Gratis video’s downloaden en converteren naar een ander formaat
Je beschikt over een mooie videocollectie of hebt een online video op het oog die je wilt downloaden van YouTube. Eén probleem: het zijn allemaal verschillende, logge bestandsformaten, of alleen beschikbaar op een streamingplatform. Niet handig als je ze wilt gebruiken, bijvoorbeeld op een smartphone of tablet. Hoe converteer je gratis je favoriete video’s in een handomdraai? ID.nl legt het uit.
Als je een videocollectie of online video wil converteren naar een ander formaat ben je bij ons aan het juiste adres. In dit artikel laat ID.nl jou zien hoe je gemakkelijk beeldmateriaal kan omzetten. We behandelen het volgende:
- HandBrake
- Uitvoerformaten
- Online video’s downloaden en omzetten
- Wil jij meer techtips? Lees dan: Dit zijn de 5 beste tabletdeals van dit moment
Er bestaan verschillende situaties waarin je je favoriete beeldmateriaal graag omzet naar een ander bestandsformaat. Heb je bijvoorbeeld een videobestand dat je graag meeneemt naar familie en vrienden en ter plekke toont op je telefoon of tablet? Het is dan prettig om het bestand zo compact mogelijk te maken. Heb je een favoriete video die helaas alleen op een videoplatform (zoals YouTube) beschikbaar is? Dan kun je die video alsnog omzetten naar lokaal formaat, zodat je meer vrijheid hebt. Er bestaan verschillende programma’s voor het omzetten van video’s, zowel betaald als gratis. In dit artikel gebruiken we het gratis Handbrake voor het converteren van lokaal opgeslagen materiaal en het eveneens kosteloze Kabuu Video Downloader voor het downloaden van video’s en desgewenst extraheren van daarin aanwezige audio.
Copyright
Werk je met beeld en geluid? Houd altijd rekening met de auteursrechten. Bijvoorbeeld als je video’s lokaal bewaart of geluid van video’s vastlegt en gebruikt. Dat iets technisch mogelijk is, betekent nog niet dat het juridisch mag. Controleer dat per video- of audiobron en respecteer de auteursrechten.
HandBrake
Online vind je talloze programma’s voor het omzetten van video’s. Helaas wisselt de kwaliteit flink en word je in ongunstige gevallen bestookt met advertenties en zelfs malafide bestanden om te downloaden. Voor ons doel maken we gebruik van HandBrake. Dit is een opensource-programma dat zich richt op het transcoderen van video’s. Je vindt de nieuwste versie op www.handbrake.fr. Mogelijk is er na de installatie nog een .NET-component van Windows nodig: het installatieprogramma geeft aan wanneer dit het geval is en leidt je naar de relevante downloadpagina.
In het hoofdvenster van HandBrake kun je een bestand of een volledige map omzetten. In het linkerdeel van het venster vind je de opties: kies voor Folder (Batch Scan) als je een volledige map in één keer wilt omzetten. Gaat het om een individueel bestand, dan kies je voor File. Rechts in het venster vind je een groot vlak waarnaar je bestanden of mappen kunt verslepen. Hierna wordt het detailvenster geopend. Het bovenste gedeelte van het venster bevat de details van de ingeladen video. Bij Preset geef je aan wat de gewenste resolutie en beeldkwaliteit zijn. Neem de tijd om deze lijst door te nemen: hier bepaal je voor welk doeleinde de video geschikt is.
Uitvoerformaten
In de lijst met presets zie je voorgedefinieerde formaten, zoals Fast 1080p en Very Fast 480p30. In de praktijk is het verstandig om formaten die je aanspreken, uit te proberen en hierna te bepalen of het resultaat naar wens is. In de categorie Web vind je formaten die zijn afgestemd op specifiek onlinegebruik. Wil je de video bijvoorbeeld gebruiken voor e-mail, dan kun je kiezen voor Gmail Medium 5 minutes 480p30. Ook vind je hier formaten specifiek voor videodiensten, zoals Vimeo (kies bijvoorbeeld Vimeo YouTube HG 1080p60). Verder biedt HandBrake kant-en-klare presets voor apparaten. Dat is interessant als je het materiaal geschikt wilt maken voor gebruik op bijvoorbeeld een Android-telefoon of iPhone. Ook voor het afspelen van de video op apparaten zoals Chromecast en je spelconsole zoals PlayStation, zijn presets beschikbaar.
Verder vinden we een aparte sectie met allerhande populaire mkv-formaten en zijn er secties met formaten die pas verschijnen wanneer het bronbestand en de computer hiervoor geschikt zijn, zoals 4K-videoformaten. Je hoeft geen genoegen te nemen met een standaardpreset, maar kunt ook een eigen preset maken. Hierover lees je verderop, bij ‘Eigen presets’.
Details opgeven
Het tweede gedeelte van het venster is opgebouwd uit een aantal tabbladen, waarvan Summary het belangrijkst is. Hier bepaal je naar welk formaat de video wordt omgezet. Kies het formaat bij Format, bijvoorbeeld het populaire (en breed ondersteunde) MP4. Gaat het je alleen om het omzetten van de video en heb je geen aanvullende wensen, zoals het aanpassen van de afmetingen, dan geef je bij Save As aan waar het bestand mag worden opgeslagen en welke bestandsnaam wordt gebruikt.
Klik hierna op When Done. Hier bepaal je wat er moet gebeuren nadat het bestand is omgezet. Zo kun je ervoor kiezen om de computer automatisch af te sluiten (Shutdown) of in de slaap- of stand-bystand te schakelen (Sleep of Hibernate). Tevreden over de instellingen? Klik op de knop Start Encode. Wil je eerst het resultaat bekijken, dan klik je op de knop Preview. Een nieuw venster opent: klik op Live Preview om een voorbeeldweergave te bekijken.
In één keer los
Wil je meerdere bestanden omzetten? Je hoeft gelukkig niet alle bestanden per stuk om te zetten. Maak in plaats daarvan gebruik van de wachtrij. Nadat je de instellingen voor een bestand hebt opgegeven, klik je niet op de knop Start Encode, maar klik je op de knop Add to Queue. Wil je de rij bekijken? Klik op de knop Queue. Het cijfer ernaast geeft het aantal items in de wachtrij weer. Via hetzelfde overzichtsvenster kun je de conversie aftrappen. Klik daartoe op de knop Start Queue. Ook hier vind je de optie When Done, waarmee je bepaalt wat er met de computer moet gebeuren na het verwerken van de wachtrij.
Eigen presets
Hoewel HandBrake een flinke hoeveelheid bruikbare presets kent, heb je mogelijk eigen wensen. Maak je vaak gebruik van dezelfde instellingen, dan is het handig om deze als eigen preset op te slaan. Zo kun je ze altijd snel oproepen. Nadat je alle instellingen naar je hand hebt gezet, klik je op de knop Presets en kies je voor Save New Preset. Een nieuw venster opent. Geef een passende naam (Name) en beschrijving van de preset (Description) en bepaal in welke categorie de eigen preset moet verschijnen. Bij Resolution Limit geef je de maximale toegestane resolutie aan. Bij Audio kun je aangeven welke audiotracks als standaard moeten worden gebruikt (als er meerdere audiolagen aanwezig zijn) en bij Subtitles geef je optioneel aan welke standaardtaal voor ondertiteling actief moet zijn. Zodra je de informatie hebt opgegeven, klik op je Add. De preset wordt aan de lijst toegevoegd en is voortaan snel toegankelijk.
Nog meer controle
Tijd om een blik te werpen op de overige tabbladen. Open de tab Dimensions. Hier vind je instellingen om de oriëntatie van het beeld aan te passen. Werp hiervoor een blik op de sectie Orientation and Cropping. Zo kun je het beeld spiegelen (plaats een vinkje bij Flip), maar het beeld ook roteren (via Rotation). Die laatste optie is vooral handig bij oudere video’s die mogelijk geen volledig horizontaal beeld hebben (bijvoorbeeld scans van oude VHS-banden).
In de sectie Resolution and Scaling kun je de resolutie van het materiaal aanpassen, maar ook een eigen resolutie bepalen als je specifieke wensen hebt. Verwijder dan eerst het vinkje bij Optimal Size. Hierdoor wordt de optie Scaled Size beschikbaar. Je kunt in beide vakken de gewenste resolutie opgeven. Tot slot is er de sectie Borders. Hier stel je eventuele randen van het beeldmateriaal in. Kies voor Custom en geef de gewenste afstanden op bij de instellingen Top, Left, Right en Bottom. Bij Colour geef je aan welke kleur de randen moeten hebben.
**Betere prestaties **
Ben je nog niet tevreden over de snelheid waarmee HandBrake de bestanden omzet, dan kun je de snelheid opschroeven. We gebruiken hiervoor het instellingenvenster, dat je bereikt via de menukeuze Tools / Preferences. In de sectie General zoek je naar de optie Priority Level. Die is standaard ingesteld op Normal. Door HandBrake een hogere prioriteit voor Windows te geven, krijgen de processen van het programma voorrang en werkt het programma vlotter. Kies bijvoorbeeld voor Above Normal of voor High.
Filters
Ben je een meer gevorderde gebruiker, dan open je ook de tab Filters. Hier kun je optimalisaties aan het beeld opgeven. Zo vind je hier de optie Sharpen, waarmee je het beeld scherper kunt maken. Ook kun je eventuele ruis uit het beeld verwijderen en zelfs een kleurenvideo omzetten naar een versie bestaande uit grijstinten.
Je kunt in HandBrake ook aangeven hoe de bestandsnaam standaard moet worden opgebouwd. Dat is handig als je meerdere bestanden omzet en telkens dezelfde structuur wilt aanhouden. Open het instellingenvenster via Tools / Preferences. Ga naar Output Files. Bij File Format geef je de gewenste opbouw van de bestandsnaam op. In de regel eronder vind je de verschillende mogelijkheden. Zo kun je onder meer de actuele datum en tijd opgeven, maar ook de kwaliteit, uitgedrukt in de gebruikte bitrate.
Voor gevorderden
HandBrake kent nog een paar andere tabbladen. Op de tab Video kun je bepalen welke encoder wordt gebruikt voor het omzetten van de video’s. Ook kun je hier de framerate bepalen en aangeven of er gebruik moet worden gemaakt van een dynamische of vaste framerate. In de sectie Quality bepaal je met een schuifregelaar de kwaliteit van het materiaal. Verder kun je een blik werpen op de tab Audio. Via deze tab kun je de standaard encoder voor de geluidslaag aanpassen. Ook hiervoor geldt: verander deze instellingen alleen als je de achterliggende werking en gevolgen voor de videokwaliteit kent.
Video downloaden van YouTube en omzetten
Stel je voor dat je graag een online video van YouTube wilt gebruiken op je lokale computer. In zulke gevallen is het handig om de video te downloaden en eventueel om te zetten naar een ander formaat, zodat je deze ook zonder internetverbinding kunt bekijken. Met een zogeheten Video Downloader regel je dit betrekkelijk eenvoudig. We maken gebruik van Kabuu Video Downloader. Je mag dit programma gratis gebruiken. Bovendien ondersteunt het een flinke hoeveelheid resoluties (tot aan 4K) en wordt het niet stiekem geleverd met onnodige software, iets wat in dit domein helaas wel vaak gebeurt. Na installatie open je het programma. Breng nu een bezoek aan YouTube en open de video die je lokaal wilt bewaren. Kopieer het adres uit de adresbalk: selecteer het, klik erop met de rechtermuisknop en kies Kopiëren. Open het venster van Kabuu Video Downloader en klik op Paste Link. De video wordt toegevoegd aan de wachtlijst. Vervolgens kun je hem downloaden. Klik op de knop Download. Deze vind je rechts van de video in de wachtlijst. Standaard kiest Kabuu Video Downloader een bestandsformaat, maar je kunt dit ook zelf bepalen. Klik op de knop waarin het bestandsformaat wordt getoond (bijvoorbeeld MP4), kies Download Video en selecteer het gewenste formaat bij Format. Ook kun je hier de resolutie bepalen.
In plaats van video’s los te downloaden, kun je ook in één keer een lijst met adressen opgeven. Dat is handig als je meerdere video’s wilt downloaden en omzetten. Klik op de knop Add Link en kies voor Add Links in Batch. Kopieer alle adressen in de lijst, waarbij je voor elke link een aparte regel gebruikt. Je kunt ook een volledige afspeellijst opgeven en alle inhoud hiervan downloaden en omzetten. Klik op Add Link en kies Add Playlist/User.
Alleen geluid
Mogelijk ben je niet geïnteresseerd in de video, maar gaat het je alleen om het geluid van het materiaal. Bijvoorbeeld bij een muziekvideo. Ook dan komt Kabuu Video Downloader van pas: je kunt een video selecteren en alleen het geluid downloaden. Plak wederom het webadres van de video via de knop Paste Link. Klik hierna op de rechthoekige knop met het standaardbestandsformaat (bijvoorbeeld MP4). Klik nu op het eerste menu Download Video. Een lijst klapt uit. Kies voor Download Audio. Bij Format geef je vervolgens het gewenste bestandformaat aan, bijvoorbeeld M4A. Sluit het venter via Close en klik nu op Download om alleen de audio binnen te halen.
Alle video- en audiobestanden vind je door te klikken op de knop Download Folder. Je kunt deze map eenvoudig aanpassen aan een andere map. Klik op de knop Settings. Kies de tab Downloads en geef de nieuwe map aan bij Download folder. Via hetzelfde venster kun je ook aangeven welk bestandsformaat je voorkeur heeft. Kies de tab Format Preferences en selecteer het voorkeursformaat bij Prefered Format Order. Gebruik de knoppen Up en Down om de gewenste volgorde van formaten in te stellen. Bij Prefered Subtitle Language kies je welke taal bij voorkeur voor de ondertiteling moet worden gebruikt (uiteraard alleen indien beschikbaar).