Geniet nóg meer van muziek met deze 16 Spotify-tips

© PXimport

Geniet nóg meer van muziek met deze 16 Spotify-tips

Software

Geplaatst: 8 februari 2019 - 04:58

Aangepast: 14 december 2022 - 11:25

Redactie

Spotify is de populairste muziekdienst ter wereld. Een programma op de pc of app op je mobiele toestel geeft je in één klap toegang tot miljoenen nummers. Deze Zweedse muziekdienst heeft allerlei slimmigheden in huis die je wellicht nog niet kent. We geven daarom zestien nuttige tips weg.

Tip 01: Anoniem luisteren

Op Spotify zien andere gebruikers naar welke muziek je luistert, zoals vrienden, familie en mogelijk zelfs onbekenden. Wil je dat liever niet? Geen probleem, want je gebruikt de muziekdienst net zo gemakkelijk (tijdelijk) anoniem. Zo luister je in het geheim bijvoorbeeld naar gouwe ouwe hits van weleer. Klik in het pc-programma bovenaan naast je profielnaam op het pijltje omlaag en kies voor Privé-sessie. Er verschijnt nu een blauw slotje in de profielafbeelding. In de mobiele app tik je bij het onderdeel Home of Bibliotheek op het tandwieltje. Navigeer naar Sociaal en activeer de schakelaar achter Privé-sessie.

Tip 02: Geluidskwaliteit

Bij gebruik van Spotify Premium profiteer je van een hogere geluidskwaliteit. Mogelijk staat deze functie nog niet ingeschakeld. Klik in het pc-programma bovenaan op het pijltje en ga naar Instellingen. Bij het onderdeel Geluidskwaliteit activeer je de optie Streaming in hoge kwaliteit (alleen Premium). In de mobiele app open je eerst via het tandwieltje de instellingen, waarna je onder Geluidskwaliteit tikt op Zeer hoog. Geef in dit menu ook aan in welke kwaliteit je gedownloade nummers wilt opslaan.

© PXimport

Spotify Premium

© PXimport

Tip 03: Webapplicatie

Spotify gebruik je normaal gesproken altijd met een programma op de pc of mobiele app. Als alternatief kun je de muziekdienst ook via een webapplicatie openen, zodat je niets hoeft te installeren. Dat komt bijvoorbeeld goed van pas op openbare computers in bibliotheken en internetcafés. Open een browser en surf hiernaartoe. Vul via Inloggen je accountgegevens in. In de webinterface heb je vervolgens toegang tot je afspeellijsten en favoriete artiesten. Verder zie je ook welke albums je onlangs hebt afgespeeld.

© PXimport

Tip 04: Afspeellijstmap

In Spotify kom je allerlei afspeellijsten tegen die je kunt volgen, bijvoorbeeld de beste vijftig nummers van Nederland of de populairste rocknummers uit de jaren 90. Daarnaast creëer je ook eenvoudig zelf afspeellijsten. Die verschijnen op de pc in het linkerdeelvenster onder elkaar. Zeker wanneer je veel afspeellijsten volgt of zelf hebt aangemaakt, oogt het al snel erg rommelig. Gebruik daarom afspeellijstmappen om de boel te ordenen. Klik linksboven op het pictogram met de drie puntjes en ga naar Bestand / Nieuwe afspeellijstmap. Geef deze map een logische naam en druk op Enter. Je voegt afspeellijsten aan deze nieuwe locatie toe door ze naar de zojuist aangemaakte map te slepen.

© PXimport

Tip 05: Streepjescode

Je kunt natuurlijk een afspeellijst met iemand delen door een link via WhatsApp, Facebook Messenger of e-mail door te sturen. Daarnaast is er nog een alternatieve deelmethode, namelijk het genereren van een unieke streepjescode. Zodra iemand jouw streepjescode met de mobiele camera scant, heeft diegene ook toegang tot de afspeellijst. Deze truc is vooral nuttig wanneer je samen met een vriend(in) in dezelfde ruimte bivakkeert en rechtstreeks muziek wilt uitwisselen. Open in de Spotify-app een afspeellijst en tik op het pictogram met de drie puntjes. Onder de afspeellijst verschijnt dan een streepjescode in een gekleurd blokje. Deze code lijkt min of meer op een geluidsgolf. Jouw vriend(in) opent vervolgens ook de Spotify-app op een mobiel. Via Zoeken en het camera-pictogram naast de zoekbalk is het mogelijk om de streepjescode te scannen.

Creëer een unieke streepjescode en deel rechtstreeks muziek met vrienden

-

Tip 06: Experimenteel

Het Spotify-team werkt continu aan nieuwe functies. Sommige onderdelen zijn nog niet beschikbaar voor het grote publiek, maar kun je wel alvast uitproberen. Mogelijk kom je daarbij nog wel wat foutjes tegen. Klik in het pc-programma bovenaan op het pijltje en kies voor Experimentele functies. Afhankelijk van welke functies je momenteel uitprobeert, verschijnt er een overzicht met beschikbare onderdelen. Zo is er op het moment van schrijven een gedetailleerde uitleg over klassieke composities beschikbaar. Activeer de schakelaar zodra je een experimentele functie wilt activeren.

© PXimport

Tip 07: Data Saver

Luister je onderweg graag naar muziek, dan belast Spotify natuurlijk je mobiele databundel. Een oplossing is om favoriete liedjes en afspeellijsten vooraf via een wifi-verbinding te downloaden. Deze functie werkt overigens alleen voor Spotify Premium-abonnees. Om het mobiele dataverbruik te beperken, kun je als alternatief ook de nieuwe functie Data Saver inschakelen. Hiermee dring je het mobiele dataverbruik met zo’n 75 procent terug. Bedenk wel dat deze functie ten koste gaat van de audiokwaliteit. Open in de mobiele app via het tandwieltje de instellingen en ga naar Data Saver. Zet als laatste de schakelaar aan.

Tip 08: Downloadlocatie

Net als met de mobiele app kun je ook met het programma van Spotify nummers offline bewaren. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je met een laptop op plekken zonder internetverbinding van muziek wilt genieten. Op een Windows-machine bewaart Spotify muziekbestanden standaard op de C-schijf, maar je wijst zo nodig eenvoudig een andere locatie aan. Klik bovenaan op het pijltje en ga naar Instellingen. Scrol een stukje omlaag en klik onderaan op Geavanceerde instellingen weergeven. Als je bij Opslag offline nummers klikt op Locatie wijzigen, stel je naar eigen wens een andere map in. Herstart Spotify om de wijziging door te voeren.

© PXimport

Tip 09: Eigen bestanden (1)

Componeer je zelf muziek en wil je deze audiobestanden via het programma van Spotify beluisteren? Of beschik je over muziek die niet in de bibliotheken van Spotify is te vinden? Geen probleem, want je voegt gemakkelijk lokale audiobestanden aan het programma toe. Een vereiste is wel dat de liedjes voorzien zijn van een mp3-indeling. Ga aan de linkerkant naar Lokale bestanden / Ga naar voorkeuren en klik op Een bron toevoegen. Nadat je de juiste map hebt geselecteerd, zijn de liedjes binnen Spotify beschikbaar. Klik nogmaals op Lokale bestanden om de nummers op te vragen.

Tip 10: Eigen bestanden (2)

Via een omweg kun je de lokale audiobestanden uit de vorige tip ook op een smartphone of tablet afspelen. Open in het programma op de computer het onderdeel Lokale bestanden. Selecteer de gewenste nummers en klik met de rechtermuisknop op de selectie. Via de sneltoets Ctrl+A selecteer je desgewenst alle bestanden. Je kiest vervolgens in het contextmenu voor Aan afspeellijst toevoegen, waarna je de nummers aan een nieuwe of bestaande afspeellijst toevoegt. Open nu de mobiele app. Het is hierbij belangrijk dat het toestel met hetzelfde (draadloze) netwerk is verbonden als je pc. Navigeer naar Bibliotheek / Afspeellijsten om de afspeellijst met lokale audiobestanden te openen. Soms duurt het even voordat de nummers verschijnen. Activeer ten slotte de schakelaar achter Downloaden.

Tip 11: Afspeellijst gewist

Heb je spijt dat je een afspeellijst hebt gewist? Geen zorgen, want Spotify bewaart automatisch een back-up van iedere aangemaakte afspeellijst. Open een browser en surf hiernaartoe. Nadat je bent ingelogd, kies je aan de linkerkant voor Afspeellijsten herstellen. Klik achter de betreffende titel op Herstellen en de afspeellijst is als vanouds weer beschikbaar binnen Spotify.

