ID.nl logo
Geniet nóg meer van muziek met deze 16 Spotify-tips
© PXimport
Huis

Geniet nóg meer van muziek met deze 16 Spotify-tips

Spotify is de populairste muziekdienst ter wereld. Een programma op de pc of app op je mobiele toestel geeft je in één klap toegang tot miljoenen nummers. Deze Zweedse muziekdienst heeft allerlei slimmigheden in huis die je wellicht nog niet kent. We geven daarom zestien nuttige tips weg.

Tip 01: Anoniem luisteren

Op Spotify zien andere gebruikers naar welke muziek je luistert, zoals vrienden, familie en mogelijk zelfs onbekenden. Wil je dat liever niet? Geen probleem, want je gebruikt de muziekdienst net zo gemakkelijk (tijdelijk) anoniem. Zo luister je in het geheim bijvoorbeeld naar gouwe ouwe hits van weleer. Klik in het pc-programma bovenaan naast je profielnaam op het pijltje omlaag en kies voor Privé-sessie. Er verschijnt nu een blauw slotje in de profielafbeelding. In de mobiele app tik je bij het onderdeel Home of Bibliotheek op het tandwieltje. Navigeer naar Sociaal en activeer de schakelaar achter Privé-sessie.

Tip 02: Geluidskwaliteit

Bij gebruik van Spotify Premium profiteer je van een hogere geluidskwaliteit. Mogelijk staat deze functie nog niet ingeschakeld. Klik in het pc-programma bovenaan op het pijltje en ga naar Instellingen. Bij het onderdeel Geluidskwaliteit activeer je de optie Streaming in hoge kwaliteit (alleen Premium). In de mobiele app open je eerst via het tandwieltje de instellingen, waarna je onder Geluidskwaliteit tikt op Zeer hoog. Geef in dit menu ook aan in welke kwaliteit je gedownloade nummers wilt opslaan.

©PXimport

Spotify Premium

Spotify is voor iedereen gratis te gebruiken, maar geeft dan wel allerlei beperkingen. Zo komt er om de haverklap gesproken reclame voorbij en kun je geen nummers offline opslaan. Om die reden nemen veel muziekliefhebbers een abonnement op Spotify Premium. Dat kost weliswaar 9,99 euro per maand, maar je hebt dan geen last van advertenties. Bovendien speel je de nummers in een hogere kwaliteit af. Verder gebruik je Spotify Premium ook op overige geschikte afspeelapparatuur, zoals moderne receivers, smart-tv’s en draadloze speakers. Je kunt Spotify Premium vrijblijvend dertig dagen kosteloos uitproberen. Nieuwsgierig? Surf naar www.spotify.com/nl/premium en neem een proefabonnement. Aanmelden kan eventueel ook met een Facebook-account.

©PXimport

Tip 03: Webapplicatie

Spotify gebruik je normaal gesproken altijd met een programma op de pc of mobiele app. Als alternatief kun je de muziekdienst ook via een webapplicatie openen, zodat je niets hoeft te installeren. Dat komt bijvoorbeeld goed van pas op openbare computers in bibliotheken en internetcafés. Open een browser en surf hiernaartoe. Vul via Inloggen je accountgegevens in. In de webinterface heb je vervolgens toegang tot je afspeellijsten en favoriete artiesten. Verder zie je ook welke albums je onlangs hebt afgespeeld.

©PXimport

Tip 04: Afspeellijstmap

In Spotify kom je allerlei afspeellijsten tegen die je kunt volgen, bijvoorbeeld de beste vijftig nummers van Nederland of de populairste rocknummers uit de jaren 90. Daarnaast creëer je ook eenvoudig zelf afspeellijsten. Die verschijnen op de pc in het linkerdeelvenster onder elkaar. Zeker wanneer je veel afspeellijsten volgt of zelf hebt aangemaakt, oogt het al snel erg rommelig. Gebruik daarom afspeellijstmappen om de boel te ordenen. Klik linksboven op het pictogram met de drie puntjes en ga naar Bestand / Nieuwe afspeellijstmap. Geef deze map een logische naam en druk op Enter. Je voegt afspeellijsten aan deze nieuwe locatie toe door ze naar de zojuist aangemaakte map te slepen.

©PXimport

Tip 05: Streepjescode

Je kunt natuurlijk een afspeellijst met iemand delen door een link via WhatsApp, Facebook Messenger of e-mail door te sturen. Daarnaast is er nog een alternatieve deelmethode, namelijk het genereren van een unieke streepjescode. Zodra iemand jouw streepjescode met de mobiele camera scant, heeft diegene ook toegang tot de afspeellijst. Deze truc is vooral nuttig wanneer je samen met een vriend(in) in dezelfde ruimte bivakkeert en rechtstreeks muziek wilt uitwisselen. Open in de Spotify-app een afspeellijst en tik op het pictogram met de drie puntjes. Onder de afspeellijst verschijnt dan een streepjescode in een gekleurd blokje. Deze code lijkt min of meer op een geluidsgolf. Jouw vriend(in) opent vervolgens ook de Spotify-app op een mobiel. Via Zoeken en het camera-pictogram naast de zoekbalk is het mogelijk om de streepjescode te scannen.

Creëer een unieke streepjescode en deel rechtstreeks muziek met vrienden

-

Tip 06: Experimenteel

Het Spotify-team werkt continu aan nieuwe functies. Sommige onderdelen zijn nog niet beschikbaar voor het grote publiek, maar kun je wel alvast uitproberen. Mogelijk kom je daarbij nog wel wat foutjes tegen. Klik in het pc-programma bovenaan op het pijltje en kies voor Experimentele functies. Afhankelijk van welke functies je momenteel uitprobeert, verschijnt er een overzicht met beschikbare onderdelen. Zo is er op het moment van schrijven een gedetailleerde uitleg over klassieke composities beschikbaar. Activeer de schakelaar zodra je een experimentele functie wilt activeren.

©PXimport

Tip 07: Data Saver

Luister je onderweg graag naar muziek, dan belast Spotify natuurlijk je mobiele databundel. Een oplossing is om favoriete liedjes en afspeellijsten vooraf via een wifi-verbinding te downloaden. Deze functie werkt overigens alleen voor Spotify Premium-abonnees. Om het mobiele dataverbruik te beperken, kun je als alternatief ook de nieuwe functie Data Saver inschakelen. Hiermee dring je het mobiele dataverbruik met zo’n 75 procent terug. Bedenk wel dat deze functie ten koste gaat van de audiokwaliteit. Open in de mobiele app via het tandwieltje de instellingen en ga naar Data Saver. Zet als laatste de schakelaar aan.

Tip 08: Downloadlocatie

Net als met de mobiele app kun je ook met het programma van Spotify nummers offline bewaren. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je met een laptop op plekken zonder internetverbinding van muziek wilt genieten. Op een Windows-machine bewaart Spotify muziekbestanden standaard op de C-schijf, maar je wijst zo nodig eenvoudig een andere locatie aan. Klik bovenaan op het pijltje en ga naar Instellingen. Scrol een stukje omlaag en klik onderaan op Geavanceerde instellingen weergeven. Als je bij Opslag offline nummers klikt op Locatie wijzigen, stel je naar eigen wens een andere map in. Herstart Spotify om de wijziging door te voeren.

©PXimport

Tip 09: Eigen bestanden (1)

Componeer je zelf muziek en wil je deze audiobestanden via het programma van Spotify beluisteren? Of beschik je over muziek die niet in de bibliotheken van Spotify is te vinden? Geen probleem, want je voegt gemakkelijk lokale audiobestanden aan het programma toe. Een vereiste is wel dat de liedjes voorzien zijn van een mp3-indeling. Ga aan de linkerkant naar Lokale bestanden / Ga naar voorkeuren en klik op Een bron toevoegen. Nadat je de juiste map hebt geselecteerd, zijn de liedjes binnen Spotify beschikbaar. Klik nogmaals op Lokale bestanden om de nummers op te vragen.

Tip 10: Eigen bestanden (2)

Via een omweg kun je de lokale audiobestanden uit de vorige tip ook op een smartphone of tablet afspelen. Open in het programma op de computer het onderdeel Lokale bestanden. Selecteer de gewenste nummers en klik met de rechtermuisknop op de selectie. Via de sneltoets Ctrl+A selecteer je desgewenst alle bestanden. Je kiest vervolgens in het contextmenu voor Aan afspeellijst toevoegen, waarna je de nummers aan een nieuwe of bestaande afspeellijst toevoegt. Open nu de mobiele app. Het is hierbij belangrijk dat het toestel met hetzelfde (draadloze) netwerk is verbonden als je pc. Navigeer naar Bibliotheek / Afspeellijsten om de afspeellijst met lokale audiobestanden te openen. Soms duurt het even voordat de nummers verschijnen. Activeer ten slotte de schakelaar achter Downloaden.

Tip 11: Afspeellijst gewist

Heb je spijt dat je een afspeellijst hebt gewist? Geen zorgen, want Spotify bewaart automatisch een back-up van iedere aangemaakte afspeellijst. Open een browser en surf hiernaartoe. Nadat je bent ingelogd, kies je aan de linkerkant voor Afspeellijsten herstellen. Klik achter de betreffende titel op Herstellen en de afspeellijst is als vanouds weer beschikbaar binnen Spotify.

©PXimport

Een gewiste afspeellijst kun je op een later moment altijd nog herstellen

-

Soundiiz

Als je eerder al een andere online muziekdienst gebruikte, wil je deze afspeellijsten misschien naar Spotify overhevelen. Hiervoor komt het Engelstalige Soundiiz goed van pas. Met deze gratis webdienst kun je afspeellijsten van onder meer Tidal, Deezer, Apple Music, Napster, YouTube en SoundCloud naar Spotify kopiëren. De bedoeling is dat je via Soundiiz bij de betreffende muziekdiensten inlogt. Alle beschikbare afspeellijsten verschijnen in beeld, waarna je ze tussen de aangemelde muziekdiensten kunt uitwisselen. Zet voor de juiste titels vinkjes en klik bovenaan op het pictogram Convert. Vervolgens wijs je na enkele stappen Spotify als doellocatie aan.

©PXimport

Tip 12: Privacy-opties

Bekende webdiensten hebben er een handje van om zoveel mogelijk gebruikersgegevens te verzamelen. Deze informatie gebruiken ze onder meer om gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen. Spotify doet dat ook. Gelukkig steek je daar eenvoudig een stokje voor door de privacy-instellingen te wijzigen. Open deze webpagina en log in met je accountgegevens. Is je Facebook-profiel aan Spotify gekoppeld, dan slaat de muziekdienst informatie uit het online smoelenboek op voor diverse doeleinden. Deactiveer de schakelaars voor Mijn Facebook-gegevens verwerken en Mijn persoonlijke gegevens verwerken voor advertenties op maat. Bevestig tweemaal met Ja – Uitschakelen. Open vervolgens de instellingen van het Spotify-programma op je pc. Klik onderaan op Geavanceerde instellingen weergeven zet onderaan de schakelaar bij Privacy aan. Herstart vervolgens de software. Hiermee voorkom je dat Spotify via opgeslagen cookies internetgegevens opvraagt.

©PXimport

Tip 13: Samen samenstellen

Je creëert in Spotify eenvoudig gezamenlijke afspeellijsten. Bekenden voegen dan op eigen initiatief extra liedjes toe en veranderen de volgorde. Deze functie is bijvoorbeeld nuttig wanneer je met andere personen een afspeellijst voor een feestje wilt maken. Open Spotify op de computer en klik met de rechtermuisknop op een zelfgemaakte afspeellijst. Kies daarna voor Gezamenlijke afspeellijst. Deze functie werkt ook op een smartphone of tablet. Tik bij een afspeellijst op het pictogram met de drie puntjes en kies voor Gezamenlijk maken.

©PXimport

Tip 14: Artiestenradio

Vind je een bepaalde band of zanger(es) goed, dan kun je binnen Spotify eenvoudig zoeken naar muziek van gerelateerde artiesten. Wie weet kom je op die manier leuke muziek op het spoor die je nog niet eerder hebt gehoord. Open in het pc-programma of de mobiele app een artiestpagina. Kies vervolgens voor het pictogram met de drie puntjes. Binnen het pc-programma klik je op Ga naar Artiestenradio, terwijl je in de mobiele app de optie Naar radio aantikt. Spotify schotelt je een afspeellijst voor met liedjes van gerelateerde muzikanten. Kies voor Afspelen of Radio afspelen om naar de nummers te luisteren. Via Volgen sla je deze artiestenradio eventueel op. Tik in het hoofdmenu op Zenders of Radiozenders om een overzicht van opgeslagen artiestenradio’s op te vragen.

Ontdek met de functie artiestenradio nieuwe muziek van aanverwante muzikanten

-

Duimpje omhoog/omlaag

Tijdens het luisteren naar een artiestenradio help je Spotify eenvoudig met het selecteren van goede muziek. Klik op het duimpje omhoog wanneer het huidige nummer jou prima bevalt. Klik je op het duimpje omlaag, dan schakelt Spotify door naar het volgende liedje. Op deze manier past Spotify op basis van jouw smaak het radiostation aan.

Tip 15: Audionormalisatie

Zeker als je naar een afspeellijst met muziek van verschillende albums en artiesten luistert, ervaar je mogelijk verschillen in het volumeniveau. Het is natuurlijk lastig wanneer je dat voortdurend handmatig moet corrigeren. Om die reden stelt Spotify hetzelfde volume in voor alle nummers. Open in het pc-programma de instellingen en activeer bij de sectie Geluidskwaliteit de schakelaar achter Volume normaliseren. In de mobiele app open je via het tandwieltje eveneens de instellingen. Navigeer naar Afspelen en zet de functie Audionormalisatie inschakelen aan. Verder bepaal je nog het volumeniveau van de audionormalisatie. Maak een keuze tussen Hard, Normaal en Zacht.

Tip 16: Overige apparaten

Abonnees van Spotify Premium delen muziek eenvoudig met overige geschikte afspeelapparatuur binnen je woning. Denk bijvoorbeeld aan een receiver, draadloze speaker, smart-tv, spelcomputer of Google Chromecast die verbonden is met je (draadloze) thuisnetwerk. Benieuwd op welke apparaten je Spotify kunt afspelen? Zet allereerst de apparatuur aan waarop je de liedjes wilt beluisteren. Open vervolgens Spotify op je computer en klik onderaan op Beschikbare apparaten. Dit is het pictogram met de monitor en speaker. Bij gebruik van de mobiele app open je de afspeelweergave en kies je voor Apparaten beschikbaar. Selecteer het juiste apparaat om de muziekweergave te starten. Je pc, laptop, tablet of smartphone gebruik je vanaf nu als afstandsbediening. Via de website www.spotifygear.com controleer je eenvoudig of jouw afspeelapparaat Spotify Premium ondersteunt. Een aantal apparaten werkt overigens ook met de gratis versie van Spotify, zoals Google Chromecast, Nvidia Shield, PlayStation 4, Xbox One en smart-tv’s van Samsung, Sony en Philips.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Netatmo Binnencamera Advance – Veel nadruk op privacy

De Netatmo Binnencamera Advance is een slimme beveiligingscamera voor in huis en heeft een adviesprijs van 330 euro. Het apparaat is echter al te koop voor zo'n 250 euro, zien we op de website. Hoe bevalt het product in de praktijk en is-ie dat geld waard?

Uitstekend
Conclusie

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

Plus- en minpunten
  • Privacyvriendelijke sluiter...
  • Automatische opties
  • Snelle installatie
  • Goede beeld- en audiokwaliteit
  • Alleen nuttige meldingen
  • Geen fysieke schakelaar
  • Geen melding bij verwijderen SD-kaart
  • Hoge prijs

In de basis is de Netatmo Binnencamera Advance een product volgens het Netatmo-boekje: het apparaat combineert geavanceerde beveiligingstechnologie met een sterke nadruk op privacy en gebruiksvriendelijkheid. Deze binnencamera gaat zelfs nog een stapje verder met de introductie van een mechanische privacysluiter. De implementatie van de sluiter is niet uniek, maar de toepassing wel.

Nu bestaan er wel meer beveiligingscamera’s die zo'n sluiter hebben. Die kun je soms via een schakelaar op het apparaat omzetten, en anders via de app. Een fysieke knop hiervoor is de meest veilige optie, aangezien die niet kan worden 'gehackt'. In het geval van deze Netatmo kunnen we de sluiter alleen via de app omhoog en omlaag doen. Dat kun je ook automatisch laten doen, bijvoorbeeld wanneer de camera een gezicht herkent. Dan schakelt de camera zichzelf als het ware uit op het moment dat je zelf binnen bent, waardoor er ook geen opnamen gemaakt (hoeven te) worden.

©Wesley Akkerman

De achterkant van het apparaat.

Meer gemoedsrust

Door de sluiter een automatische functie te geven, hoopt Netatmo meer gemoedsrust te kunnen bieden. Er zijn namelijk mensen die zich nog steeds zorgen maken om hun privacy en de opnamen die van hen gemaakt worden zodra ze ergens binnenstappen. Bij bedrijven en horecagelegenheden heb je daar weinig invloed op, maar bij jezelf, vrienden of familieleden thuis dus iets meer. Het systeem mag dan wel niets opnemen met de sluiter omlaag, maar technisch gezien kan die nog wel meeluisteren. De microfoon wordt namelijk niet afgedekt.

De automatische stand kun je op twee manieren activeren: via gezichtsherkenning en middels geofencing. Op basis van een geregistreerd gezicht of je locatie kan de camera de beeldopnamen dus uitschakelen. Nu kun je via de app 'handmatig' de sluiter openen op het moment dat je van huis gaat, maar ook dat kun je op basis van geofencing regelen. Zodra je het huis verlaat, gaat de sluiter omhoog en houdt de Netatmo Binnencamera Advance alles voor je in de gaten. Uit onze praktijktests blijkt dat allemaal prettig en snel te werken.

©Wesley Akkerman

De binnencamera met het klepje dicht...

©Wesley Akkerman

...en vervolgens met het klepje open.

Veel mogelijkheden

Verder beschikt het systeem over allerlei zaken die we elders ook zien. Dat is geen kritiek, want het is alleen maar goed als er een soort basis van je persoonlijke beveiliging bestaat. De Advance beschikt over een kijkhoek van 130 graden, een 2K-resolutie en HDR-beeldkwaliteit. Daardoor film je niet alleen een groot deel van de omgeving, ook staat alles er haarscherp en kleurrijk op. Je kunt de Binnencamera Advance koppelen aan 2,4- en 5GHz-netwerken en kunt hem aan het stroomnet aansluiten via een stekker of de Power over Ethernet-kabel.

Je kunt hem op een kast neerzetten of aan de muur of het plafond bevestigen. Het product beschikt daarnaast over beam forming-technologie, waardoor mensen aan de andere kant goed verstaanbaar zijn. Dat is niet zozeer handig voor het kunnen verstaan van dieven, maar je zou een camera bij een baby of bejaarde in de kamer kunnen plaatsen en diegene kunnen verstaan of horen als er iets gebeurt. De audio klinkt goed verstaanbaar binnen de app, en aan de andere kant hebben we ook geen klachten ontvangen over de speakerkwaliteit.

©Wesley Akkerman

Meldingsmogelijkheden

Het is daarnaast de bedoeling dat de Netatmo Binnencamera Advance je zo min mogelijk stoort. De fabrikant probeert om die reden een minimum aan meldingen te versturen. Aanvankelijk viel dat nog best tegen, maar dat kwam doordat het apparaat nog niet alle gezichten in huis herkende. Toen we dat eenmaal hadden ingesteld, daalde het aantal notificaties dat we binnenkregen aanzienlijk. Daar moeten we bij vermelden dat het soms maar net aan de hoek van de camera ligt of hij je herkent of niet, maar binnen de app kun je zelf instellen wie wie is om het aantal meldingen terug te brengen.

Via de overzichtelijke en nette applicatie is het daarnaast verder mogelijk de notificaties op je voorkeuren in te stellen. Zo kun je zelf bepalen of je ook meldingen van huisdieren, onbekende gezichten of mensen in het algemeen wilt hebben. Je kunt bovendien de sluiter altijd handmatig omlaag zetten als je die meldingen zat bent. Tot slot is het mogelijk meldingen samen te voegen. Als een reeds bekend gezicht binnenkomt met een onbekend persoon, krijg je daar maar één melding van (in plaats van twee). Dat soort mogelijkheden kunnen we alleen maar waarderen.

Een andere functie die ons bevalt, is de opslag. Je slaat de beelden lokaal op, op een microSD-kaartje. Je krijgt er standaard een kaartje van 8 GB bij. Daardoor word je niet meteen op extra kosten gejaagd. Wat wel een beetje tegenvalt, is het gebrek aan een melding als je het kaartje verwijdert. Als iemand dus binnen is en die haalt de kaart eruit, dan weet je dat niet. Lijkt ons een enorme vergissing, maar ondertussen is het ook iets wat je mogelijk later kunt toevoegen als fabrikant. Daar hopen wij in elk geval op.

Netatmo Binnencamera Advance kopen?

Een gemakkelijke installatie, een overzichtelijke app en een grote nadruk op privacy: dat is wat de Netatmo Binnencamera Advance biedt. Het systeem laat weinig te wensen over als het gaat om die aspecten, evenals beeld- en audiokwaliteit. We missen wel een melding wanneer iemand de SD-kaart verwijdert en zouden een volgende keer een fysieke schakelaar voor de mechanische privacysluiter waarderen, maar dat betekent niet dat de Advance geen aanbeveling verdient. Want het product werkt heel goed, maar is wel flink aan de prijs.

