ID.nl logo
Huis

Gratis films & muziek

Het kabinet heeft eind 2009 voorgesteld een einde te maken aan de mogelijkheid om auteursrechtelijk beschermde films en muziek buiten de verkoopkanalen om legaal te kunnen downloaden. De afspeelmogelijkheden voor zulke bestanden worden echter steeds uitgebreider, bijvoorbeeld door de manier waarop mediaspelers zich ontwikkelen. Profiteer daar van, zolang het nog kan!

Dit artikel bestaat uit twee pagina’s:

Pagina 1 (huidige pagina)

- De mogelijkheden

- Download-websites

- Downloadmethodes

- Bittorrent

- Usenet

- Soulseek

- eMule

Pagina 2 (Online communities)

- De grote jongens

- NoProbs

- Forgive Them All

- X2L

- TwilightNZB

- NZBindex

- Mininova

- Isohunt

- Btjunkie

Weinig onderwerpen zijn zo controversieel als het downloaden van muziek- en filmbestanden. Sommige gebruikers zweren erbij en zien het gratis van internet plukken van muziek en films als een verworven recht, terwijl tegenstanders het als asociaal beschouwen en over diefstal spreken. Voorlopig is het downloaden onder bepaalde voorwaarden toegestaan. In dit dossier laten we zien op welke wijze u films en muziek kunt downloaden en waar u de leukste bestanden vindt. Over het algemeen levert het downloaden zelf geen technische problemen op. Die ontstaan vaak pas als iedereen met een zak chips klaarzit voor de televisie, terwijl u verwoede pogingen doet om het geluid aan de praat te krijgen of de ondertiteling tevoorschijn te toveren. In dit artikel bieden we u ook tips om dergelijk ongemakken op te lossen.

Opgelet

Wat mag (downloaden) en wat niet mag (verspreiden) is ­duidelijk. Programma’s als Bittorrent worden gemakkelijk ­verkeerd gebruikt. Let op met auteursrechtelijk beschermd werk en ­realiseer dat ook artiesten en filmmakers een ­vergoeding voor hun werk verdienen. Over de ontwikkelingen in de ­toekomst, leest u meer op pagina 34.

De mogelijkheden

De situatie in Nederland kan op zijn minst opmerkelijk worden genoemd. In tegenstelling tot in veel andere landen is het hier mogelijk om legaal films en muziek te downloaden, dankzij de wet op het auteursrecht uit 1912. Daarbij is er een manier bedacht om artiesten te compenseren via heffingen op blanco mediadragers, zoals beschrijfbare dvd’s. Deze heffing wordt geïnd en uitbetaalt door Stichting de Thuiskopie, maar de boekhouding van deze organisatie is zo ondoorzichtig dat het systeem in het verleden zelfs tot vragen in de Tweede Kamer heeft geleid. Het huidige kabinet heeft het voorstel gelanceerd om de genoemde heffingen op termijn af te schaffen en het downloaden vervolgens te verbieden. Op dit moment is het echter nog steeds mogelijk om legaal te downloaden, mits u daarbij niet voor een methode kiest waarbij bestanden automatisch worden verspreid. Dat laatste gebeurt bij de meeste peer-to-peer (p2p) programma’s, zoals LimeWire, eMule of Bittorrent. Bij gebruik van methodes als usenet, XDCC of ftp komen de bestanden die u binnenhaalt van een centraal opslagpunt, daarbij is er dus géén sprake van verspreiding. Het is wel jammer dat methodes als Bittorrent en eMule in een kwaad daglicht zijn komen te staan doordat ze vaak op een illegale manier worden toegepast. Ze bieden een bijzonder efficiënte mogelijkheid voor het verspreiden van legale bestanden. Overigens moet u er bij dit alles rekening mee houden dat het downloaden van software in vrijwel alle gevallen verboden is, welke methode u ook gebruikt.

©PXimport

Niets is zo vervelend als een film die niet wil starten terwijl iedereen klaar zit om hem te bekijken.

Download-websites

In Nederland worden de belangen van de entertainmentindustrie ­behartigd door Stichting Brein. Na jarenlang achterhoedegevechten te hebben geleverd, heeft deze stichting inmiddels de wind flink in de rug. Onder de dreiging van enorme claims worden Bittorrent-websites met bosjes tegelijk gesloten. De mensen achter Mininova durfden het aan om de strijdbijl op te nemen tegen het leger juristen van Brein, maar gingen kansloos ten onder. Eenzelfde lot was The ­Pirate Bay beschoren. Brein richt zijn pijlen inmiddels op usenet. Sinds vorig jaar zitten Brein en usenetcommunity FTD elkaar in de haren. Het einde van de bodemprocedure die hierbij wordt gevoerd is nog lang niet in zicht. Inzet is de vraag of het wel of niet legaal is om een verwijzend programma als FTD te gebruiken. Een antwoord hierop wordt ergens dit jaar verwacht.

Downloadmethodes

Doorgaans bepaalt de tijdgeest welke downloadmethodes het meest in zwang zijn. Vroeger werden vooral p2p-netwerken als Napster en Kazaa gebruikt, maar deze zijn voor een groot deel verdwenen. In Nederland zijn met name usenet en Bittorrent ervoor in de plaats gekomen. Dat neemt niet weg dat peer-to-peer-netwerken nog steeds goed functioneren. Programma’s als LimeWire, eMule, Soulseek en XDCC Catcher blijven populair, al worden ze vooral in internationaal verband gebruikt.

Bittorrent

Ooit genereerde Bittorrent meer dan de helft van al het internetverkeer. Dat geeft wel aan dat deze downloadmethode goed werkt en een efficiënt verspreidingsmechanisme vormt. Het nadeel van Bittorrent is dat u verplicht bent om bestanden te delen en dat vormt een beperking op de downloadmogelijkheden. uTorrent is een goed Bittorrent-programma. Het is te downloaden via utorrent en werkt ook in het Nederlands.

©PXimport

Bittorrent werkt goed, maar het is controversieel. uTorrent is een van de bekendste Bittorrent-programma’s.

Usenet

Ook om usenet kunnen we niet heen. De redenen zijn simpel: het aanbod is enorm, de kwaliteit is relatief goed, de downloadsnelheid is vaak hoog en het gebruik van usenet is in juridische zin veilig. Bovendien zijn er veel communities (gemeenschappen) op internet die zich richten op het in kaart brengen van het usenet-aanbod. Het systeem kent echter ook twee nadelen: het is vaak onduidelijk wat er is geplaatst en het gebruik ervan is niet helemaal gratis. U moet toegang hebben tot een nieuwsserver die binaire groepen voert. Daarvoor komt u al snel uit bij betaalde nieuwsdiensten die tussen de vijf en tien euro per maand kosten. Verderop in dit artikel komt het usenetprogramma SABnzbd+ aan bod, dat u kunt downloaden via sabnzbd.

Soulseek

Bent u vooral geïnteresseerd in het downloaden van muziek? Dan loont het de moeite om Soulseek eens uit te proberen. Dit programma is veel meer dan louter een downloadprogramma, het biedt ook een uitgebreide zoekmogelijkheid en er zijn chatrooms ingebouwd. Het is daarmee en community en een downloadprogramma ineen en kent een grote schare aanhangers. U kunt zelf aangeven wat u wilt delen, en dat is wel zo veilig. Als u besluit helemaal niets te delen zal dat echter snel een ban opleveren. Het programma is te vinden op slsknet

©PXimport

Voor muziekliefhebbers is Soulseek een aanrader, maar houd er wel rekening mee dat het programma volledig Engelstalig is.

eMule

Voor de echte peer-to-peer-liefhebber is eMule nog altijd een prettig programma. Handig aan eMule is dat u er direct mee kunt zoeken en dat het een gigantisch aanbod heeft. Wel is deze methode minder geschikt voor het binnenhalen van grote bestanden zoals films. Een goed alternatief voor eMUle is LimeWire, waarvan de laatste versie direct bij de configuratie al de mogelijkheid biedt om het delen van gedownloade bestanden te verhinderen. eMule vindt u hier en LimeWire vind u hier. eMule is freeware en LimeWire kent een gratis Basic-versie.

Online communities

 

Downloaders staan er niet alleen voor. Er zijn veel communities op internet waar informatie wordt uitgewisseld over welke films en muziek op welke locaties kunnen worden gevonden en wat de kwaliteit van de betreffende bestanden is. Welke downloadmethode u ook gebruikt, het is altijd zinvol om een passende community te zoeken. Door er goed rond te kijken weet u beter wat u downloadt. Bij de meeste gemeenschappen wordt commentaar achtergelaten door andere downloaders, waardoor het snel duidelijk wordt of het zin heeft om bepaalde bestanden binnen te halen. Is die ene film die u op het oog hebt bijvoorbeeld wel van goede kwaliteit en zijn de bijbehorende zip- of rar-bestanden met een wachtwoord beschermd? Ook worden er regelmatig virus­meldingen geplaatst, en het is uiteraard prettig als u vooraf al weet dat een bepaald bestand besmet is. Auteursrechtenorganisaties zijn behoorlijk actief met het bestrijden van deze gemeenschappen, de kans bestaat dus dat niet alle in dit artikel genoemde communities nog bestaan als u dit leest. Als u actief lid wilt worden van een community is het raadzaam om uzelf eerst vertrouwd te maken met de regels en gebruiken die er gelden. Over het algemeen wordt het niet gewaardeerd als u voor de hand liggende vragen stelt die al in de FAQ worden beantwoord.

De grote jongens

Usenet wordt in Nederland gedomineerd door de FTD-community, die meer dan een half miljoen leden telt. Het bijbehorende programma kunt u downloaden van ftd. Een zinvolle aanvulling is Koala FTD Search, dat de mogelijkheid biedt om bij een post direct een nzb-bestand te maken. Koala FTD Search kunt u downloaden via koalabear. Een andere grote speler is ftnforum, met posts die zijn te vinden op ftn2day. De website kent leuke mogelijkheden, zoals het aanmaken van filters en het opslaan van favorieten. Nog een grote community waarvan de naam met ‘FT’ begint is FTR, te vinden op ftrforum. Ondanks zijn grote ledenaantal is deze community wat minder actief. Dat heeft mogelijk te maken met de voorwaarde dat u eerst een bepaald aantal reacties moet hebben gegeven voordat u toegang krijgt tot de post-informatie die u nodig hebt om te kunnen downloaden. Bij alle drie de genoemde communities dient u zich eerst te registreren voordat u toegang krijgt tot de posts.

©PXimport

FTR heeft veel leden, maar op het forum is het wat stil in vergelijking met de fora van andere communities.

NoProbs

Met ruim vijfduizend registraties behoort NoProbs niet tot de grootste communities, maar de leden zijn behoorlijk actief, met name in de filmsectie. Leuk is dat er een speciale hoek is ingericht met een enorm aanbod aan kinderfilms en dat er ruimte is voor speciale thema’s zoals ‘kerst’. Helaas biedt NoProbs geen previewmogelijkheid. Pas als u zich registreert, kunt u zien wat deze gemeenschap biedt. Verder is er geen directe link naar een nzb-website, maar nadat u op de bedankknop klikt wordt de naam vrijgegeven van een bestand waar u mee aan de slag wilt. Daarmee kunt u op binsearch of nzbindex zelf een nzb-bestand aanmaken.

©PXimport

NoProbs heeft geen groot ledenaantal, maar kent een actief forum met leuke thematische secties.

Forgive Them All

Met meer dan 125.000 leden is FTA, te vinden op ftaclub, een van de grotere ‘FT’-usenetcommunities. FTA biedt een enorm aanbod aan recente films. Ook worden er dagelijks tientallen nieuwe cd’s geplaatst en dat maakt FTA tot een interessante gemeenschap. Registratie is wederom verplicht en u dient een bedankje te plaatsen voordat u bestandsnamen krijgt te zien. Het forum is te vinden op ftaclub.

©PXimport

Usenetcommunity FTAClub is met ruim 125.000 leden een van de grotere spelers.

X2L

Aan de startpagina van X2L is niet te zien dat het om een usenetwebsite gaat, maar na registratie wordt dat snel duidelijk. Achter het inlogscherm is een levendig forum verscholen, compleet met een watchlist om interessante posts te kunnen volgen en directe koppelingen naar nzb-websites. De forumdelen die geen betrekking hebben op films, zijn overigens veel stiller dan de rest van deze gemeenschap.

TwilightNZB

TwilghtNZB heeft een actief forum met een overzichtelijke indeling. Leuk zijn de mogelijkheden om direct naar de actiefste en meest bekeken threads te springen. Als u een donatie geeft, kunt u direct postinformatie zien zonder dat u een reactie of een bedankje achter hoeft te laten. Opvallend is de evenwichtige verdeling in de aandacht voor films en muziek. Voor beide bestandsgroepen kunt u prima op deze website terecht. Surf naar TwilightNZB om u te registreren.

NZBindex

NZBIndex is geen echte gemeenschap, maar als u weet welke film of muziek-cd u wilt hebben, kunt u er met behulp van deze index direct naar zoeken. Surf naar nzbindex en typ de naam van de artiest of de film die u zoekt. In veel gevallen krijgt u vervolgens direct goede en bruikbare resultaten te zien. Alternatieven voor NZBIndex zijn binsearch en yabsearch. Deze websites zijn ook prima te gebruiken in combinatie met communities die geen directe links naar nzb-bestanden aanbieden. Met behulp van de genoemde websites kunt u deze bestanden zelf handmatig aanmaken.

Mininova

Nadat de makers in november 2009 moesten stoppen met het verspreiden van torrents, leek het er op dat er niets meer van Mininova overbleef. Toch is dat niet helemaal het geval. Er is namelijk een Content Distribution System, dat artiesten de mogelijkheid biedt om hun werk op een eenvoudige manier te verspreiden. De bedoeling is dat dit volledig legaal gebeurt, en dat downloadt wel zo prettig. Een minpunt is dat het aantal bezoekers van Mininova in elkaar is gestort, waardoor het wat langer kan duren voordat u muziek of films binnen krijgt.

Isohunt

Isohunt ligt onder vuur van de Canadese collega’s van Brein, maar het is een bijzonder prettige website voor wie torrents wil vinden. Een handige optie is dat er commentaar kan worden achtergelaten, een mogelijkheid die gretig wordt gebruikt. Dat heeft als voordeel dat u weet wat de kwaliteit van de bestanden is, nog voordat u ze hebt gedownload.

©PXimport

Isohunt is een van de grootste Bittorrent-websites, maar een minpunt is dat er veel reclame op staat.

Btjunkie

Btjunkie is een van de grootste bittorrent-zoekwebsites. Een zogenoemde ‘spider’ indexeert torrents, op zowel privé als open trackers en het resultaat wordt op overzichtelijke wijze gepresenteerd. Belangrijker dan de half miljoen torrents die volgens de makers wordt aangeboden, is het grote aantal deelnemers. Het komt vaak voor dat torrents door honderden of zelfs duizenden ‘seeders’ worden ondersteund en dat heeft tot gevolg dat u in een mum van tijd de gevraagde bestanden binnen hebt. Als u wilt reageren is registratie verplicht, maar torrents downloaden lukt ook zonder registratie. Let wel goed op, want er staan bijzonder veel storende reclamelinks om de torrents heen.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: