedrijven minder vaak losgeld betalen bij ransomware-aanvallen dankzij de beschikbaarheid van goede back-ups.

Voorkomen is beter dan genezen

Back-ups zijn dus een goede manier om je gegevens te beschermen tegen de grootste dreiging op het internet: hackers. Zo heb je data altijd nog bij de hand en kun je systemen weer herstellen zonder te betalen. Maar zoals in veel gevallen, is voorkomen altijd nóg beter dan genezen. Daarom zetten we hieronder een aantal tips op een rij hoe jij je data en systemen (nog) beter kunt beschermen tegen digitale dreigingen.

  • Installeer beveiligingssoftware
    Investeren in betrouwbare beveiligingssoftware, zoals de cyberbeveiligingsoplossingen van Bitdefender, is een eerste stap naar een veilig(er) digitaal bestaan. Deze software scant je systeem voortdurend op mogelijke bedreigingen en voorkomt dat schadelijke programma's je gegevens kunnen binnendringen.

  • Houd je software up-to-date
    Houd al je software up-to-date om kwetsbaarheden te verminderen. Software-updates bevatten namelijk vaak beveiligingspatches die de nieuwste bedreigingen aanpakken. Dit verlaagt het risico dat hackers binnen kunnen dringen.

  • Gebruik een wachtwoordmanager
    Het gebruik van sterke en unieke wachtwoorden voor al je online accounts is essentieel. Met behulp van een wachtwoordmanager, zoals de Password Manager van Bitdefender, kun je eenvoudig complexe wachtwoorden genereren en beheren. Zo geef je indringers geen kans.

  • Bescherm je systemen met een firewall
    Een firewall werkt als een digitale barrière tussen je computer en het internet. Zo voegt bijvoorbeeld de Bitdefender Firewall een extra beschermingslaag toe, door inkomende en uitgaande pogingen tot ongeautoriseerde verbindingen te blokkeren, zowel op lokale netwerken als op het internet.

  • Werk via een VPN (Virtual Private Network)
    Bij het gebruik van openbare netwerken is het cruciaal om je verbinding te beveiligen. Een VPN, zoals Bitdefender Premium VPN, creëert een versleutelde tunnel voor je internetverkeer, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om toegang te krijgen tot je gegevens.

  • Blijf zelf ook altijd alert
    Ransomware wordt in veel gevallen verspreid via nepmails die je zo ver willen krijgen dat je op een link klikt of een besmette bijlage opent. Dat soort mails wordt zogenaamd uit naam van bekende bedrijven gestuurd en gaan bijvoorbeeld over openstaande factuurbedragen, boetes of pakketjes die onderweg zijn. Meer informatie zou dan beschikbaar zijn via een meegestuurde link of bijlage, maar aanklikken daarvan leidt vervolgens tot besmetting met ransomware. Wees daarom altijd alert wanneer je mail met links of bijlagen ontvangt. Check de afzender (let vooral ook op het mailadres), controleer de mail goed en open nooit zomaar links of bestanden waarvan je niet helemaal zeker weet of ze veilig zijn.

iemand die bestanden transporteert

© MarutStudio

Creëer een digitaal schild

Combineer deze tips om met goede beveiligingssoftware, een wachtwoordmanager, een VPN en een firewall een krachtig schild te vormen tegen de dreiging van ransomware en andere vormen van digitale aanvallen. Maak daarnaast regelmatig back-ups van al je systemen, voor het geval je toch te maken krijgt met een aanval, onbedoeld verlies of beschadiging van je data en systemen. Zo creëer je niet alleen een veilige(re) omgeving voor je gegevens, maar versterk je ook je mogelijkheid om snel te herstellen bij een onverwachte digitale tegenslag.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten