Geavanceerde opties in Internet Explorer
Kent u het venster Geavanceerd van Internet Explorer? Het herbergt een aantal interessante instellingen en extra's, die uw leven op het web een stuk prettiger dan wel veiliger kunnen maken.
Kent u het venster Geavanceerd van Internet Explorer? Het herbergt een aantal interessante instellingen en extra's, die uw leven op het web een stuk prettiger dan wel veiliger kunnen maken.
Stap 1
©CIDimport
Start - hoe kan het ook anders - Internet Explorer en klik in het menu Extra op Internetopties. In het nieuw geopende venster klikt u vervolgens op het tabblad Geavanceerd. Laat u niet afschrikken door de lange rij met opties, we pikken de meest interessante er even voor u uit!
Stap 2
©CIDimport
Een van die interessante opties vindt u al gelijk helemaal bovenaan: Achtergrondkleuren en -afbeeldingen afdrukken. Door deze optie uit te schakelen bespaart u bij het afdrukken van een pagina vaak fors inkt. Zo wordt bijvoorbeeld een egaal gekleurde achtergrond gewoon wit gehouden. Een diepblauwe achtergrond wordt dus simpelweg niet weergegeven. Daar staat tegenover dat u de achtergronden soms juist weer wél wilt afdrukken, bijvoorbeeld als een pagina er op papier erg mooi en zo waarheidsgetrouw mogelijk uit dient te zien. In dat geval kunt u de optie - al dan niet tijdelijk - weer inschakelen.
Stap 3
©CIDimport
Pal hieronder, onder het kopje Beveiliging, ziet u de optie Actieve inhoud mag worden uitgevoerd in bestanden op Mijn computer. Standaard staat daar geen vinkje voor en als uw computerveiligheid uw lief is, laat u dat zo. Door hier namelijk wel een vinkje te plaatsen, kan elke website vrijwel ongehinderd scripts en ActiveX-besturingselementen uitvoeren op uw pc. Meestal zal dat helemaal geen kwaad kunnen en maken dergelijke onderdelen uw 'surfbelevenis' juist prettiger. Maar heel wat nare types misbruiken juist deze voorziening om allerlei rommel op uw computer te installeren, waarmee ze vervolgens bijvoorbeeld uw pc op afstand kunnen overnemen. Door hier geen vinkje te plaatsen, zult u - als een site een ActiveX-onderdeel wil lanceren - een extra balk in Internet Explorer voorgeschoteld krijgen waarin u om toestemming wordt gevraagd voor die actie. En dan kunt u per keer zelf beslissen.
Stap 4
©CIDimport
Een stukje lager vindt u een ideale optie voor paranoïde internetters, of gewoon voor u, als u niet wilt dat iemand anders kan zien welke websites u hebt bezocht. Daarnaast bespaart deze optie schijfruimte, wat bijvoorbeeld praktisch is op een netbook. Iedere megabyte die u daar kunt besparen is er eentje. We hebben het over de optie De map met tijdelijke internetbestanden leegmaken wanneer de browser wordt afgesloten. Het spreekt voor zich wat het gevolg is als u deze mogelijkheid gebruikt.
Stap 5
©CIDimport
Als het goed is belandt u in een beveiligde omgeving als u de kassa van een webshop een bezoekje brengt. Is dat niet het geval, dan geldt maar één advies: wegwezen. Het getuigt namelijk niet van al te grote professionaliteit als betalings- en adresgegevens niet via een versleutelde verbinding uitgewisseld worden. Daarnaast - veel ernstiger - is het voor kwaadwillenden wel érg makkelijk om uw persoonlijke gegevens (waaronder ook die van bijvoorbeeld een creditcard!) te stelen. Er bestaat zelfs een gerede kans dat de webshop in kwestie van twijfelachtige kwaliteit is! Kortom: altijd opletten dat u een versleutelde verbinding hebt als u betalingsgegevens invoert. Dat is onder meer te herkennen aan de groengekleurde adresbalk, maar wilt u nog een extra geheugensteun, dan biedt aanzetten van de optie Waarschuwen als er overgeschakeld wordt tussen beveiligde en onbeveiligde modus uitkomst. Zo weet u precies waar u aan toe bent.
Stap 6
©CIDimport
Weer een stuk lager, onder het kopje Multimedia, staat een optie die interessant kan zijn voor de verstokte beeldbuisgebruiker. Standaard staat namelijk Altijd ClearType gebruiken voor HTML ingeschakeld. Dat is ideaal voor als u een lcd-monitor in gebruik hebt, maar op sommige wat oudere monitoren kan de browsertekst er daardoor soms wat 'wollig' uitzien. Is deels een kwestie van persoonlijke smaak, maar áls u nog een beeldbuismonitor gebruikt is het de moeite waard om eens te kijken hoe de zaak u bevalt met deze optie uitgeschakeld. Niet vergeten de optie weer aan te zetten als u eindelijk eens een flatscreen monitor aanschaft.
Stap 7
©CIDimport
Misschien hebt u ooit wel eens meegemaakt dat Internet Explorer niet fijn meer werkt, steeds vastloopt of op bepaalde pagina's ineens niet of vreemd reageert. De oorzaak van dergelijke problemen is soms heel moeilijk op te sporen, maar het kan heel goed voorkomen dat een plugin om bijvoorbeeld bepaalde videostreams, 3D-afbeeldingen enzovoorts te bekijken roet in het eten gooit. Door de optie Browseruitbreidingen van derden inschakelen (onder het kopje Webpagina's bekijken) uit te schakelen kunt u controleren of Internet Explorer weer normaal functioneert. Als dat het geval is weet u alvast een beetje in welke richting u moet zoeken: een ooit geïnstalleerde plugin...
Stap 8
©CIDimport
Sommige wat oudere pc's en notebooks beschikken over niet al te rappe videoprocessoren, in dat geval kunt u de optie Vloeiend schuiven gebruiken uitzetten. Scrollen gaat dan voortaan wat schokkerig, maar wellicht dat uw oude besje (de pc dus) daardoor weer net een beetje opleeft.
Soms opnieuw opstarten
Een aantal opties in de lijst vereisen het opnieuw starten van Internet Explorer alvorens ze gaan werken. Dat betekent dat u niet alleen het Internet Explorer-venster waarin u de opties hebt aangepast moet sluiten en opnieuw starten, maar álle openstaande vensters eerst dient te sluiten. Mocht het dan nog niet werken, dan bestaat de mogelijkheid dat er ergens in het geheugen van de pc een vastgelopen Internet Explorer een sluimerend bestaan levert; in dat geval is een herstart van de pc de meest praktische oplossing.
Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 10, jaargang 2009.