© PXimport

Een gewiste afspeellijst kun je op een later moment altijd nog herstellen

-

Soundiiz

© PXimport

Tip 12: Privacy-opties

Bekende webdiensten hebben er een handje van om zoveel mogelijk gebruikersgegevens te verzamelen. Deze informatie gebruiken ze onder meer om gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen. Spotify doet dat ook. Gelukkig steek je daar eenvoudig een stokje voor door de privacy-instellingen te wijzigen. Open deze webpagina en log in met je accountgegevens. Is je Facebook-profiel aan Spotify gekoppeld, dan slaat de muziekdienst informatie uit het online smoelenboek op voor diverse doeleinden. Deactiveer de schakelaars voor Mijn Facebook-gegevens verwerken en Mijn persoonlijke gegevens verwerken voor advertenties op maat. Bevestig tweemaal met Ja – Uitschakelen. Open vervolgens de instellingen van het Spotify-programma op je pc. Klik onderaan op Geavanceerde instellingen weergeven zet onderaan de schakelaar bij Privacy aan. Herstart vervolgens de software. Hiermee voorkom je dat Spotify via opgeslagen cookies internetgegevens opvraagt.

© PXimport

Tip 13: Samen samenstellen

Je creëert in Spotify eenvoudig gezamenlijke afspeellijsten. Bekenden voegen dan op eigen initiatief extra liedjes toe en veranderen de volgorde. Deze functie is bijvoorbeeld nuttig wanneer je met andere personen een afspeellijst voor een feestje wilt maken. Open Spotify op de computer en klik met de rechtermuisknop op een zelfgemaakte afspeellijst. Kies daarna voor Gezamenlijke afspeellijst. Deze functie werkt ook op een smartphone of tablet. Tik bij een afspeellijst op het pictogram met de drie puntjes en kies voor Gezamenlijk maken.

© PXimport

Tip 14: Artiestenradio

Vind je een bepaalde band of zanger(es) goed, dan kun je binnen Spotify eenvoudig zoeken naar muziek van gerelateerde artiesten. Wie weet kom je op die manier leuke muziek op het spoor die je nog niet eerder hebt gehoord. Open in het pc-programma of de mobiele app een artiestpagina. Kies vervolgens voor het pictogram met de drie puntjes. Binnen het pc-programma klik je op Ga naar Artiestenradio, terwijl je in de mobiele app de optie Naar radio aantikt. Spotify schotelt je een afspeellijst voor met liedjes van gerelateerde muzikanten. Kies voor Afspelen of Radio afspelen om naar de nummers te luisteren. Via Volgen sla je deze artiestenradio eventueel op. Tik in het hoofdmenu op Zenders of Radiozenders om een overzicht van opgeslagen artiestenradio’s op te vragen.

Ontdek met de functie artiestenradio nieuwe muziek van aanverwante muzikanten

-

Duimpje omhoog/omlaag

Tip 15: Audionormalisatie

Zeker als je naar een afspeellijst met muziek van verschillende albums en artiesten luistert, ervaar je mogelijk verschillen in het volumeniveau. Het is natuurlijk lastig wanneer je dat voortdurend handmatig moet corrigeren. Om die reden stelt Spotify hetzelfde volume in voor alle nummers. Open in het pc-programma de instellingen en activeer bij de sectie Geluidskwaliteit de schakelaar achter Volume normaliseren. In de mobiele app open je via het tandwieltje eveneens de instellingen. Navigeer naar Afspelen en zet de functie Audionormalisatie inschakelen aan. Verder bepaal je nog het volumeniveau van de audionormalisatie. Maak een keuze tussen Hard, Normaal en Zacht.

Tip 16: Overige apparaten

Abonnees van Spotify Premium delen muziek eenvoudig met overige geschikte afspeelapparatuur binnen je woning. Denk bijvoorbeeld aan een receiver, draadloze speaker, smart-tv, spelcomputer of Google Chromecast die verbonden is met je (draadloze) thuisnetwerk. Benieuwd op welke apparaten je Spotify kunt afspelen? Zet allereerst de apparatuur aan waarop je de liedjes wilt beluisteren. Open vervolgens Spotify op je computer en klik onderaan op Beschikbare apparaten. Dit is het pictogram met de monitor en speaker. Bij gebruik van de mobiele app open je de afspeelweergave en kies je voor Apparaten beschikbaar. Selecteer het juiste apparaat om de muziekweergave te starten. Je pc, laptop, tablet of smartphone gebruik je vanaf nu als afstandsbediening. Via de website www.spotifygear.com controleer je eenvoudig of jouw afspeelapparaat Spotify Premium ondersteunt. Een aantal apparaten werkt overigens ook met de gratis versie van Spotify, zoals Google Chromecast, Nvidia Shield, PlayStation 4, Xbox One en smart-tv’s van Samsung, Sony en Philips.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000