▼ Volgende artikel
9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger
© Wesley Akkerman
Huis

9 dingen die je niet moet doen met een nat-droogstofzuiger

Als je geen robotstofzuiger wil, maar je wil het jezelf wel gemakkelijk maken, dan kom je al snel uit op een nat-droogstofzuiger. Dat is een traditionele stofzuiger met een dweilfunctie. Omdat dit soort apparaten nog redelijk nieuw zijn, maken veel mensen dezelfde fouten.

Hier alvast een overzicht van handelingen die je beter niet kunt doen met je nat-droogstofzuiger – in het artikel staan nog meer zaken.

  • Niet van modus wisselen
  • Niet goed opbergen
  • Te grote dingen willen opzuigen
  • Geen rekening houden met een houten vloer
  • Verf of vlambare vloeistoffen opzuigen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is een nat-droogstofzuiger op alle typen houtvloeren te gebruiken, is het toch af te raden als het gaat om onbewerkt of onafgewerkt hout. Dat komt doordat een onafgewerkte houten vloer geen beschermende afdichtingslaag heeft. Als die onbehandeld blijft, absorbeert het hout gemakkelijk water of vocht van een nat- en droogzuiger. Dat kan ervoor zorgen dat de vloer kromtrekt of na verloop van tijd zelfs splijt.

Verkeerde dingen opzuigen

Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat je met een nat-droogstofzuiger dingen opzuigt waar het apparaat niet goed mee overweg kan. Denk aan grotere objecten die nog weleens op de vloer liggen, zoals hondenbrokken. Als je tegelijkertijd dweilt en stofzuigt, kan zo'n object klem komen te zitten bij de dweilkop, een filter of verderop in het systeem. Gebeurt dat regelmatig, dan is het verstandig om voortaan eerst even op te ruimen voordat je de stofzuiger aanzet.

In dezelfde lijn geldt: glasscherven of andere scherpe voorwerpen kun je beter eerst handmatig opvegen met een stoffer en blik. Ook gewone en robotstofzuigers zijn hier niet tegen bestand – de kans op schade aan interne onderdelen is groot. Vermijd bovendien altijd het opzuigen van brandbare vloeistoffen, want die kunnen bij contact met elektrische onderdelen ontbranden.

©Wesley Akkerman

Leeg de vuilwatertank regelmatig.

Tot slot nog even over het opzuigen van verf. Het kan verleidelijk zijn om verfspetters weg te halen met de dweilkop van bijvoorbeeld de Dreame H15 Pro, maar dat is echt geen goed idee. Zowel natte als droge verf kan het systeem verstoppen, waardoor vuil zich ophoopt en filters beschadigd raken. Kom je verf op de vloer tegen, pak dan liever een emmer met warm sop en een doek of spons. Daarmee voorkom je problemen én krijg je het meestal ook gewoon beter schoon.

Van modus wisselen en meer

Het is ook slim om de nat-droogstofzuiger af en toe in een andere modus te gebruiken, zodat hij altijd optimaal blijft presteren. Bij tests op de redactie gebruiken we standaard de automatische stand, waarbij het apparaat zelf de zuig- en dweilintensiteit aanpast aan de situatie. Maar schakel gerust de dweilfunctie eens uit als je alleen wat stof wilt verwijderen. Dat ontlast het systeem en kan de levensduur van het apparaat flink verlengen.

Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het onderhoud van de verschillende onderdelen. Tijdens het gebruik zie je vaak vanzelf dat de vuilwatertank volloopt. Leeg deze regelmatig – bij voorkeur na elke schoonmaakbeurt – om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt. Dweil je vaak, dan is dat nog belangrijker: je wilt natuurlijk voorkomen dat je bij het legen vervuild water morst.

Controleer ook regelmatig de staat van de filters. In sommige gevallen kun je dat zelfs via de app doen. Zit er te veel stof in, dan gaat dat ten koste van de zuigkracht. En tot slot: zet de nat-droogstofzuiger altijd netjes rechtop in het oplaadstation. Zo kan het systeem zichzelf opladen én onderhouden – denk aan het automatisch drogen van de borstel, wat nare geurtjes helpt voorkomen. Kleine moeite, groot effect!

Heb je nog geen nat-droogstofzuiger?

Dan is dit je kans – bekijk hier de beste deals!